We hebben maar één aarde, als het klimaat te veel opwarmt doordat mensen
geen duurzame voeding produceren en consumeren, dan zal een steeds
groter deel van deze aarde in woestijn veranderen, grote delen zullen
onder water komen te staan en stormen en zware regenbuien zullen steeds
extremer worden. We zien het de afgelopen tijd ook echt gebeuren, die ellende van droogte en overstromingen. Het is dus van belang om opwarming tegen te gaan.
Natuurlijk niet alleen door voedselproductie, maar ook door andere
duurzame keuzes.
Welke soort voeding is echt duurzaam? Hoe meer planten je eet hoe
duurzamer je bezig bent. Natuurlijk maakt het ook uit welke planten of
je neemt. Er zijn planten die veel energie in kassen nodig hebben om te
groeien of die met het vliegtuig van ver worden ingevlogen. Dat is
allerminst duurzaam.
Ik vond op de site van de ASN bank een leuke link naar een blog over duurzame voeding. (inmiddels niet meer online)
Heel interessant!
Wat heel verontrustend is, is dat 75% van onze voeding komt van een heel
klein aantal gewassen en dieren, twaalf plantaardige bronnen en vijf
dierlijke bronnen. Eigenlijk heel eenzijdig en dus lopen we kans om te
weinig variatie op ons bord te hebben! Ik kan wel wat van de 12 en 5
noemen, daar heb je niet zo veel fantasie voor nodig : tarwe, rijst,
maïs, aardappels, suikerbiet, koeien, varkens, kippen, schapen.
Er worden op die blog 50 soorten voeding genoemd die het meest duurzaam
zijn. Zeg maar een top vijftig, maar dan van planten. Ik heb de lijst
overgenomen en bij iedere soort een
opmerking gemaakt.
- Laver zeewier (eetbaar zeewier, voornamelijk gekweekt en gegeten in Wales) Nog nooit gegeten
- Wakame-zeewier Eet ik regelmatig en at ik vaak in mijn macrobiotische tijd.
- Adzukibonen At ik vaak in mijn macrobiotische tijd.
- Zwarte (schildpad)bonen Zwarte bonen ken ik wel
- Tuinbonen (fava beans) Eet ik wel eens uit een potje
- Bambara bonen (ook wel vinga subterranea genoemd, komt vooral voor in West-Afrika) Nog nooit van gehoord
- Cowpeas (een peulvrucht die goed tegen zandgrond en weinig regenval kan, niet te verwarren met chickpeas aka kikkererwten) Nog nooit van gehoord
- Linzen Die eet ik regelmatig
- Marama bonen (een langlevende peulvrucht met stengels van meer dan 3 meter) Ken ik niet
- Mungbonen At ik vaak in mijn macrobiotische tijd
- Sojabonen (natuurlijk niet bestemd voor veevoer, maar voor directe consumptie)
At ik vaak in mijn macrobiotische tijd, nu voornamelijk bewerkt als tofu en sojadrink. - Nopales (een bepaalde cactus die al veel gebruikt wordt in de Mexicaanse keuken) Nog nooit gegeten
- Amaranth (lijkt op graan, maar is een zaad van een kruidachtige plant) Nog nooit gegeten
- Boekweit ken ik, vooral in mijn macriobiotische tijd en die eet ik nog steeds wel eens
- Vingergierst (een kruidachtige plant die goed kan groeien in droge gebieden in Afrika en Azië) ken ik niet, wel de gewone gierst
- Fonio (een grassoort met een piepkleine korrel, ook wel ‘hongerige rijst’ genoemd) Nog nooit gegeten
- Khorasan tarwe (oud graantype, ook bekend als ‘kamut’) Nog nooit gegeten
- Quinoa Die eet ik regelmatig
- Spelt Nog nooit gegeten
- Teff ( grassoort met piepkleine korrels. 150 korrels wegen ongeveer net zoveel als een tarwekorrel) Nog nooit gegeten
- Wilde rijst Die eet ik wel eens
- Pompoenbloemen Nog nooit gegeten, wel courgettebloemen
- Okra (een plant met zaden die naar muskus ruiken) Nog nooit gegeten
- Sinaasappeltomaten Nog nooit gegeten
- Bietenblad eet ik sporadisch
- Raapstelen Die eet ik wel eens
- Boerenkool Die eet ik regelmatig
- Moringa (een boom met veel vitamine C) Nog nooit gegeten
- Pak-choi Die eet ik regelmatig
- Pompoenblaadjes Nog nooit gegeten
- Rode kool Die eet ik regelmatig
- Spinazie Die eet ik regelmatig
- Waterkers (een plant met een sappige, pittige smaak) eet ik sporadisch
- Enokipaddestoelen (ook wel ‘fluweelpootje’ genoemd. Komt veel in Nederland en België voor) Nog nooit gegeten
- Maitake zwam (ook wel de Eikhaas genoemd) Nog nooit gegeten
- Oranjegroene melkzwam Nog nooit gegeten
- Lijnzaad Die eet ik regelmatig
- Hennepzaden Nog nooit gegeten
- Sesamzaad Die eet ik regelmatig
- Walnoot Die eet ik regelmatig
- Zwarte schorseneren Gewone schorseneren ken ik wel, niet de zwarte soort.
