vrijdag 19 april 2024

Speenkruid, ereprijs en paarse dovenetel ....

In het plantsoentje schuin tegenover mijn huis stonden in de afgelopen weken speenkruid, ereprijs, paarse dovenetel en smeerwortel uitbundig te bloeien in de lentezon. Er staan bomen en wat struikjes en op de aarde groeiden die wilde plantjes. En vast nog wel meer wilde planten, waarvan ik de naam niet ken of die in een ander seizoen bloeien. Ik had er nog een foto van willen maken, zo van: kijk eens hoe leuk!

Helaas! Drie mannen van de plantsoenendienst zijn er in de afgelopen dagen mee bezig geweest en er rest nu behalve de smeerwortel alleen nog zwarte aarde! Heel jammer voor de insecten en slakjes en andere beestjes! Hun voedsel is verdwenen en dat is geen goed nieuws voor de vogels die van deze beestjes leven.

Ik dacht dat er een omslag had plaatsgevonden in het beheer van plantsoenen en dat ook wilde planten een plek mogen hebben. Dat is voor het bodemleven en voor insecten en vogels heel belangrijk!
En ik snap het ook helemaal niet! Zo'n kale vlakte aarde is spuuglelijk!

De smeerwortel, met de paarse bloemen, die wel mocht blijven

Het plantsoentje nu, hier stond eerst een weelde van bloeiende wilde planten

speenkruid (bron foto: wikipedia)

Ereprijs (bron foto: wikipedia)
paarse dovenetel (bron foto: wikipedia)

Ik vind voor de paarse dovenetel de volgende gegevens op Wikipedia
De nectar is in trek bij de honingbij en bij hommels, zeker begin maart, wanneer de eerste hommel-koninginnen naar buiten komen en zelf een nest gaan zoeken. De zaden worden onder andere door mieren verspreid. Hiernaast is ze de waardplant voor de rupsen van Coleophora lineolea, hennepnetelspanner (Perizoma alchemillata) en Prochoreutis myllerana.

26 opmerkingen:

  1. Oh daar kan ik ook zo boos om worden! Bij de begraafplaats in Selwerd waren ze laatst een hele rij struiken aan het kappen waar ijsvogelpaartjes in broeden. De stadsecoloog heeft ze toen gestopt maar de helft was al weg. Ik maak altijd melding bij de gemeente. Ze hebben vaak een duidelijke opdracht maar gaan dan veel rigoreuzer te werk dan de bedoeling was. Soms kan het dan nog worden bijgestuurd.
    Het plan van de gemeente is vaak wel goed ivm biodiversiteit maar de werklui weten meestal niet wat voor planten het zijn, en zien alles als onkruid helaas...gr.Marij

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor mijn huis ligt een grasveldje dat met grote regelmaat gemilimeterd word. Altijd jammer want dan komen er madeliefjes en paardebloemen op die het kale veld, wat door droogte ook flinke kale plekken heeft. Toen ik er eens een keer over belde werd mij verteld dat dat maaien niet voor niets is en dat er ook regelmatig onderhoud word gedaan. Nou , dat weten ze dan goed te verbergen ,want ik zie alleen de grasmaaiers en heb in de ruim 30 jaar dat ik er woon alleen een keer gezien dat een van de 3 bomen vervangen werd door een jonger exemplaar. Snap ook niet zo goed waarom het gras zo kort moet zijn , want niemand heeft er last van als het eens wat hoger is en er wat wij onkruid noemen in staat. Dat zogenoemde onkruid heeft zoals jij ook al vaststelt een functie voor de diversiteit en de vogeltjes en de insecten. In mijn eigen tuin staat ook wel een aantal plantjes die de meeste mensen onkruid noemen , maar zolang het niet alles overneemt in mijn tuintje mag dat gewoon blijven staan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij ons deden ze dat ook. In de zomer kwamen ze bijna elke week het gras maaien en wij keken heel de zomer tegen gele en kale plekken aan. Toen heb ik geklaagd (met een groep andere dorpsbewoners) op Facebook en dat heeft gelukkig geholpen.
      Maar nu kwamen ze erachter dat de bomen (geplant in de jaren 60) al 25 jaar geen onderhoud hadden gehad en nu hebben ze hele stukken uit de kruin laten zagen. Het ziet er niet uit....

      Verwijderen
    2. Bijna alles wat wij onkruid noemen zijn inheemse planten die bij onze insekten passen. Een bij heeft niks aan een gekweekte (gif) plant uit het tuincentrum

      Verwijderen
    3. Helaas ben ik de enige die geintereseerd is in het grasveldje dus klagen levert niks op.

      Verwijderen
  3. Wat jammer dat ze alle wilde plantjes verwijderd hebben. Ik hoop voor je dat ze het braakliggende gat wel gaan opvullen. Bij ons achter in de brandgang zijn 2 hele smalle strookjes braakliggende grond. Ik heb daar een paar weken geleden zaadjes van wilde bloemen uitgestrooid die ik gekregen had. Helaas is er weinig opgekomen. In onze tuin heb ik een aangewaaide wilde plant met roze bloemen die ik eerst heel leuk vond maar het tweede jaar wel erg groot werd. Maar omdat de plant heel veel bijen en hommels aantrekt laat ik hem toch maar staan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedoel je een wilgenroosje? Die zijn zo mooi!

      Verwijderen
    2. Geen idee, er komen roze bloemen in.

