zondag 30 juni 2024

Eindnota van het energiebedrijf - deel 2.

Zelf noemen ze het geen eindnota, maar afrekening, echt waar!
Eerlijk gezegd vind ik een afrekening een term uit het criminele circuit en niet een woord voor de eindnota, maar dit terzijde.
Er was afgelopen vrijdag een anonieme reactie die mij DOM noemde, met hoofdletters. Ik had wekelijks mijn meterstanden genoteerd, dus ik had kunnen weten dat ik een te laag voorschot had voor mijn gasverbruik. Nu heb ik tot nu toe geen andere energiebedrijven meegemaakt die niet adviseerden om een hoger voorschot te nemen. Meestal was dit voorgestelde nieuwe voorschot dan naar mijn smaak juist aan de hoge kant. Mijn huidige energiebedrijf, VandeBron, heeft mij nu al geadviseerd mijn voorschot te verhogen van 46 naar 50 euro. Dit om bijbetaling over een jaar te voorkomen, volgens hen.
Ik ging er bij United Consumers zonder meer van uit dat het voorschot, of eigenlijk voorschotten, wel zouden kloppen met mijn verbruik in het jaar er voor. Dat was immers altijd gebeurd?

Hoe heb ik het dan eigenlijk gedaan, het afgelopen jaar?
Was het allemaal zo dom?
Sommige  energiebedrijven komen met talloze pagina's eindnota. United Consumers is uiterst beknopt.
Ik heb alles opgeteld en afgetrokken en in onderstaande rijtjes een volgens mij duidelijk overzicht gegeven.

Stroom:

geleverd door energiebedrijf 435 kWh

teruggeleverd 1543 kWh

vaste kosten
€121,17
netbeheerkosten
€374
Stroom: te betalen
€495,17




opbrengst teruglevering na saldering
€149,57
vermindering energiebelasting
€614,04
overstapbonus stroom
€50
betaalde voorschotten
€55
Stroom: te ontvangen
868,61




te ontvangen min te betalen stroom
€373,29   terug

gas:

geleverd voor energiebedrijf 282 m3 €208,37
energiebelasting per verbruikte m³

€186,19
vaste kosten
€121,17
netbeheerkosten
€152,06
gas kosten verbruiksperiode

€667,79



af overstapbonus gas af €50
betaalde voorschotten
€233
totaal te betalen gas

€384,97


Wat is dan het totaalplaatje?

totale prijs voor 12 maanden energie
€299,68
gemiddeld per maand voor stroom en gas

€24,97

Ik betaalde 11 voorschotten, in totaal €288 en ik betaalde aan het einde van het contract nog €11,68 bij, maar ze hadden in de maand juni dit jaar geen voorschotten berekend via een automatisch incasso. Als ik in juni wel een voorschot had betaald, dan had ik een beetje geld terug gekregen.

Volgens mij een heel zuinig energieverbruik!

15 opmerkingen:

  1. Iemand die DOM schrijft heeft waarschijnlijk zelf moeite met zijn of haar energierekeningen. Ik vind het knap dat jij het allemaal duidelijk hebt. Wij hadden een contract bij Greenchoice en 3 juni was de laatste leverdag. Ik had (ongeveer) uitgerekend dat we tussen de 50 en 75 euro terug zouden moeten krijgen. Volgens Greenchoice kopt dat niet en moeten we 480 euro bijbetalen. Ik vind die eindbedragen heel erg ingewikkeld en kan er eerlijk gezegd geen touw aan vastknopen. Mailen kan wel maar door personeelstekort krijgen we geen antwoord en bellen is moeizaam want ook de medewerker van de klantenservice kunnen het niet uitleggen. Die vrije markt zou gunstiger voor consumenten moeten zijn maar in de regel gaat dat echt niet op.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Aaf ik vind het knap dat jij die "afrekening" zelf zo specificeert dus echt niet DOM! Ik vind die "afrekening"ook altijd ingewikkeld. Wij kregen ook het advies om het maandbedrag te verhogen en hebben het maar gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Zuinigaan. Wat betaal je veel voor het weinige gas wat je afneemt.
    Ik denk dat je een warmtepomp (Gewone airco lucht -lucht warmtepomp voor vanaf 1000 euro) er zo uit hebt. Je hebt superveel kwh's over. Waar je weinig voor terug krijgt en je zou zo van het gas af kunnen. Wij hebben dat ook gedaan. Kleine elektrische boiler voor douchen en de vaat. En kamer verwarmen met de airco. Boven verwarm je toch nooit. Die ene dag per jaar dat de temperatuur boven de 40 uitkomt slapen wij in de woonkamer en verder is het daar de hele winter lekker warm en zomers lekker koel .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben gehecht aan koken op gas. Daarom houd ik mijn gasaansluiting nog even aan. Ik vind €25 per maand voor mijn verbruik van gas en stroom laag genoeg om dat voorlopig zo te houden.

