zaterdag 20 april 2024

Mijn uitgaven voor levensmiddelen in de afgelopen week

Ook deze week at ik 1x elders, vanwege oppassen op jongste kleinzoon. Daarom kocht ik maar voor 6 warme maaltijden eten.
Mijn budget? Dat ik deze week onder de 40 euro kon blijven, is vooral te danken aan mijn groente-aankopen op de markt. De andere groenten die ik kocht waren een stuk duurder.
De diepvries groente rondo's van een bekend A-merk, zijn om te proberen. Eigenlijk bedoeld voor de kleinkinderen.
De eclairs zijn ook voor (klein)kinderen als snoeperijtje. Mijn kleindochters hebben ze niet eens zien staan, mijn dochter wel en die heeft er wat van gehad.
Ik kocht deze week zalm. Volgens het Voedingscentrum mag ik 100 gram vis per week. Dit keer kocht ik dus voor 2 weken vis. Misschien koop ik in de toekomst diepvrieszalm, daar kan ik gemakkelijk porties van 100 gram van nemen. Voorlopig heb ik nog wat sardines in de vriezer. Die moeten eerst op!

  13 - 20 apr. 24

*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
Voeding    
witte druiven, 500 gr.* Plus 1,44
1 kg mandarijnen*@ AH 1,55
blikje ananasblokjes Action 1,29
volkoren brood* AH 0,99
extra belegen boerenkaas* Plus 5,12
boter @ AH 2,57
2 bloemkolen, samen 1250 gram Markt 1,00
400 gram puntpaprika's Markt 1,00
350 gram kastanjechampignons Markt 1,00
250 gram sugarsnaps  Markt 1,00
groente rondo's, 2 zakjes à 300 gram, diepvries* AH 3,00
2x vleesvervanger Vegetarische Slager* AH 5,00
2x 100 gram gerookte zalm BB AH 6,98
zonnebloemolie, 1 liter AH 1,69
500 gr magere kwark AH 0,99
aardbeienjam (om de kwark op smaak te brengen) AH 1,19
Snacks/ hapjes    
eclairs Plus 1,49
Dranken    
2 liter sojamelk AH 1,60
TOTAAL   38,90

4 opmerkingen:

  1. Die adviezen voor vis lopen in Europa enorm uiteen. Zo las ik dat in Spanje het advies voor vis vijf keer zo hoog is, dan het advies voor Duitsland. Voor spier opbouw moet ik meer eiwitten eten en dat is lastig met een ei allergie. Magere kwark, en magere melk helpt en ook vis. Ik kom ongeveer aan de 100 gram dagelijks.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die 100 gram vis per week is er voor mensen met jichtklachten, maar ook in het algemeen.
      Méér vis per week eten is niet goed voor de visstand, dus de duurzaamheid, waarbij het gaat om overbevissing en aantasting van ecosystemen,
      het is niet goed in verband met mogelijke giftige stoffen in de vis, bijvoorbeeld dioxines, PFAS of zware metalen
      en uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de gezondheidswinst niet groter wordt bij meer dan 100 gram vis per week.

      Dus ik zou zeggen: neem in plaats van 100 gram vis per dag meer peulvruchten en noten. Die bevatten ook veel eiwitten.

      Verwijderen
    2. 40 gram havermout levert al 5,9 gram eiwit op. 60 gram Kidneybonen gekookt ook 5,9 gram Een beker magere melk gewoon 9,2 gram. Dat schiet lekker op. 1,5 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht en liefst nog meer bij zware inspanning is een berg eten en dat willen we natuurlijk niet.

      Verwijderen
    3. Peulvruchten saai of muf. Er is zo veel mee te doen. Witte bonen in tomaten saus op brood. Een zak erwten uit de diepvries. En dan een handje door een soep of saus. Of stoof pot. Linzen pate op brood. Op smaak met sambal of mosterd of knoflook. Goed door gebakken reepjes tofu of tempeh op brood. Bij de natuur voedsel winkel is zelfs een heerlijk pot met soja bonen in kerrie saus te krijgen. Ook goed te doen op brood met een salade er bij.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.