woensdag 10 april 2024

Toch geen extra verhoging van het minimumloon en AOW

De Volkskrant: "Het wettelijk minimumloon en de AOW zouden met ingang van 1 juli 1,2 procent omhooggaan, boven op de reguliere jaarlijkse indexatie van – dit keer – 3,1 procent. De Tweede Kamer had het kabinet vorig najaar per motie om deze maatregel gevraagd om werkenden met een laag inkomen extra koopkrachtsteun te geven. Eind maart stemde de Tweede Kamer voor het bijbehorende wetsvoorstel."

De Tweede Kamer had ingestemd met een verhoging van het minimumloon, maar in de Eerste Kamer wordt dit geblokkeerd. Voor mensen met de slechtst betaalde banen komt ter niets extra's bij.
Vakbond CNV:  "De boodschappen zijn 10 procent duurder geworden. Wie voor een minimumloon werkt, is er de afgelopen jaren in koopkracht op achteruitgegaan. Veel mensen kunnen nauwelijks rondkomen".(Bron NOS)

Ik heb indertijd op de havo geleerd dat de Eerste Kamer de Tweede Kamer controleerde. Dat heeft dominee Van Dijk, die lesgaf in geschiedenis en staatsinrichting ons altijd heel duidelijk voorgehouden. Maar dit is geen controle, dit is een blokkade!

Vakbond FNV: "De beloftes van meer bestaanszekerheid zoals die gedaan werden tijdens de verkiezingscampagne, blijken al bij de eerste de beste gelegenheid niets meer waard".  (Bron NOS)

Aangezien de AOW gekoppeld is aan minimumlonen gaan ook de AOW uitkeringen gaan er ook geen 1,2 procent extra op vooruit. 
Voor mij maakt het niet veel uit, maar er zijn genoeg mensen die enkel AOW ontvangen en die nauwelijks rond kunnen komen.
Ik vind het onbegrijpelijk dat zo'n maatregel weggestemd kan worden.

De FNV bij monde van de vicevoorzitter Zakaria Boufangacha:  "Voor grote bedrijven waar de meeste minimumloners in dienst zijn, kost deze verhoging 0,04 procent van hun winst, bij het mkb is dat 0,07 procent." Bron NOS.

0,04% en 0,07%, dat valt best mee toch?

16 opmerkingen:

 1. Wat triest. en die BTW verlaging op groenten en fruit is ook "vergeten".

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En aangezien de partijen gesponsord worden door grote bedrijven, stemmen ze deze plannen weer weg….daarmee redden ze hun eigen hachje weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eerlijk gezegd denk ik wel dat een verhoging van het minimumloon ook wéér een verhoging geeft van alle diensten en boodschappen omdat bedrijven dit altijd doorberekenen aan de consument en dan is er over pakweg een jaar of korter dezelfde discussie. Voorlopig zie ik ook nog geen witte rook (lees: een nieuw kabinet) er zijn nog veel te veel verschillen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier als sinds 2012 geen cent gestegen bruto.. kortom.. die 1000 euro die we toen konden sparen is volledig verdampt in gestegen kosten. En nee.. er zit geen stijging aan te komen. (We solliciteren wel maar daar willen ze ons nog minder betalen..)
   Dat stijgende minimum betekent vooral dat de niet meestijgende burger erop achteruit gaat. We zitten al bijna weer in dezelfde positie als toen we nog geen21 en we minder dan het minimumloon over hielden met 2 fulltime banen..onze buren in de bijstand hadden veel meer te besteden..

   Verwijderen
 4. Helaas weer een staaltje van kiezersbedrog.
  Hoewel ik altijd ga stemmen begrijp ik de mensen wel die moedeloos zijn geworden en maar niet meer gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja de BBB zal veel mensen tegenvallen, ze stemmen voortdurend voor (grote) bedrijven en tegen burgers
   Gr.Marij

   Verwijderen
  2. De BBB is de partij voor tuinders en boeren etc. Daar werken veel mensen tegen het minimumloon. De BBB is er niet voor de werknemers in o.a. die sector!

   Verwijderen
  3. Of voor veel minder, de polen en zo.

   Verwijderen
 5. Allemaal leuk en aardig. De voorgenomen verhogingen. En de grootbedrijven kost het misschien geeneens zoveel. Dat gedeelte betaalt de overheid niet. Maar al die AOW ers die extra krijgen wordt wel erg duur. Ook de AOW ers met een dik pensioen krijgen dan een hogere AOW.
  Wij leven momenteel van de (halve) AOW van man en klein pensioen. Dus ik zou het goed kunnen gebruiken. Maar ik snap het wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk, het is voor de overheid erg duur als alle AOWérs ook extra geld krijgen. En in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken hebben de meeste AOWers aanvullend pensioen, netzoals Zuinigaan. Als je de echte arme ouderen wil steunen zijn er gerichtere maatregelen te bedenken die alleen die groep steunen en niet alle AOWers.

   Verwijderen
 6. Ik snap het niet. Dat extra geld begraven ze toch niet in de tuin. Dat stroomt toch ook weer terug in de economie. Geven ze uit . In winkels en zo. Word weer btw over betaalt. Dus weer winst voor de overheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De BBB is tegen, ik denk dat veel mensen allang spijt hebben dat ze daarop hebben gestemd

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als je gelooft in de alternatieve werkelijkheid van TikTok en (f)influencers is de BoerenBedrogBeweging politiek gezien een betere keus dan het Forum voor Desinformatie van pleefiguur Tjerry Bidet.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben gelukkig het systeem van de automatische indexering van lonen en uitkeringen. Maar sommigen lobbyen al lang om dat te laten afschaffen. Voorlopig is dat nog niet gelukt. Als de levensduurte voorbij een bepaald percentage stijgt, dan stijgen de lonen en de uitkeringen automatisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. volgens mij is de taak van de eerste kamer,het controleren van een wet voorstel .heb nu het idee dat ze bezig zijn met partij politiek

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.