woensdag 22 mei 2024

Wil het toekomstige kabinet ons dom houden? Het lijkt er wel op!

Het nieuw te vormen kabinet heeft in het hoofdlijnenakkoord genoemd dat het de BTW op kranten en boeken wil verhogen van 9% naar 21%, uiteraard ook de digitale varianten van boeken en kranten.

De dagbladpers zette gisteren een paginagrote advertentie in hun bladen (ruim 30 titels) om te protesteren tegen de verhoging van de belastingtarieven. Deze tariefsverhoging is voor Europa heel extreem. In Engeland, België en Denemarken betaal je 0% BTW, in Frankrijk is dit percentage 2,1 % en in Zuid-Europa 4 of 5 %.

De tariefsverhoging treft de mensen met midden- en lage inkomens. Je kunt er zeker van zijn, dat het hebben van een abonnement op een krant of het kopen van een boek voor meer mensen te duur wordt.
Hoe houd je mensen dom?
Door de belasting buitensporig te verhogen.
Als boeken, kranten en tijdschriften zo veel duurder worden, dan zullen de tarieven van de bibliotheken ook stijgen, dat kan niet anders. Die hebben ook te maken met hogere kosten bij de aanschaf van materialen.

De leesvaardigheid van 15-jarigen is de afgelopen tijd zo achteruit gegaan, dat 1 op de 3 onvoldoende kan lezen. Ze zijn laaggeletterd.
1 op de 3!!!

Kennelijk is de tariefsverhoging bedoeld om de mensen dom te houden en nog dommer te laten worden.
Of zie ik dat verkeerd?

In de Volkskrant las ik nog een passend citaat in de column "Wie toegang tot boeken, kranten en cultuur beperkt, werkt aan verdomming van de massa" van Marcia Luyten over dit onderwerp:

‘Zij zijn niet in echte oplossingen geïnteresseerd, want ze hebben de misstanden nodig om te kunnen blijven schelden. Dat is ook het enige waar ze echt verstand van hebben: schelden en haten. Ze hebben geen enkel positief idee, het enige wat ze willen is het uitleven van het ressentiment. Ook opvallend: ze haten intellectuelen, ze haten kunstenaars, ze haten cultuur, ze haten alles wat niet net zo gewoon is als zij zijn,’ schreef in 1937 Menno ter Braak.

26 opmerkingen:

 1. En ik zit nog altijd te wachten op die beloofde BTW verlaging op groenten en fruit.Vreemd allemaal

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je die 1000 euro voor iedereen die werkt al gehad?

   Of is bij jou het kwartje van kok er al af?

   Verwijderen
 2. Op de basisschool waar ik werk is er één lerares die haar hele klas vol heeft hangen met posters die lezen aanmoedigt. En zijn haar leerlingen klaar met de les, dan kunnen ze lezen, want het boek waar ze in bezig zijn ligt op de hoek van hun lestafeltje. In de aula staan boekenkasten vol. Ik hoop dat andere basisscholen ook zo fanatiek zijn.
  En over kunstenaars: Tekenen is een grote hobby van mij en ik volg veel mensen die er hun beroep of bedrijf van hebben gemaakt. Zij worden nu één voor één vervangen door AI. Vreselijke verhalen. En dan komt ons nieuwe kabinet ook nog eens met bizarre btw-verhogingen. Waar gaan we heen....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eens met je. Maar het slechte lezen van jongeren heeft te maken met slecht onderwijs, niet zozeer met de prijs van boeken, kranten etc. Door jarenlang 'begrijpend lezen' als methode te gebruiken 'leerden' kinderen dat lezen stomvervelend is.En door geen grammaticamethode meer te gebruiken maar kinderen dit 'spelenderwijs zelf te laten ontdekken' beheersen steeds meer kinderen de taal niet meer. Voeg daarbij de manier waarop tegenwoordig op de basisschool met programma's als Snappet etc wordt gewerkt, en het raadsel van het slechte lezen en rekenen wordt duidelijk. Dit staat los van de prijzen.
  Maar verder helemaal met je eens. Groet, Ine

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben het volkomen met je eens Aaf!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oef, dat citaat van Ter Braak, dat komt wel binnen! Ik vrees inderdaad voor de vrije pers met dit kabinet. En cultuur was toch een linkse hobby? Ik word hier niet vorlijk van, zacht gezegd - vraag me af wat ons nog allemaal te wachten staat voro het beter wordt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat had ik ook, met dat citaat. En het jaartal waarin het geschreven is. Schrik!
   Ik ben ook zo zat van dat afgeven op wat zij 'links' noemen. Links is juist sociaal, voor de kwetsbaren , de natuur en niet alleen geld als uitgangspunt. Links gaat voor mij niet over woke of iedereen ons land in laten.
   En nu is lezen en kennis vergaren iets wat zwaarder belast wordt? Heel, heel bedenkelijk.
   Groet, G.