      Verwijderen
    2. Ik heb 47 jaar op gas gekookt en gebraden, gebakken in een gasoven.
      Doe dat sinds 4 1/2 jaar electrisch en, behalve dat het sneller gaat, is er geen verschil. Verwarmen doen we ook met een airco lucht-lucht warmtepomp.
      Ik ben erg gehecht aan mijn kinderen, familie, huisdieren en vrienden maar ik hecht niet aan een gasfornuis o.i.d.
      Thea

      Verwijderen
    3. Koken op inductie vind ik net zo makkelijk als op gas.
      Verwarmen met een airco zou ik nooit aan beginnen vanwege de klere-herrie die zo'n ding maakt en de continue tocht om je hoofd. Maar als je dat er voor over hebt, is het vast goedkoper!
      Marijke.

      Verwijderen
    4. Dat vind ik ook zo'n nadeel van airco de constante luchtverplaatsing rond je. Ook in de auto vind ik dat heel vervelend, ik heb dus ook een auto zonder airco, de ramen kunnen open toch? En als het echt warm is is de overgang van koude auto naar hete buitenlucht ook niet goed voor je lichaam.

      Zelf ben ik ook gehecht aan mijn gasfornuis. We hebben er een op flessengas en daarvan nog voorraad maar als die op is kopen we geen nieuwe gasflessen, dat wordt vrij duur. De inductieplaat zit al in de keuken maar gebruik ik nog niet.

      Verwijderen
    5. Wij hebben de gaskookplaat gewoon nog laten zitten in de keuken- met de afdekplaat erover. We koken op een 2 pits inductieplaat met een 1 fase aansluiting; dus geen gedoe in de meterkast. Plaat kostte 79 euro- Ikea. Verwarmen met de airco. Met heel laag geluidsniveau. - LG. Niet te vergelijken met de airco van een auto. De boiler -voor douchen en de vaat en soms als hot fill in de wasmachine - laadt automatisch op als er meer zonopbrengst is dan we op dat moment nodig hebben. Het is een gewone wasmachine die dan via het wasmiddelvakje gevuld wordt via een slang aan de douche kraan. We komen ook dit jaar - met relatief weinig zonopbrengst en dus ook zonder gasaansluiting uit met een verbruik van rond de 1000 kwh wat ook nog volledig gesaldeerd wordt. Dus nog steeds een negatieve rekening door de vermindering van de energie belasting.

      Verwijderen
    6. Bij lidl verkopen ze hele goede en voordelige inductieplaatjes. Kun je zo op je aanrecht zetten.

      Verwijderen
    7. Lawaai maken? We horen de airco amper en de luchtstroom kun je stellen. Ook de buitenunit is bijna geruisloos.

      Verwijderen
  4. Ik ben al geen goede kok op gas.. op stroom ben ik een dramatische kok. Ik denk dat ik het koken eraan geef als ik niet mee op gas kan koken..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inductie is totaal anders dan de ouderwetse elektrische plaatjes.

      Verwijderen
    2. Uitgekookt heeft hele lekkere maaltijden die je in de magnetron goed kunt verwarmen.

      Verwijderen
    3. Als wij in Spanje vakatie vieren koken wij keramisch. Ik vond dat heel erg wennen, geef mij maar gas. Je moet de plaat eerst vrij hoog zetten anders gebeurt er weinig en het blijft lang warm. Het is alleen makkelijk schoonmaken zo'n egale plaat. En je kunt makkelijk zien of alles uit is als je naar bed gaat, dan zijn alle lampjes uit.

      Verwijderen
    4. Keramisch kan je absoluut niet vergelijken met inductie. Inductie reageert net zo snel als gas en komt dus net zo gemakkelijk.

      Ik heb altijd op gas gekookt en zag op tegen de inductie die we in onze nieuwe keuken kregen, maar dat viel enorm mee! Nu, door een verhuizing, weer terug naar gas, naar was liever op inductie blijven koken.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheoriën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.