vrijdag 15 september 2023

Wat kun je het beste eten om de wereld te redden?

We hebben maar één aarde, als het klimaat te veel opwarmt doordat mensen geen duurzame voeding produceren en consumeren, dan zal een steeds groter deel van deze aarde in woestijn veranderen, grote delen zullen onder water komen te staan en stormen en zware regenbuien zullen steeds extremer worden. We zien het de afgelopen tijd ook echt gebeuren, die ellende van droogte en overstromingen. Het is dus van belang om opwarming tegen te gaan. Natuurlijk niet alleen door voedselproductie, maar ook door andere duurzame keuzes.
Welke soort voeding is echt duurzaam? Hoe meer planten je eet hoe duurzamer je bezig bent. Natuurlijk maakt het ook uit welke planten of je neemt. Er zijn planten die veel energie in kassen nodig hebben om te groeien of die met het vliegtuig van ver worden ingevlogen. Dat is allerminst duurzaam.
Ik vond op de site van de ASN bank een leuke link  naar een blog over duurzame voeding. (inmiddels niet meer online)
Heel interessant!
Wat heel verontrustend is, is dat 75% van onze voeding komt van een heel klein aantal gewassen en dieren, twaalf plantaardige bronnen en vijf dierlijke bronnen. Eigenlijk heel eenzijdig en dus lopen we kans om te weinig variatie op ons bord te hebben! Ik kan wel wat van de 12 en 5 noemen, daar heb je niet zo veel fantasie voor nodig : tarwe, rijst, maïs, aardappels, suikerbiet, koeien, varkens, kippen, schapen.

Er worden op die blog 50 soorten voeding genoemd die het meest duurzaam zijn. Zeg maar een top vijftig, maar dan van planten. Ik heb de lijst overgenomen en bij iedere soort een opmerking gemaakt.

  1. Laver zeewier (eetbaar zeewier, voornamelijk gekweekt en gegeten in Wales) Nog nooit gegeten
  2. Wakame-zeewier Eet ik regelmatig en at ik vaak in mijn macrobiotische tijd.
  3. Adzukibonen At ik vaak in mijn macrobiotische tijd.
  4. Zwarte (schildpad)bonen Zwarte bonen ken ik wel
  5. Tuinbonen (fava beans) Eet ik wel eens uit een potje
  6. Bambara bonen (ook wel vinga subterranea genoemd, komt vooral voor in West-Afrika) Nog nooit van gehoord
  7. Cowpeas (een peulvrucht die goed tegen zandgrond en weinig regenval kan, niet te verwarren met chickpeas aka kikkererwten) Nog nooit van gehoord
  8. Linzen Die eet ik regelmatig
  9. Marama bonen (een langlevende peulvrucht met stengels van meer dan 3 meter) Ken ik niet
  10. Mungbonen At ik vaak in mijn macrobiotische tijd
  11. Sojabonen (natuurlijk niet bestemd voor veevoer, maar voor directe consumptie)
    At ik vaak in mijn macrobiotische tijd, nu voornamelijk bewerkt als tofu en sojadrink.
  12. Nopales (een bepaalde cactus die al veel gebruikt wordt in de Mexicaanse keuken) Nog nooit gegeten
  13. Amaranth (lijkt op graan, maar is een zaad van een kruidachtige plant) Nog nooit gegeten
  14. Boekweit ken ik, vooral in mijn macriobiotische tijd en die eet ik nog steeds wel eens
  15. Vingergierst (een kruidachtige plant die goed kan groeien in droge gebieden in Afrika en Azië)  ken ik niet, wel de gewone gierst
  16. Fonio (een grassoort met een piepkleine korrel, ook wel ‘hongerige rijst’ genoemd) Nog nooit gegeten
  17. Khorasan tarwe (oud graantype, ook bekend als ‘kamut’) Nog nooit gegeten
  18. Quinoa Die eet ik regelmatig
  19. Spelt Nog nooit gegeten
  20. Teff ( grassoort met piepkleine korrels. 150 korrels wegen ongeveer net zoveel als een tarwekorrel)  Nog nooit gegeten
  21. Wilde rijst Die eet ik wel eens
  22. Pompoenbloemen Nog nooit gegeten, wel courgettebloemen
  23. Okra (een plant met zaden die naar muskus ruiken) Nog nooit gegeten
  24. Sinaasappeltomaten Nog nooit gegeten
  25. Bietenblad eet ik sporadisch
  26. Raapstelen Die eet ik wel eens
  27. Boerenkool Die eet ik regelmatig
  28. Moringa (een boom met veel vitamine C) Nog nooit gegeten
  29. Pak-choi Die eet ik regelmatig
  30. Pompoenblaadjes Nog nooit gegeten
  31. Rode kool Die eet ik regelmatig
  32. Spinazie Die eet ik regelmatig
  33. Waterkers (een plant met een sappige, pittige smaak) eet ik sporadisch
  34. Enokipaddestoelen (ook wel ‘fluweelpootje’ genoemd. Komt veel in Nederland en België voor) Nog nooit gegeten
  35. Maitake zwam (ook wel de Eikhaas genoemd) Nog nooit gegeten
  36. Oranjegroene melkzwam Nog nooit gegeten
  37. Lijnzaad Die eet ik regelmatig
  38. Hennepzaden Nog nooit gegeten
  39. Sesamzaad Die eet ik regelmatig
  40. Walnoot Die eet ik regelmatig
  41. Zwarte schorseneren Gewone schorseneren ken ik wel, niet de zwarte soort.
  42. Peterseliewortel Die eet ik regelmatig
  43. Witte ijspegel-radijs (de kleinste soort van de rettig-wortel. Een mildere en fijnere smaak vergeleken met de radijs) Nog nooit gegeten
  44. Alfalfaspruiten Die eet ik wel eens
  45. Gekiemde bruine bonen Nog nooit gegeten
  46. Gekiemde kikkererwten Die eet ik wel eens
  47. Lotuswortel Nog nooit gegeten
  48. Ube (Ook wel ‘wateryam’ of ‘paarse yam’ genoemd. Een knolachtig gewas met een paarse kleur) Nog nooit gegeten
  49. Yam-bonenwortel (tropisch knolgewas) Nog nooit gegeten
  50. Rode Indonesische zoete aardappelen  (ook wel Cilembu genoemd) Nog nooit gegeten