   Verwijderen
  2. Links is al jaren niet sociaal meer, komt niet op voor arbeiders en lage midden klasse.Links bestaat uit rijke, hoog opgeleide mensen die zich niet kunnen inleven in het leven van de gemiddelde Nederlander. Ik zie bij links ook geen enkele zelfreflectie over waarom zij de verkierzingen niet hebben gewonnen.

   Verwijderen
  3. Flauwekul, er is al jarenlang geen linkse regering meer. Een linkse regering met Rutte als mp, dat is niet mogelijk. En trouwens, een groot deel van de doelgroep van links, heeft geen interesse in boeken, theater, klassieke muziek etc. Heel jammer. Vroeger was een doel van linkse partijen om 'het volk te verheffen'. Er waren koren, uitgeverijen (de arbeiderspers), natuurclubs etc. Nu is er gemakkelijk vermaak, rtl etc., internet. Muziekscholen zijn er ook bijna niet meer. Tijden veranderen, commercie en vervlakking zijn aan de orde van de dag.

   Verwijderen
  4. Ik ben het eens met anoniem van 9:04. Links komt al jaren niet meer op voor de arbeiders en de sociale minderheden. Degenen die vroeger op de sociale werkplaats werkten hadden een redelijk tot goed inkomen. Met de participatiewet werden zij ontslagen en mochten weer aan het werk tegen een inkomen op bijstandsniveau. Want zij werkten niet hard genoeg. Een jonggehandicapte krijgt opeens geen Wajong meer, maar een uitkering op bijstandsniveau. Deze k.t wet is ingevoerd door Klijnsma een PvdA ster.

   Verwijderen
  5. En zo is het! Veel van onze huidige ellende is te danken aan de “vernieuwers” aan de linker kant. De vroegere sociaal democratie én het vroegere liberalisme waren herkenbaar en consequent als stroming. Zowel de PvdA als de VVD zijn ver afgedreven van hun oorspronkelijke ideologie en doelstelling. Eén ding hebben partijen ter linker zijde gemeen. Zij beweren de wijsheid in pacht te hebben en gedragen zich paternalistisch. (Gij zult geen vlees eten, sporten, niks nieuws kopen). En Aaf als je echt begaan bent met de aarde en de samenleving zou je stoppen met “binnen je budget blijven” en kopen bij al die groot winkel bedrijven, maar biologisch kopen van zo dicht mogelijk bij huis en bij kleine ondernemers. Minder sparen en veel geld uitgeven aan boeken, kranten en het bezoeken van concerten en het theater. Dan draag je echt bij. Geef het goede voorbeeld. Of zoals men in het Engels zegt “practice what you preach”.

   Verwijderen
  6. Beter inconsequent goed dan consequent verkeerd. We kunnen en mogen niemand hier in de maat nemen. Niemand kan met schone handen leven. Dus dan is het wel zo hypocriet om dit soort aanvallende uitspraken te doen.

   Verwijderen
 6. In Duitsland mogen kinderen per schoolleeftijd een gratis boek uitzoeken.
  Ik ben leesmoeder en voorleesoma geweest op lagere scholen.
  Vaak kon ik daar geen leuke kinderboeken vinden en ging ik zelf naar de boekwinkel.
  Het waren de populairste uurtjes van de school, kinderen gingen er juichend naartoe.
  Voor de kindjes die niet stil kunnen zitten had ik tussendoor een soort ren-spelletje bedacht met puzzelwoordjes.
  Maar ik had en nam er de tijd voor, dat is denk ik nóg belangrijker dan goedkope boeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik las eenooi verhaal over een onderwijzeres die kringloopwinkels plunderde voor de schoolbibliotheek. Daar werd ik wel vrolijk van!

   Verwijderen
 7. Lezen en voorlezen is zo belangrijk! Ik schreef een ingezonden brief naar de krant (HetParool) en deze werd geplaatst: https://www.parool.nl/columns-opinie/opinie-een-kaalslag-onder-cafes-en-restaurants-daar-kijken-veel-bewoners-juist-naar-uit~b9159e54/

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Anoniem 22 mei 2024 om 09:04:

  Zou links alleen bestaan uit rijke, hoog opgeleide mensen die zich niet kunnen inleven in het leven van de gemiddelde Nederlander? Bij de SP zal dat in ieder geval toch niet zo zijn? Ik vraag me af waarom de SP de laatste jaren een stuk minder zetels heeft. Zou het te maken hebben met het feit dat de meeste mensen er (i.t.t. een paar decennia geleden) 'warmpjes' bij zitten? En zo niet, dat zij dan gebruik kunnen maken van de vele toeslagen en regelingen die er zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit dus. Ontkennen dat er armoede is. Ook met die zogenaamde aanspraak op " die regelingen " is er grote armoede. En zonder dat riedeltje ja maar ze roken ,hebben huisdieren en mobieltjes . Dus is het eigen schuld. Voor velen is de meest simple zorg al niet te betalen.

