zondag 21 mei 2023

Zelf zaaien gaat langzaam!

Ik dacht: ik koop dit jaar geen plantjes. Want die zijn bijna altijd met gif gekweekt.
Laat ik het eens een keer zelf doen.
Zaaien en uitplanten in hangpotten buiten.
Nu heb ik weinig ervaring. Waarschijnlijk ben ik wat te laat begonnen!
Mijn lobelia's zijn nu zo:

En mijn Oostindische kers is nu zo:

Maar ik houd de moed er in! Het is nog bijna niets, maar het komt vast nog wel!
 
Volgend jaar ga ik eerder zaaien!

11 opmerkingen:

 1. Ai! De Oost-Indische kers - die WILDE ik nog gaan zaaien - maar ik ben ook altijd te laat! Ook de Lathyrus wilde ik nog gaan zaaien....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je schijnt lathyrus ook vanaf juni te kunnen zaaien. Mindere oogst, maar toch,
   Peultjes ook vanaf juni.

   Verwijderen
 2. Ach het is ook gewoon leuk elke dag te kijken en toch vooruitgang te zien.
  We hebben een bak in de vensterbank staan met oude potgrond en daarin stukken steel van een orchidee (niet de gewone phalenopisi) en daarin kwamen blaadje met eronder heel veel witte worteltjes. Na wat speurwerk en determinatiegroep op FB blijft een bijzonder soort varen te zijn. Staat nu apart in andere pot, leuk om die ontwikkelingen en verrassingen te observeren.
  Ook 2 stukken van de orchideesteel ontwikkelen zich goed en staan ook al apart in potje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor zelf planten opkweken moet je heel veel geduld hebben. Ik begin in februari/maart al met binnen voorzaaien. Sommige zaadjes kiemen snel, anderen doen er soms wel drie weken over.
  Mijn Oost-Indische kers is nu iets van 20 centimeter. Ik verwacht dat het met die van jou wel goed zal komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Aaf, ik zaai alleen nog maar direct buiten. Het mislukte bij mij zo vaak met binnen voorzaaien. Slappe plantjes die na verpotten overleden. Of eindelijk plant waren en naar buiten mochten door de slakken tot op de grond werden weggesnaaid.
  Ik lees vaak al die succesverhalen. Mij lukt het niet.
  Heb nu buiten wel een mand vol malve, zaaisel van zegekruid en vlas.
  Groet, G

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waarom elk jaar zaaien? Koop winterharde planten. Ik heb vorig jaar een passieplant gekocht voor op mijn balkon, die is nu weer uitgelopen. De knoppen zitten er weer in. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb de oostindische kers 2 weken geleden buiten ter plekke gezaaid op een zonnige plaats. Ik zie nu per plantje 4 blaadjes. De worteltjes groeien ook goed. Ik oogst al van de rucola en pluksla. De komkommer, courgette, paprika, pepertje, de sperzieboontjes en de klimbonen groeien allemaal goed, Het zonnige weer heeft ze goed gedaan. De aardappels heb ik gepoot hoewel het nog koud en nat was in april. Ik ga de eerste oogsten in half juni verwacht ik. Tegen de slakken zet ik een randje schuurpapier om het nieuwe plantje.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik had zaad besteld bij een "puur natuur" winkel. 1e keer begin april gezaaid in potten onder plastic. Kwam helemaal niks van uit. 1 maand later weer gezaaid, weer niks! Heb ik wel nieuwe gekegen maar daar is het nu wel erg laat voor. 1zakje zaad nog gezaaid en de rest bewaar ik maar tot volgend jaar...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben te lui voor voorzaaien, dus doe het direct in de tuin. Je zou die Oost-Indische kers lekker naar buiten kunnen doen al, denk ik. Komen zeker mooie bloemen aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oost-Indische kers, dat ga ik ook op mijn lijstje zetten (voor volgend jaar denk ik). Geduld is een schone zaak :)

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.