maandag 3 juni 2024

Ook sportschool en zwembad gaan vallen onder het hoge BTW tarief

Laatste schreef ik over kranten en boeken die duurder worden doordat het BTW tarief van 9% naar 21% gaat.
Het hoofdlijnenakkoord heeft nog meer tariefsverhogingen in petto. Ook de commerciële sportaanbieders, de sportschool en het zwembad gaan duurder worden.
Sportkoepel NOC*NSF en voetbalbond KNVB noemen het de grootste kaalslag ooit in de Nederlandse sport

Wat valt er onder commerciële sportaanbieders? Onder anderen sportscholen, zwembaden, maneges, dansscholen en padelbanen.

Ruim 7 miljoen Nederlanders sporten volgens het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) bij een commerciële sportaanbieder. Volgens de directeur van het POS stopt waarschijnlijk een half miljoen van die sporters doordat de kosten te hoog worden.

En ik maar denken dat bewegen gestimuleerd moest worden om te zorgen dat we met ons allen gezonder worden en dat daarmee de zorgkosten lager zullen worden.

Lees  ook hier in een artikel van de NOS.

30 opmerkingen:

 1. Helaas zullen mensen met een smalle beurs die het nu nog redden gaan stoppen als de kosten flink zullen gaan stijgen.
  Zeker als elke euro telt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bewegen betaalbaar,gezond voedsel ook. Vergeet het maar.Zou het regerings-kostenplaatje dan niet meer zorgkosten door slechtere gezondheid bevatten?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze coalitie heeft liever dat we veel vlees blijven eten en niks cultureels en sportiefs meer doen. Maar het duurt vast niet lang, kansloos akkoord gr.Marij

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je het úberhaupt al kunt betalen om te gaan padellen oid; dan kan die extra btw verhoging er ook wel af, denk ik. (Zo ook met theaterbezoek ed.)
  Je schreef over wat je een zwemabonnement kostte. En ja dat haal je er makkelijk uit. Maar als je krap zit, zoals wij jaaaren krap zaten, dan hou je echt niet genoeg geld over om voor de kids elk jaar een abonnement aan te schaffen. Wij hebben het opgelost door te kiezen voor gratis sporten. Wandelen met het gezin. Badmintonnen in het zijstraatje. 20 km enkele reis fietsen naar de middelbare school. Heel bevredigend ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zwemles gaat van 700 euro a en b naar 960 euro.. in 18 maanden tijd.
   Dat wordt verzuipen.

   Verwijderen
  2. Zwemles kent soms een vergoeding van de gemeente als het boven draagkracht is. En prijzen variëren enorm. Het is ook goed mogelijk om voor 500 euro totaal je diploma te halen.
   Zwemmen voor diploma is iets anders dan sportief zwemmen.

   Verwijderen
  3. Ik heb van mijn moeder zwemmen geleerd. Pas later met schoolzwemmen heb ik diploma a en b gehaald.

   Verwijderen
 5. Ja anoniem van 08.05. Gratis sporten kan inderdaad prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Uitgesloten van btw verhoging zijn: bioscopen en pretparken..... dus boeken lezen en sporten worden duurder maar de efteling en 2+ uur in een ergonomisch ongezonde stoel naar een reisachtig scherm staren niet, tja...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De uitzonderingen bewijzen ook het niveau van de gemiddelde PVV en BBB kiezer! De gemiddelde VVD-er heeft geld genoeg om de verhoging van de BTW, op wat dan ook, te betalen. Omzigt twijfelt waarschijnlijk nog steeds!

   Verwijderen
  2. Denk niet dat pvv en bbb kiezers zoveel rijker zijn. Maar veel interesse in cultuur zullen de meesten niet hebben. We moeten trouwens niet te veel verwijten maken over en weer. Lees de column van Sander Schimmelpenink in de vk van vandaag.

   Verwijderen
 7. Eens met anoniem van 8.05. Waar men ook geld vandaan wil halen of op zou willen bezuinigen, er is altijd een groep die opstaat en het er niet mee eens is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk kan je buiten sporten. Het is de vraag of iedereen dat dan ook doet. Daarom noemen de Sportkoepel NOC*NSF en voetbalbond KNVB het de "grootste kaalslag ooit".

   Je krijgt nog sterker dan nu een tweedeling tussen arm en rijk. Die tweedeling is er al, maar wordt nu versterkt.
   Rijk maakt het niet uit en sport gewoon ook als het duurder wordt. Arm loopt, zwemt en fietst ergens buiten, waar dat gratis kan of sport helemaal niet meer.

