vrijdag 12 april 2024

Zou ik volgens Johan Derksen ook geen Fries zijn?

Johan Derksen heeft weer eens een uitspraak gedaan waar niet iedereen gelukkig mee is en wat nogal wat ophef veroorzaakt. Hij heeft over Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop gezegd dat de heer De Hoop geen Fries is. Omdat hij niet in Friesland geboren is. De Hoop is kort na zijn geboorte in Ethiopië, geadopteerd en vanaf dat moment woonde hij in een dorp in Friesland. Hij sprak Fries, met zijn ouders, op school en met vrienden. De Hoop: "Ik ben opgegroeid op een boerderij in Wommels. Opgevoed door twee Friese ouders, waar ik kaatste, voetbalde, trekker reed, schaatste, (koeien) molk en stront schepte. Want ook de minder leuke klusjes horen erbij op een Friese boerderij."
De Hoop komt op voor de Friese taal en toonde zich verheugd op het geld dat beschikbaar komt om het gebruik van het Fries te bevorderen. Er komt o.a. weer een universitaire bachelorstudie Fries van de Rijksuniversiteit Groningen en een nieuwe minor Friestalige journalistiek aan hogeschool NHL Stenden.
Hartstikke mooi!

Ik zelf ben wel geboren in Friesland, maar ik sprak in Friesland geen Fries, ik verstond de taal wel. Mijn ouders dachten dat je met het spreken van het Nederlands veel verder kwam in de wereld dan met (stads)Fries. Met het spreken van de Friese taal ben ik pas in de stad Groningen begonnen, doordat zowel mijn eerste partner als mijn tweede partner van geboorte Friezen waren en wèl Friestalig en ik eigenlijk de taal wel wilde kunnen spreken.
Ik heb 19 jaar in Friesland gewoond en woon ondertussen vanaf mei 1972 in de stad Groningen. Dat is 52 jaar!
Wat ben ik dan?
Fries of Groninger of van alles niets?

Het maakt me ook niet uit, ik vind Derksen een uiterst irritante man en ik kijk nooit naar het programma.

33 opmerkingen:

  1. Ik voel me half Friezin. Omdat ik heel graag in mijn chaletje in Friesland verblijf en me zeer thuisvoel in Friesland.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe je het of jezelf ook noemt. Of wat voor kleur velletje je ook hebt. Dat is voor deze discussie totaal niet relevant. Of er geld besteed moet worden aan de taal van een minderheids groepering . Of dat nu om het Baskische of Lets of of zou gaan. Iedereen kan daar voor of tegenstander van zijn. Ook al woon je in Amsterdam of Madrid . En dan doet geboorte of woon plaats of uiterlijk er totaal niet toe. In die zin gaat die opmerking van meneer D toch al nergens over. Maar om dan te stellen dat iemand geen Fries is op grond van het uiterlijk dat is echt racistisch . In elk geval heel erg bekrompen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als halve Fries.. ergens is het er geboren worden wat je Fries maakt.. maar het er opgroeien is minstens zo belangrijk. De Friese taal machtig zijn hoort erbij. (Ik kan het lezen en verstaan, spreken gaat me veel moeizamer af.)
    Op je 47e naar Friesland verhuizen en je in niks aan de lokale dingen te voegen, dat is geen Fries.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hartstikke goed, maar dat maakt je niet tot een Fries

      Verwijderen
  4. Het hangt er denk ik vanaf of je naar cultuur, taal, maatschappelijke betrokkenheid en gehechtheid kijkt, of zoals deze mijnheer Derksen, alleen naar ras. Discriminatie is voor hem normaal, en Talpa ziet geen reden om in te grijpen.
    Volgens de PVV is de NPO nutteloos, maar dit zou mijns inziens daar niet worden getolereerd.
    Goed dat er nu aangifte wordt gedaan, want voordat de tweede wereldoorlog uitbrak gingen ook dit soort uitspraken rond en bijna niemand nam dit serieus. Wij zijn nu gewaarschuwd!

    BeantwoordenVerwijderen

  5. Helemaal mee eens, Aaf!
    Jo.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hij zegt zelf dat hij het niet racistisch bedoelde, wat grappig is, want als de betreffende persoon niet zwart zou zijn geweest, maar wit en blond, dan had hij hier waarschijnlijk niets van gezegd of zelfs maar iets geweten van de achtergrond. De aanname is volledig gestoeld op huidskleur.

