maandag 17 april 2023

Meer rente voor mijn spaargeld?

Ooit opende ik regelmatig een nieuwe spaarrekening omdat de bank van die nieuwe rekening een hoger percentage gaf dan andere banken. Ik veranderde van spaarbank en schoof mijn spaargeld door naar een rekening met een hoger rendement. Ik had toen minder spaargeld dan nu, maar ik ontving wel veel meer rente, ook op spaardeposito's.

Ik heb spaargeld bij de ASN. In de afgelopen jaren was de rente extreem laag.
Gewoon vrijwel niets.
Tegenwoordig ontvang ik bij deze bank weer een klein beetje meer rente, namelijk 0,4% voor een spaarsaldo tot €25.000, tot 1 december 2022 was dit 0,01% Nu krijg je 0,3% voor een spaarsaldo tussen €25.000,- en €50.000,- tot 1 december was de rente voor  een spaarsaldo tussen €25.000,- en €50.000,- 0%.
Het wordt beter dus. Maar de ASN geeft zeker niet de hoogste rente.

Hogere rente

Op mijn blog staat al jaren een link naar de site Van spaarbank veranderen.
Daar kun je vergelijken waar je de meeste rente kunt krijgen. Met vlaggen wordt aangegeven onder welk land de bankgarantie valt. Na de val van Icesave en andere banken die omvielen, is het niet onbelangrijk om te weten of er garantie is als de bank in de problemen komt. Dan weet je dat je geld veilig is, of in ieder geval dat je het terug krijgt.

EerlijkeBankwijzer

Probleem met spaarbanken met de hoogste rente: het is vaak niet duurzaam, eigenlijk bijna nooit duurzaam en eerlijk
Als je meer wilt weten over eerlijke banken, kijk dan bij de EerlijkeBankwijzer, zij zoeken uit of het geld niet gaat naar bedrijven die bijvoorbeeld mensenrechten schenden of betrokken zijn bij controversiële wapens. Of naar bedrijven die grote milieuschade veroorzaken of slecht omgaan met dierenwelzijn. Ze kijken naar het investeringsbeleid en praktijk.

Ik vind het lastig, ik zou wel weer wat meer rente voor mijn spaargeld willen, maar als ik naar de eerlijke bankwijzer kijk, doe de ASN het gewoon het beste, beter dan de Triodosbank.
Dus misschien moet ik toch maar gewoon afwachten totdat de rente vanzelf weer wat hoger wordt?

11 opmerkingen:

  1. Ik zie het de laatste jaren op deze manier: het gaat om mijn geld, wie denk je wel niet dat je bent om mijn geld te investeren in wapens en andere foute zaken. Doe je dat wel? Dan ben je het niet waard om mijn geld te beheren!

    Zo kijk ik er ook naar bij verzekeringsmaatschappij. Die zijn daarin nog wel minder ver dan banken, maar dat zal de komende jaren ook wel verder ontwikkelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Denk niet dat de bank/verzekeringsmaatschappij hier wakker van liggen. Als je in een veilig land woont is het makkelijk om zo verontwaardigd te zijn. Woon je ergens waar een buurland je vijand is/kan worden dan is het toch een geruststellend idee dat jouw land over voldoende wapens beschikt. Raar maar waar. Wapenhandel zal niet verminderen, in tegendeel.

      Verwijderen
    2. En toch is het juist verschrikkelijk triest dat er zo verontwaardigd over gedaan wordt dat er “ nog “ zoveel geweld is en de veilige landen juist wel verdienen aan die ellende.

      Verwijderen
    3. Zijn wapens fout om in te investeren? In een onveilige wereld zijn ze broodnodig. Heb je geen wapens om je te verdedigen tegen agressors, dan word je door zo’n agressor ondersteboven gelopen. Zie Oekraine. Ben je tegen beleggen in wapens, dan moet je accepteren dat agressors de macht overnemen. En dan niet zeuren. En ook geen wapens gebruiken om je te verdedigen. Geartsje

      Verwijderen
    4. Ja Geartsje, wapens zijn zeker fout om te investeren.
      Dat wapens nodig zijn om je als land te kunnen verdedigen is inderdaad de (trieste) waarheid. Maar toch wil ik er zeker niet in investeren. Aandeelhouders investeren maar met één doel: winst maken. Ze willen liefst een zo hoog mogelijk rendement behalen op hun ingelegde geld. Liefst op korte termijn. Ze willen winst. Kan niet schelen hoe. Dus verkopen ze niet alleen aan 'goede' partijen die er alleen maar hun eigen land mee willen verdedigen. Nee, natuurlijk niet, er is immers een veel grotere markt. Ook onder criminelen is er grote vraag naar wapens. Er wordt net zo goed verkocht aan legers die kindsoldaten inzetten. IS en soortgelijke partijen redden het ook niet met klappertjespistolen. En wat dacht je van de enorme invloed van de NRA in de VS? Er zijn daar alleen dit jaar al 134 mass shootings geweest. Dat zal echt niet beter worden als wapens nog gemakkelijker verkrijgbaar zullen zijn zoals sommige mensen willen.

      En zo geld dat ook in bijvoorbeeld de olie-industrie en de veevoederindustrie.

      En daarom is het mijn keuze om hier mijn geld niet in te willen hebben. Nee, ik laat het liever investeren in doelen die het welzijn van mensen, dieren en onze planeet willen verbeteren.

      Verwijderen
  2. Ik zit om dezelfde reden bij ASN en zal dan ook niet switchen. Beleggen doe ik er ook. Liever met oog voor de wereld dan een paar extra euro's, maar ik zit in de positie dat ik die keuze heb. Het is een van de makkelijkste manieren om positieve - of in elk geval minder negatieve - impact te maken. Kan het iedereen aanraden!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik herken het dilemma. Maar ik kies er toch voor om bij de ASN te blijven. IK denk overigens dat de Triodos nog minder rente geeft - en na het gedoe met de beleggingen daar ben ik het vertrouwen in de Triodos ook wel wat aan het verliezen....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je kunt ook splitsen natuurlijk.
    Let ook op de kosten, vaak betaal je per rekening forse maandelijkse kosten en dan levert de hogere rente niets extra's op.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je hebt de rente niet nodig. Zorg dat je de wereld helpt door het bij een goede bank te stallen. Misschien kun je zelfs investeren in groene initiatieven? Zeg maar beleggen zonder dat het je om de (eventuele) winst gaat?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je hoeft niet bij de ASN bank weg te gaan. Ik zit bij de Abnamro bank. Daarnaast heb ik een spaarrekening bij Nibc direct. Daar heb ik momenteel een aantal bedragen vaststaan voor een jaar tot 2 procent. Gaat de rente weer omhoog, dan zet ik weer een bedrag voor 1 jaar vast. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb wat verschillende plekken waar mij spaargeld is weggezet. Een aantal bedragen voor langere tijd, dan is de rente hoger. Maar ook een deel bij de ASN, omdat zij de juiste dingen doen met mijn geld.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.