Natuurlijk is het woord rantsoen een grapje, ik mag uiteraard best meer verbruiken, als ik maar betaal.
Bij de ingang van het nieuwe contract schatte Powerpeers, de energieleverancier, mijn jaarverbruik gas op 244 m³. Ik heb nu sinds begin november 220 m³ gebruikt en daarmee heb ik tot november dus nog 24 m³ over, als ik uitga van de schatting van Powerpeers.
Ik vind dat ze het verbruik nogal laag ingeschat hebben. Mijn gasverbruik tijdens het jaarcontract november 2021 - november 2022 was 315 m³.
Dat is dus 71 m³ meer dan de schatting voor het komende jaar die ik in november kreeg. Die 315 m³ komt waarschijnlijk beter in de buurt. Dan heb ik namelijk tot begin november nog 95 m³ over.
Daar ga ik op mikken. Ik hoef mijn zuinige gebruik niet nog veel méér aan te scherpen dan dat ik tussen begin november '21 en begin november '22 deed. Toen was ik al superzuinig!
Hoe zit het met mijn stroomverbruik?
Dit verbruik werd geschat op 1276 kWh en mijn verbruik vanaf november is 197 kWh. Dit "rantsoen" is nog lang niet op.
Mijn teruglevering werd geschat op 1903 kWh, en ik heb geleverd 122 kWh. Daar komt nog wel wat bij, want de beste maanden voor de zonnepanelen komen nog, maar zeker geen 1903 kWh, want ik heb heel recent berekend dat de gehele jaarproductie van mijn 8 zonnepanelen in de afgelopen 12 maanden 2040 kWh was. Om nu te schatten dat ik vrijwel mijn hele stroomproductie van mijn zonnepanelen teruglever, is ook weer wat overdreven.
Ik zit er over te denken om mijn maandelijkse termijnbedrag iets hoger te zetten.
Het staat nu op 35 euro, maar ik ga vast en zeker meer gas verbruiken.
Wat zou jij doen?
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
vrijdag 17 maart 2023
Mijn "gasrantsoen" is al bijna op!
Labels:
Energieverbruik
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
hoger zetten. Je kunt niet echt inschatten ,hoe koud een winter wordt
BeantwoordenVerwijderenIk zou het ook omhoog zetten. Wij hebben dat bij ons ook gedaan. Ik houd niet van 'onverwachte' grote kostenposten. Dan betaal ik liever iets teveel van te voren.
BeantwoordenVerwijderenik zou het niet hoger zetten maar als u verwacht 20 euro meer te verbruiken zou ik dit p/m op een spaarreking zetten.
VerwijderenEen vraag. Hebben je zonnepanelen soms last van schaduw, van bomen of dakkapel? Of staan andere huizen in de winter, als de zon laag staat, in de weg. Ik vind namelijk je jaaropbrengst nogal laag voor 8 panelen.
BeantwoordenVerwijderenEen tip nog. Schaf een airco aan. Beneden. Daarmee brachten wij ons gasverbruik terug tot 60 kuub per jaar bijna alleen voor douchen en alleen bij strenge vorst deden we eerst de verwarming even aan tot de grootste kou het huis uit was. Door de hoge scop waarde van een airco verbruik je maar weinig extra elektriciteit. Een airco is in feite een warmtepomp
Niet alle zonnepanelen liggen ideaal Zuid. De onze welaar in tegenstelling tot veel anderen hebben wij veel! Heel veel ! Dagen bewolking van 9 tot 18 in de winter. Weken aaneen zonder sprankje blauwe lucht.
VerwijderenAaf ik zou het voorschotbedrag hooguit een klein beetje verhogen. Zeker aangezien je beschikt over een buffer om de eindafrekening te betalen. Wij hebben ons verbruik niet veel terug kunnen brengen. Wij zijn 10 jaar egleden begonnen met isoleren, zonnepanelen en stoken al bewust en douchen al kort. Ons verbruik ligt onder een zuinig 1 persoonshuishoudens in een appartement. Met een hoekwoning met een g label bij aankoop, 7 dagen per week een peuter in huis en 3 tot 5 dagen een zolder verwarmen om thuis te werken.
