vrijdag 21 juli 2023

Kamperen in vroeger tijden

Lang geleden was vakantie iets voor de rijken, die verbleven dan in een hotel of in een pension aan zee, of in de heuvels van Limburg of in de bossen op de Veluwe en natuurlijk ook aan de Franse Middellandse Zeekust.

Vanaf ongeveer 100 jaar geleden werd het ook voor mensen met een lager inkomen mogelijk vakantie te houden. Die gingen kamperen en namen kampeerspulletjes mee op de fiets. Dat was een hele onderneming, want er waren geen lichtgewicht kampeerspullen. Alles was loodzwaar! Vaak lieten kampeerders dan een vervoerbedrijf als van Gend en Loos een of meer grote houten hutkoffer (s) naar het kampeeradres brengen met allerlei kampeerartikelen die te zwaar waren om op de fiets mee te nemen.
In zo'n kist nam je kussens en dekens mee, je loodzware tent van zeildoek, zware rubberen luchtbedden, kooktoestellen (soms levensgevaarlijk spul, ik heb er wel eens één in brand zien staan) en aluminium borden en bekers.

Hoe zag een camping in die tijd er uit?
De hoeveelheid sanitair was te verwaarlozen. Er was altijd wel een waterpunt, soms gewoon open een kraan op een leiding op een soort houten wandje. Daar kon je water halen en daar kon je je wassen, gewoon bij de kraan.
Ik heb rond 1960 met mijn ouders ook gekampeerd onder primitieve omstandigheden.
Toiletten waren niet aangesloten op riolering, maar werden 1x per zoveel tijd leeggezogen door een speciale auto. Soms ging de inhoud van zo'n tank als mest over het land. Dat was o.a. op Ameland het geval. Omdat toiletten niet aangesloten waren op de riolering, was er ook geen doorspoeling. Je nam een emmertje en gooide er een paar liter water achteraan als je klaar was. Misschien kan je je voorstellen hoe zeer de toiletten stonken! Brrrrr!!

Natuurlijk was er geen stroom, je had een stormlamp op petroleum.
Ik heb rond 1960 ook wel gekampeerd op plekken waar alleen een open kraan was en een houten huisje boven een gat in de grond als toilet. Na afloop van het seizoen werd het gat weer dichtgegooid en dan werd er in het volgende jaar weer een nieuw gat gegraven.

Kun je je er een voorstelling van maken? Het was in mijn ogen toen heel gewoon, maar tijden zijn ingrijpend veranderd en campings zijn een stuk luxer geworden.
Kamperen was destijds wel heel goedkoop, afgezien van de verzending van die grote kist.

Heb jij ooit heel primitief gekampeerd?


18 opmerkingen:

  1. Niet zo primitief als jij beschrijft. Wel 35-40 jaar geleden met een klein katoenen tentje naar Frankrijk met basale voorzieningen. Alleen een toilet, zelfs nog geen douches. Was ook erg goedkoop. Koken op 2 gasjes en een heerlijke vakantie. Tegenwoordig zijn er bijna geen basic campings meer. Mijn partner gaat zondag 10 dagen naar de Auvergne en wil graag kamperen op zo'n basic camping. In Frankrijk zijn die er nog wel volgens het gelijkheidsprincipe (égalité) moet ieder Frans stadje/dorp een camping municipal en vaak ook zwembad municipal hebben. Dat moet voor iedereen toegankelijk zijn. In Frankrijk zijn er (nog) wel van deze campings en die bestaan uit een grasveld om je tent op te zetten en verder een toilet, douche en afwasruimte. Meer niet dus geen vertier, animatie etc. Dat is precies wat hij ook wel. Goedkoop is het ook je overnacht vaak voor 7,50-10,00 Euro. Ik hoorde van vrienden die met hun caravan naar een camping in de Dordogne gaan dat zij 65,00 Euro per nacht betalen, dan hebben ze wel stroom en wifi.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Niet op die manier,maar wel "in het wild "kamperen. Vast plekje in het bos voor je behoefte. Wassen in de beek of het meer. Maar wel een lekker houtvuur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn jeugd bracht ik weekenden en vakantie door op de boot. WC was er wel in boot maar die liep gewoon in het water, gevolg dat we wel eens tussen de drollen zwommen. Water was ook beperkt met een kleine watertank en koken op 2p stelletje op gas.
    Pas in 1985 gingen we kamperen met vouwwagen zodat we niet op de grond sliepen en we stonden graag op kleine campings, heerlijk rustig.
    Een put graven en die tijdje als wc gebruiken en dichtgooien is in sommige delen van de wereld nog heel gewoon, vaak is dat na een tijd juist heel vruchtbare grond geworden

