Ik had veganistische kaas gekocht, in een 2=1 aanbieding. Het zag er uit als kaas en het smaakte OK, niet helemaal als kaas, maar het leek er op. Ik gebruikte de kaas in de saus van de pasta. Lekker als bron van eiwit en calcium, dacht ik.
Totdat ik het etiket las, helaas deed ik dat in de winkel of online niet.
Niets eiwit en calcium.
De ingrediënten zijn: water, kokosolie, gemodificeerd zetmeel (11%
aardappel, 1% tapioca), aardappelzetmeel, maltodextrine, zout,
natuurlijke aroma's, voedingszuur (citroenzuur [E330]), kleurstof
(carotenen [E160a]), olijfextract, extract van paprika.
Veel verzadigd vet, vrij veel koolhydraten, 0,3% eiwit, geen calcium.
Voor de voedingswaarde hoef je deze nep-kaas niet te gebruiken.
En wat zit er dan in gewone Goudse kaas?
Ingrediënten: melk, zout, zuursel, vegetarisch stremsel.
Ik geef onmiddellijk toe, ook in gewone kaas zit veel verzadigd vet, maar ook 23 gram per 100 gram eiwitten en verder 721 mgr calcium.
Als ik nog wat verder zoek, vind ik een test vegan kaas van de Consumentenbond, waarvan de conclusie is dat de vegan kaas geen gezond alternatief is voor kaas.
De "kaas" smaakte in de pasta niet meer naar kaas, ik proefde helemaal niet dat het er door zat, met andere woorden: het voegde niets toe aan de smaak. Als het nu héérlijk was geweest, dan had ik de vegan kaas voor een keertje wel prima gevonden, ook al is het geen gezond alternatief voor kaas. Ik eet wel meer ongezonde dingen die heel lekker zijn. Maar deze "kaas" levert qua smaak niets op.
Mijn conclusie: die aankoop was een vergissing, niet meer kopen dus!
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
woensdag 17 januari 2024
Het lezen van de etiketten is nuttig!
Labels:
Voeding
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ooit probeerde ik een vegan-kaas en werd er licht misselijk van. Dus gewoon edelgistvlokken
BeantwoordenVerwijderenIk heb net edelgistvlokken besteld om te proberen. Dit zou wel vrij gezond zijn en al een kazige smaak hebben. Ik ben benieuwd!
VerwijderenHoe gebruik jij de edelgistvlokken?
Kaassmaak met heel veel fantasie...
VerwijderenIk vind het lekker, maar kaassmaak vind ik wat overdreven.
Ik gebruikte ze in plantaardige groene pesto in combi met cashewnoten, maar ook op taco's bijv.
Ik denk dat bij veel kunstmatige oplossingen gezondheid niet voorop staat, maar alleen het belang om het vervangende product te creëren voor vegans. Als je vegan eet vanuit het oogpunt dierenleed, dan is t prima. Maar voor je gezondheid doe je dit dus niet.
BeantwoordenVerwijderenIk hou het maar bij af en toe een goed stukje biologische kaas. Daar kan weinig tegenop
Je moet er van houden maar Zwitserse strooikaas kan ook heel goed op brood of over pasta, je hebt er maar heel weinig van nodig om smaak te hebben
BeantwoordenVerwijderenSommige produkten zijn niet na te maken zo te lezen
Kaas is jarenlang verketterd als te vet, zielig voor kalfjes, enz.
BeantwoordenVerwijderenNu zegt het voedingscentrum: Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium.
Dus, als je kaas eet van een gemengd bedrijf- boerderij die het kalf bij de koe laat, en met vegetarisch stremsel, dan lijkt het mij gezond en niet schadelijk. Ik eet het graag als het het wel ( veel) duurder. Titia.
En bijv maar 1 x per dag, of 1x per twee dagen want wel veel vet
VerwijderenKalf bij de koe laat... Tsja... En als de stiertjes gespeend zijn, kunnen ze alsnog direct over de kling gejaagd worden en hun zusjes volgen een paar jaar later als ze uitgemolken zijn.
VerwijderenVolgens mij kun je alleen kaas eten als je dierenleed niet zo belangrijk vindt. Wat kan hoor, iedereen heeft zo zijn eigen ethische speerpunten.
Ik las eens dat we meer hebben aan veel mensen die bewust leven, ook al is het imperfect. Dat verandert de wereld meer dan enkelingen die perfect zijn.
VerwijderenGroet, G
Koemelk is eigenlijk bestemd voor een kalf.
VerwijderenIk maak zelf vegan strooisel voor op pasta door 140 g cashewnoten, 40 g edelgistvlokken, 1/2 tblsp lookpoeder en 1/2 tblsp zout te mixen.
Ook lekker: https://vegetus.nl/mexicaanse-gierst-met-magische-vegan-kaassaus/
Verzadigd vet schijnt ongezond te zijn, maar vette vis bevat ook verzadigd vet, en dat is wel gezond. Dus waarom zou verzadigd vet, afkomstig van andere dieren, inclusief melk, wel ongezond zijn. Dus ik neem altijd volle melk en volle kaas. Bovendien verzadigd het volle product beter dan de magere variant. Alle andere verzadigde vetten zijn wel ongezond. Er is vaker onderzoek gedaan naar vlees- en andere vervangers, die zijn (meestal)wel
BeantwoordenVerwijderenongezond. Geartsje
De reden dat vette vis wel gezond is, is ivm de hoge concentratie omega 3. Dat geldt niet voor al het andere verzadigde vet. Het volle vet uit zuivel biedt meer verzadiging, maar geen gezonde extra's.
