vrijdag 20 oktober 2023

Hoeveel warmte-comfort heb je nodig om fijn te leven?

Nu het weer kouder wordt, is het de vraag hoeveel je moet stoken om lekker warm te blijven. Wanneer is het in huis nog aangenaam, comfortabel warm en wanneer wordt het afzien?

Ik bekeek een filmpje over iemand die van plan is om 100 euro per maand aan stookkosten te besparen door helemaal niet te stoken.
Ze houdt zich warm door (elektrische) dekentjes en veel kleding, brr toch wel heftig vind ik!
Ze zegt dat ze een inkomen heeft van 1200 euro per maand en dat het besparen op stookkosten haar een 13e maand oplevert. Een bijstandsuitkering is €1195,66 per maand dus dat zou heel goed kunnen kloppen. In haar waarschijnlijk niet heel goed geïsoleerde huurhuis is het nu 's ochtends 13 graden en ze vindt het al lekker warm als het 15 graden wordt.

Ik lees op dit moment de boeken van Miriam Lancewood, het eerste boek gaat over 7 jaar leven in de wildernis in Nieuw Zeeland en het tweede boek gaat over rondtrekken in Europa. Zij en haar man Peter kamperen ook in de winter, in koude en stormen, ze zijn zo veel mogelijk één met de natuur. Zij is 27 jaar als ze hun leven in de wildernis beginnen en haar man is 30 jaar ouder. Ze leven heel basic van voorraden meel, bonen, thee  etc. Veel halen ze uit de natuur. Ik vind het knap hoe ze het doen, hoe ze hout sprokkelen om een vuurtje te maken om te koken, hoe zij op wild jaagt en hij dat dan klaarmaakt om op te eten en zij de huiden gebruikt voor kleding.  Dat wild schiet ze alleen in Nieuw Zeeland en ze jaagt alleen op uit Europa ingevoerde dieren, die daar de inheemse fauna en flora verstoren en waar de Nieuw Zeelandse overheid van af wil. Ik weet niet hoe ze dat in Europa doen, ik heb nog niet alles gelezen. In het begin van het boek jagen ze in ieder geval niet.
Floortje Dessing heeft hen twee keer bezocht en twee keer een uitzending gemaakt over hun leven.
Ik zou het echt niet kunnen, te koud en te inspannend, te weinig comfortabel!


Het doet mij ook denken aan een kampeertrektocht die ik maakte door de Franse alpen, in augustus 1985. We (wild)kampeerden hoog in de bergen, op ongeveer 2200 meter, waar het 's nachts vroor. Wat was het daar koud! We sliepen met al onze kleren aan in onze donzen slaapzakken en konden het nauwelijks warm houden.  Het was 's ochtends nog steeds zo koud en als je dan buiten komt, dan blijkt er een laag ijs op de tent en op het gras te staan. Met veel bewegen en warme dranken probeerden we onszelf een beetje warm te maken. Doordat het augustus was en we richting het dal liepen, werd het gelukkig al snel warmer.

Soms zit ik thuis bij een temperatuur van 16 graden, onder een dekentje en op mijn warme stoeldeken en dan voelt het prima. Gisteravond daarentegen was 16 graden helemaal niet prima. Ik had het veel te koud. Ik was door een ijskoude regen naar huis gefietst. Handschoenen waren doorweekt, mijn schoenen waren nat en ook mijn broek was nat. Ik kleedde mij om en deed droge sloffen aan. Maar ondanks droge warme kleding bleef ik koud en werd pas warm nadat de thermostaat een tijdje op 19 graden stond.

Om terug te komen op leven in een onverwarmd huis in Nederland, zou je echt 100 euro per maand kunnen besparen door helemaal niet te stoken?
Vanaf de maand mei t/m half oktober hoef je vaak helemaal niet te stoken, dus valt er geen gas te besparen. Blijft over: 6,5 maand waarbij er wel gestookt zou moeten worden en je, als je dat niet doet, zou kunnen besparen. Bespaar je dan bijna 200 euro per maand van half oktober t/m april?
Als je binnen de grenzen van het energieprijsplafond wilt blijven, "mag" je maximaal 1200 m³ verbruiken, dat is €1740,- dus misschien is 1200 euro toch een reëel bedrag als je in de wintermaanden niet stookt? Wat denk jij?