- Peterseliewortel Die eet ik regelmatig
- Witte ijspegel-radijs (de kleinste soort van de rettig-wortel. Een mildere en fijnere smaak vergeleken met de radijs) Nog nooit gegeten
- Alfalfaspruiten Die eet ik wel eens
- Gekiemde bruine bonen Nog nooit gegeten
- Gekiemde kikkererwten Die eet ik wel eens
- Lotuswortel Nog nooit gegeten
- Ube (Ook wel ‘wateryam’ of ‘paarse yam’ genoemd. Een knolachtig gewas met een paarse kleur) Nog nooit gegeten
- Yam-bonenwortel (tropisch knolgewas) Nog nooit gegeten
- Rode Indonesische zoete aardappelen (ook wel Cilembu genoemd) Nog nooit gegeten
Eet jij wel eens groenten, zaden en peulvruchten van bovenstaande lijst?
Rode kool, spinazie, linzen, waterkers, quinoa en spelt af en toe.
BeantwoordenVerwijderenWalnoten, lijnzaad en sesamzaad vrijwel iedere dag.
Veel dingen van het lijstje ken ik niet.
Sommige levensmiddelen eet ik regelmatig. Maar ook veel groenten(en frui) dat hier niet genoemd wordt
BeantwoordenVerwijderenIk ken er 5 die ik heel regelmatig eet en 2 af en toe. Ik eet zelf zoveel mogelijk biologisch en uit eigen tuin.
BeantwoordenVerwijderenIk vind dit heel interessant en heb een paar vraagjes:
Staat er in het artikel ook waarom gekiemde bruine bonen en kikkererwten goed zijn en ongekiemde niet?
Waarom is rode kool wel goed en staat b.v witte kool niet op de lijst ?
Weet jij het antwoord, Aaf?
Misschien leuk om bijvoorbeeld vijf van deze planten die je nog nooit hebt gegeten, eens uit te proberen in een recept?
BeantwoordenVerwijderenEten om de wereld te redden begint naar mijn idee om allereerst niet zo veel te verspillen , ik denk dat we dan al een heel eind op weg zijn. Kijk maar eens wat er bijvoorbeeld in de horeca nog steeds weggegooid word. Er werd aandacht aanbesteed omdat de verspilling verminderd was, maar je word nog steeds beroerd als je ziet wat er nu nog steeds weggegooid word . Ik snap je insteek, maar van iedereen op deze planeet de eetgewoontes aanpassen is zeker op korte termijn niet haalbaar. Ik noem maar een voorbeeld deze keuzes moeten wel binnen je bereik liggen, allemaal leuk en aardig voor diegene onder ons die genoeg voedselbronnen zoals winkels etc binnen handbereik hebben en de middelen om ze te kopen.
BeantwoordenVerwijderenHet is een indrukkwekkend lange lijst. Ik herken boerenkool, raapstelen en rode kool onder andere.
BeantwoordenVerwijderenEen mooie lijst, maar hij roept bij mij ook veel vragen op. Vooral waarom, waarom deze spullen zo goed zijn voor het klimaat. Er lijken me ook wel flink wat spullen tussenstaan die geïmporteerd worden, dat is toch ook wel duurzaam? En waarom zijn deze zaken dan duurzamer dan de aardappelen, uien, wortels, appels en peren die hier m de hoek groeien?
BeantwoordenVerwijderenJammer dat het stuk niet meer online staat!
Zou dit niet een lijstje voor de wereld zijn? Ik kan me voorstellen dat bepaalde, ons onbekende, groenten elders wel gangbaar zijn.
VerwijderenEn dan mogen wij aan de boerenkool, rode kool, linzen etc...
Ik houd het maar bij zoveel mogelijk kopen wat van Nederlandse bodem komt. Al lukt dat natuurlijk niet voor alles, bv bananen.
Groet, G
Dat lijkt mij eigenlijk ook, dat aardappelen, uien, wortels, appels en peren voor een Nederlander het duurzaamst zijn!
VerwijderenRare lijst. Heel regio gebonden. Biologisch eten van de boer om de hoek lijkt me handiger. En veel gezonder.
BeantwoordenVerwijderenIk eet zoveel mogelijk produkten van het seizoen, die in Nederland op de koude grond geteeld worden.
BeantwoordenVerwijderenOkra krijg ik wel eens van een Surinaamse vriendin. Soms koop ik een speltbrood van de warme bakker. Hennepzaad doe ik door yoghurt ivm hoog eiwitgehalte.
Thea
Ik heb een deel ervan wel gegeten. Smakelijk is niet precies de omschrijving van de meeste (ik haat bonen en peulvruchten).
