donderdag 8 februari 2024

Olijfolie

Als puber van een jaar of 14 kookte ik op vakantie in Spanje met olijfolie. Ik bakte er aardappels en uien in.. Ik herinner me nog de krachtige smaak en de geuren die dat veroorzaakte. Heerlijk! Zo anders dan de slaolie van thuis!
Ik heb nooit weer dezelfde olijfoliegeuren geroken. Olijfolie die je hier koopt is een bleek en slap aftreksel vergeleken met die olijfolie van toen. In ieder geval zoals ik me de geuren en smaken van de destijds gebruikte olijfolie herinner.
In de afgelopen jaren zat er eigenlijk kraak noch smaak aan de olijfolie uit de supermarkt.
Dat werd me pas goed duidelijk toen ik de aflevering over olijfolie van het TV programma Keuringsdienst van Waarde afgelopen maandag zag.
De meeste olijfolie die hier in Nederland verkocht wordt, is in de basis inferieure olijfolie, gemaakt van rottende olijven. Om de slechte smaak te verbloemen, wordt deze olijfolie geraffineerd. Dat is slecht voor de kwaliteit van de olijfolie.
Keuringsdienst van Waarde: Bij het raffineren verwijder je namelijk ook de gezonde eigenschappen van de olie, waaronder onverzadigde vetten, antioxidanten en vitamine E. Het resultaat? Een olijfolie die geen smaak, kleur of geur meer heeft.
Lees hier meer over de geraffineerde olijfolie.
Wat ze er allemaal mee doen?
Ze voegen water en fosfor toe
Ze behandelen de olie met een oplossing waarbij zeep gevormd wordt.
Daarna worden de zeepresten er uit gehaald en wordt de olie gedroogd om het water er uit te halen.
Daarna wordt de olie met actieve klei en actieve kool gebleekt en de slechte geuren te verwijderen door de olie te onder vacuüm te verhitten en er stoom door te blazen.
Dan wordt de olie nog een keer gefilterd.
Persoonlijk viel ik bijna van mijn stoel van verbazing toen ik dit allemaal las!

In de uitzending wordt ook nog eens de mythe ontkracht dat je de extra vierge olie alleen koud mag gebruiken. Daar klopt niets van, je mag hem zeker verhitten! Dat doen ze in Zuid Europa overal!

Nu snap ik beter waarom de Nederlandse geraffineerde olie nergens naar ruikt en nergens naar smaakt. 

Welke olijfolie is dan wel goed?
De extra vierge die koud geperst is. Soms staat er
op mechanische wijze verkregen.
Het land van herkomst moet vermeld zijn. Als er op het etiket staat "Origine: Europese Unie / Niet Europese Unie" is dit bepaald geen aanbeveling. Dit wel: Protected Designation of Origin.
Waar moet je verder op letten?
De productiedatum is van belang.
Hoe recenter hoe beter.

23 opmerkingen:

  1. Ik gebruik biologische extra vierge olijfolie. Daar proef ik per merk toch een iets andere lekkere smaak

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel veel dank voor wat je uitgezocht hebt. Ik ben het zo met je eens..Zo lekker die smaak en geur van de echte. Heel soms kom ik die nog wel tegen. Op de Noordermarkt in Am*dam stond zelfs een kraampje met heel veel van die olieën.. Heerlijk proeven en ruiken. Heel soms kom ik nog wel een dure fles uit de natuur voedsel winkel tegen. En is het het waard om daar veel geld aan uit te geven. Die winkels zijn hier ver weg en dat wordt slepen in de rugzak. Elke keer is het zo'n teleurstelling als ik een plastic fles in de super koop. Wat een bocht. Ik dacht dat dat kwam omdat die weekmakers uit dat plastic in olie oplossen. Het is dus nog veel erger. Nu snap ik waarom ik dan denk dat je die olie net zo goed als imal of wd 40 kunt gebruiken om techniek weer gangbaar te krijgen .

