dinsdag 19 december 2023

Nog steeds heel blij met een hypotheekvrij huis!

In januari 2018 heb ik mijn allerlaatste stukje hypotheek afgelost.
En toen was ik hypotheekvrij!
Dat is al weer ruim 5 jaar geleden, bijna 6 jaar al weer.

Hier geen problemen over bestaanszekerheid. Het is werkelijk heerlijk om geen financiële zorgen te hebben!
Ik ben al weer volgende vakanties aan het plannen, want daarvoor heb ik voldoende spaargeld!

Ik sta er tegenwoordig niet altijd meer bij stil, maar het was destijds in 2010 een heel goede keuze om te starten met het extra aflossen van mijn hypotheek.
Door de huizencrisis was mijn huis minder waard dan toen ik het in maart/april 2007 kocht.
Financieel stond ik er niet erg rooskleurig voor toen ik begon met extra aflossen.
Steeds als ik afloste werd mijn maandelijkse hypotheeksom lager, totdat er in in februari 2018 helemaal niets meer over was!
Wat een vrijheid leverde dat mij dat op!
Toen ik in 2010 begon met aflossen, dacht ik nog met 65 jaar met pensioen te kunnen, in december 2017 dus. Maar in de tussentijd veranderde de regelgeving en moest ik tot mijn 66e werken. En pas daarna werd mijn jaarlijkse inkomen een stuk kleiner. Dat mijn inkomen vanaf mijn pensioen lager werd, kwam doordat ik maar 20 pensioenjaren had opgebouwd.

Mijn planning was net wat beter dan van tevoren gedacht doordat de pensioenleeftijd verschoof. Ik heb nog een jaar kunnen werken nadat ik mijn huis hypotheekvrij had gemaakt. Daarbij bouwde ik nog wat extra pensioen op, zodat ik er hier iedere maand een best aardig bedrag aan pensioen binnenkomt. 

20 opmerkingen:

  1. klopt,hypotheek vrij is zo'n stuk extra bestedingsruimte. Wij zeggen wel eens,bij een huur van 700/800 euro zou het sappelen worden

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb een huur van ong 700 euro zonder huursubsidie. Maar het is geen sjappelen. AOW en klein pensioen en volledige zorgtoeslag. Verder hard gespaard en een grote buffer. Het kan dus wel zonder koophuis. Verstandig leven. Lidy

      Verwijderen
  2. Helemaal mee eens Aaf
    Door extra aflossen zijn onze hypotheek lasten met ruim 1500 euro gezakt.
    Maar we zijn op dezelfde voet door blijven leven,daardoor kunnen we ws 2 jaar eerder stoppen met werken.Zonder dat extra aflossen was dat nooit gelukt
    Aflossen bracht ons veel goeds en minder stress.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Na mijn scheiding heb ik ervoor gekozen te gaan huren, nou ja kiezen: ik kon hier in de buurt echt geen huis kopen van mijn salaris alleen. Gelukkig vond ik snel een woning. Het voelt wel een beetje als geld weggooien, maar daar tegenover staat dat ik nu wel een flinke buffer heb door de overwaarde en al flink afgeloste spaarhypotheek van ons koophuis. Die buffer geeft me rust in mijn hoofd en tegenvallers kan ik makkelijk opvangen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een afgeloste hypotheek is nog een ver van ons' bed show, maar gelukkig ook geen tophypotheek als over twee maanden de verkoop van het oude huis gepasseerd is.
    Het doel is om de extra financiering voor duurzaamheid wel direct af te lossen, gezien de (relatief) hoge rente en de lage opbrengsten. Dat scheelt ook weer. Aangezien we een laat-middeleeuws huis hebben, zullen we hier en daar nog wel moeten investeren in de staat van het huis, maar dat wisten we van te voren.
    Al met al nu nog geen ruimte voor versnelde aflossing, maar dat zal in de toekomst geen probleem zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hypotheekvrij zijn lijkt me inderdaad heerlijk. Mijn man en ik hebben die jaar nog weer wat extra afgelost. Hypotheekvrij zijn we niet, maar het bedrag wordt wel overzichtelijker.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In een moeilijke periode hebben we de hypotheek (rest) aflossingsvrij gemaakt. Tegen variabele rente. De rente hebben we nog niet zo lang geleden 20 jaar kunnen vastzetten tegen minder dan 2%. Nu het financieel beter gaat is het een lastige afweging om te kiezen. Toch aflossen of juist lekker ruimer blijven leven tot ons eind. Gevoelsmatig wil ik van die schuld af, maar leven we nog en zijn we nog goed op zeg maar 82 jarige leeftijd, dan kan het zomaar zijn dat bij een rente van 5 % het we niet meer kunnen opbrengen. We neigen er toch naar om nu ruimer te leven en nog de dingen te doen waar we nu nog gezond genoeg voor zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ook wij zijn al jaren hypotheekvrij. We hebben alleen AOW, geen pensioen maar door lage woonlasten redden we ons prima!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat lijkt me heerlijk.
      Scheelt een hoop zorgen.

