dinsdag 9 april 2024

40.000 euro betalen om in een sociale huurwoning te mogen wonen

In het AD stond van de week een opvallend bericht. Er moest eerst 40.000 euro betaald worden voordat een sociale huurwoning van een woningcorporatie in Amsterdam betrokken kon worden. Ondertussen moet je wel aan de voorwaarden voor sociale verhuur voldoen: het jaarinkomen mag niet hoger zijn dan 47.699 euro voor een alleenstaande en 52.671 euro voor een meerpersoonshuishouden.
Eerst 40 duizend euro ophoesten voor een huurwoning?
Wie kan dat betalen als je door je inkomen in aanmerking komt voor een sociale huurwoning?
Hoe zit dat?

Het blijkt dat dit appartement met twee kamers indertijd casco werd opgeleverd.  Dat betekent zonder voorzieningen zoals water- en stroomleidingen, keuken, badkamer verwarming enzovoorts. Nu krijg je voor die 40 duizend euro een keuken, wc, badkamer en een goede vloer er bij in je bezit. Ook gaan de stroom- en waterleidingen verder dan alleen de meterkast.

Ik vind het een heel vreemde constructie. Casco oplevering in nieuwe koopwoningen, daar kan ik mij wat bij voorstellen. Je koopt een casco en je bouwt het huis naar eigen smaak af. Hoewel ik ook daarbij niet kan geloven dat er geen waterleiding aangelegd wordt naar de wc/badkamer en naar de keuken. En zou er ook geen stopcontacten en lichtpunten aangelegd worden in de verschillende ruimtes?  Ik kan me er niets bij voorstellen. Dan moet je echt iemand zijn met 2 rechterhanden en veel bouwkundige ervaring.

In Duitsland zit er vaak (of soms?) geen keuken in een huurwoning.
Maar huren terwijl je bij oplevering er nog helemaal niet in kunt wonen?
Ik kan mij niet voorstellen dan een woningverhuurder dit doet.
Maar tsja, ik heb alleen ervaring met woningbouwcorporaties die sociale huurwoningen verhuren en ik heb een koopwoning gekocht die oorspronkelijk een sociale huurwoning was. Dus zo veel ervaring heb ik niet.

Ken jij dat, een cascowoning huren?

22 opmerkingen:

  1. Nee maar ook gelezen. Overigens toen ik op mijzelf wilde gaan wonen (40 jaar geleden) in Amsterdam was er ook al een groot tekort aan woningen en werd er vaak 10.000 gulden (of meer) overnamekosten gevraagd voor een woning die toen ook al van een woningbouwvereniging was. Destijds had een huurder het recht om zelf een huurder aan te wijzen die overnamekosten wilde betalen. Dat het destijds ging om vloerbedekking en een zelfgebouwde douchecabine in de keuken maakte niet uit voor de woningbouwvereniging die controleerde dat niet. Heb dat toen niet gedaan omdat ik het geld niet had. Een studiootje gehuurd van 22 m2 voor het destijds ook al hoge bedrag van 450,00 gulden. Jaren later hadden wij het voornemen in Duitsland te gaan wonen en eerst te huren en de huurwoningen die wij bezichtigden kwamen zonder keuken maar uiteraard wel met aansluitingen. Ons eerste koopappartement in Leiden werd opgeleverd met keuken maar wanneer je die niet wilde kreeg je maar 250 gulden terug....En voor extra stopcontacten of een deur waarvan je wilde dat deze de andere kant op draaide werd de hoofdprijs gevraagd. Hier vlakbij worden hele dure huizen gebouwd (1,8 miljoen) en van één van de kopers hoorden wij dat ook daar voor alles extra betaald moet worden. Overigens las ik laast ook ergens (Eigen huis??) dat nieuwbouw soms verkocht wordt zonder warmtepomp én zonnepanelen om de vraagprijs 'aantrekkelijk' te houden. Pas later kwamen kopers erachter dat het systeem apart gekocht moet worden (gas mag niet meer) en de koopsom hoger uitvalt of ze moeten het verplicht huren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb ik ook gezien, ik geloof dat het programma Radar er aandacht aan heeft besteed.

