vrijdag 26 mei 2023

Een nieuwe energieleverancier!

Afgelopen dinsdag stapte ik over.
Als ik net zo veel (=weinig) energie verbruik en teruglever als in de afgelopen 12 maanden, dan ga ik €8,67 per maand betalen, zo berekent de vergelijkingssite van Pricewise. Ja, je leest het goed, nog geen tientje per maand!
Dit is op basis van een jaarverbruik van 255 m³ gas en teruglevering van 1358 kWh stroom.
Het teruglevertarief is lager dan bij Powerpeers, namelijk maar €0,135 per kWh. Powerpeers betaalt 21 cent per kWh.
Update 29 mei '23: bij Powerpeers dalen de tarieven voor teruglevering per 1 juli aanzienlijk, het tarief wordt dan nog maar 11 cent per kWh.
Waarschijnlijk zal de maandtermijn wel wat hoger liggen dan €8,67, want mijn ervaring is dat energieleveranciers graag een zekere marge inbouwen om er zeker van te zijn dat klanten geen achterstanden opbouwen. Het hangt natuurlijk er ook van af hoe streng de komende winter is. Als mijn gasverbruik in de wintermaanden aanzienlijk hoger is dan in de afgelopen winter, dan ga ik het maandbedrag wat hoger zetten.

Waarom dan de overstap?
- De nieuwe leverancier, United Consumers, geeft bij het afsluiten van een jaarcontract een cashback van €150,00
- Ik wil graag in deze onzekere tijden zekerheid over de tarieven in de komende winter. Die heb ik met dit jaarcontract!
- Het nieuwe contract verzekert mij van vaste prijzen, prijzen die onder het prijsplafond liggen. Powerpeers veranderde in de afgelopen maanden regelmatig de tarieven. In de afgelopen tijd werden de tarieven wel steeds lager, maar die zaten wel nog steeds boven het prijsplafond. De overheid hoeft dus geen geld meer bij te passen voor mijn gasverbruik.
- Ik wil graag weer een jaarcontract en dat bood Powerpeers niet aan.
- Beide bedrijven leveren groene stroom geproduceerd in Nederland. Dat vind ik voor de komende winter wel een fijn idee!

Als jij denkt:
"ik wil ook wel €8,67 per maand betalen voor mijn energie"!
Dat snap ik, maar kijk dan eerst wel naar mijn verbruik en teruglevering. Ik verbruik weinig gas en verbruik in de winter weinig stroom en lever in de zomer veel kWh's terug en  de 150 euro cashback en de vermindering energiebelasting, bijna 600 euro per jaar teruggave, zorgen voor de rest
Als jij veel meer verbruikt, dan is misschien een contract met een andere leverancier voordeliger.

Als afsluiter: deze overstap is mijn 15e overstap!
Overstappen doe ik altijd met een vergelijkingssite, zodat de site voor mij kan berekenen wat de beste keus in mijn situatie is.
Voordat ik kon overstappen en je regionaal gebonden was aan een vaste leverancier, was ik bij Essent.
Mijn 1e overstap was naar Cogas-centrica
de 2e overstap was naar Greenchoice
de 3e overstap was naar Main Energie
de 4e overstap was terug naar Greenchoice
de 5e overstap was terug naar Essent
de 6e overstap was naar Eneco
de 7e overstap was naar Energie Direct
de 8e overstap was terug naar Greenchoice
de 9e overstap was terug naar Essent
de 10e overstap was naar Oxxio
de 11e overstap  was naar Pure energie
de 12e overstap was naar  VandeBron
de 13e overstap was terug naar Greenchoice
de 14e overstap was naar Powerpeers

Heb jij plannen om over te stappen?

9 opmerkingen:

 1. Ik weet het nog niet. Elk half jaar worden mijn variabele tarieven aangepast. Nu in juli weer. Omdat we nog steeds veel terugleveren met de zonnepanelen ( we willen warmtepomp/ accu in de toekomst) én we nu nog steeds de hoogste terugleververgoeding krijgen, blijf ik nog even zitten waar ik zit. Ons gasverbruik is ook erg laag.
  Met de hoge overstapbonussen in het verleden ben ik elk jaar overgestapt. Vóór de zonnepanelen en de extreem hoge prijzen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik betaal liever te weinig voorschot. Het te weinig betaalde betaal ik achteraf wel. Belangrijkste reden is het risico op een failliet van de leverancier. In dat geval ben je je te veel betaalde voorschot kwijt. Ik benader het zakelijk. Je betaalt je verbruik. Dus of je geld terug krijgt na de afrekening of moet bijbetalen, in beide gevallen betaal je evenveel. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb nu een contract van een half jaar. Het volgende contract begint in september. Dat is voor de winter. Dat heeft mijn voorkeur. In het eerste half jaar gebruik je meer gas. En betaal je dus te weinig. Dus geen risico in geval van failliet. Geartsje

   Verwijderen
 3. Je weet het zelf natuurlijk ook al, maar wat een laag verbruik heb je! Wij hebben de mazzel dat we nog steeds een voordelig energiecontract van vóór de energiecrisis hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat had ik niet, maar dit brengt me wel op ideeën.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. We overleggen nog. Jij hebt weer goed gekozen!
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tip: als je echt groene stroom wilt, zou ik altijd het onderzoek van Wise er even bijpakken. Er wordt namelijk nogal wat gesjoemeld met groene energie en United Consumers bungelt onderaan. Gelukkig wek je vooral veel zelf op. Maar misschien handig voor anderen. https://wisenederland.nl/groene-energievergelijker/

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Meer door minder26 mei 2023 om 20:36

  Wat je via de energievergelijk voor bedrag hebt gekregen is een schatting in voorwaarden van UC staat namelijk: Na de overstap van uw oude leverancier naar United Consumers Energie ontvangt u binnen zes weken na de start van de energielevering informatie over de hoogte van uw maandelijks termijnbedrag. Het bedrag wat UC rekent is minimaal 12,50 hoger per maand daar ze pas op de jaarafrekening de 150 euro bonus verrekenen (wat gestort wordt in je kortingstegoed bij UC) Daarnaast krijg je
  via UC een contract bij de partner waarmee ze op dit moment samen werken. Het is in ieder geval niet echt een club waar ik mijn energie behoeft gauw zal afsluiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi tarief. Ik betaal met mijn domme meter en zonnepanelen 29 per maand. Helaas is de omvormer na tien jaar aan zijn einde. Ik heb een nieuwe nodig, ik wacht nu al vijf weken en nog niet. Nergens een omvormer te bekennen. Die dingen zijn duur. Dus ik zeg nu, ‘nooit meer een omvormer’.
  Twee panelen op de schuur met eigen omvormers hebben een levensduur van 25 jaar. Dat wil ik dan ook.
  Op mijn dak panelen met eigen omvormers. Ze schijnen snel in de brand te vliegen, maar de spanning van geen eigen energie. Vreselijk.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.