Eet jij wel eens groenten, zaden en peulvruchten van bovenstaande lijst?

24 opmerkingen:

  1. Rode kool, spinazie, linzen, waterkers, quinoa en spelt af en toe.
    Walnoten, lijnzaad en sesamzaad vrijwel iedere dag.
    Veel dingen van het lijstje ken ik niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sommige levensmiddelen eet ik regelmatig. Maar ook veel groenten(en frui) dat hier niet genoemd wordt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ken er 5 die ik heel regelmatig eet en 2 af en toe. Ik eet zelf zoveel mogelijk biologisch en uit eigen tuin.
    Ik vind dit heel interessant en heb een paar vraagjes:
    Staat er in het artikel ook waarom gekiemde bruine bonen en kikkererwten goed zijn en ongekiemde niet?
    Waarom is rode kool wel goed en staat b.v witte kool niet op de lijst ?
    Weet jij het antwoord, Aaf?


    BeantwoordenVerwijderen
  4. Misschien leuk om bijvoorbeeld vijf van deze planten die je nog nooit hebt gegeten, eens uit te proberen in een recept?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Eten om de wereld te redden begint naar mijn idee om allereerst niet zo veel te verspillen , ik denk dat we dan al een heel eind op weg zijn. Kijk maar eens wat er bijvoorbeeld in de horeca nog steeds weggegooid word. Er werd aandacht aanbesteed omdat de verspilling verminderd was, maar je word nog steeds beroerd als je ziet wat er nu nog steeds weggegooid word . Ik snap je insteek, maar van iedereen op deze planeet de eetgewoontes aanpassen is zeker op korte termijn niet haalbaar. Ik noem maar een voorbeeld deze keuzes moeten wel binnen je bereik liggen, allemaal leuk en aardig voor diegene onder ons die genoeg voedselbronnen zoals winkels etc binnen handbereik hebben en de middelen om ze te kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het is een indrukkwekkend lange lijst. Ik herken boerenkool, raapstelen en rode kool onder andere.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een mooie lijst, maar hij roept bij mij ook veel vragen op. Vooral waarom, waarom deze spullen zo goed zijn voor het klimaat. Er lijken me ook wel flink wat spullen tussenstaan die geïmporteerd worden, dat is toch ook wel duurzaam? En waarom zijn deze zaken dan duurzamer dan de aardappelen, uien, wortels, appels en peren die hier m de hoek groeien?
    Jammer dat het stuk niet meer online staat!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zou dit niet een lijstje voor de wereld zijn? Ik kan me voorstellen dat bepaalde, ons onbekende, groenten elders wel gangbaar zijn.
      En dan mogen wij aan de boerenkool, rode kool, linzen etc...
      Ik houd het maar bij zoveel mogelijk kopen wat van Nederlandse bodem komt. Al lukt dat natuurlijk niet voor alles, bv bananen.
      Groet, G

      Verwijderen
    2. Dat lijkt mij eigenlijk ook, dat aardappelen, uien, wortels, appels en peren voor een Nederlander het duurzaamst zijn!

      Verwijderen
  8. Rare lijst. Heel regio gebonden. Biologisch eten van de boer om de hoek lijkt me handiger. En veel gezonder.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik eet zoveel mogelijk produkten van het seizoen, die in Nederland op de koude grond geteeld worden.
    Okra krijg ik wel eens van een Surinaamse vriendin. Soms koop ik een speltbrood van de warme bakker. Hennepzaad doe ik door yoghurt ivm hoog eiwitgehalte.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb een deel ervan wel gegeten. Smakelijk is niet precies de omschrijving van de meeste (ik haat bonen en peulvruchten).
    Ik ben voor het eten van lokaal voedsel. Ik geloof namelijk niet dat bonen die de halve wereld over moeten beter zijn dan lokaal graan. Spul uit Zuid Amerika en Azië.. tegenover een stukje kip uit eigen achtertuin.