37 opmerkingen:

  1. Zelf ben ik een koukleum en heb graag de woonkeuken op 20 gr. De rest van het huis maakt niet uit. Ik moet altijd lachen om een vriendin. Net als jij zit ze in haar elektrische deken. Ga ik op bezoek,dan houd ik mijn jas aan. Maar moet zij bij mij naar de wc dan is het "mijn billen vriezen aan de bril"

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik bezoek heb en het is bij mij onder de 20 graden, dan gaat hier de verwarming aan, tenzij ik zeker weet dat mijn bezoeker(s) liever een (elektrisch)dekentje wil(len).

      Verwijderen
    2. Ik ook een koukleum en heb gelukkig een huurcontract waar de gas/elektriciteit/water bij de prijs in zit want de cv gaat bij mij nooit onder de 25 graden.

      Verwijderen
  2. Als de prijs 1,30 euro per kuub gas is en je zou normaal 1000 kuub gebruiken , dan zit je al aan de 1300 besparing. 1000 kuub in een ouder huis is al heel laag.
    In de winter met prijzen van 3,50 per kuub gas hebben wij ook praktisch niet gestookt. Kouder dan 12 graden werd het niet in huis. En als dan de verwarming even aan staat; dan voelt 15 graden redelijk comfortabel hoor. De kamer verkleind met oude dikke gordijnen halfweg de woonkamer en dan had je toch een kleine redelijk warme ruimte in huis.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hangt er ook vanaf hoeveel je per kuub betaald. Als dat 1,20 is of bijna 4 euro per kuub scheelt het 2,80 per kuub.
    1200 euro bij 1,20 is 1000 kuub, dat is meer dan mijn totale jaarverbruik, bij 4 euro is het al bij een vermindering van 300 kuub behaald.

    Ik betaal voor electra en gas geen 200 per maand en krijg nog terug, ik heb vlak voor de prijzen zo enorm stegen een langjarig contract kunnen afsluiten, dat was toen de geluiden van prijsstijgingen op begonnen te komen. En daar heb ik enorm geluk mee gehad, naast van nature zuinig stook gedrag en een redelijk geïsoleerd oud huis dat relatief klein is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoezo bijna 4 euro per kuub? De prijs is door het energieplafond dit jaar maximaal €1,45 per kuub.
      Ik betaal vanaf juni dit jaar €1,33 per m³.

      Verwijderen
  4. Toen ik vorige week kletsnat thuiskwam van een wandeling vond ik het ook hoog tijd worden om te beginnen met stoken. Ik werd niet meer warm!
    Ik merk wel dat ik veel ben afgevallen - ik had het de laatste dagen echt koud als de temperatuur rond de 18* in huis was, terwijl dat mijn normale stooktemperatuur is.... Genoeg bewegen, ook buitenshuis en overdag, helpt wel denk ik - ik heb het gevoel dat ik mezelf beter warm kan houden als ik genoeg beweeg, en dat ik dan toch de temperatuur op 18* kan houden - dat zou wel heel fijn zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik zou best meer willen besparen op onze energiekosten maar omdat we hier met z'n vieren wonen vind ik dat lastiger. Ik heb het gevoel dat als ik zelf helemaal de controle had, ik veel zou besparen op de energierekening.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Misschien bespaar je dat bedrag, maar ik denk wel dat je in het koude seizoen geen bezoek krijgt, want daar worden maar weinig mensen blij van, van 12 of 15 graden.
    Wij houden overdag 18 graden aan en als we het koud krijgen gaat ie naar 19.
    Als er visite komt zet ik hem op 20 graden en check ik of het warm genoeg voor ze is. Hoort ook bij gastvrijheid voor mij.
    Op jaarbasis blijven we zo onder de 600 kuub, in een deels geisoleerd huis ( helaas enkelsteens muur aan de voorkant) uit 1935.
    Groet G.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ...maar ik denk wel dat je in het koude seizoen geen bezoek krijgt, want daar worden maar weinig mensen blij van, van 12 of 15 graden...

      Dat is zeker zo . We plannen de bezoekjes hier in de zomerperiode en gingen zelf s winters op bezoek. Nu niet meer hoor. Maar toen zouden de absurd hoge prijzen in de problemen gebracht hebben. Dat hebben we toen voorkomen.
      Anoniem van 8.01 uur.