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik was in 1960 nog niet eens geboren, dus ik romantiseer het vast, maar dit klinkt wel als het echte kamperen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een heel klein beetje een keer op Bakkum. Daar was geen water en dergelijke. Maar dat is nog niet zo primitief als het kan natuurlijk. Een echte natuurcamping komt denk ik het meest in de buurt nu.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik stond met twee kleine kinderen in Frankrijk met mijn tent op een stukje grond van de elektriciteit centrale. Dat mocht, mits je de vuilnisman die elke week langskwam wat toestopte. Ik ging er naartoe met de trein, drinkwater en boodschappen halen in het dorp, de kinderen gingen nog op het potje en ik in de bosjes. Water uit het meer om de kinderen te wassen en de was ( ik ging gewoon zwemmen, koud!). Koken op 1 pitje campinggas, een omgevallen boom als zitje, elke avond een vuurtje voor de gepofte aardappels en appels.
    Zo'n heerlijke vakantie, wij hebben zoveel dieren gezien die even kwamen kijken, en geen andere toeristen of drukte. 's Avonds was het echt stil.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij gingen vroeger niet met vakantie. Hooguit logeren bij familie of vrienden en natuurlijk het kamp met de padvinderij. Dat was ook erg primitief, strozak vullen, water halen, buiten koken etc.
    Toen ik ouder werd, vanaf mijn 16E, ging ik wel met vrienden naar een jeugdherberg ergens in Nederland. Met mijn man en kinderen gingen we wel kamperen maar nooit zo primitief.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Laatst hangmatten, een eenpitsbrandertje, jerrycan met 10 liter drinkwater. 2 nachtjes. En ja een gat in de grond graven en daar de behoefte doen.
    Wij hebben geen vakantie, maar wel weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Als kind (eind jaren 70/begin jaren 80) ging ik regelmatig met mijn vader kamperen. We sliepen in een kleine zware katoenen tent. Op een camping in de buurt van Arnhem hadden we het erg naar ons zin, dus daar zijn we vaker geweest. Hier ook alleen een kleine houten toilet gebouwtje en buiten een los kraantje met koud water. Koken op een gaspitje (en gerust vier pannen gebruiken). Onlangs was ik er in de buurt en ik was benieuwd of ik de camping nog zou herkennen. Helaas is het nu ook een luxe camping, met grote glampingtenten en lodges met jacuzzis, voor minimaal 160 euro per nacht. De sfeer en charme was helemaal weg, helaas.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wij gingen niet kamperen maar mijn tante die in Amsterdam woonde had een houten zomerhuisje op Muiderberg. Dit was een huisje op een weiland van een boer. Je kon water halen voor een klein bedrag bij een kraan op het veld. Het toilet grensde aan het huisje, een soort ton met een deksel er op die regelmatig geleegd werd. De huisjes stonden in een vierkant om het veld, het waren voornamelijk Amsterdammers die zomers de stad ontvluchten.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Geboren en opgegroeid in een dorpje dat op geen enkele nutsvoorziening aangesloten was, vond ik als 15-jarige, toen ik voor het eerst met een kameraad ging kamperen, een camping met minimale voorzieningen heel gewoon. Het was zelfs en luxe als er een toiletgebouw was, waar je wc's had.
    Je huurde een lichtgewicht 2-persoonstentje, niet te vergelijken met de huidige tentjes, want het waren nog wel katoenen tenten, propten je bagage en wat etenswaar, in de fietstassen en als eerste verdwenen de vaak nog loodzware luchtbedden. Na een nacht was je wel gewend aan slapen op de grond.
    De grootste 'luxe' die we hadden was een soort tafeltje dat op maat gemaakt was voor een fietstas en, opgevouwen, een doos vormde waarin we onze eetspullen in bewaarden. Koken deden we 's avonds op een benzinebrander en er stond met grote regelmaat macaroni zonder veel poespas op het menu en soms maakten we, meestal voor het slapen gaan nog een beetje soep. Ik weet nog dat we elke dag voor ongeveer een kwartje benzine nodig hadden om te koken. Dat benzinevergassertje heb ik wel eens gemist toen ik later met de kinderen ging kamperen. Vrouwlief was van de campinggasjes, maar die konden in geen enkel opzicht de vergelijking doorstaan met een benzinevergasser als het op kooksnelheid aan kwam.
    Maar kamperen eind jaren '50, begin jaren '60 was ook niet te vergelijken met het huidige kamperen. Ik vraag me soms wel eens af wat het luxe kamperen, glamping noemen ze dat geloof ik, nog te maken heeft met kamperen. De enige overeenkomst die ik nog zie is dat je tijdelijke woning geen stenen of houten muren heeft, maar van textiel zijn. Maar een tent met sauna, lijkt mij tamelijk decadent. Ik ben in ieder geval blij de primitieve campings nog meegemaakt te hebben, al zal ik er, als bijna 80-jarige, nu geen gebruik meer van maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik kampeer sinds de zomer na mijn geboorte, midden jaren 60. Heerlijk! In mijn studententijd ook wel wildkamperen in een Weiland, of op natuurcampings met alleen koud water en een toilet. Nu nog steeds bijn voorkeur op boerderij campings of natuurcaMpings - "campings met helemaal niets"!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wij gingen in de jaren 50 naar Oostvoorne, daar waren houten huisjes met als waterleiding een melkbus die je moest vullen uit een gemeenschappelijke kraan, de wc,s waren buiten een rijtje voor een aantal huisjes, we gingen er op de fiets heen ,op zichzelf al een vakantiedag .

