woensdag 17 april 2024

De wekker zetten om de afvalcontainer aan te bieden?

In mijn gemeente kennen we 3 soorten afvalcontainers: papier, groen en grijs (=restafval). Zowel groen als grijs wordt 1 keer per 14 dagen geleegd. Je moet dan 's ochtends vóór 8 uur je rolcontainer op de aangegeven plekken bij de stoeprand plaatsen. De avond van tevoren mag niet, officieel. Het moet 's ochtends. Toen ik nog werkte was dat geen probleem. Ik vertrok om 8 uur met mijn fiets naar mijn werk.
Dat vroege opstaan veranderde vanaf het moment dat ik met pensioen ging. Ik ben en blijf een avondmens. Dat mijn blogjes op 7:00 uur gepubliceerd worden, betekent absoluut niet dat ik dan al wakker ben. Vaak ben ik dan nog in dromenland of ik draai mij nog eens lekker om in mijn warme bedje.

Er zijn in de stad Groningen al weer heel lang werkzaamheden aan de ringweg. De laatste weken is het helemaal raak en zijn er soms enorme files. Dus beginnen ze bij de gemeente eerder met rijden met de vuilniswagens.
Nu is het advies om de kliko voor 7:00 uur te plaatsen. Daar zou ik dus echt de wekker voor moeten zetten! Ik ben zelden voor 7:00 uur wakker en sta bijna nooit op dat tijdstip op. Ik doe hooguit een plas en ga dan nog weer verder slapen.
Sinds mijn pensionering zet ik 's avonds laat, rond 23:00 uur, mijn kliko buiten. Dan ben ik vaak de eerste met mijn container.  Officieel mag dat niet, maar ik vertik het om de wekker te zetten om op tijd de rolcontainer te kunnen plaatsen. Met mijn slaperige kop, in badjas en op pantoffels voor 7:00 of 8:00 uur de kliko buiten zetten en dan weer in bed kruipen? Echt niet! Zo'n kliko veroorzaakt geen zwerfafval, de deksels van mijn kliko's zijn altijd goed dicht. Dat is wel anders bij sommige van mijn buurtgenoten. Die produceren regelmatig zo veel afval of zo veel papier dat de deksel half of helemaal open staat en bij harde wind waait het afval door de straat. Bij mijn eenpersoonshuishouden gebeurt dat niet.

De vuilnisauto komt hier altijd vroeg, kort na acht uur. En nu misschien wel eerder, doordat ze eerder beginnen.. Ik hoor dat niet, want ik slaap zonder hoortoestellen en dan hoor ik bijzonder weinig.
Ik ga gewoon door met het 's avonds de kliko plaatsen, ook al mag dat officieel niet. Een beetje ongehoorzaam dus 😅
Wat zou jij doen?

42 opmerkingen:

 1. Hier zet iedereen 's avonds de container al. De hele buurt zou wakker worden,als er vroeg in de ochtend gerold werd over die klinkers op straat

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gewoon lekker doorgaan zo. En als de gemeente echt moeilijk gaat doen misschien een vroege buur vragen ook die van jou even aan de weg te zetten? Hier mag het gewoon de dag van tevoren, officieel geloof ik vanaf 20 uur maar daar trekt niemand zich wat van aan. Als ik om
  17 uur thuiskom van mijn werk is het rijtje containes dat er al staat een mooie reminders voor mij welke er aan de beurt is :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toen het afval hier nog werd opgehaald zette ik het ook s avonds al buiten. Ook als ik al wel wakker was moest ik me gewoon haasten naar mijn werk,ben had ik te weinig tijd om met de container te gaan lopen! Gelukkig nooit problemen mee gehad!
  Hetzelfde met grofvuil: zeker als dat meer of zwaarder is dan ik alleen aankan: ik krijg toch niet om 7 uur s ochtends hulp bij het afval sjouwen?! Mijn buren zien me aankomen! Het is al lastig genoeg om het op precies de goede avond geregeld te krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier wordt grof vuil niet meer opgehaald. Dat moet je zelf naar de stort brengen.