      Verwijderen
  7. Brr, 13 tot 15 graden is voor mij en voor de meeste mensen veel te koud.
    Triest dat iemand uit armoede kou moet lijden. Doe je dat omdat je het prettig vindt is het natuurlijk een ander verhaal!
    Iemand zou haar erop moeten wijzen dat ze, behalve op de bijstandsuitkering, ook recht heeft op huur- en zorgtoeslag en op kwijtschelding van gemeentelijke belastingen e.d.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een rare en arrogante reactie . Ook al zou ze een bijstandsuitkering hebben,wordt ook maar ingevuld , dan nog hoeft zij en vele anderen niet zo dom te zijn om niet te weten dat ze die kan aanvragen . Of al aangevraagd hebben . En dan nog eens heel erg raar om er maar van uit te gaan dat ze met die aanvullingen niet meer zo zou hoeven te bezuinigen . Soms moet dat echt. Ook met een WAO . Of is het de enige manier om nog wat geld te hebben om wat leuks of noodzakelijks te doen . Er zijn nu heel erg weinig huurhuizen te huur die onder de toeslag grens vallen ,dan kan iemand vanuit ellende voor een te duur huis gekozen hebben. Geen toeslag of heel weinig. Waarom blijven mensen toch denken dat je altijd maar je handje moet en kunt op houden en dan komt het wel goed . Hoe meer de huur hoe lager de toeslag . En iemand kan een koop huis hebben ,hypotheek of nog een andere beste schuld en niet zo veel( kunnen ) verdienen, ook dan geen toeslagen . Dus" kiezen " voor in de kou zitten . Dat er gedaan wordt als of dat allemaal sukkels zijn zorgt er voor dat er een enorme twee deling in de maatschappij komt en dat er raar gestemd gaat worden bij de komende verkiezingen

      Verwijderen
    2. Filmpje niet gezien dus. Iemand die elke dag in een app bij houd op welk moment ze de was kan gaan doen, flexibel contract dus , die weet echt wel waar ze mee bezig is , of " waar wat te halen valt" Het is geen keuze voor haar, maar noodzaak, dan zal ze echt wel naar toeslagen gekeken hebben mocht ze daar voor in aanmerking komen .

      Verwijderen
    3. Volgens mij heeft ze een WAO uitkering. Ik heb haar gegoogled. Ze is 4 jaar lang gemeenteraadslid geweest in de gemeente Wassenaar, van 2018 - 2022. Ik neem aan dat ze weet wat haar rechten zijn.

      Verwijderen
    4. @anoniem 12.11 uur. Zo is het maar net. Ik vind het voor mezelf niet meer dan normaal om mijn uitgavenpatroon aan te passen als ik zie aankomen dat ik duurder uit ga zijn.En dan stelt ieder zijn eigen prioriteiten. 20 graden in huis en op iets anders 1200 p.j moeten bezuinigen.

      Verwijderen
    5. Ik vind het wel leuk dat ze niet zo' n verlept type was ,kon men weer denken ,zie je nu wel . Ik vond haar meer een vvd type. 🤭 Is ze ook nog van die partij geweest . Ze kan inderdaad niet werken door een beperking . Waar veel mensen ook van uitgaan is dat je dan WAO hebt. Hoeft niet als iemand een bedrijf gehad heeft zonder
      een arbeidsongeschiktheids verzekering, wat veel niet hebben. Of free lance gewerkt . Dan is het regelrecht bijstand. En eerst op maken wat je hebt. Sommige gemeentes willen dat je eerst gaat leven van van een lening op het al eerder afgeloste deel van de hypotheek op het huis.

      Verwijderen
    6. Het bedrag wat genoemd wordt is de bijstandsuitkering voor een alleenstaande. Ze heeft het niet over haar toeslagen zodoende mijn reactie!
      Thea

      Verwijderen
    7. Anoniem 13. 50. Dat kan dan voor u zelf op gaan of voor een ander die daar wel voor kán kiezen. Niet voor iedereen . Voor niemand die 1200 in de mand binnen krijgt. Er zijn ook werkende voor wie dat op gaat . Dan valt er weinig op iets anders te bezuinigen . En ze is ook zo realistisch om te zeggen dat dat voor veel mensen zo is of gaat zijn.