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Als 14/15 jarige een aantal zomers in een weiland gekampeerd met vriendinnen. We hadden een tent voor 6.Het was in het dorp waar we woonden. Onze ouders kwamen af en toe langs om te kijken of alles ok was. We leerden koken op een gasbrandertje. Weet nog dat het niet altijd goed gaar was. Maar dat kon de pret niet drukken.
    Fijne herinneringen aan. In mij jeugd 40/50 jaar geleden gingen ook veel minder mensen op vakantie. Een dagje uit in de vakantie was al luxe.
    Meer luxe maakt niet gelukkiger is mijn ervaring. Groetjes Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Eind jaren zestig ging ik weleens mee met een vriendinnetje, haar familie had een seizoensplaats op een simpele camping. Wij hadden ons eigen tentje, heel leuk vonden wij dat. Er waren een paar douches en wc's. En een natuurzwembad. Zelf huurden we vakantiehuisjes, ook eenvoudig. Of we gingen naar een nivon natuurvriendenhuis. Kent iemand dit ? Er waren altijd veel kinderen om mee te spelen. Hele goede herinneringen heb ik aan al deze vakanties, allemaal in de zestiger jaren.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. We zijn al bijna 30 jaar lid van NIVON. We gingen er met de kinderen kamperen en we logeerden vaak in de huizen. Ook nu nog. De saamhorigheid is wel minder maar in de kleinere huizen nog wel te merken. Het was altijd heel gezellig met gezamenlijk corvee, liedjes zingen bij het kampvuur. Geen luxe maar veel plezier

    BeantwoordenVerwijderen
  17. voor ons een andere tijd ( jaren 90) we gingen niet elk jaar ivm verbouwing. maar als we gingen dan idd een simpele camping dat is voor een kind te overzien. ik kocht in aanloop altijd een jaargang donald ducks goedkoop. verder zijn ping pong batje . en de hele dag aan het strand.als we iets gingen bezichtigen namen we een brander en eten mee. we hebben wel eens in de pyreneeen een gendamerie gesproken die het zo leuk vond dat we van de simpele dingen iets leuks konden maken. maar destijds was het voor ons noodzaak. maar we hebben het altijd super naar ons zin gehad zonder duur uit eten of vele pretparken.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.