zondag 11 juni 2023

Voor het eerst aangedurfd om te vragen naar het klantentoilet

Even een waarschuwing vooraf: als je niet tegen praatjes over WC's kunt 🚺🚽🚾, stop dan nu met lezen en ga gezellig door bij een andere blogger 😅.

Door het medicijn metformine voor mijn diabetes heb ik regelmatig last van maag/darmklachten.* En als ik dan moet, dan moet ik dringend, soms heel dringend. Ik kan bij wijze van spreken vaak nog geen 100 meter overbruggen voordat het mis gaat.
In de AH hier in de buurt is een duidelijk zichtbaar klantentoilet en daar maak ik regelmatig gebruik van.
Afgelopen week had ik last van plotselinge aandrang en ik was in de Plus, in het winkelcentrum en daar is  geen duidelijk zichtbaar klantentoilet. Er is er wel eentje naast de bakker, maar dan moet je eerst de winkel verlaten. Ik had al wat boodschappen in mijn winkelkar geladen en ik dacht: vragen staat vrij en ik vroeg één van de medewerkers naar het klantentoilet. En, verrassing, die bleek inderdaad aanwezig.
Wat een opluchting dat ik niet de winkel hoefde te verlaten, maar gewoon met winkelwagen naar een toiletruimte kon!

Waarom schrijf ik er over? Ik denk dat er heel veel mensen zijn met plotselinge aandrang. Maag/darmklachten zijn nogal taboe. Ik kreeg er vanaf mijn 30e jaar last van en ik heb het met bijna niemand gedeeld. Mijn dochters en schoonzoons zijn wel op de hoogte, maar verder nauwelijks iemand. Ik probeerde het altijd zo veel mogelijk te verstoppen en te doen alsof er niets aan de hand is.

Ken jij mensen die regelmatig overvallen worden door plotselinge aandrang?

* Waarschijnlijk is niet alleen de metformine de oorzaak van mijn klachten, ook mijn beide ouders en mijn oma hadden last van plotselinge aandrang en die gebruikten geen medicijnen. Mijn oma had op de route tussen haar huis en de markt of winkels verschillende adresjes waar ze bij hoge nood naar toe kon gaan. Ik denk daarom dat ik de gevoelige darmen van mijn ouders en grootmoeder geërfd heb. Dus dubbelop!

22 opmerkingen:

  1. Goedemorgen Aaf, wist je dat er een app is 'HogeNood' genaamd, waarop je openbare toiletten kunt vinden? Heel handig! Fijne dag gewenst

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ik weet het, die heb ik ook op mijn telefoon. Maar die van deze supermarkt staat er niet tussen.

      Verwijderen
  2. Vervelend he! Ik moet vaak plassen en weet overal de toiletten

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij ons in de stad zijn geen openbare toiletten in de winkel. Ook niet bij supermarkten.
    De bibliotheek beschikt wel over een toilet. Daar maak ik dankbaar gebruik van. Altijd heel schoon. Hij bevindt zich ook middenin de stad.
    In coronatijd toen de winkels beperkt open waren moest ik regelmatig naar huis. Was ik net aan mijn wandeling begonnen kon ik weer terug.
    Blij dat alles weer open is.

    Liefs Joanne 😘🧡

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bijna alle supermarkten hebben een klantentoilet is mij opgevallen. Ik heb een kind van 3 en het gebeurd helaas regelmatig in de winkel dat ze moet plassen. Tot nu toe kan ze eigenlijk overal naar het toilet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ga de deur niet uit voordat ik weet waar de toiletten zijn. Ik heb Crohn en PDS. Gaan wij onbekende uitjes maken dan check ik van te voren of en waar er toiletten zijn. Vaak eet ik die hele dag ook niet om de kans op klachten te verminderen. Het geeft altijd een hoop stress om de deur uit te gaan en de paniek die je voelt als de klachten opkomen. Waar is het toilet, haal ik het wel, staat er niet in rij want net als jij als de klachten komen dan moet ik meteen. Het is in Nederland heel slecht gesteld met het aantal openbare toiletten. Van mij mogen er veel meer komen. En ik wil er met alle liefde voor betalen het hoeft van mij echt niet gratis. Ik verbaasde mij in Frankrijk erover dat daar echt overal toiletten zijn. Ik ben wel in het bezit van de Medische Toiletpas. Helaas is dat echter niet bij iedereen bekend.
    Het beperkt mij zeker in mijn doen en laten. Ik laat geregeld uitjes schieten omdat er geen of nauwelijks toiletten zijn en ik het daardoor niet aandurf.
    Inge