      Verwijderen
    8. Thea ,nogmaals ,ook met die toeslagen en vrijstellingen moet iemand met bijstand keuzes maken. En heel erg zuinig leven . Zeker als je nog wel " wat " wilt . Bv een autootje op de weg houden omdat het ov te belastend is ,óf een huisdier hebben óf heel soms naar een voorstelling óf naar de kapper of schoonheidsspecialist óf keurig in de kleren . Of met vakantie .Het kan ook zijn dat iemand nog een schuld heeft weg te werken na het afsluiten van een bedrijf . Of veel extra ziekte kosten. Spaart voor kronen . Dat kan allemaal ,dus het een of het ander , net niet of net wel. Dan is het evengoed knetter zuinig leven . Dan is de keus snel gemaakt. Om het uit bezuinigen op energie te halen . Respect voor mensen die dat doen. In plaats van ze als hulpbehoevende in begeleiding weg te zetten

      Verwijderen
  8. Vanmorgen voor het eerst de cv aangezet, waar ik zit was het 18, thermostaat gaf 20 aan maar het voelde koud, klam en onprettig aan en dan mag er gestookt worden. Is ook beter voor het huis wat warmte erin te brengen.

    Boek van Mirjam heb ik ook gelezen en uitzending gezien, bijzondere allemaal. Kan alleen niet vinden hoe het nu met ze gaat aangezien Peter ernstig ziek was/is

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Vorig jaar heb ik bezuinigd op de verwarming, naar 19 graden overdag en 20 in de avond. Met veel dekens en vesten was dat nog net te doen. Bij de jaarafrekening kreeg ik een godsvermogen terug. Ik vraag me echter af of dat me dit jaar waard is. Extra geld heb ik niet nodig, comfort in huis wel. Ik denk dat als het kouder wordt ik de thermostaat weer door de 21 draai. Tot op heden pas 2x de verwarming aan gehad, was nog steeds aangenaam in huis.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ze zegt dat die 100 euro is ; Ten op zichte van anderen . Dat geloof ik zo. Ik ken mensen die op bijna vier hondert zitten. Ik zit op tachtig , en dat zou nog lager kunnen. Zonder echt altijd in de kou te moeten zitten .Buren van mij in dezelfde huizen met zonnepanelen, betalen inderdaad soms wel honderd meer in de maand .

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Niet stoken is niet goed voor je leefomgeving. Je huis wordt dan te vochtig en vocht kan schimmel veroorzaken. En we weten allemaal hoe gevaarlijk dit soort schimmel is.
    Ik stook over het algemeen ook niet boven maar als het te lang regent, wordt er wel degelijk een avondje boven gestookt. Alleen al om alle vochtproblemen te voorkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb nog nooit in de 40 jaar dat ik hier woon op de slaapkamers gestookt. En niks geen vochtproblemen hoor. Energielabel D

      Verwijderen
    2. Dan heb je geluk gehad. Ieder huis dat ik ken krijgt vochtproblemen tijdens een natte winter. Zowel dat van mijn ouders, broer, zijn kinderen, mijn huis en andere kennissen en familieleden. We hebben allemaal andere woningen qua leeftijd, ligging etc. Mijn huis is uit 1914, dat van mijn oudste neef uit 1934, mijn ouders uit 1972. Allemaal anders gebouwd qua fundering, gebruikte materialen en bouwmethode. En toch heeft iedereen vochtproblemen bij een natte winter.

      Verwijderen
    3. Klopt allebei. Vorig jaar wilde ik bezuinigen op gasverbruik. De verwarmingen boven, in de slaapkamers en op zolder, waren altijd al dicht. Nooit een probleem, de ramen staan ‘s nachts altijd open.
      Maar beneden, in de berging waar ik de wasmachine staat en de was te drogen hangt, draaide ik ook beide (kleine) verwarmingen dicht. Binnen de kortste keren droop de condens van de lichtkoepel en zat er schimmel op de muren. Ondanks dat daar de binnen- en buitendeuren wel 10x per dag open en dicht gaan.

      Verwijderen
    4. Zou dat verschil te maken hebben met boven of onder NAP wonen?

      Verwijderen
    5. Met label d heb je veel natuurlijke ventilatie door kieren. Met een meer geisoleerd huis niet.
      Vocht komt van drogende was, uitademende mensen, kamerplanten, douchen en koken.
      Het is dus maar net hoe je het huis gebruikt en hoe vaak je lucht. Onze inpandige douche had altijd vochtproblemen, ondanks afzuiging. Nu een douche aan de gevelkant. Ventilatie zelden aan, na douchen raampje evennopen en daarna het rooster maximaal open. Altijd lekker droog.
      Groet, G

      Verwijderen
    6. @G. Ik denk dat je gelijk hebt. Wij hebben geen mechanische ventilatie, maar zomer en winter houden wij de (schone)ventilatie stroken in de ramen en deuren beneden open en boven ook ramen op ventilatiestand. En alhoewel onze badkamer geen raam heeft en we de elektrische verwarmingslamp alleen aan doen als we douchen, hebben we daar nooit geen vochtprobleem. Wel boven alle deuren overdag open. Met de ventilatieroosters van de ramen is het blijkbaar genoeg om het binnenklimaat gezond te houden. Ik ben anoniem van 13.42 uur.