      Verwijderen
  2. Ik heb dik 25 jaar bij een woningcorporatie gewerkt en doe nu de verhuur bij een zorginstelling.
    Een woning hoor je met nutsvoorzieningen, keuken en badkamer af te leveren. Dat een huurder bij nieuwbouw soms extra betaalt voor een uitgebreidere keuken, dat kan.
    40 k betalen heeft in mijn ogen niets met verhuur van sociale huurwoningen te maken. Ik vind het een raar verhaal. Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nee ken ik niet, rare constructie inderdaad.
    Ik ken wel dat men een huis van woningstichting koopt en verplicht is dat terug te verkopen aan verhuurder als men verkoopt. De buitenkant is in onderhoud van de verhuurder dus verven en reparaties, de binnenkant is voor jezelf. Zo hebben wij vier koophuizen in onze woonvereniging die koop zijn en veertig die helemaal huur zijn. Vind ik ook een rare constructie maar is mij wel bekend omdat het hier zo werkt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo kocht ik mijn eerste woning, destijds heette dat Maatschappelijk Gebonden Eigendom.

      Verwijderen
  4. Wat het een bericht op 1 april? ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De constructie die An 8:11 noemt vind ik juist heel slim, zo kunnen vastgoed prinsen de boel niet steeds duurder doorverkopen.
    40.000 euro voor een casco huurwoning vind ik idioot.
    Ten eerste heb je dat niet als huurder van een sociale woning, tenzij je zwart geld hebt, en ten tweede: krijg je dat geld terug van de woningbouwvereniging als je eruit gaat of moet je onderhandelen met een nieuwe huurder om met veel gesjacher nog een deel van je investering terug te krijgen?
    Een ontwikkeling die mij nog somberder maakt over de huurmarkt, als dit doorzet.
    Amsterdam is zogenaamd een rode stad, maar qua huren is het hier zwart.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ken het wel. Begin 2000 werden hier vlakbij appartementen casco verkocht. Dus van binnen helemaal compleet behalve dus je eigen inrichting. Ik ben 40 jaar geleden in een nieuwbouwcomplex gaan wonen als huurder. Ook in 2000 kon je je appartement kopen. Velen hebben dit gedaan. Ik woon dus nu in een "gemengd" complex met huurders en kopers. Al het buitenwerk aan het gebouw is in handen van een VVE maar mijn klachten daarover moet ik doorgeven aan mijn verhuurder, de woningbouwcorporatie. Als ik dus zou verhuizen, overlijden, gaat mijn woning de verkoop in. Rotterdam oost. Lidy

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Casco huren? Van de pot gerukt toch...
    Hier is huren schier onmogelijk (die 8 huizen per jaar die vrijkomen gaan allemaal naar urgentie gevallen.).
    Kopen wordt ook steeds moeilijker. Komt er weer iemand uit de randstad die 100000 over de vraagprijs biedt..
    Wij wonen hier tot we het niet meer kunnen denk ik. En als we echt gasloos moeten.. gaan we op straat denk ik. (Hypotheek 1000 euro, te sparen valt er niet en waar gaan we nog eens 150000 vandaan halen voor die verbouwingen)

    Gaan we straks op ons 50e met een tiener weer bij onze ouders wonen? Lekker met ons 3 in een slaapkamer proppen?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Die tussenvorm komt hier in de buurt ook voor. Het is voor mensen die geen huis kunnen kopen maar te veel verdienen voor sociale huur een mogelijkheid. Vrije sector is vaak duurder. Ik zie het probleem niet. Het is geen weggegooid geld, hè, meer een investering. Yvonne.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor wie is die investering dan? Krijg je het weer terug bij opzegging? En hoe werkt het met afschrijving?

