zondag 22 oktober 2023

Bewegen, bewegen en nog meer bewegen!

Bewegen is goed voor mij, voor iedereen trouwens!
Goed voor hart en bloedvaten, goed voor je bloeddruk, goed voor je diabetesregulatie als je diabetes hebt of daar aanleg voor hebt, goed tegen dementie en zo zijn er vast nog wel meer gezondheidsaspecten te noemen waar bewegen heel goed voor is.
Minimaal 10.000 stappen per dag, voor ouderen 60+ minimaal 6.000 stappen en ook verder nog beweging waar je hart sneller van gaat kloppen.

Wat doe ik, als iemand met een hekel aan beweging vanaf dat ik een kind was? Nog best veel, in aanmerking nemend dat ik het liefst de hele dag op een stoel of op de bank zit! Ik was in de woorden van mijn vader "liever lui dan moe".
Ik zwem 2x per week tenminste 45 minuten, maar vaak een uur, ik ga minimaal 2x per week naar de sportschool en doe daar krachttraining en cardio op loopband en fiets. Ook daar ben ik minimaal 1 uur bezig. Op de dagen dat ik niet zwem of in de sportschool ben, wandel of fiets ik!
Ik streef naar minimaal 4.000 stappen per dag. Ik kwam van heel ver, sinds ik heupklachten had heb ik jarenlang hooguit 900 à 1000 stappen per dag gelopen. Dus is nu een gemiddelde van bijna 5.000 per dag, zoals ik dat in de maand september haalde, al enorm veel!
Hoeveel ik per week fiets? Ik heb eigenlijk geen idee! Het zijn vaak kleine eindjes, naar het zwembad, naar de sportschool, naar de supermarkt. Zo nu en dan eens wat verder, soms zelfs naar de andere kant van de stad of naar een dorp buiten de stad. Dan fiets ik wel 20 kilometer op 1 dag!
Wandelen doe ik vooral kleine eindjes, naar het winkelcentrum, naar de supermarkt, naar de bibliotheek, naar de brievenbus. Zelden heel ver en heel lang, maar bij elkaar opgeteld soms best veel. Niet zo veel als in Zwitserland, maar toch haal ik op sommige dagen wel 5 kilometer.

En soms dan heb ik schoon genoeg van al dat bewegen, dan heb ik een baaldag en zit te lezen, te aquarelleren of tv kijken en doe ik andere dingen. Dan heb ik geen zin! Al moet ik toegeven dat wandelen en fietsen, vooral bij mooi zonnig weer heel fijn kan zijn! Het voelt heerlijk dat mijn lijf dat kan, dat ik de kracht heb om dat te doen.

11 opmerkingen:

  1. Jij beweegt best veel,dan kun je een baaldag goed hebben. Afgelopen vrijdag was ik één keer met de paraplu gaan lopen en verder een paar extra de trap op en af

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die 10000 stappen zijn niet medisch onderbouwd en je houdt hiermee een japanse marketing mythe in stand Aaf! Voor de rest: ja, bewegen als je fysieke toestand je dat toestaat (denk even aan Martine, die zou willen maar zich noodgedwongen moet inhouden). Leuk bewegen, functioneel bewegen, het telt allemaal mee. Boodschapje doen, klusje doen, kuiertje, flink fietsen, Nederland in beweging , zwemmen, sportschool en yoga, allemaal fijne dingen en fijn om af te wisselen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wilde ik ook net schrijven die stappen tellen heeft 0 zin het is hoogstens een indicatie dat je een bepaalde tijd hebt bewogen in plaats van stilgezeten maar er is voldoende beweging mogelijk die ook telt en niet registreert op de stappenteller en als je die stappen wel haalt is het niet automatisch zo dat je gezond aan het bewegen bent. Mensen van 60+ zijn er wel extra bij gebaat om 'krachttraining' te doen zonder gewrichten teveel te belasten natuurlijk.