      Verwijderen
    7. Onze woonwijk was vroeger drassig boerenland door een onderliggende leemlaag en toen de woningen net werden gebouwd, waren er veel astma klachten. In de loop der jaren hebben woningbouwverenigingen en woningeigenaren veel gedaan om het teveel aan vocht kwijt te raken.
      De leemlaag ligt niet overal even dicht aan de oppervlakte, zodat niet overal in de rij huizen evenveel vochtproblemen hebben. Met de huidige afwisseling van hoosbuien en droge perioden is de interesse voor "de leemlaag" ineens weer toegenomen en de laag blijkt idd van invloed op vocht in kruipruimtes, hallen en badmakers en verzakkende en daardoor scheurende rioolbuizen.

      Verwijderen
  12. Vocht is wel een ding. Vorige winter hielden we thermostaat op 17. Als de verwarming dan aanslaat voelde prima in huis. Gewoon met een dikkere trui aan. Nu is het hier 18 graden maar voelt het door de hoge luchtvochtigheid heel onbehaaglijk aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat comfortabel is, is erg afhankelijk van de persoon en hoeveel je moet stookt voordat je leefruimte op een voor jou fijne temperatuur is, heel erg afhankelijk van je woonsituatie en inkomen. Ik kom steeds meer tot de ontdekking dat blogs over dit onderwerp wat dat betreft niet veel tips opleveren - omdat er zoveel individuele verschillen zijn.
    Maar goed, je vroeg naar het persoonlijke genoegpunt: tot dusver vinden we het lekker met 18 graden, maar de winter is nog niet in volle gang dus misschien gaan we terug naar 19 graden net als vorig jaar. Context: jaren 70 huis waarin 3 mensen wonen en in verschillende ruimtes een volledige werkweek computerwerk doen, gasverwarming en deels airco bijverwarming. Meerdere lagen kledij, actief "zonbeleid" (kachel uit als de zon op de ramen schijnt), een gunstig energiecontract, astma. Niet beneden 16 graden stoken.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik vraag me wel af hoe gezond het is om altijd in de kou te leven. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wij stoken niet alleen om te bezuinigen, maar ook om minder gas te gebruiken.
    Huurwoning in de stad, geen zonnepanelen, proberen milieu bewust te leven.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Bij mij was het vanavond 19,9 graden, maar ik vond het fris…
    Voor het eerst sinds maanden met een dekentje op de bank tv kijken. Ik heb tegenwoordig NLZiet. Mijn kabel leverancier voor tv lukte het niet om mij klant af te maken. Uiteindelijk na maanden en veel gedoe was er iemand die mij hielp. Nu heb ik geen facturen meer, maar kan nog steeds tv kijken via de digitale kabel. NLZiet vind ik heerlijk. Kijk meestal, als ik kijk, op de IPad. Door maandenlang gedoe, bevreemd het mij. Maar ik ga er niet meer achteraan. Zooitje. Zeldzaam nog als ik tv kijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik heb net de afrekening binnen: we krijgen 1300 euro terug… en dan heb ik mijn termijnbedrag een paar maanden geleden al terug laten zetten van 200 naar 80.

    Wel met zonnepanelen, maar ook met bewust gas zo min mogelijk gebruiken (heel kort douchen en verwarmen vorige winter heel spaarzaam met elektrische kacheltjes - op 17-18 graden, alleen waar we waren).

    Nu hangt er airco. Ik merk alleen dat ik de lagere temperaturen wel oke vind. Dus is het hier nog steeds 18 graden (wat een graad hoger is dan voeig stookseizoen, maar ik denk dat de airco’s zuiniger zijn dan de elektrische kacheltjes)

    Het geld wat we terugkrijgen ga ik deels in het potje ‘wonen’ stoppen voor verdere diy isolatie..

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hoi aaf , misschien is het boek fulltime avonturier van tamar valkenier ook iets voor jou .

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.