donderdag 20 juli 2023

Slapen in de hitte

Op heel veel plekken op het noordelijk halfrond is het heet, bloedheet!
In de VS, in Azië, in zuid en midden Europa. Toevallig hier in Nederland niet.
Als het overdag heel erg warm is, dan koelt het vaak 's nachts ook maar weinig af. De warmte blijft in de huizen hangen.

Op mijn slaapkamer is het in de afgelopen weken bijna altijd 24 graden, hoewel het dus nu overdag en zeker 's nachts buiten een stuk koeler is, wel 10 graden of zo.  Maar het lijkt wel of ik een beetje gewend raak aan een relatief warme slaapkamer en nu is een laken met een dunne katoenen deken niet meer genoeg, ik wil iets warmers! Ik kan de laatste nachten weer onder mijn wollen zomerdekbed slapen! Van Texelse schapenwol. Heerlijk vind ik dat! Lekker even niet onder een laken met een zeer dunne katoenen zomerdeken, maar lekker onder de wol!

En als ik dan denk aan al die mensen in landen waar het nu zo heet is. Hoe doen ze dat, het slapen?
Buiten op het stenen dak slapen? De warmte van de zon trekt in de stenen en geeft maar heel langzaam de warmte weer vrij. Een stenen dak blijft dus heel lang warm, warmer dan de luchttemperatuur 's nachts.
Slapen met airco zou kunnen, dat geeft vast wel koelte. Het kost veel stroom en is waarschijnlijk niet beschikbaar voor arme mensen, die moeten het zonder doen.

Vroeger, toen ik nog kampeerde, merkte ik wel, dat op hete dagen het slapen op de grond in een tentje op het gras vrij veel verkoeling bood. Geen warme stenen, maar koelte van planten.

Wat zou ik doen als het echt heel heet is? Slapen met ventilator naast het bed, zodat ik in de luchtstroom lig. Regelmatig even handen en hoofd deppen met lauw water en dan weer proberen verder te slapen. Maar gemakkelijk zal het niet zijn!

In het verleden heb ik tijdens vakanties ook hittegolven meegemaakt waarbij de temperaturen opliepen tot tussen de 35 en 38 graden Celsius. De oplossing was: een siësta houden.
Eind jaren 60 was ik met mijn ouders in Spanje, in een huisje. 's Ochtends heel vroeg gingen we naar het strand en we bleven daar tot hooguit 11 uur. Dan terug naar het huisje, wit met dikke muren en zonwering, waar het koel en donker was. Daar gingen we rusten in bed. Pas na 3 uur 's middags deden we boodschappen, haalden we melk bij een boer, die zijn koeien binnen had staan (vanwege de warmte?) en maakten we een wandeling.
Begin jaren 80 was ik op fietsvakantie in Duitsland, in de Eiffel en in Beieren, waar het ook snoeiheet was. Ook toen 's ochtends vroeg opstaan, de tent afbreken, alles op de fiets laden en fietsen totdat het te heet was om te fietsen. Dan zochten we in een bos de schaduw op. Legden slaapmatjes neer en deden we een dutje in de schaduw. Pas later op de dag, als het iets koeler was, fietsten we weer verder en gingen we op zoek naar een geschikte camping. Ik herinner me van die fietsvakantie krantenkoppen over de hittegolf: 38 graden in de schaduw!

Gisteren las ik in de krant dat de vereniging van artsen in Duitsland voorstelt om een siësta in te voeren. Misschien ook een idee voor Nederland tijdens hittegolven? Niet voor iedereen, maar wel voor mensen die buiten moeten werken: bouwvakkers, stratenmakers, wegenbouwers, postbodes en dergelijke.  

Om terug te komen op mijn onderwerp: heb jij nog tips voor goed slapen bij hitte?

14 opmerkingen:

  1. Vroeger hielden we misschien wel meer rekening met hitte,inderdaad door op het heetst van de dag niets te doen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij hebben een plafondventilator. Op de laagste stand. Zelfs tijdens hittegolven slapen wij daar prima mee. Niet iedereen vindt die plafondventilatoren prettig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Grappig wat je schrijft in juni had ik veel meer moeite met de hete nachten en in onze slaapkamer is het nu 24 graden 1 graad warmer dan in juni. Ik slaap nu met mijn ultradunne donzen dekbed en een dun katoenen T-shirt. Als het echt heel warm is en ik niet kan slapen haal ik 2 koelelementen uit de vriezer en wikkel die in een hydrofieldoek. Leg ze dan tegen mijn hoofd en hals een kwartiertje en dat helpt meestal. Bij zulke warme nachten heb ik ook standaard een teiltje met water + handdoek naast het bed zodat ik niet helemaal naar de badkamer hoef, even voeten en handen dompelen en afdrogen en dan verder slapen. Een siësta in Zuidelijke landen is heel normaal en daar vinden mensen het zeer vreemd dat Noorderlingen op het heetste van de dag op het strand gaan liggen. Winkels etc. zijn daar niet voor niets vaak tot 16.00/17.00 uur gesloten. Tweede helft jaren 80 werkte ik bij Aeroflot in Amsterdam op kantoor en van airco's was nog geen sprake, en ons kantoor was op de bovenste etage. Ik en mijn collega zaten de hele dag met onze voeten in een teiltje water dat zag toch niemand ook niet als er mensen aan de balie kwamen voor tickets. Van die ijskoude airco's in winkels worden mensen volgens mij ook niet echt beter.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik slaap inderdaad weer onder mijn dekbed, lekker! Bij te warm weer: alleen een laken, en even een uurtje de ventilator aan. Ik durf hem niet de hele nacht aan te houden. De natte was drogen op de slaapkamer helpt ook om de ruimte wat te koelen. En inderdaad: siesta's! Ik herinner me ook die zomers, en dan een paar uur tussen het fietsen door in het gras in de schaduw, leesboek erbij..... In de berm, ook wel op begraafplaatsen in het noorden, in de schaduw van de kerk....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In Nederland is (en was) mijn slaapkamer altijd redelijk koel. In Australië is dat wel anders.
    De muren van de huizen zijn dun, zelden dubbel glas en ook het dak slecht geïsoleerd. Vaak is het zomers (voor Nederlandse begrippen) extreem warm. Siësta op het heetst van de dag en ‘s avonds wat later naar bed. Plafondventilator in de slaapkamer op laagste stand en een lauwe douche voordat ik naar bed ga en ik slaap prima!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In Spanje houden mensen overdag en 's nachts de rolluiken dicht in de slaapkamer. Ook wordt er bij de bouw vaak rekening gehouden met de hitte. Balkon van de bovenburen is zo gebouwd dat het extra schaduw geeft in de zomer. Verder vaak airco voor koelen en verwarmen. Wij gebruiken de airco zelden, hooguit even aan voordat we gaan slapen. Geluid van de airco die aanslaat vind ik niet prettig tijdens het slapen. Wij gaan nooit in juli en augustus naar Spanje, september of oktober is aangenamer. In Nederland gooi ik 's avonds de balkondeur van de slaapkamer open zodat de temperatuur kan dalen. Ik slaap nog steeds onder mijn zomerdekbed en draag een hempje en zomernachtpon. Prima te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De keren dat ik wel een siesta hield was ik daarna lang suf en ongeconcentreerd.
    Van airco en ventilatoren krijg ik meestal hoofdpijn en in koude winkels etc naar buiten lopen en de in de hitte komen is ook een klap voor lichaam en vind ik onprettig.
    Bij hele dag de zon op dakkapel vd slaapkamer is het wel 27-28 gr in de slaapkamer en helpt alles open zetten nauwelijks als er geen wind is.
    Maar slaap wel goed onder mijn hele oude laken. en meestal in de loop vd nacht wel weer dekbedje erover

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb buiten de zon van de ramen weren en in de nacht alle ramen en binnendeuren in huis iets open (overal horren en kiepramen) niets gedaan. De woonkamer is 20 graden. De slaapkamer 17. De zolder is 21 graden.
    Mocht het straks nog weken heet worden (boven de 33 graden) dan kan ik de muren en de stoep natmaken. Ik zou een ventilator aan kunnen zetten. Ik zou het wollen dekbed eraf kunnen halen. Of mijn flanellen pyama omwisselen voor iets van katoen of zijde.

    Mijn nichtje is een huis aan het bouwen in Australië. Met een stenen buitenmuur die ze wit gaan maken. Een sedumdak. Een dubbele spouw. Geen gasbeton maar een bouwblok dat beter isoleert kunststof kozijnentriple hr++ glas met horren en rolluiken. Maar 2 grotere ramen aan de schaduwzijde. En ook nu al bezig met waar ze hoge bomen hebben staan zodat ze de schaduw ervan kunnen gebruiken.

    Het is nogal een klus want zo wordt er nauwelijks gebouwd daar. Maar ze hebben lang genoeg zitten roosteren in veeschuurtjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Bij ons, noorden van Afrika, is het ook behoorlijk heet. (Maar dat is kennelijk niet even nieuwswaardig als hittegolven in het zuiden van Europa.)
    Wij slapen met ventilator aan, met de airco aan kan ik niet rustig slapen. En eigenlijk gaat dat best goed. Overdag rolluiken naar beneden en uiteraard binnen blijven 's middags en bij voorkeur even gaan slapen. Gelukkig zijn de huizen hier redelijk geïsoleerd tegen de hitte. Zonodig gaat de airconditioning af en toe aan, wat ik wel probeer te beperken, en hij staat nooit lager dan 26°.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat hitte in juli in noord Afrika gewoon gevonden wordt. Daarom is het geen nieuws.
      Fijn dat je ondanks hitte toch lekker kunt slapen!

      Verwijderen
    2. Klopt wel hoor, al is er natuurlijk hitte en hitte. Normaal gesproken is het rond de 40 graden 's zomers in onze omgeving, bij een hittegolf zoals nu ineens rond de 50 en dat is toch wel een flink stuk heter. Het fijne is wel dat het droge hitte is, met vochtige hitte ligt m.i de gevoelstemperatuur een stuk hoger.

      Verwijderen
  10. Onze slaapkamer is op het noorden, dat scheelt aanzienlijk. Maar heb wel een ventilator staan voor als het me te warm is. Heerlijk zo'n briesje!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Nu dekbed hoes met gevoerd sprei. Als het warmer is dan alleen een dekbedhoes en de laatste tijd wel een plaid op mijn onderbenen. Op de een of andere manier rusten mijn benen beter met iets zwaars. Als het heel heet is natte washandjes om mijn voeten en op m'n voorhoofd haha ziet er niet uit.
    Oh en koeien houden van ca 17 graden.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik lig ook onder mijn zomerdekbed van Texelse schapenwol, heerlijk! Ik vind het toch het fijnst als er iets meer gewicht op me ligt dan alleen een laken. Helemaal niets vind ik echt niet fijn slapen, maar soms doe ik het wel. We slapen onder een plat dak en dat kan heel warm worden, zelfs met een ventilator aan. In de loop van de nacht trek ik dan toch het laken over me heen merk ik bij het wakker worden.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.