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn moeder had ook de ziekte van Crohn. Die wist precies waar overal toiletten waren. Ze maakte korte wandelingen, want langer kon niet vanwege haar darmklachten.Toen ze rolstoelgebonden werd, werd het echt lastig om te zorgen dat er geen ongelukjes gebeurden, want vind maar eens een rolstoeltoilet! Ze had toen ook nogal vaak last van blaasontstekingen. Dus vaak dubbelop hoge nood!
      Ik ben het met je eens dat er meer openbare toiletten in Nederland moeten komen. Ook bij stranden en andere recreatieplekken.

      Verwijderen
  6. Wat dapper van je Aaf dat je dit onderwerp durft aan te snijden.
    Net als psychische ziekten en armoede nog steeds een taboe.
    Hier in Amsterdam ga ik meestal naar de Hema ( keurig en vriendelijk) en op het CS, ook netjes. In de trein ga ik nooit, zo smerig!!!
    Anoniem van 7.17 uur, wat een handige tip, ik ga meteen kijken!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Soms heb ik er ook last van, gelukkig zijn er in de meeste winkels toiletten. Ben ook weleens ergens gaan koffiedrinken waarbij ik dan eerst naar het toilet ga. Ik bazuin niet rond dat ik hier weleens last van heb, maar praat eigenlijk nooit over kwalen. Behalve dan tegen naaste familie of een goede vriendin. Vind dat niet nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ben er heel eerlijk over. Als ik smaakversterkers binnenkrijg heb ik 0 controle over mijn darmen. En na een keizersnede heb ik geen blaassignalen meer, dus ik heb geen idee hoe vol mijn blaas is. Als ik vraag om een toilet is het eigenlijk nooit een probleem.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Door mijn museumjaarkaart weet ik dat musea ook fijne toiletten hebben. Soms loop ik alleen voor de toilet even binnen (Paleis op de Dam, koninklijke toiletten!) en inderdaad bibliotheken. Gemeentehuizen ook een optie, maar niet elk gemeentehuis is even wc-vriendelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat goed dat je hierover schrijft. Helaas is dit ook mijn probleem. Niet door medicijnen, maar na een grote operatie. De inlegkruisjes van AaHaa zijn mijn redding, die blijven op hun plaats en bieden dus zekerheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ooit werd mij geweigerd in een winkel om het toilet te gebruiken, en toen liet ik het al lopen. Zo gênant! Ik begrijp best dat winkels niet alle klanten op het toilet toe willen laten, maar ik vraag het echt niet zomaar, inderdaad, vaak het gevolg vd metformine....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben ook wel eens geweigerd! Want ze hadden alleen het personeelstoilet en niets voor klanten. Dat ging ook niet goed!
      En ik heb verschillende keren in een trein gezeten waar geen toilet was. Zowel in Duitsland (een boemel in het Zwarte woud) als in Nederland (tussen Harlingen en Leeuwarden) . Beide keren ging dat niet niet goed. Ik voelde me doodongelukkig!