    We winnen meer door zelf wata in de tuin te hebben, minder in te kopen en alles wat we kopen op te eten dan door westafrikaanse bonen te ten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuke eerste para. Inderdaad niet de smakelijkste dingen, je moet er nog heel wat bijdoen om het lekker te maken.

      Okra koop in in pot en vind het heerlijk, er zit altijd een halve tomaat bij en meestal doe ik er nog een paar bij die ik even in de magnetron zachter maak, maar magnetron gebruik zal ook wel niet mogen

      Verwijderen
  11. Van de lijst heb ik er vijftien gegeten.
    Aaf, dat je nooit verse tuinbonen eet, heerlijk zijn ze!
    Het is denk ik belangrijk om voedsel te eten dat uit je omgeving komt. En geteeld is met zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen. Koop niet meer dan je nodig hebt, gooi geen voedsel weg.
    Wij hebben een grote moestuin, dus eten groente van het seizoen. Ook aardappels en uien. En kippen voor de eieren. Een luxe, zo'n tuin.
    Op die lijst staan trouwens veel dingen die hier niet kunnen groeien en een lange reis moeten maken eer ze hier in de winkel liggen. Dat kan toch de bedoeling niet zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Als je deze blog goed leest, zie je dat het ook gaat om variatie. We eten te eenzijdig, omdat er maar een beperkt aantal producten geteeld wordt. Bv we eten hier als graan bijna enkel tarwe, terwijl er veel meer soorten graan zijn. Als er een ziekte in de tarwe komt, hebben we een probleem. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat een leuke lijst! 25 van de 50 items eet ik regelmatig, sommige ook nog nooit van gehoord. Maar wat Nienke zegt inderdaad, wat maakt deze keuze nou zo duurzaam. De ASN heeft trouwens wel een leuke site nu over allerlei duurzaamheidsaspecten, https://www.vanafhier.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik las het boek "de verborgen impact". Verbaasde me over vervuilende zaken,die ik niet wist. B.v dat chocolade zo milieu-onvriendelijk was,nog meer dan kaas

      Verwijderen
    2. Ohh dit wist ik ook niet, en wat te denken van soja meeste is genetisch gemanipuleerd kleine boeren worden uitgekocht voor habbekrats.

      Verwijderen
  14. Beetje raar, deze lijst. Bij ons groeien ook dergelijke cactussen, dus in ons geval is het wel duurzaam - waarbij de duurzaamheid vooral zit in het feit dat er weinig water voor nodig is. Maar dat is het natuurlijk niet echt meer wanneer je in NL woont en het dus geïmporteerd moet worden.
    Ik denk dat het duurzaamste is: niks verspillen en zoveel mogelijk lokaal/seizoensgebonden eten. (En matig zijn met dierlijke producten.)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Een deel van deze lijst zijn groenten en grassen die hier niet groeien. Het vervoer van deze groenten is ook vervuilend. Dus niet echt milieuvriendelijk. De kamut, emmer, eenkorn, teff etc zijn graansoorten die een relatief lage opbrengst per m² heeft. Met andere woorden ze leveren te weinig op om deze enorme wereldbevolking te voeden. Tarwe levert wel voldoende op om de wereldbevolking te voeden. Dat is dus de belangrijkste reden waarom er zoveel tarwe wordt geteeld. Spelt is een oude tarwesoort met minder gluten. Het brood dat ik er van bak is wat brokkeliger dan gewoon tarwe.
    En die 12 bronnen zijn weer onderverdeeld in talloze varianten. Er zijn zaden van wel 200 tomatenrassen te koop in Nederland en talloze aardappelrassen. De variatie is dus wel groot genoeg om gezond te eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik vind het een interessante, maar ook wel beetje aparte rijst. Zou wel willen weten waarom ze duurzaam zijn. Een groot deel ken ik van naam, heb ook een deel weleens gegeten en sommige dingen eet ik regelmatig. Hier in de Randstad, met al haar toko's en buitenlandse winkels is het meeste denk ik ook te koop.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Veel bekende zaken boekweit is bv wel de inheemse versie van powerfood quinoa bekend.
    Amarant ken ik alleen als invasie e exoot die daarom niet meer mag worden toegevoegd vogelvoer.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik heb 32 van die lijst wel eens gehad, maar veel zijn niet mijn smaak.
    Moringa kun je als theezakjes kopen en thee van zetten; dat schijnt goed te zijn voor diabetici. (Ik ben geen arts, dus verdiep je erin en overleg met je eigen arts).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Juist niet als je al medicijnen neemt dan kan bloedsuiker veel te laag worden

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.