zondag 4 augustus 2024

Ontbijt in hotels en lunch in de trein in Engeland

Ik kan zo veel schrijven over het eten in Engeland, dat ik er verschillende blogjes over ga schrijven, waarschijnlijk 2, maar misschien worden het er ook wel 3.
Dochter en ik waren beiden voor de allereerste keer in Engeland, dus voor ons was alles ongewoon.

Ontbijt

Ons verblijf in hotels was inclusief ontbijt, met een menu waar je verschillende gerechten uit kunt kiezen. Overal betekende dit dat er personeel rondloopt dat van alles voor jou klaarmaakt en dat aan tafel uitserveert. Zelden was er een zelfbedieningsbuffet.

Op negen ochtenden bediend worden, dat was ongekend gewoon!
Wat verder ongekend was, was het full English breakfast! Het is een complete warme maaltijd, maar dan op een ander moment van de dag. We konden niet altijd kiezen voor een vegan variant, maar er was tenminste een vegetarische variant waar we voor konden kiezen.
Samen met een portie fruit voldoende voor bijna de volledige 5 a day (5 dagelijkse porties van 80 gram groenten en fruit die in Engeland geadviseerd wordt).

vegetarisch full English breakfast - in York

vegan variant - in Bath

Wat hield het in?
eieren, naar keuze gepocheerd, roerei of gebakken ei.
witte bonen in tomatensaus
een groentelepel spinazie
twee halve of een halve tomaat (gebakken)
een halve of een hele portobello paddenstoel of soms een portie champignons
gebakken halloumi kaas
vegetarische worstjes
vegetarische bloedworst
vegetarische spekjes
aardappelkoekjes (hashbrowns)
toast
- niet altijd werden alle genoemde onderdelen geserveerd, maar toch wel een groot deel.

Desgewenst kon je dan ook nog een schaal havermoutpap met vruchten krijgen, of yoghurt met vruchten en granola of zo iets.

havermout met vruchten

Daarnaast was er altijd koffie, thee, warme chocolademelk, vruchtensappen, water.

Nu moet je niet denken dat alle Engelsen iedere dag een full English breakfast naar binnen werken, de meeste mensen eten gewoon een boterham of toast met beleg en eten ze alleen bij speciale gelegenheden zo'n uitgebreid ontbijt.


Lunch in de trein
Onze treinreizen waren 1e klas en dat betekent dat je rond lunchtijd gratis eten krijgt, zowel in de Eurostar als in de gewone treinen

vegan lunch tussen Bath en Windermere

Eurostar - vegetarisch met parelcouscous en een stuk quiche

Eurostar - met wijn, een warme maaltijd en een heerlijk stuk pruimencake

Natuurlijk was het aanbod inclusief koffie, thee en snacks

mierzoete koekjes

koekjes

sinaasappelsap

thee, cake en fris

Ongelooflijk dat je zo verwend wordt in Engelse treinen als je eersteklas reist. Wij hadden er vooral voor gekozen omdat het in de 1e klas rustiger en ruimer is en je een zitplek kunt reserveren.
We hadden geen idee dat er catering bij inbegrepen was! Dat was een verrassing.

Wat zullen Engelsen op hun neus kijken als ze in Nederland 1e klas reizen! Je krijgt er nog niet eens een glaasje water!

Een volgend blogje zal gaan over de plaatsen die we bezocht hebben, met foto's natuurlijk!
En daarna over vegan/vegetarisch uit eten in Engeland in de plaatsen waar wij waren.

17 opmerkingen:

  1. Wat ziet dat er allemaal lekker uit. Daar kun je de dag mee beginnen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Ooit op wandelvakantie in Cornwall vond ik de maaltijden zeer matig. Veel 'green peas'! Meer ervaren reizigers hadden uit voorzorg multivitaminen mee...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dochter had multivitamines voor vegans mee en ik nam vitamine B12 en vitamine D mee.

      Verwijderen
  3. Bijzonder dat je dat in de trein geserveerd krijgt. En het ziet er allemaal heerlijk uit

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Voor mij werkt dit niet bemoedigend, heb een heel klein maagje en kan niet tegen zwaar eten (wat het Engelse eten vaak is). Maar ik snap dat anderen hiervan smullen kunnen. Hoe ging je zelf hiermee om? Kreeg je wel alles op? Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, ik kreeg zeker niet alles op! Ik bestelde zo'n ontbijt zonder eieren en zonder witte bonen. Die bonen zijn mierzoet en de eieren zijn mij gewoon te veel! De groenten at ik wel en de halloumi met soms een halve geroosterde boterham.

      Verwijderen
  5. Wel ontzettend goed dat er in het Engelse ov voor de tweede klas al zoveel vegan en vega opties zijn. Zijn die ook beschikbaar voor tweede klas reizigers (tegen betaling dan, neem ik aan)? Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We hebben ook in 2e klas treinen gezeten, sommige lijnen hebben namelijk geen 1e klas, maar daar kwam niemand langs met eten en drinken. Daar hadden mensen zelf wat bij zich, wij ook.

      Verwijderen
  6. Wat een leuk verslag Zuinigaan ! Jaren geleden heb ik ook per trein door Zuid-Engeland gereisd. Maar zulke heerlijke ontbijtjes waren er toen niet. Kijk uit naar je verdere vakantieverslagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een ontzettend leuk idee, schrijven over eten in Engeland!
    Sommige dingen zijn nog net zo als 30 jaar geleden, de bonen, de verkoolde paddenstoelen en volop eieren. En natuurlijk de heerlijke cake en haverkoekjes, en de fijne bediening.
    En waarom, waarom is al het brood nog steeds wit?
    Maar wat veranderd is zo te zien: veel meer groenten en fruit ( vroeger kreeg je een schaaltje geweekte gedroogde pruimen), ook een vegetarisch aanbod, en helaas: frisdrank en wijn ipv thee.
    Ik kijk al uit naar het vervolg!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een heerlijke luxe!
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Toen wij regelmatig door Engeland treinden, reisden we altijd 2E klas.
    Het ontbijt was in ieder hostel, b&b en hotel zo uitgebreid. We aten vaak maar 2 keer op een dag, ontbijt en diner. Sinds we naar Australië gaan, ben ik nooit meer in Engeland geweest maar het is mijn favoriete vakantieland.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb ik UK op een boerdij gewerkt en daar wqs het ontbijt alle dagen met bacon/eggs, en iedere dag tea met zelfgebakken broodjes en iets can zelfgebakken cake er bij. Hard werken, ondanks het lekkers afgevallen, hele dag buiten. Veel thee en (rauwe) melk van eifen koe. De koffie was destijds niet te drinken, inmiddels kun je wel lekkere koffie krijgen

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Leuke interessante blog.
    Evelien

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat chique, eerste klas! En wat heerlijk dat je daar zo verwend wordt. Dat heb ik ook een keer met de Thalys gedaan. Leuk blog, Engeland is een mooi land! Wel pittig ergens, zo'n zwaar ontbijt.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Beste Aaf,
    Bij welke organisatie heb je je vakantie geboekt?

    Groet an

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We boekten deze reis: https://www.treinreiswinkel.nl/treinrondreizen/groot-brittannie/highlights-of-england
      En dan niet de 6 daagse reis, maar de 9 daagse reis met nog een extra nacht in Londen, dus in totaal 2 nachten in Londen.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.