   Verwijderen
  2. Ik ben het met je eens Judith. Als we de sp en de pvv naast elkaar zetten hebben ze deels dezelfde doelgroep. Gewone mensen, met gewone banen en gewone levens, die soms maar met moeite hun financiën kunnen rondbreien. Het grote verschil is m.i. de manier waarop de partijen er mee omgaan. De sp kijkt vooral naar het verschil tussen arm en rijk en wil gelijkheid bevorderen. De pvv kijkt niet zozeer naar de financiële ongelijkheid, maar geeft vooral één bepaalde doelgroep de schuld. Dus de partijen zien dezelfde problemen, maar willen het compleet anders oplossen.

   Verwijderen
  3. De PVV durft zaken te benoemen die niet iedereen wil horen. Ik heb overigens geen PVV gestemd. Ons sociale stelsel is op lange termijn niet houdbaar als grote groepen asielzoekers, voornamelijk laag opgeleid, itt wat Pv/dA/Groenlinks ons wil laten geloven, die slecht integreren en bovenmatig gebruik maken van onze voorzieningen blijven toestromen. Ik pleit voor opvang van echte vluchtelingen in de eigen regio ( dus Oekrainers in Europa, Iritreeërs in Afrika etc. En het niet toelaten van gelukzoekers.

   Verwijderen
  4. @Anoniem22 mei 2024 om 13:47, houd je er wel rekening mee dat het aantal asielzoekers rond 10% is van het aantal immigranten in Nederland? Al vele jaren is dat het geval. Het merendeel van de Nederlandse immigranten behoort tot de 'arbeidsimmigranten' en zijn vaak ook laag opgeleid. Die worden ook vaak op een bedroevende manier gehuisvest en de regeringen met een overwegend rechtse signatuur die we de sinds de paarse kabinetten Kok hebben gehad, hebben daar ook niks aan gedaan. Was goed voor de economie, dus laat maar werd er kennelijk gedacht. Dus om 'links' daar maar de schuld van te geven lijkt me niet terecht. Zo bezien kun je de arbeidsimmigranten eerder gelukszoekers noemen dat de meeste asielzoekers.

   Mijn ervaring met asielzoekers in Nederland is dat een groot deel een alleszins redelijke opleiding genoten heeft in hun land van oorsprong en meestal niet tot het armste volksdeel in hun vaderland behoorden. Zij hadden meestal wel geld om naar een welvarender streek te gaan reizen. Natuurlijk vind je er ook regelrechte 'gelukszoekers' onder hen, maar dat is een vrij klein groepje en die komen ook nooit uit een oorlogsgebied of crisissituatie.

   Verwijderen
  5. @Willem dat laatste stukje kun je wel vergeten. Ik ben taalvrijwilliger bij statushouders. In het begin had je inderdaad de hoog opgeleide mensen die kwamen. Die zijn redelijk terecht gekomen. Later kwamen wel degelijk de laag geschoolde asielzoekers. Veel van de mensen waarmee we werken, waren in Syrië enz bijvoorbeeld bakker, taxichauffeur, maker van gordijnen enz. Die beheersen de Nederlandse taal ronduit slecht. Dit zijn degenen die op uitnodiging van de Nederlandse overheid naar Nederland zijn gekomen. Zij kwamen uit de vluchtelingenkampen in Libanon en Jordanië.

   Verwijderen
  6. Volgens Willem is 10% van de immigranten asielzoeker. Volgens mij houd je geen rekening met gezinshereniging waardoor de groep op termijn veel groter wordt. Ook hebben/krijgen asielzoekers veel meer kinderen dan gezinnen uit Nederland.

   Verwijderen
 9. Dat nieuwe boeken te duur zouden zijn klopt natuurlijk al jaren, maar voor wie weinig te besteden heeft is er leesvoer genoeg, de kringloopwinkels staan er vol mee, net als met tijdschriften etc. Toch wel vreemd dat niet meer mensen ze daar dan kopen , ook beter voor het milieu , dat hergebruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Waarom zo star vast houden aan die links en rechts hokjes. En wie waarin en waarom hoort. Ik heb een ander beeld waarmee ik mensen in deel. Je hebt mensen die de kar die de maatschappij is trekken. Je hebt mensen die er op zitten. Om dat ze te beperkt zijn om die kar mee te trekken. En je hebt mensen die er achter aan hangen om de boel op te houden. En wie die profiteurs zijn en waarom daar kunnen we het over hebben 🥴

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Twee Belgische miljardairs bezitten alle Nederlandse kranten (behalve het Financieel Dagblad). Waarom zouden zij minder belasting hoeven te betalen als de rest van ondernemend Nederland?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat er niet om wat de eigenaren van de kranten aan belasting betalen, de BTW is een consumentenbelasting. Die moeten de consumenten betalen en niet het bedrijf.

   Verwijderen