   Verwijderen
  2. Hier wordt grof vuil niet meer opgehaald. Dat moet jezelf naar de stort brengen. Je mag het 3 keer per jaar "aanbieden" voor 25 euro per keer.

   Verwijderen
  3. Ik zou niet weten hoe ik mijn grof vuil naar de stort zou moeten krijgen. Binnenkort gooi ik mijn 15 jaar oude matras weg - 1.40 x 2.00 meter - dat krijg ik dus met geen mogelijkheid 5 kilometer verderop weggebracht met alleen een fiets!

   Verwijderen
  4. Mijn dochter en ik hebben een paar jaar geleden mijn matras met vereende krachten in maar tamelijk kleine auto gesjord. Dat viel niet mee! Grof vuil thuis ophalen kostte destijds 50 euro per keer. Waarschijnlijk is het nu al weer duurder!

   Verwijderen
  5. Mes er in.. Vooral met een electrisch brood zaag ,die nog regelmatig bij de kringloop liggen, gaat dat heel goed .

   Verwijderen
 4. zet ze ook de avond ervoor buiten. komen ook erg vroeg dan ben ik nog niet wakker.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zou het lekker 's avonds blijven doen. Zolang jouw kliko niet in de weg staat zou dat geen probleem moeten zijn.
  In onze vorige woonwijk deed vrijwel iedereen het 's avonds en ik heb nooit gehoord dat er bekeurd werd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Weet je zeker dat je niet de avond ervoor de kliko aan de weg mag zetten? Hier mag de kliko vanaf 18.00 uur de avond ervoor neergezet worden. Helaas zetten de buren het soms al om tien uur smorgens neer...de dag ervoor! Voor mij storend want de kliko's staan voor mijn huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De klikt in de avond om 23 uur plaatsen, ís toch vóór 7 uur ‘s morgens? 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier vanaf thuiskomst uit het werk de dag vooraf. Zo vanaf 16 uur. Liever 60 kliko's voor 22 uur aan de weg dan 1 voor 7 uur. Soms komen ze hier al om 6:30 door de straat.
  Hier legen ze geen overvolle bakken, deksel open is niet legen.
  In 10 jaar tijd 1keer de handhaving erover aan de deur gehad. Toevallig kwam hun kwartaalbezoek aan ons dorp overeen met een vuilnisweek. (Maandag restafval, maandagavond oud papier, woensdag gft en vrijdag plastic.)
  Op mijn antwoord dat ik om half 7 in de avond vertrok voor een 12 uursdienst en pas tegen 9 uur in de ochtend thuis zou komen, dat de containers dan al leeg zijn en het dan 5 weken duurt tot de volgende ophaalronde hadden ze weinig nuttigs te zeggen. Vervolgens gaf ik aan dat het reeds tien voor 6 was en toen hadden ze ineens een huh... Oh we zijn vrij. (De dag ervoor was de klok verzet. Ze hebben per ongeluk 50 minuten overgewerkt, denk ik.)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik denk ook dat je savonds de bak buiten kan zetten .
  Waar staat dat het savonds niet mag?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan die regel niet meer vinden, misschien is die regel inmiddels vervallen? Het stond vroeger op de papieren overzichten die jaarlijks verspreid werden. (er hing nog 1 aan de binnenkant van de meterkast) Daar stond: u mag de container tussen 6:00-8:00 uur aan de straat zetten.

   Verwijderen
  2. Ik vind op de site: u mag uw container tussen 6:00 en 7:00 uur aan de straat zetten.

   Verwijderen
  3. Maar staat er ook dat het savonds niet mag

   Verwijderen
 10. Grotere kliko vragen. Ik heb alleen grote kliko’s en maar weinig afval, behalve GFT. een grotere kliko is gratis om te ruilen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor een grotere kliko moet je toch meer afvalstoffenheffing betalen?