   Verwijderen
  2. Hooguit geeft deze btw verhoging meer 'status' aan dure betaalde sporten. En in die zin zal het tweedeling in de hand werken. Of dat erg is? Om dat prijsverschil zal degene , die nu wel betaald sport, vast niet afhaken. En de "arme mensen' die nu niet sporten, niet meer gaan bewegen. Als je bewegen wel belangrijk vindt, dan is er genoeg gratis te bewegen, zoals meerdere reacties aangeven.
   Wandelen of fietsen met het gezin na de avondmaaltijd was voor ons heel samenbindend. En we hoefde gelukkig niet overal heen te racen om ze naar allerlei sporten te brengen.
   I

   Verwijderen
 8. En de al bestaande gezondheidsverschillen tussen rijk en arm gaan hiermee dus OOK verder toenemen....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij wandelen veel en s ochtends is er een kwartier 'Holland beweegt' op tv: een aanrader. Ook werken we veel in de tuin, dat is ook allerlei beweging.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik voel me rijk maar ben het volgens de 'normen' niet. Ik wandel, fiets, doe fitness in en om het huis (schoonmaken, in de tuin werken). Ook doe ik zelf oefeningen thuis, o.a. met gewichten; vaak voor de tv.
  Gelukkig is de kloof tussen arm en rijk in Nederland nog relatief klein. Hopelijk blijft dit zo, maar met dit nieuwe kabinet ben ik daar niet zo zeker van.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bezuinigen doet nu eenmaal pijn. Dat is met je eigen portemonnee zo en met de overheidsportemonnee net zo goed. Er zullen altijd mensen zijn die de dans ontspringen en altijd mensen die extra hard geraakt worden. Dat is nu eenmaal zo. Gelukkig blijft wandelen en fietsen en badminton op de camping gewoon 0% btw. En de activiteit zelf kost ook niets. Zwembad en sportschool vind ik eerlijk gezegd zelfs met 0% btw behoorlijk duur. Maar alles heeft nu eenmaal zijn prijs en wil je het gebruiken, dan moet je betalen. C/J

  BeantwoordenVerwijderen
 12. we willen van alles en natuurlijk het liefst bijna gratis. gaat niet lukken ,moeten we maar aan wennen. tijdens de corona werd er veel gewandelt en gefietst ,nu naar een dure sportschool? is een luxe dus het hoge tarief . boeken is geen luxe maar ga naar de bieb of ruil met elkaar.wil je de nieuwste boeken dan betaal je wat meer . we moeten allemaal wat versoberen ook beter voor het milieu.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Sporten heeft ook een sociale functie voor veel mensen, het draait niet alleen om lichamelijk gezond zijn, dat kun je, zoals hierboven veel gezegd, ook zelf veel doen. Voor kinderen en ouderen is het belangrijk om contacten te hebben en die hebben ze vaak via sport

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En vergeet niet de team geest en om gaan met winnen en verlies.

   Verwijderen
  2. Helemaal mee eens met beide anoniemen. Het is niet alleen het bewegen, als je afspreekt en ervoor betaalt elke week iets te doen ga je ook 99%. Zelf wandelen of fietsen is makkelijker af- of uittestellen

   Verwijderen
 14. Er moet helaas geld gevonden worden om de schulden te betalen die Rutte heeft nagelaten. Ook nu nog geven ze geld uit voor zaken die ze niet mogen behandelen want ze zijn controversieel. En het volgende kabinet mag dit probleem oplossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat je abuis bent. Rutte heeft geen extra schulden achter gelaten. Eerder te veel bezuinigd.

   Ze zijn ook niet controversieel, maar demissionair. Ze mogen daarbij lopende zaken afhandelen en zelfs meer als een meerderheid van de nieuwe 2e kamer dat goed vindt.

   Verwijderen
 15. Ik dacht dat gemeentelijke zwembaden geen last hebben van hogere btw.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Natuurlijk makkelijk om het nieuwe kabinet de schuld te geven,maar veel is veroorzaakt door vooraf gaande politieke beslissingen. En doorgaan op de oude voet levert in de toekomst nog grotere problemen op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat nieuwe kabinet wat op de proppenkomt met een nieuwe ministee president die NIET gekozen is.
   En dat in een democratie....jaja...

   Verwijderen
  2. Toch ook een gevolg van onvrede over vorige kabinetten, zonder die onvrede zouden er ook geen verkiezingen nodig geweest zijn. Zeg niet dat ik heel blij ben met wat er nu gebeurt, maar wat we hadden was ook niks.

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheoriën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.