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij wonen sinds een aantal jaren in een Mediterraan land, er wordt dus heel veel olijfolie gebruikt. Ik vind die Nederlandse "olijfolie" nu ook echt smaakloos.
    Overigens kopen meeste mensen de olijfolie hier ook niet in de supermarkt omdat dat slechtere kwaliteit is. Vaak gaat het direct via de boer.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik koop altijd een koudgeperste extra vierge olijfolie uit Italië of Spanje.
    Gebruik de olie in salades en voor bakken en roerbakken. Voor wokken gebruik ik rijstolie.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hier ook bio olijf olie van de eerste persing.
    Wat op valt dat de bio-olijf olie 1x zo duur is geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In dat kader zou je ook de documentaire 'Fat fiction moeten zien over de voedingsmiddelen industrie.
    Hoe slecht en zelfs dodelijk ( hartaanvallen, beroertes) de transvetten in de margarine zijn. In plaats van natuurlijke boter te gebruiken werd ons die ultra bewerkte rommel aanbevolen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eindelijk eens eens met Luz ;) overigens is de europese richtlijn vrij streng, in Bece l ed geen transvet meer. VS is afschuwelijk , daar mag alles overal in... gr.Marij

      Verwijderen
    2. Ben het ook helemaal met Luz eens. Mijn ouders waren jaar of 80 toen ze onder invloed van reclames er over dachten margarine te gaan gebruiken, gelukkig vertelden ze dat en ik heb ze met klem verzocht vooral veel roomboter te blijven gebruiken, en ze gebruiken echt veel per week,. Ze zijn beiden 90 geworden en niet aan hart- of vaartproblemen overleden.

      Verwijderen
    3. Eens Luz.
      Hier komt absoluut geen halvarine of margarine het huis in.
      Heeft niets met boter te maken.
      We worden meer gefopt dan we denken. Blijft een kwestie van alles uitpluizen.

      Verwijderen
    4. Het heet zelfs geen halvarine of margarine meer, maar 'voor op brood' en 'om te bakken'!

      Verwijderen
  7. Wie gaat er ook bijna geloven in complot theorieën als het om voeding gaat ? Laat ze maar ziek worden heeft de farmaceutische industrie weer veel meer winst

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bij de olijfolie van AH huismerk staat:

    Olijfolie extra vierge, verkregen uit koude extractie.

    Extra olijfolie van de eerste persing
    Rechtstreeks uit olijven en op mechanische wijze verkregen olijfolie van superieure kwaliteit

    Dat is dan toch goed?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En als het in donker glas zit. En en en. Aaf geeft ons wel huiswerk op 😏.Zo blij mee. Omdat nu eens goed door te spitten. Zo vaak teleurgesteld. Koop je met een smaakje. Citroen of zo. Smaakt het nog naar afwas middel door de gootsteen . Ik snap nu waarom. Om de verrotte smaak te maskeren.

      Verwijderen
    2. Olie hoort sowieso altijd in een donkere glazen fles te zitten.

      Verwijderen
  9. Ga die uitzending nog terugkijken, ik vind die KdvW uitzendingen vaak erg leerzaam en verhelderend!
    Is de olijfolie uit de biowinkel niet veel beter dan die uit de supermarkt? Ik besloot maar even helemaal geen olijfolie te kopen, ik vond het ZOOO duur!!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. In Vlaanderen is er het programma 'FactCheckers'; soortgelijk, en ook heel interessant.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. alleen olijfolie voor de salade.om te bakken heeft het geen nut.smaak proef je dan niet meer,gebruik altijd koolzaadolie om te bakken en wokken en dan de nederlandse.trouwens alle olieen worden gezuiverd met actieve klei,gaat er wit door en komt er pikzwart uit door de vervuiling van de olie ,maar dat komt door de persing en zijn hoofdzakelijk de resten van de planten waar ze de olie uit winnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Jammer dat dit niet alleen met olijfolie is, ook andere bewerkte oliën zijn niet gezond. Ooi bij KvW gezien hoe van rotte walnoten olie werd gemaakt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alle olieën zijn zeer sterk bewerkte producten.

      Verwijderen
  13. Interessante informatie, dankjewel!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Waarom olijfolie? Er zijn veel betere, lekkerder olies welke dichterbij worden gemaakt. Beter voor het milieu.

    Anneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Omdat olijfolie lekker en gezond is.

      Verwijderen
    2. olijfolie is niet gezonder dan andere olie,een fabel is dat in olijfolie nog vitamine zit en daardoor gezonder is.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.