   Verwijderen
  2. Ik zou lekker doorgaan met de kliko 's avonds aan de weg te zetten. Hier staan de kliko's een dag tevoren aan de weg. Soms al vanaf een uur of 5. Op ons hofje wonen een aantal oudere mensen alleen en zij zijn bang om in het donker naar buiten te gaan, dus staat de bak er 's winters al vroeg.

   Verwijderen
  3. Je betaalt hier per inwoner van een huis. Meer mensen ingeschreven op jouw adres, meer afvalstoffenheffing.

   Verwijderen
  4. Zoals Zuinigaan schrijft, je betaalt per huis. Gelukkig betaal ik niet per kilo.

   Verwijderen
  5. Dat was in de vorige gemeente waar ik woonde wel zo..Er zat een chip in de container. Geweldige regel . Ik zette het
   ding maar een keer in de drie maanden bij de weg. Dat zou mensen stimuleren om geen verpakkings troep meer te kopen. En niet zielig doen over inco.s of zo. Die mensen moeten dan maar een vrijstelling of zo krijgen.

   Verwijderen
  6. We hebben hier een heffing op basis van aantal personen (vastrecht). En een bedrag per leging voor restafval. Die bak gaat enkel goed vol aan de weg bij ons. Iets met kost bijna 20 euro per leging, ongeacht gewicht.

   Verwijderen
  7. Hier kost de leging 5 euro per week voor een eenpersoons huishouden. Het maakt niet uit dat je de container wel of niet aanbiedt.

   Verwijderen
  8. Word die dan ook elke week geleegd? bij ons komen ze helaas maar eens in de 4 weken. Met een gezin is dat soms best lastig en gaan we wel eens extra langs de mileustraat als we een verjaardag gevierd hebben bijvoorbeeld.

   Verwijderen
  9. 1x per 14 dagen de grijze bak en 1x per 14 dagen de groene container.

