woensdag 29 mei 2024

Volgens de ACM zijn hogere spaarrentes nodig!

De toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt dat de Nederlandse banken een te lage rente betalen aan hun klanten met spaarrekeningen. Die rente moet omhoog! Volgens de toezichthouder zijn er maatregelen nodig.
De rente is namelijk lager dan de beleidsrente van de Europese Centrale Bank en ook lager dan de rentes die buitenlandse banken geven.
Ook vindt de ACM dat je gemakkelijker moet kunnen overstappen naar een andere spaarbank. Dat komt doordat banken hun klanten verplichten om naast hun spaarrekening ook nog een betaalrekening bij die bank te hebben, een soort koppelverkoop dus.
De banken maken enorme winsten, maar de spaarder ziet daar weinig van terug!
Daarom wil de ACM een verplichte overstapservice, waarbij het consumenten gemakkelijker wordt gemaakt om over te stappen naar een spaarrekening met hoge(re) rentes. Daarvoor moet de wet worden aangepast. De ACM vraagt de politiek om daartoe stappen te zetten.
Ik ben benieuwd of dit inderdaad leidt tot hogere spaarrentes en meer gemak bij het overstappen.

Wat je ook kunt doen, is zelf overstappen naar een buitenlandse spaarrekening.
Op de site Van Spaarbank Veranderen, kun je hoge spaarrentes vinden en vergelijken.
Bij de Spaanse bank Santander Consumerbank, is de rente bijvoorbeeld 3,66%. Deze bank valt onder de Spaanse spaargarantie. Tot een maximum van €100.000,- krijg je al je geld terug mocht de bank omvallen.

Wat doe ik? Ik heb bijna al mijn spaargeld gestopt in Nederlandse duurzame spaardeposito's, ik heb maar weinig spaargeld over dat vrij opneembaar is en dat geld wil ik graag als buffer en als vakantiegeld beschikbaar houden.
Als over een tijdje mijn spaardeposito's aflopen, ga ik me nog weer eens beraden op het openen van een spaarrekening met méér rente.
De belastingdienst gaat er tenslotte van uit dat ik toch nog flink wat rente binnen krijg over mijn spaargeld, hoewel dat in werkelijkheid een beetje tegenvalt.

7 opmerkingen:

  1. Nou nou. Voor de belastingdienst mag een behoorlijk bedrag belastingvrij op je spaarrekening hebben staan hoor. Zonder belasting ook op de renteopbrengst. Uit mijn hoofd meer dan 50000 euro. Als je samen bent het dubbele. Ik zou op jouw leeftijd het overige uitdelen aan de kinderen of zelf op opmaken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, ja er is natuurlijk ook een belastingvrije som. Dat was ik een beetje vergeten. Door het vooringevulde aangifteformulier van de belastingdienst, vul ik dit nooit meer zelf in, want dat is al geregeld. Daarom had ik er niet meer aan gedacht!

      Verwijderen
  2. Die verplichting om ook een betaalrekening(met kosten) te hebben,deed mij besluiten om mijn geld maar op één bank te zetten

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb een spaarrekening bij Triodos maar geen betaalrekening. Dus het kan wel!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik stal mijn geld ook bij bewuste banken. Misschien niet het onderste uit de kan, maar ik wil ook niet dat een ander de rekening voor mijn rente betaalt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb recent ontdekt dat je een oud deposito bij ASN open kan breken. Ik had daar een deposito tegen 0,5% rente per jaar voor vijf jaar. Ik breek het nu twee jaar te vroeg open (dit kost me 2,5% van de waarde), maar in ruil daarvoor kan ik het nu in een nieuw deposito steken wat 2,9% per jaar opbrengt. Na 1 jaar heb ik de boete er dus al uit.
    Mocht je in het afgelopen jaar een factuur hebben betaald voor het verlagen van het energiegebruik in je woning (bijv. isolatie of zonnepanelen aanbrengen), of mocht je binnenkort een energiebesparende maatregel willen gaan nemen en betalen, dan kun je het deposito mogelijk zelfs zonder boete openbreken hiervoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij balen ook dat rentenieren er voorbond tot nu toe niet inzit

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheoriën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.