woensdag 13 december 2023

Een verdubbeling van mijn gasverbruik in 1 jaar?

Vanaf 1 januari tot nu toe heb ik 231,3 m³ gas verstookt.
Erg weinig dus.
De afgelopen dagen ben ik wat koortsig en niet lekker en dan heb ik niet genoeg aan 18 graden in de woonkamer. Echt lang niet warm genoeg!
Dus dacht ik: wat kost het eigenlijk om dubbel zo veel gas te verbruiken?
Is dat veel duurder?
De vaste kosten blijven gelijk. Of ik nu in een heel jaar vrijwel niets verbruik of 1800 kub verbruik, dat verandert helemaal niets aan de vaste kosten. Zo lang ik tenminste niet van het gas af ben. Met een aansluiting zit je in mijn geval vast aan €0,4221 vaste kosten per dag.
Dus die reken ik niet mee, want die moet ik sowieso betalen.

Wat als ik het gasverbruik zou verdubbelen en in de winter regelmatig mijn woonkamer en keuken verwarm tot bijvoorbeeld 20 graden?
Ik rekende uit wat 230 m³ gas kost.
Mijn tarief is €1,3316 per m³
Dan kom ik uit op €306,27.
En als je dat verdeelt over 12 maanden, dan kom ik uit op €25, 52 per maand extra.
Dat valt best mee!

Natuurlijk stook ik het niet warmer dan 15 graden als ik van huis ben of in bed lig.
Daarnaast stook ik ook niet met alle ramen en deuren open. Ik blijf zuinig stoken, maar het kan best wat minder zuinig.



14 opmerkingen:

  1. Beterschap Aaf en zorg goed voor jezelf naar dat je jezelf zo vervelend voelt en dan mag een graadje extra af en toe best.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beterschap en inderdaad iets minder zuinig zijn kost je de kop niet!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Overdag en s'avonds is het altijd minstens 20 graden in de keuken en de woonkamer bij ons. S'nachts gaat ie op 17 en als we er niet zijn ook.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat zouden meer mensen moeten doen zich goed in de cijfers verdiepen. we lezen zoveel over mensen die de kachel helemaal niet meer aan te durven doen, bang voor hoge rekeningen en eindafrekening, en in een echt koud huis gaan zitten kleumen.
    Meestal hebben ze geen idee hoeveel ze de voorgaande jaren gebruiken en tegen welke tarieven. In de kou zitten hoeft niet als je weet hoe het zit met je verbruik, zuinig zijn ja maar de kachel nooit aandoen is ook slecht voor je huis, het wordt vochtiger en je gezondheid gaat dan ook achteruit.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Niet helemaal waar:
    Bij een verbruik onder de 500 kubieke meter gas zijn de netbeheerkosten lager dan bij een verbruik van 500-4000 m³. Sommige energieleveranciers hanteren bij een jaarverbruik onder de 500 m³ toch de netbeheerkosten van een verbruik van 500-4000 m³. Dit kan tientallen euro's per jaar schelen.
    Groet Leesgraag

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat deed mijn vorige energieleverancier bij nader inzien ook. Ik had 315 m³ verbruikt en de afrekening was op basis van een verbruik tussen 500 en 4000 m³. Daar heb ik destijds niet op gelet. De afrekening ging over de periode 2 november 2021 0 2 november 2022. Het is waarschijnlijk wat laat om daar nog wat aan te doen.

      Verwijderen
    2. Overigens klopt mijn berekening ook niet helemaal vanwege de belastingverhoging op gas vanaf 1 januari 2024. Het wordt wat duurder dan berekend in mijn blog als ik inderdaad mijn gasverbruik verdubbel.

      Verwijderen
    3. Dank je wel voor de tip! Net afgelopen dinsdag de jaarrekening gekregen en 413 kubieke meter gas verbruikt. Mijn energieleverancier heeft inderdaad de netbeheerder kosten tot 4000 berekend. Navraag gedaan en het wordt nu rechtgezet :)

      Verwijderen
  6. Interessant om te lezen. Meestal vind ik de afrekeningen te ingewikkeld om me er in te verdiepen. Maar het is dus wel de moeite waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ons huis is gebouwd in 1995. Wij wilden alles gelijkvloers, maar werden gedwongen door de gemeente om er nog een verdieping op te zetten. Dat is een logeerkamer plus badkamer geworden. Maar wel geheel open in verbinding met beneden. Ook beneden is het een grote open ruimte, met alleen een deur naar de hal, slaapkamer en badkamer. Het was 1995 hè.
    Dus wordt het hele huis verwarmd.
    Nu kun je twee dingen doen. De verwarming laag zetten, of normale temperatuur. Wij zijn de hele dag thuis. s. Nachts gaat de verwarming op 18 gr. (Vloerverwarming, lager is niet efficiënt.) Overdag op 20 gr.
    Drie keer in de week komen twee kleinkinderen na schooltijd hier aanwaaien. En die hoeven niet in een koud huis hun huiswerk te maken. (Mijn zoon werkt een dag thuis. De schoondochter werkt vier dagen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maak een afscheiding tussen trap en bovenverdieping dmv gordijn of deur.

      Verwijderen
    2. Nee, dat is niet mogelijk. De trap staat open naar de vide boven. De kamer en badkamer boven verwarmen we niet. En de vide, het zij zo.

      Verwijderen
    3. Beterschap. Als je ouder wordt kan minder goed warmte vasthouden. Maar fijn dat je het nog steeds kan betalen.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheoriën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.