BeantwoordenVerwijderenIk ben voor het eten van lokaal voedsel. Ik geloof namelijk niet dat bonen die de halve wereld over moeten beter zijn dan lokaal graan. Spul uit Zuid Amerika en Azië.. tegenover een stukje kip uit eigen achtertuin.
We winnen meer door zelf wata in de tuin te hebben, minder in te kopen en alles wat we kopen op te eten dan door westafrikaanse bonen te ten.
Leuke eerste para. Inderdaad niet de smakelijkste dingen, je moet er nog heel wat bijdoen om het lekker te maken.
VerwijderenOkra koop in in pot en vind het heerlijk, er zit altijd een halve tomaat bij en meestal doe ik er nog een paar bij die ik even in de magnetron zachter maak, maar magnetron gebruik zal ook wel niet mogen
Van de lijst heb ik er vijftien gegeten.
BeantwoordenVerwijderenAaf, dat je nooit verse tuinbonen eet, heerlijk zijn ze!
Het is denk ik belangrijk om voedsel te eten dat uit je omgeving komt. En geteeld is met zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen. Koop niet meer dan je nodig hebt, gooi geen voedsel weg.
Wij hebben een grote moestuin, dus eten groente van het seizoen. Ook aardappels en uien. En kippen voor de eieren. Een luxe, zo'n tuin.
Op die lijst staan trouwens veel dingen die hier niet kunnen groeien en een lange reis moeten maken eer ze hier in de winkel liggen. Dat kan toch de bedoeling niet zijn.
Als je deze blog goed leest, zie je dat het ook gaat om variatie. We eten te eenzijdig, omdat er maar een beperkt aantal producten geteeld wordt. Bv we eten hier als graan bijna enkel tarwe, terwijl er veel meer soorten graan zijn. Als er een ziekte in de tarwe komt, hebben we een probleem. Geartsje
BeantwoordenVerwijderenWat een leuke lijst! 25 van de 50 items eet ik regelmatig, sommige ook nog nooit van gehoord. Maar wat Nienke zegt inderdaad, wat maakt deze keuze nou zo duurzaam. De ASN heeft trouwens wel een leuke site nu over allerlei duurzaamheidsaspecten, https://www.vanafhier.nl/
BeantwoordenVerwijderenIk las het boek "de verborgen impact". Verbaasde me over vervuilende zaken,die ik niet wist. B.v dat chocolade zo milieu-onvriendelijk was,nog meer dan kaas
VerwijderenOhh dit wist ik ook niet, en wat te denken van soja meeste is genetisch gemanipuleerd kleine boeren worden uitgekocht voor habbekrats.
VerwijderenBeetje raar, deze lijst. Bij ons groeien ook dergelijke cactussen, dus in ons geval is het wel duurzaam - waarbij de duurzaamheid vooral zit in het feit dat er weinig water voor nodig is. Maar dat is het natuurlijk niet echt meer wanneer je in NL woont en het dus geïmporteerd moet worden.
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat het duurzaamste is: niks verspillen en zoveel mogelijk lokaal/seizoensgebonden eten. (En matig zijn met dierlijke producten.)
Een deel van deze lijst zijn groenten en grassen die hier niet groeien. Het vervoer van deze groenten is ook vervuilend. Dus niet echt milieuvriendelijk. De kamut, emmer, eenkorn, teff etc zijn graansoorten die een relatief lage opbrengst per m² heeft. Met andere woorden ze leveren te weinig op om deze enorme wereldbevolking te voeden. Tarwe levert wel voldoende op om de wereldbevolking te voeden. Dat is dus de belangrijkste reden waarom er zoveel tarwe wordt geteeld. Spelt is een oude tarwesoort met minder gluten. Het brood dat ik er van bak is wat brokkeliger dan gewoon tarwe.
BeantwoordenVerwijderenEn die 12 bronnen zijn weer onderverdeeld in talloze varianten. Er zijn zaden van wel 200 tomatenrassen te koop in Nederland en talloze aardappelrassen. De variatie is dus wel groot genoeg om gezond te eten.
Ik vind het een interessante, maar ook wel beetje aparte rijst. Zou wel willen weten waarom ze duurzaam zijn. Een groot deel ken ik van naam, heb ook een deel weleens gegeten en sommige dingen eet ik regelmatig. Hier in de Randstad, met al haar toko's en buitenlandse winkels is het meeste denk ik ook te koop.
BeantwoordenVerwijderenVeel bekende zaken boekweit is bv wel de inheemse versie van powerfood quinoa bekend.
BeantwoordenVerwijderenAmarant ken ik alleen als invasie e exoot die daarom niet meer mag worden toegevoegd vogelvoer.
Ik heb 32 van die lijst wel eens gehad, maar veel zijn niet mijn smaak.
BeantwoordenVerwijderenMoringa kun je als theezakjes kopen en thee van zetten; dat schijnt goed te zijn voor diabetici. (Ik ben geen arts, dus verdiep je erin en overleg met je eigen arts).
Juist niet als je al medicijnen neemt dan kan bloedsuiker veel te laag worden
Verwijderen