      Verwijderen
  3. Het was niet zo dat ik liever lui dan moe was vroeger maar heb van jongs af aan al last van lichaam gehad, van spieren, pezen en gewrichten. Ik kon nooit goed meekomen met gymles en andere sporten. Achteraf denk ik dat ik al mijn hele leven last heb van fibromyalgie. Met 14 jaar had ik ook al fysio dat toen heilgymnastiek heette.
    Nu, begin 70, heb ik al 8 jaar 2 nieuwe knieen, pen in voet en in 3 vingers en orthopedische schoenen. Dat maakt het allemaal niet makkelijk om echt goed te bewegen zodat lichaam en hart er wat aan heeft.
    Lopen kan ik niet lang 1 km achter elkaar is wel max. Ik heb driewielerfiets omdat mijn handen stuur niet goed in bedwang kunnen houden en op en afstappen me niet meer lukt. In april een mooie tweedehands gekocht en ik probeer elke dag een rondje te doen, ook als ik in dorp op 1 km moet zijn doe ik dat op de fiets.
    Thuis doe ik gerichte oefeningen van fysio, ik ga op maandag naar bewegen rondom de stoel en vanaf dinsdag 8 weken lang naar een cursus valtraining.
    Ik huis ben ik zoveel mogelijk in beweging, van stoel tot aanrecht is 9 meter en dat ik vele malen per dag. In de grote keuken maak ik ook heel wat stappen, hoeveel per dag weet ik niet, telefoon heb ik niet altijd in zak en een speciaal horloge lukt me niet werkend te krijgen met een app,

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ook ik beweeg erg veel, iedere dag 10 minuten grondoefeningen en 30 minuten op de hometrainer. Ik wandel en fiets veel en ben erg beweeglijk, dus met een dekentje op de bank is niks voor mij. Een per week train ik een uur in de sportschool. Vorige zomer geopereerd aan darmkanker en volgens ‘mijn’ arts heb ik nu de conditie van een jonge meid 🤣
    Ik hoop in januari 74 te worden.
    Thea


    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben ook blij met wat mijn lichaam kan. En je moet het onderhouden, want anders kun je het steeds minder goed. Use it or lose it, zeggen ze in het Engels wel. Maar dat is het wel waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat kosten die sportschool en je zwemabonnement?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De sportschool kost €324,87 per jaar en het abonnement voor een heel jaar zwemmen kost €301,60. Als ik wil, mag ik meerdere keren per dag komen zwemmen of sporten.

      Verwijderen
  7. Zoals de meeste lezers hier (als ze mij ook volgen) wel weten sport ik iedere dag en ben ik er op een niet heel gezonde manier aan verslaafd. Ik sport al mijn hele leven, ben ooit op gymnastiek (turnen) begonnen maar vond dat niet leuk. Toen gaan wedstrijdzwemmen en later ook nog waterpolo. Ik vind bewegen fijn en voel me er goed bij en door. Nu ik ouder word zie ik ook het belang in van sterke spieren dus die train ik ook, maar niet zodanig dat ik mevrouw Hulk word want dat vind ik niet mooi. Ik begrijp wel dat niet iedereen dit leuk vindt. Ik betaal voor mijn sportschoolabonnement 390 euro per jaar en mag dan iedere dag komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Die 10.000 stappen is inderdaad achterhaalt. De norm is nu: Om je gezondheid als 65-plusser te onderhouden, is minimaal 150 minuten per week matig intensief bewegen, verspreid over verschillende dagen, noodzakelijk volgens de beweegrichtlijnen. Bijvoorbeeld door te zwemmen, wandelen of fietsen. Ook raden de beweegrichtlijnen ouderen aan om minimaal twee keer per week aan spier- en botversterkende oefeningen te doen, gecombineerd met balansoefeningen. Volgens mij voldoe je ruim aan “de nieuwe norm” :))

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik was vroeger niet zozeer lui, maar hield erg van lezen. Maar om alleen te lopen of te fietsen, ik heb er geen zin in. Maar ik het het ‘geluk’ dat ik een zoon heb, die hulp nodig heeft. Hij heeft een progressieve spierziekte. Ik doe elke dag boodschappen voor hem en mij en kom elke dag even langs en laat dan even mijn handen wapperen. Ik doe de was en verschoon zijn bed. En ruim het aanrecht op. Verder heeft hij 1 keer in de 2 weken schoonmaakhulp. Maar ga ik op bezoek bij mijn zuster, 20 km verder, dan pak ik de fiets en zet de sokken er in. Wel een e bike. Maar ik moet ook erg oppassen, soms word ik doodmoe, wat de hele verder dag duurt. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.