      Verwijderen
  4. Wat een trieste foto die tweede. Waarom zijn ze in vredesnaam zo tekeer gegaan. Is er een plan voor nieuwe beplanting en zit dat er achter?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een mail of brief sturen naar je gemeente helpt! Goed onderbouwd en duidelijk. Ik heb dat regelmatig gedaan. Uiteindelijk gaat ook daar een licht op! Echt mensen, meer klagen bij de gemeentes!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mee eens, hoe meer mensen hun stem daarover laten horen hoe beter. Ik meld dit soort dingen ook altijd, zelfs al gaat het om drie graspollen bij een boom die, heel toevallig, vandaag zijn weggehaald.

      Verwijderen
    2. niet klagen, maar om uitleg vragen.

      Verwijderen
    3. Nou dat verschilt dan toch echt per gemeente, maar mooi dat het jou wel gelukt is..

      Verwijderen
  6. Dat van dat grasveld is hier helaas ook. Maar dat is deels om overlast van ratten te voorkomen. Het grasveld ligt nl aan een bosje waar die krengen voorkomen. Ook het gras in het park wordt kort gehouden, dit ivm de ganzen. Voorheen werden er soms meer dan 100 jongen geboren en was de overlast meer dan behoorlijk. Overal stront, vogels die agressief werden tegen mensen met kleine kinderen en wandelaars, ganzen die door de tuinen liepen enz. En het kort houden van het gras daar is een van de makkelijkste maatregelen.
    Maar daar en tegen worden de bermen maar 2 maal per jaar gemaaid en laten ze de plantenresten gewoon staan tot in het voorjaar. Dan komt er een grote schoonmaak van alle bloemperken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Reacties
    1. Beetje raar, want het is mevrouw haar eigendom niet.
      Misschien een buurtinitiatief dat gezamenlijk met de gemeente kan worden opgepakt.

      Anneke

      Verwijderen
  8. In Groningen doen ze gelukkig steeds meer aan wisselmaaien, zodat er altijd stukken lang gras zijn. En ook 'maai Mei niet'. Wat niet betekent dat er nergens wordt gemaaid maar iig niet overal tegelijk.
    Maar juist nu hebben de bijen de weinige bloemen die al bloeien zo nodig.

    Gr.Marij

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Doodzonde!
    Wij vinden het kruid maar het gros van de mensen noemen dit onkruid!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  10. …noemt dit onkruid!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik zou het zeker melden bij de gemeente! En misschien dat wat buurtgenoten dat ook knnen doen? Samen maak je meer indruk. Gemeente heeft vaak prima beleid, maar de uitvoer door de groenaannemers matcht nog niet altijd helaas. En dat weten ze niet als men het niet meldt.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. natuurbeheer met de botte bijl noem ik het.bij ons wordt de dijken en grasveldjes door schapen bijgehouden ,die schapen worden steeds verplaatst. gevolg geen bloemetje meer te zien allen grof gras en veel brandnetels . waarom wordt deze manier niet eens veranderd? het is toch duidelijk te zien dat het op deze manier voor de natuur en insecten niet goed gaat? natuurbeheer op deze manier is een lachertje

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Smeerwortel is een prima composteerder. Gooi het op de composthoop . Het versnelt het composteren en laat veel stikstof na. Maar ja, het woordje stikstof is natuurlijk gruwelijk.
    Zelf heb ik ooit brandnetels uit het stukje groen gehaald en dit tot gier gemaakt. Het was lang niet zo goed voor bemesting, dus het bleef bij een eenmalige gebeurtenis.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Of laat het gewoon staan voor de bijen

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Zelf bijen en/ of vlinder mix kopen en uitstrooien?

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hier mag veel groeien in mijn tuin.. en langs de gevel tussen de tegels.. de oprit/looppad hou ik vrij met uittrekken. Elk jaar strooi ik zaad bij in de tuin en wat er wil groeien, groeit. Ik heb wat basis geplant (perenboom Camelia, rozen, lavendel. Hortensia, sering, boerenjasmijn, magnolia.verder wat bollen en heel veel zaad. De meeste aan waaiers mogen blijven (geen Japanse wijnbes, geen duizendknoop, geen pispotjes, geen gehoornde klaverzuring, geen gras en geen zevenblad, geen brandnetel. (Iig niet in de evoortuin. En een deel ook niet in de achtertuin.)
    Sommige buren vinden het geweldig, anderen.. oh hemel wat een groen spul, en alles maakt zaad. Ja. Heerlijk he. Nou. (Zelf van die grafzerk, kunststof, grind hitte platen. Om de week met gif in de weer)
    Ja over 20 jaar schiet er vast nog steeds korenbloem en papaver op in de buurt. Top! Smeerwortel gebruik ik als bodembedekker, met maagdenpalm en munt.

    Mijn tuin is gecultiveerd/wild/niet strak maar wel zonder soorten die echt je tuin leven verzuren. Ik heb ook het blad nog liggen, de ingedroogde stengels van afgelopen zomer niet weggehaald maar wel afgeknapt laatst (het frisse groen staat alweer 40 cm hoog zo hier en daar). Ik snoei wanneer nodig en laat zoveel mogelijk materiaal in de tuin achter. Ik ben dan ook de gelukkige toekijker.. winterkoning, fitis. Eekhoorn. Bonte specht. Zanglijster, koekoek, boomvalk, staartmees, putter. Egel. Naast de merels, 3 soorten mussen, koolmezen, pimpelmezen roodborstjes, vinken en spreeuw.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.