      Verwijderen
    2. Zoals ik het heb begrepen moet een volgende huurder overnamekosten betalen en krijg je als je gaat verhuizen een deel van die 40.000 terug (in dit geval). Via een berekening met aantal jaren dat je er hebt gewoond. Zo is mij verteld door een vriendin die via zo'n constructie woont. Dus je bent dat geld niet kwijt. Je koopt je als het ware in, bent dus ook voor een deel mede-eigenaar en voor het grootste deel huur je.

      Verwijderen
    3. En daarna verkoopt de huurder het minus de afschrijving. Dus er zit aan de huurderkant geen enkele 'winst' op. Alleen aan de verhuurder kant, want zodra het is afgeschreven gaat een nieuwe huurder weer opdraaien voor de investering. Het is geen verrassing dat verhuurders altijd wegen vinden om meer geld op te halen of te besparen. Maar dat er particulieren zijn die het verdedigen? Mij ben je kwijt.

      Verwijderen
  9. Klinkt bizar. Hoe ga je daarmee om als je weer gaat verhuizen? Sloop je alles er weer uit? Betaalt de verhuurder het bedrag dan terug? Of moet de nieuwe huurder het aan jou betalen? En hoe ga je om met afschrijving?
    Het lijkt me vooral weer een mooi verdienmodel voor huisjesmelkers, die altijd wel weer ergens een slaatje uit proberen te slaan. Doodeng.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat denk ik dus ook! Heel voordelig voor verhuurders, ze hoeven niets te doen als er reparaties verricht moeten worden aan sanitair, verwarmingsinstallatie of keuken en bijvoorbeeld lekkages want dat is niet van hen en dus zijn ze niet verantwoordelijk!
      Blijkbaar is het de bedoeling dat je als huurder het sanitair, de keuken en verwarming weer doorverkoopt aan de volgende huurder.

      Verwijderen
  10. Nog nooit van gehoord. Ik heb zelf wel meegemaakt dat, als de keuken, badkamer en toilet nog goed zijn, je de woning zo hebt te accepteren. Wil je iets nieuw dan moet je betalen. Achteraf blijkt dat degene die mij de woning aanbood fraude had gepleegd. Hij had reparaties en veranderingen opgegeven voor mijn woning. Nu moet ik iedere keer weer duidelijk aangeven dat het om mijn huis gaat! Dus voor iedere aanpassing moet ik dit duidelijk doorgeven anders krijg ik te horen dat ik het zelf moet betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Meer door minder9 april 2024 om 14:45

    Voor verhuur bestaan wettelijke regels voor wat mag en wat niet mag. Extra kosten die verhuurder bij een huurcontract mag vragen zijn:
    Zijn onder andere: een waarborgsom (borg), overnamekosten, bemiddelingskosten en verhuurkosten. Daarnaast is het zo dat buiten de borg de verhuurder een prestatie moet leveren voor de kosten die hij rekent anders mag hij niets extra rekenen. Bij genoemd casco huren wordt geen enkele prestatie geleverd dus voldoet niet aan de wet. Binnen 6 maanden na ingaan van huurcontract kan je in zo'n geval via de rechter het ten onrechte betaalde terug vorderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. volgens mij ,kan je niet eens een hypotheek krijgen als er in een woning geen keuken of badkamer zit ,uitgezonderd een casco

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het gaat om een sociale huurwoning. Daar kun je geen hypotheek voor krijgen.

      Verwijderen
  13. Het lijkt me dat als je in een sociale huurwoning gaat wonen het onnoemelijk lang duurt voordat je 40 duizend euro bij elkaar hebt gespaard, Je loon is dan laag.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Casco huren heb ik ook nog niet eerder van gehoord. Casco kopen uiteraard wel, maar daar wordt je dan ook eigenaar.
    Nu is de woningmarkt in Amsterdam nogal overspannen en dat biedt weer ruimte voor dit soort 'bijzondere' constructies..

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.