maandag 18 december 2023

Mijn zorgtoeslag 2024 is gewijzigd

Dit jaar ontvang ik 51 euro voorschot zorgtoeslag per maand. Half november kreeg ik bericht over mijn zorgtoeslag voor volgend jaar en die bleek voor een heel jaar €81 te zijn, ongeveer 6 euro per maand dus. Een verschil met dit jaar van 45 euro per maand.
Ik weet dat de zorgtoeslag in 2024 voor iedereen wat lager is dan in 2023, maar zo veel lager?
Ik vond het een heel erg groot verschil en ik vroeg me af op welk inkomen dit gebaseerd was. Hebben ze bij de belastingdienst mijn inkomen misschien te hoog ingeschat?  In de brief over de zorgtoeslag staat niets over de geschatte hoogte van mijn inkomen. Om daar achter te komen moet je inloggen op de site.

Ik kwam er na inloggen achter,  dat mijn inkomen over 2024 ongeveer €7000 hoger ingeschat was dan het toetsingsinkomen in 2022. Dat leek mij nogal overdreven veel!  Er is in 2023 wel wat bij gekomen, de AOW en mijn pensioen zijn verhoogd, en ook in 2024 komt er wat bij. Maar bijna 7000 meer in 2 jaar tijd? Dat lijkt me echt niet kloppen. Daarom heb ik het geschatte inkomen iets verhoogd ten opzichte van de schatting van 2023. 

Ik heb dus mijn geschatte inkomen over 2024 op Mijn Toeslagen verlaagd en ik heb nu een nieuwe beschikking ontvangen met het nieuwe jaarbedrag: 365 euro, voor iedere dag van het jaar 1 euro. Dat is minder dan wat ik nu krijg, maar aangezien de bedragen omlaag zouden gaan, zou het best wel eens kunnen kloppen!

Als ik in maart '24 mijn belastingaangifte over 2023 doe, dan zie ik snel genoeg hoe hoog mijn inkomen in 2023 is geweest en dan kan ik mijn geschatte inkomen over 2024 voor de zorgtoeslag een beetje aanpassen. Er verandert namelijk maar heel weinig in mijn inkomen, er komt waarschijnlijk ongeveer 3% bij.

Is jouw toeslag in 2024 in jouw ogen heel laag of juist te hoog? Je kunt je geschatte inkomen checken en bijstellen.  Er staat een knop voor een proefbereking op Mijn Toeslagen en daarmee kun je een berekening uitvoeren.  Uiteindelijk weet je pas in het jaar 2025 of die berekening (ongeveer) klopte. 

10 opmerkingen:

  1. Ik zocht het voor een vriendin uit. Zij schrok ook zo. Maar met de verhoogde AOW/pensioen was de berekening juist.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zal het ook gaan nakijken ik kreeg er een klein nabestaande pensioen bij van ex die overleed

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij mij is het ook schrikbarend omlaag gegaan. Terwijl mijn inkomen ook substantieel gezakt is omdat mijn partner begin dit jaar overleed. Ik kan denk ik beter nog even wachten op de jaaropgaven en dan pas bijstellen. Omdat ik niet precies weet hoeveel ik per jaar ontvang.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goed idee om dat meteen mee te nemen bij je belastingaangifte! Dat voorkomt mogelijk grote problemen als je teveel terug zou moeten betalen!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo lang je je inkomen ruim te hoog in schat hoef je niet terug te betalen maar ontvang je een nabetaling.
      Ik zet elk jaar mijn inkomen 10% te hoog in. Krijg ik per maand minder maar in juni / juli een bedrag terug en dat gaat naar de spaarrekening.

      Verwijderen
  5. Het is toch erg dat die toeslagen nodig zijn. Het brengt zoveel mensen naderhand in de problemen ............

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij gaan er samen 47 euro per maand op achteruit qua zorgtoeslag. De zorgverzekering voor ons twee is bijna 20 euro duurder. We nemen geen aanvullende; dus hopen dat er niks ernstigs gebeurt. De energietoeslag van 800 euro is op 2,52 euro per maand teveel inkomen afgekeurd. AOW en pensioen wordt in totaal net 100 euro meer. Dus per saldo enige compensatie van de stijgende prijzen. Maar niet genoeg. We komen rond omdat we weinig eisen stellen, nooit naar de tandarts gaan dan om te trekken, en dat we goed met geld kunnen omgaan. Daar ben ik dankbaar voor. Moest de teleurstelling van de afwijzing van de energietoeslag wel even verwerken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Als je het hoogste bedrag zorgtoeslag hebt als alleenstaande krijg je volgend jaar sowieso 28 euro minder dan dit jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat veel mensen niet of te weinig doen is wijzigingen in inkomsten direct maar uiterlijk binnen 4 weken door geven aan de belastingdienst.
    Ten behoeven de toeslagen is het ook handig te weten op welke datum de belastingdienst zijn systemen geüpdatet heeft voor het komend jaar.
    voor de toeslagen is dat (meestal) 1 november. Als je op 1 november je eigen inschatting voor bijvoorbeeld 2024 invult in mijn toeslagen van de belastingdienst overrule je de inschatting van de belasting dienst zelf. Je krijgt dan vanaf december 2023 je meest juiste 1e toeslag voor de maand januari 2024. Daarnaast heeft de belastingdienst zijn systemen inkomsten belasting (meestal) op 1 december geüpdatet voor het komend jaar. Als je naar mijn belastingdienst gaat op 1 december en dat klikt op voorlopige aanslag 2024 dan kun je jou schatting van inkomen en aftrekposten invullen ook dan overrule de de inschatting van de belastingdienst en weet je welk bedrag je per maand (jaar) moet bij betalen of terug krijg vanaf januari 2024.
    Als je het bovengenoemde als het op jou van toepassing is consequent ieder jaar doet wordt je nooit meer verrast. (kan je het echt niet zelf vraag hulp)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik krijg iets meer volgend jaar, ipv 103 nu 123. Steeds stond mijn geschatte inkomen te hoog en kreeg ik na aangifte over het voorbije jaar terug, dat heb ik nu veranderd. Doorgegeven dat mijn geschatte inkomen over 2024 te hoog is, en dit laten aanpassen. Nu dus meer. Ja, kan zijn dat ik iets moet terugbetalen, maar het spaarvarken is goed doorvoed, dus dat kan. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.