      Verwijderen
  8. Ja je bent een inspiratie voor mij wat betreft het aflossen. Al s straks de verbouwing helemaal af is eens kijken of we weer kunnen gaan aflossen.

    Ik zag dat het gelukt was met de popup van Adsense, goed bezig!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, het is gelukt. Ik vind de popup wel storend, maar het moet maar!

      Verwijderen
  9. Niet iedereen kan een huis kopen. Beetje raar dat de mensen die hun hypotheek hebben afgelost het financieel een heel stuk ruimer hebben op hun oude dag, dan alle mensen die hun hele leven moeten huren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Raar? Dat begrijp ik niet? Wij kochten ooit wij een boerderijtje, daar moesten wij hard voor werken en ook wel iets voor ontzeggen. Pensioen-opbouw konden we ons, als kleine zelfstandigen, niet veroorloven. De waarde steeg in de loop van de jaren zoveel dat we het huisje, waar we nu wonen, contant konden betalen.

      Verwijderen
    2. Hoezo raar? Er wordt altijd vergeten dat het onderhoud heel veel geld en tijd kost. Helemaal in deze tijd van duurzaamheid.In een huurwoning wordt alles voor je geregeld, met een koopwoning draag je zelf alle verantwoordelijkheid en lasten.

      Verwijderen
    3. Nee, niet raar. Die mensen hebben zelf veel geld in hun huis geinvesteerd, dat hadden ze ook niet kunnen doen.

      Verwijderen
    4. Hoeveel heb jij in je huis geinvesteerd, Aaf? Misschien leuk voor een blogpost.

      Verwijderen
  10. Ik beschouw mezelf als een grote onbenul als het op financiën aan komt en ga daarom vaak af op wat, in mijn ogen betrouwbare adviseurs aangeraden wordt. Wel door personen die ik vertrouw! Toen we begin jaren '70 een huis kochten kreeg ik van de hypotheekadviseur de raad om ruim voor je pensioendatum vrij te zijn van 'grote' financiële verplichtingen en een hypotheek viel daar zeer zeker onder.
    Nadat de kinderen afgestudeerd waren kregen we ook de gelegenheid om een spaarpot op te bouwen en toen ik 15 jaar geleden met pensioen ging was de hypotheek dus helemaal afgelost. Ondanks dat tot vorig jaar het pensioen er alleen maar op achteruit gegaan is, hebben we ons zonder problemen erdoor geslagen, omdat de woonlasten laag waren en hebben nog de nodige isolatiemaatregelen kunnen nemen.
    Kortom, heel blij dat we het advies dat we een kleine 50 jaar geleden kregen van onze hypotheekadviseur, opgevolgd hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Geen hypotheek en beide sinds enkele jaren AOW en pensioen. Ik heb mijn pensioen drie jaar naar voren getrokken. Ben nog steeds blij met dat besluit. Destijds heb ik besloten om de rest van mijn leven maandelijks hetzelfde bedrag
    te ontvangen; alleen de reguliere verhogingen. Geen noemenswaardige ziektes of ander ongemak. Regelmatig zeggen wij tegen elkaar “wat een prettig leven is dit”. Geen stress, tijd voor hobby’s en sporten, je zou iedereen zo’n leven gunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wij zijn op ons 58e en 56e sowieso hypotheekvrij zonder extra af te lossen als we hier blijven wonen. En aangezien we prima zitten.. waarom zouden we gaan?

    We steken geld in het huis om het fijner te laten wonen, zuiniger te stoken en we lossen soms wat extra af. We wijn op het punt dat we met alleen de ww op het kleinste salaris hier nog net kunnen blijven. (Ons hypotheekbedrag ligt onder de maximale sociale huur).

    We sparen nu voor een nieuwe badkamer keer lekt iets maar wat? Daarvoor moeten we alle leidingen zichtbaar maken. Nou dan gaan we toch al voor rond de 2500 euro zitten met uren en herstelwerk.. halen we zelf alles eruit en de tegels eraf, laten we de leidingen vervangen/verplaatsen, en dan de rest deels zelf en deels laten doen.
    Momenteel gebruiken we de badkamer helemaal niet (wassen aan de wastafel op de slaapkamer en douchen na de sport, na een lange werkdienst, tijdens een logeerpartij). Over 2 weken gaan we de spullen uitzoeken en bestellen met de eigenaar van het klusteam hier. In juni kunnen we weer de badkamer gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.