Als we nu nog minder mogen verbruiken gaat dat echt ten koste van gezondheid en hygiëne. En daar ligt de grens wat ons betreft. We zouden ook een viervoudig gebruik kunnen betalen en dan nog zitten we lager dan de buren in een tussenwoning.
Mijn dak ligt inderdaad oost-west. Dus optimaal leveren doen mijn zonnepanelen niet. Idealiter zou ik mijn huis een kwartslag moeten draaien, maar dat is met een rijtjeshuis erg lastig ;-)
VerwijderenIk zou het zo laten. Uiteindelijk betaal je toch naar je verbruik. En of je nu bij moet betalen of niet, dat maakt voor de uiteindelijke rekening niet uit. Het zit enkel tussen je oren dat je niet wilt bijbetalen. Je hebt geld genoeg. Het is niet zo dat bijbetalen duurder is. Ik ben van plan mijn voorschot binnenkort flink te verlagen. Mijn verbruik is het afgelopen jaar een stuk lager geworden en daar hebben ze geen rekening mee gehouden, omdat ze het uiteraard nog niet weten. Maar ik wacht eerst de afrekening af. Geartsje
BeantwoordenVerwijderenIk kan op dit moment mijn termijnbedrag niet eens verhogen. Dit "zegt" Powerpeers:: Op dit moment heb je nog een openstaand saldo. Het is daarom niet mogelijk om je termijnbedrag te wijzigen.
VerwijderenBlijkbaar moet ik eerst het termijnbedrag voor maart voldaan hebben voordat ik überhaupt iets kán wijzigen.
Powerpeerpeers ken ik niet. Ik zit bij Greenchoice. Eind april loopt mijn contract af. Ik had mijn voorschot al flink omlaag gezet. Misschien wel te laag. Maar ik schatte in dat mijn voorschot te hoog was, dus heb ik het tussentijds flink verlaagd. Zover ik weet kan dat bij Greenchoice altijd. Nu is mijn voorschot weer flink te hoog, omdat ik het afgelopen jaar flink bezuinigd heb. Ik betaal liever te weinig dan te veel. In verband met eventueel falliet gaan van de leverancier. Dus breng ik mijn voorschot na de eindafrekening van 130 naar 100 euro. Of de afrekening moet zwaar tegenvallen. Geartsje
VerwijderenIets hoger zetten inderdaad. Je hebt vaak aangegeven dat je een spaarbuffer hebt, dus in theorie zou je een onverwacht hoge rekening kunnen opvangen. Je weet echter nooit wat de rest van het jaar brengt. Je hoeft het ook weer niet TE hoog te zetten dankzij die buffer, maar rekeningen een beetje spreiden is in dit geval aan te raden omdat je heel erg lage maandlasten hebt op het moment.
BeantwoordenVerwijderen-JennyL
Mijn voorschot staat op €200,- voor een eenpersoonshuishouden. Dat komt o.a.omdat ik géén zonnepanelen heb en een zeer slecht geïsoleerd huis (F label) . Qua verbruik geef ik altijd 1000 m³ gas door en 1800 kw stroom. Daar kom ik altijd ruim mee uit. Maar in een koude winter heb ik die 1000 m³ gas wel nodig. En dan verwarm ik alleen de woonkamer/ keuken.
BeantwoordenVerwijderenMocht je een koopwoning hebben zou ik je een airco aanraden om mee te verwarmen. Hebben geen zonnepanelen en zelfs met goedkoop tarief de panelen binnen een jaar terug verdiend
VerwijderenIk zou het ook hoger zetten. Als je teveel betaalt hebt dan krijg je het toch terug gestort. Wij betalen ook teveel. Ik heb liever een beetje "ruimte" en kom niet graag voor verrassingen te staan.
BeantwoordenVerwijderenNog niet zolang geleden zijn er aardig wat energiemaatschappijen omgevallen. Betaald geld was je kwijt. Het minste risico is een laag termijnbedrag. Het bedrag wat je denkt dat het moet worden stort je minus je huidige termijnbedrag per maand in een apart potje. (je kan vaak max 10 potjes aanmaken bij je bank) Voor je boekhouding is het bedrag wat je noteert de 2 bedragen tezamen. Moet je bijbetalen komt het uit je daarvoor bestemde potje. ( Werkt perfect zonder extra risico's)
BeantwoordenVerwijderen