dinsdag 12 december 2023

Mijn kerstboompje

 Ik heb een pinus pinea (parasolden) als kerstboompje. Rond kerst staat hij binnen en verder staat hij buiten.

jaar 1

jaar 2


Drie jaar geleden kocht ik een heel klein kerstboompje met de bedoeling dat ik dit boompje jarenlang zou gebruiken en dat deze boom ieder jaar wat groter zou groeien.
Dat groeien is prima gelukt, vooral de centrale stam. De rest niet zo. Maar ik ben tevreden met mijn boompje. Het boompje gaat begin januari, als het weer het toelaat en het niet vriest, weer naar buiten om te overzomeren en vervolgens gebruik ik de boom volgend jaar weer!

Ik ben van plan om komend voorjaar de top er uit te snoeien, dat helpt misschien om de onderste takken een beetje te laten groeien.

Nu

7 opmerkingen:

  1. Mijn bijna 5 jr oude boompje begint een beetje bruin te worden aan één kant. Wie weet volgend jaar nog een keertje binnen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zou de top erin laten dan houd hij zijn natuurlijke model. Geef hem eens een grotere pot met verse grond. Dan boom met pot en al ingraven in de volle grond. Dat geeft het boompje meer kans om te groeien, omdat hij dan natuurlijke voedingstoffen en water uit de grond kan halen. Volgend jaar kun je de boom met een draaiende beweging uit de grond halen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En staat de Kerstengel er ook weer?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als je een naaldboom wilt snoeien kun je dat in tegenstelling tot de meeste loofbomen beter doen ergens in juni of begin juli. Bij een droger voorjaar eventueel iets eerder. Maar naaldbomen krijgen - opnieuw in tegenstelling to de meeste loofbomen - geen echte groei impuls van snoeien, je doet het alleen om de vorm te behouden of de grootte in te perken. Verse grond en een iets grotere pot zoals Jet schrijft zal meer helpen. Maar een naaldboom wil nou eenmaal juist graag omhoog en vaak zijn die kleintjes gekweekt om heggen mee aan te leggen, dan is er geselecteerd op die eigenschap om smal en hoog te worden.

    Persoonlijk vind ik het eigenlijk wel leuk als zo'n boom(pje) een wat grillig uiterlijk heeft. Als je dan toch een kerstboom in huis wilt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je kunt de top eruit knippen. Dan krijg je bovenin meerdere uitlopers maar mis je een top. Die kun je weer vormen door 1 uitloper de nieuwe top te laten zijn. Omhoog vastbinden. Na een tijdje blijft deze dan uit zichzelf zo rechtop staan en kun je de andere uitlopers wat opzij buigen en desnoods wat bijsnoeien. Zo doen wij het met onze ceder in onze bescheiden tuin. Zo hebben we een volle ceder van bescheiden hoogte gekregen. Nog steeds elk jaar weer zo doen: nieuwe top vormen en zijtakken insnoeien

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je kunt nooit helemaal op foto's af gaan, maar mijn eerste indruk was ook dat het plantje honger heeft. Dennenboompjes kunnen weliswaar redelij goed tegen schrale grond, maar helemaal zonder voeding kunnen ze ook weer niet. Vooral niet als ze in een pot staan.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheoriën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.