      Verwijderen
  12. Over het algemeen heb ik een regelmatige stoelgang en kan ik half uur na opstaan, ben altijd opgelucht als dat achter de rug is als ik weg moet. In do hele ochtend moet ik vaak plassen door plastablet ook als ik minder drink. Onderweg weet ik dus ook heel wat toiletten . Als ik met de auto ben ook, maar ik heb ook wel eens de vluchtstrook moeten opzoeken. Sinds bij veel tankstations alleen met contactloos betalen kan heb ik dat daarvoor speciaal aan laten zetten.
    Partner gebruikt ook metformine en heeft vaak uurtje na de lunch een diarree aanval, ongeacht wat we eten, de ene keer wel den andere keer nergens last van. Best lastig soms
    De app Hoge nood ga ik installeren, dank voor die tip

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Er is ook een medische toiletpas.
    Niet officieel rechtsgeldig, maar vaak wordt er dan niet moeilijk gedaan.
    Vroeger was die gratis nu moet je er voor betalen, juist omdat er voorheen nogal wat misbruik was.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ja hier in Frankrijk is dat beter geregeld. In de meeste supermarkten zijn wel toiletten. Bij het gemeentehuis ook vaak. En gelukkig komen we , hier in Normandië ,eigenlijk nooit meer hurktoiletten tegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Mijn moeder is aan darmkanker geopereerd 12 jaar geleden. Gelukkig met goed afloop want ze is er nog maar daarbij is er iets beschadigd waardoor ze haar ontlasting niet kan ophouden. Ze durft dus vaak niet weg te gaan wanneer ze 's morgens niet naar het toilet is geweest. Meerdere keren geweigerd. Ik heb voor haar de medische toiletpas aangevraagd, daarna is ze eigenlijk nooit meer geweigerd in een niet openbaar toilet maar wel bizar dat je daar zelf voor moet betalen. Nederland schijnt overigens één van de slechtse voorbeelden te zijn qua openbare toiletten. In Duitsland is het volgens mij verplicht om klantentoiletten in de supermarkt te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik vind het erg fijn dat je daarover getuigt. Ik heb dat zelf nog niet gehad, maar mijn moeder wel. Ik herinner me nog die keer dat ze aan zee was om te bekomen van een kankerbehandeling en ze dringend naar toilet moest. Er was echter niks in de buurt waar ze was buiten een winkel en daar mocht ze niet. Met alle gevolgen vandien. Ik vond dat zo vernederend voor haar. Ik hoop dat je getuigenis mensen daar wat fijngevoeliger in maakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Fijn dat er winkels zijn met een klantentoilet. Maar de andere kant van het verhaal: ik ben op mijn vrijwilligerswerk manager van een winkel. Klanten vragen regelmatig of ze naar het toilet mogen. In het begin deden we dat. Maar dat betekende wel regelmatig dat we aan het eind van de dag een zeldzaam smerige schoonmaakklus konden doen, want de hele toiletvloer zat onder de uitwerpselen en urine. We hebben twee keer de ontstoppingsdienst moeten laten komen, omdat er allerlei rommel door het toilet was gespoeld. Klanten namen een vol boodschappenmandje mee naar het toilet en kwamen met een leeg mandje weer terug. En nee hoor, u hebt het echt verkeerd gezien, er zat net ook niks in mijn mandje. Het toiletpapier verdween met rollen tegelijk.
    We hebben nu geen klantentoilet meer, maar verwijzen iedereen die om een toiletbezoek vraagt (of die zelfs zonder te vragen doorloopt naar de personeelsruimten) door naar een openbaar toilet op de nabijgelegen markt. Sneu voor hen die er keurig gebruik van hadden willen maken, en voor hen die het echt dringend nodig hebben, maar het is absoluut nee.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ikzelf moet vaak plassen maar kan het gelukkig heel goed ophouden, mijn ontlasting komt altijd ongeveer op dezelfde tijd, na mijn eerste kop koffie.
    Het lijkt me vreselijk moeilijk als je constant rekening moet houden of er al-of-niet een toilet in de buurt is.
    In Australië heeft zelfs het kleinste gehucht een openbaar toilet vaak wel meer dan een!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Via de bekkenbodemkliniek heb ik een toiletpas gekregen. Als je die laat zien, moeten ze je naar het toilet laten gaan. Ik heb dat bij verschillende winkels uitgeprobeerd maar niemand kent die pas. Heel jammer!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.