VerwijderenDie vegan plakjes vind ik ook niet lekker.
BeantwoordenVerwijderenMaar ik eet weinig kaas dus die paar keren dat ik het gebruik koop ik de ' gewone' variant.
al die fabrieks gemaakte nep vlees en kaas zitten bomvol met ongezonde stoffen. eet bio producten en bonen.en vooral minder .
BeantwoordenVerwijderenTja, dat heb je nou eenmaal bij het gros van alle vervangers. Als je echt gezond wil eten zijn dat producten die je m.i beter kan vermijden.
BeantwoordenVerwijderenHoewel ik zo veganistisch probeer te eten, eet ik wel kaas, biologische natuurlijk. Vooral om de eiwitten en vitamines. Nep kaas, alles wat ik geprobeerd heb, belandde in de afvalbak, gewoon niet te eten!
BeantwoordenVerwijderenThea
Begrijp ook niet waarom men haver- en amandelmelk drinkt. Geen enkele voedingswaarde. Water met een kleurtje. Hetzelfde met de meeste vleesvervangers. Kun je beter sojamelk drinken en tofu eten.Of bonen.
BeantwoordenVerwijderenAmandelmelk is vergelijkbaar met sojamelk wat betreft voedingswaarde, ook aan sojamelk zijn heel veel van de aanwezige waardevolle voedingstoffen kunstmatig toegevoegd. Bevat van nature geen vitaminen, geen calcium etc.. Tofu wel, maar hele amandelen ook.
VerwijderenEn ik zelf kan bijvoorbeeld slecht tegen soja (meeste peulvruchten) mijn luchtwegen gaan dicht zitten als ik er veel van consumeer. Wat mij betreft is havermelk gewoon lekkerder in de koffie (ook lekkerder dan sojamelk als dat een optie was), de havermout die ik met havermelk kook heeft een rijkere smaak dan die ik met water kook… dat zijn geen legitieme redenen? Ben me er terdege van bewust dat ik mijn bouwstoffen daar niet uit hoef te verwachten, de meeste mensen die voor plantaardig kiezen weten/leren echt wel dat niet elke optie die tot hun beschikking staat per definitie gezond is.
Als ik lees dat er in sojamelk ongeveer 6x zo veel eiwit zit als in amandelmelk, zou ik de voedingswaarde niet vergelijkbaar willen noemen. Niet dat amandelen niet gezond zijn, maar over amandelen als vervanging van koemelk heb ik echt grote twijfels!
VerwijderenVolgens mij kreeg ik deze site ooit van jou: https://wateetjedanwel.nl/vegan-food/. Daarop staan (smaak-) testen van veganistisch voedsel, inclusief de voedingswaardes. Ik kijk er graag!
BeantwoordenVerwijderenIk ook, deze blogger is zelf ook heel creatief met het namaken van dingen die van oorsprong niet veganistisch zijn. Leuke recepten en goede reviews.
VerwijderenRecent heeft er in Trouw (5 jan) een alleszins lezenswaardig en zeer informatief artikel gestaan van de Belgische journaliste Sara Vandoorne over het ultrabewerkte voedsel waar tegenwoordig voor bijna 70% de schappen van de supermarkten mee gevuld zijn. Veganistische kaas werd als een goed voorbeeld ervan gegeven.
BeantwoordenVerwijderenKort samengevat kwam het erop neer dat de voedingsindustrie vooral de superwinsten koestert en op een zet, de smaak en hoe het 'toont' (geur- en kleurstoffen en smaakversterkers) komen dan, inclusief de verpakking en reclame helemaal achteraan komt het gezondheidsaspect ook nog. En dat alles wordt ook nog eens tegen een 'aantrekkelijke' prijs aangeboden, zodat ook mensen met een kleine beurs ervan kunnen 'genieten'.
Haast misdadig.
De violife 'feta' vind ik heerlijk! Maar... inderdaad veel kokosvet
BeantwoordenVerwijderenIk snap niet dat je dat nog niet wist.
BeantwoordenVerwijderenIk lees bijna altijd de etiketten, alleen deze keer niet. Ik weet dus best dat het lezen van etiketten nut heeft, maar soms let ik er niet op. Dat kan gebeuren, toch?
VerwijderenIk ben niet van al dat namaak vlees en kaas. Ik vind het echt niet te eten en er zit ook een hoop rommel in.
BeantwoordenVerwijderenVegan feta ging wel qua smaak, maar dat is niets anders dan een hoop vet met een smaakje.
Inmiddels volg ik een levensstyle waarbij ik 3x daags eet. 2x eiwit/vet maaltijden en 1x een koolhydraat maaltijd (waar geen vetten bij mogen).
Onder begeleiding van een natuurvoedingsdieetiste.