   Verwijderen
 11. Hier zet iedereen zijn kliko de avond van tevoren aan de straat. Zeker omdat er geen vaste tijden zijn voor het ophalen. Soms wordt de container al om 7 uur ‘‘s morgens geleegd soms pas na 12 uur. Alleen het oud papier heeft een redelijke standaard tijd tussen 11.30 en 12.15 op een zaterdag.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Of het officieel mag weet ik niet, maar bijna iedereen zet hier de avond van te voren de kliko neer. De ophaaltijden zijn vanaf 07 uur - maar de preciese tijd wisselt nogal.
  Ik vind het een goede gewoonte om de kliko zo snel als redelijk mogelijk is weer weg te halen, vooral voor de buren die er op uit kijken. En bij zeer harde wind de kliko zo laat mogelijk neer te zetten om te voorkomen dat er van alles uit waait (dat gebeurt dan nogal eens - echt heel vervelend). En vooral als je een extra zakje vuil graag in andermans nog niet volle kliko wilt doen, dat je dat dan eerst even vraagt. We betalen namelijk ook voor het gewicht, niet alleen voor hoe vaak we aanbieden.
  Kortom gedraag je redelijk en houd straat en buurt gezellig.
  Wat zou Beatrijs Rinsema gevonden hebben? :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 13. De vuilniswagens komen hier vaak vroeg, maar soms ook laat en een dag overslaan komt ook voor. Steeds meer mensen zetten hun container altijd op de strook die daarvoor is aangelegd. Vooral sinds de bakken zo worden mishandeld, dat de deksels beschadigd of volledig afgescheurd zijn. Dan staat zo'n bak bij huis te stinken, of liever verderop. Daar heeft niemand er last van, want dat is bij niemands huis.
  Helaas gaven ze laatst iedereen een aanmaning voor te vroeg de bak zetten, een week nadat de bakken bijna allemaal hun deksel kwijt raakten aan de vuilophaaldienst. Boos was ik, maar klagen heeft geen zin.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Bij ons staan de bakken op ieders eigen terrein, en iedereen zet hem netjes de avond ervoor buiten. Worden soms om zeven uur al geleegd.
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Als je het scherpslijperig bekijkt houdt 'voor 7 uur 's ochtends' gewoon in dat je vanaf middernacht de container aan de weg kunt zetten zonder dat iemand daar iets tegenin brengen kan. Zo bezien ben je om 11 uur 's avonds een uurtje te vroeg, maar een kniesoor die daar aanstoot aan neemt.
  Het voordeel van een volle container vind ik dat ze niet zo'n oorverdovend lawaai maken bij het verrollen. Dit in tegenstelling tot een lege container, die maken voor mijn gevoel net zoveel lawaai als de kruiwagen met een ijzeren wiel die mijn vader had in de jaren '50 en ermee over de kinderkopjes reed. Het halve dorp hoorde dat dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Joh. Het mag inderdaad niet. Maar je leeft voor de rest zo braaf. Wild plassen zie ik je ook niet meer doen 😏. Met je heupen overeind komen. Dan maar het risico op een boete. Ik heb twee keer een vermaning gehad. Een keer in Am*dam en een keer in een dorpje in Friesland. Hoe ze toen wisten van wie de zak is.
  Over zuinig leven. Dan is boetes voorkomen wel belangrijk. Auto.en fiets lampjes in reserve. En ook het opladen van de o.v. kaart altijd goed begroot. Gisteren schreef er iemand hoe belangrijk het is goed voor spullen te zorgen.
  Ik ben heel benieuwd naar tips van je lezeressen .Schoenen poetsen en de veters losmaken zodat de hak niet plat getrapt wordt. De fiets niet in de zon zetten zodat de banden en het leer van het zadel niet uitdroogt. Niet van de stoep af knallen..Gereedschap,de heggen schaar tanden en zo in vetten. En het stoepje vegen 😏 En goed voeten vegen aan de mat zodat de vloer bedekking niet slijt. Heel benieuwd wie er nog meer heeft en hoe ze dat in de praktijk brengen.. En o ja ergens reserve sleutels hebben. Nieuw slot op de fiets of voor de deur een specialist laten komen kost heel veel geld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt keigoede tips Geeske! Ouderwetsch degelijk, wat geweldig.
   Eentje van mijn oma; zelf van oude zakdoeken en lavendel uit de tuin zakjes maken tegen de motten. Heerlijk, doe ik nog steeds.

   Verwijderen
 17. Zelfde advies in de Hunze, hij is 5 minuten geleden geleegd, om half vier dus, veel later dan normaal..
  Overigens zet de hele straat al jaren de bak al de avond ervoor aan de straat

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hier zet (bijna) iedereen de bak 's avonds al buiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Lekker zo blijven doen Aaf! Als het echt niet mag dan merk het vast wel een keer, tot die tijd....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er staat op de site dat ik de kliko tussen 6:00 en 7:00 bij de straat mag zetten, maar er staat niets over boetes als ik de container al wat eerder plaats.

   Verwijderen
 20. Nee, ik doe dat nooit en ben eigenlijk geschokt dat zoveel mensen het hier wel doen. Tamelijk asociaal. Met een hele simpele reden; ik heb héél lang de ochtendkrant bezorgd. Vroeger, toen die nog veel gelezen werd. Het is ongelooflijk irritant en soms zelfs gewoon gevaarlijk met al die dingen op een stoep.

  Het gaat dan ook ver voorbij aan het argument "dat het geen afval veroorzaakt". Overigens is natuurlijk een container aan de straat ook een zeer uitlokkend iets voor hangroepjongeren (omtrappen, brand) en maken kraaien zo'n container gewoon open en trekken alles er uit als je een beetje pech hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Waar ik me meer aan stoor zijn die mensen die bij storm hun overvolle papiercontainer aan de weg zetten. Dan ligt de hele straat bezaaid met papier.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ach al die regels, ik zet m gewoon ‘s avonds buiten als het donker wordt. Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.