donderdag 25 mei 2023

Laat je niet telefonisch oplichten!

Het verhaal is vaak hetzelfde:
je spaargeld is in gevaar en je moet al je spaargeld naar een andere rekening overhevelen, een rekening van criminelen naar achteraf blijkt,
of je kind is in de problemen en met het betalen van (een paar) duizend euro kun je hem uit de problemen helpen.
En natuurlijk is het dringend, je moet zo snel mogelijk handelen, het geld moet zo snel mogelijk betaald of overgemaakt worden.

Het nieuwste geval van oplichting waar ik over las, gaat met behulp van een stem gekloond met kunstmatige intelligentie, een stem die heel veel lijkt op de stem van je kind. Het lijkt er heel erg veel op en door de acute stress van de gespeelde gebeurtenis, denk je echt dat het de stem van je kind is. Zo'n stem is bedrieglijk echt!
In het geval waar ik over las, gaat het over een zoon die op zijn motor iemand doodrijdt. Hij moet, om aan vervolging te ontkomen, direct de uitvaartkosten overmaken aan de familie van de overledene. Dan zou de familie geen aangifte doen. En moeders moet zorgen voor het geld, anders gaat haar zoon voor het vooronderzoek een aantal maanden de cel in.
Doordat je de stem hoort van je eigen kind dat hartstikke in paniek is, ga je mee in het verhaal en denk je dat het klopt. Maar ........ het was in dit verhaal een gekloonde stem!
Toevallig kwam die zoon net binnen, hij kwam op bezoek en was helemaal niet betrokken bij een dodelijk ongeluk dat hij veroorzaakt had. 

Moraal van het verhaal: als er bij heftige telefoontjes om geld gevraagd wordt, bel terug naar je vriend of familielid, dan weet je zeker dat je met hem of haar spreekt. Of je vraagt naar iets dat alleen hij of zij kan weten, bijvoorbeeld de naam van jullie eerste hond. Bij mijn dochters en mij zou dat echt een strikvraag zijn, want we hebben nooit een hond gehad.
Bedenk bij alle telefoontjes of appjes of mailtjes waarbij sprake is van betaling van geld: klopt het wel, word ik niet opgelicht?

13 opmerkingen:

 1. Ik las dat bericht ook. Die strikvraag is een goed idee

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De wereld wordt steeds zieker 😢

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ziek is wat mensen over komt ,zonder dat ze er wat aan kunnen doen. Dit zijn wel over wogen, uit gedachte acties. waar ze echt helemaal zelf verantwoordelijk voor zijn. Eng om dat met elkaar te vergelijken .

   Verwijderen
  2. Ik kan niks meer zeggen hè? 🤣

   Verwijderen
  3. Van mij wel hoor! Ik vind "ziek" niet alleen lichamelijk ziek. In mijn ogen heb je ook mensen die ziek foute dingen doen. Dan heeft het weinig meer te maken met ziekte, maar veel meer foute gedragingen.

   Verwijderen
 3. Onbekende nummers neem ik niet op en als het enigssinds lijkt op een gewoon nummer google ik het. Eigenlijk altijd geen Nederlands landennummer of geen gewoon 06 nummer. Meteen blokkeren dus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel verstandig! Op mijn mobiele telefoon kijk ik altijd eerst wie er belt, de rest laat ik doorgaan naar de voicemail. Als ze mij willen bereiken, dan spreken ze wel wat in en dan krijg ik een melding dat er een voicemailbericht is.
   Mijn vaste telefoon staat automatisch op de voicemail. Ik ben bij dit apparaat vaak te laat om op te nemen. Ook daar spreken mensen dan wat in op de voicemail als ze een boodschap voor mij hebben. Mensen met duistere bedoelingen spreken nooit iets in, maar verbreken de verbinding.

   Verwijderen
  2. Als je veel buitenlandse contacten hebt, familie die over de hele wereld woont etc, is het echt verleidelijk om op te nemen. Ik doe het nooit en wacht altijd op de voicemail. Maar als je bv. een zus in Griekenland hebt en een telefoontje krijgt met die landencode, dan is het niet heel raar dat sommige mensen er toch intrappen. Ik vind het door Aaf gedeelde bericht echt huiveringwekkend. Dit is een heel nieuw level van oplichterij.
   _JennyL

   Verwijderen
 4. Dat verhaal las ik ook. Ik laat me niet eenvoudig oplichten, maar hier zou ik zomaar intrappen. Terechte waarschuwing!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je dit zo leest zou je bijna terugverlangen naar de tijd dat je nog een mailtje kreeg uit een of ander (obscuur) Afrikaans land dat je een miljoenenerfenis tegoed hebt van een ver familielid waarvan je het bestaan niet kende. Een paar duizend euro betalen aan een even obscure als niet bestaande notaris en over enkele weken kon je baden in ongekende weelde.
  Heb ooit op een dergelijk bericht geantwoord toestemming te geven het benodigde geld uit de (virtuele) erfenis te betrekken. En dat was tevens het laatste contact erover.
  Toch denk ik zelf minder gevoelig te zijn voor de beschreven vorm van fraude, om de simpele reden dat ik na mijn pensionering in 2009 het zakelijke nummer heb opgezegd. Voor mijn werk moest ik bijna 24/7 bereikbaar zijn en het was een verademing toen dat niet meer hoefde. Ik heb de vaste telefoonlijn daarom aangehouden en een prepaid mobiel aangeschaft. Kost me ca €20 per jaar. De mobiel ligt vaak wel ergens, maar niet per definitie bij de hand. Ik geniet nog dagelijks van die vrijheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk.
   Het altijd maar bereikbaar "moeten" zijn vind ik vreselijk!
   Ik werk niet, maar zou ook groepsappen weigeren. Gelukkig gaan ze via WhatsApp en dat heb ik niet en weiger ik te gebruiken. Net zoals FB, Tiktok, Instagram etc.
   Heb inmiddels ook wel geleerd om nrs die ik niet ken over te laten gaan op voicemail.

   Verwijderen
 6. Wat een vreselijk gemene actie. Ik lees in het artikel dat haar man anderhalve week eerder was overleden. Geen wonder dat ze extra vatbaar was. Ik vind het echt heel erg dat ze bovenop alle rouw dit er ook nog bij krijgt. Goed dat ze er over schrijven, en ik hoop dat ze enorm veel steun van haar naaste omgeving ontvangt. Wat een hufters.
  -JennyL

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zoiets overkwam een bekende van mij vorige week. Zijn dochter belde huilend dat ze een vrouw doodgereden had. Zijn dochter is hoogzwanger en hij schrok zich kapot en maakte zich natuurlijk extra zorgen.

  Gelukkig had hij bij het gesprek met de "agent" de telefoon op luidsprekerstand staan en zijn vrouw zei "dit kan niet echt zijn toch?" En zo ineens legden de oplichters de telefoon op.

  Maar hij had nog de rest van de dag een rotgevoel. Het klonk ook precies als zijn dochter.

  Zij bleek in de dagen daarvoor een paar telefoontjes gehad te hebben waarbij niks gezegd werd.

  Ik vind het een heel gemeen iets, zo op mensen hun gevoel spelen.

  Gr. Maia

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.