    Als je al vanaf baby bent opgegroeid op het Friese platteland, dan zou het geloof ik niet echt moeten uitmaken uit wiens baarmoeder je kwam. Maar ja, we weten allemaal dat Derksen ons voortdurend moet vermoeien met wat hij vindt. Misschien zou het juist helpen als we allemaal stoppen met er aandacht aan geven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat woord waarschijnlijk is precies de aanname dat het racistisch is. Was de hoop wit geweest met dezelfde woorden van Johan war er waarschijnlijk geen ophef geweest. Het is blijkbaar maar wat je wit horen. Ik zou de precieze tekst van de woorden die Johan heeft gesproken wel eens terug willen zien.

      Verwijderen
  7. Derksen is een aandachtsgeil mannetje. En als hij die aandacht niet krijgt voor zijn eigenlijke werk dan gooit hij er maar weer één of andere controversiële opmerking in en, hop, hij weet weer alle ogen op op zich gericht. En, ja hoor, iedereen reageert direct heftig. Dat is precies wat hij wil. Dus misschien is geen aandacht geven nog wel het beste inderdaad.


    BeantwoordenVerwijderen
  8. Johan Derksen is een vreemde, oude man die graag aandacht krijgt.

    Zoveel geld uitgeven om het gebruik van de Friese taal te bevorderen vind ik discutabel.
    Ik ben geboren in Drenthe, heb jaren in Friesland gewoon en ben gewoon een Nederlander.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ja, die Johan Derksen staat niet bepaald bekend om zijn genuanceerde uitspraken.... Ik vind het wonderlijk dat hij nog steeds op tv is.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. een misselijk mannetje die derksen .de andere zijn niet veel beter ,stoppen met kijken a.u.b.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Prima man die Johan! Mag er graag naar kijken. Eindelijk een fris tegengeluid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Noem je dat fris? Ik vind hem juist uiterst onfris!

      Verwijderen
    2. Fris? Ik heb dat 'frisse' geluid nu wel genoeg gehoord de laatste jaren. Ik vind het meer verbale diarree.

      Verwijderen
    3. Ook ik ben het vaak met Derksen eens maar dit was gewoon onhandig gezegd.
      Geloof ook wel dat hij het niet zo bedoeld heeft maar ik begrijp niet dat hij dat niet wil toegeven om sorry te zeggen.
      Evelien

      Verwijderen
    4. Grappig dat deze anoniem het fris noemt, het is namelijk het geluid van decennia geleden, toen witte mannen dit soort dingen voortdurend uitkraamden.
      Schrijver

      Verwijderen
  12. Waarom komt zo iemand nog op TV eigenlijk? Niet de eerste keer dat hij zeer bedenkelijke uitspraken doet. En van mij mag iedereen zijn eigen mening hebben en zelfs uiten. Maar zo'n mensen geef je geen megafoon door ze in een TVstudio te zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik b en erg bang dat hij nog steeds op tv is OMDaT hij aandacht genereert... Prima verdienmodel, racisme en seksisme 🤔.

      Verwijderen
  13. Heb de betreffende uitzending niet gezien, maar kwam de volgende dag al zappend terecht in dat programma en dus in de naslees ervan.
    Vond wel dat Johan Derksen, die niet bekend staat om zijn genuanceerde uitspraken/meningen, een erg grote broek aantrok met zijn "Alleen de rechter en John de Mol kunnen hier wat van zeggen. Alsof hij het bijna hoogste gezag is.
    Ik had echt iets van 'al heb je het niet racistisch bedoeld, menig mens heeft het wel zo ervaren, dus maak in ieder geval je excuses voor de onduidelijkheid', maar zelfs dat kon hij niet opbrengen, wat hem in mijn ogen een klein zielig mannetje maakte, ondanks dat hij zich kennelijk heeeeeeel erg groot voelde.
    Maar zoals alles, ook dit zal over een paar weken weer vergeten zijn vermoed ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk niet dat hij spijt heeft van zijn uitspraken, dus dan moet je vooral geen excuses aanbieden......

      Verwijderen
  14. De Hoop gaf zelf de mooiste best mogelijke reactie met een perfect slot: "...dus als je het goed vindt ga ik weer lekker aan het werk. Hoi". Ik hoop dat hij gister en vandaag echt gewoon lekker aan het werk is geweest. Als iedereen zich had beperkt tot het openlijk complimenteren van die reactie en Derksen verder gewoon lekker links had laten liggen dan hadden we massaal een geweldig statement kunnen maken.

    En als mensen discussie willen voeren over of en hoeveel geld er opzij moet worden gezet voor Friese taal en cultuur dan kunnen we die discussie ook weer gewoon oppakken met normale argumenten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Das echt een reactie van een echte Fries hé.😏 Zo nuchter .

      Verwijderen
  15. Het heeft Talpa 1 miljoen kikkers opgeleverd. Dus reclame, dus inkomsten. Ook ik keek de dag daarna. Heb besloten me niet meer te laten leiden door ophef. Het is niet de eerste keer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien is dat ook een tip voor Aaf: je niet laten leiden door ophef!

      Verwijderen
  16. Ik ben ontzettend trots op Haptamu en dat hij opkomt voor "onze" taal en cultuur! Wat ook een ontzettend professionele reactie van hem, daar kan Johan Derksen nog wat van leren!
    Prima hoor die miljoenen maar in mijn hart vind ik eigenlijk ook wel dat dat in een tijd van bezuinigingen misschien een andere bestemming had mogen krijgen, maar ja.... Toch wel een mop dat Johan door de plaatsnaamborden in het Fries de weg naar de Westereen niet meer kan vinden. Blijft hij maar mooi in Drenthe!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou, als Derksen door de tweetalige plaatsnaamborden de weg niet meer vinden kan, laat hij dan zijn borst maar nat maken; Op de site van het (Drentse) Huus van de Taol las ik dat er in Drenthe ook verschillende gemeenten zijn die vergaande plannen hebben om daartoe over te gaan. Als geboren en getogen Drent juich ik zulks van harte toe, ook al woon ik al bijna 60 jaar niet meer in Drenthe. Zoals de meeste Friezen houden van hun moerstaal, houd ik ook van mijn moerstaal: de Midden-Drentse variant van het Nedersaksisch.

      Verwijderen
    2. Tuurlijk, heel mooi als je trots bent op je roots en daarbij je taal waar dan ook.
      In Friesland zijn de ( in de meeste ) gemeenten niet meer de plaatsnaamborden tweetalig maar alleen in het Fries.

      Verwijderen
    3. Een top reactie van een topper uit Fryslân.
      De reactie van de heer Derksen was en is een stomme en beschamende reactie.
      Het beschikbare gestelde budget voor de Fryske taal is volgens deze “hikke en tein “ Friezin een niet doordachte actie. Ook in onze mooie provincie zijn dialecten en bewoners van deze gebieden vallen nu buiten de boot of worden “gedwongen” het Frysk op te pakken.

      Verwijderen
    4. Het gaat om een hoogleraar Fries en om een hbo studie richtig in die taal. Die waren er niet meer. Niet om onderwijs op lagere scholen. Als er niet meer op wetenschappelijk niveau met een taal bezig gehouden wordt dan gaat het snel achter uit. Verarmt. Het is nu al zo dat de intellectuele ontwikkeling van Friezen in het Nederlands moet gaan . Daarom wordt/ worden mensen die Fries spreken zo vaak als dom gezien. Ik merk het bij de dokter assistentes al. Die hebben veel moeite met schakelen/ vertalen als ze bij voor beeld door de uitslag van een specialist heen moeten. Ik spreek beide talen goed. Maar in hun hoofd gaat het moeizaam.. Dat maakt de communicatie zwaar..

      Verwijderen
    5. Bovenstaande is niet waar! Het budget is ook wel degelijk voor het onderwijs bedoeld, o.a. voor meer onderwijzers.
      Het hier boven wegzetten dat personen die Frysk spreken vaak als dom worden gezien is in mijn ogen net zo’n stigmatiserende opmerking dan hetgeen de heer Derksen bezigde.

      Verwijderen
  17. Discriminatie is het als er op grond van afkomst onderscheid gemaakt wordt in de waarde als mens, de rechten en de positie die men toebedeeld of toegedacht krijgt. In dit geval werd dat niet met zoveel woorden gezegd, maar de suggestie lag er duimendik bovenop. Het is het koloniale klimaat van wij zullen jou wel eens een lesje leren en je wijzen waar jouw plaats is.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.