vrijdag 13 september 2024

Een gaatje gerepareerd

Kapotte kleding repareren is een duurzame manier om met kleding om te gaan. Als iets stuk is, of er zit een gaatje in, dan hoef je dat nog niet meteen weg te doen. Je kunt het herstellen.
Mijn kleindochters hebben veel leggings en maillots, gecombineerd met een jurkje. leggings en maillots zijn nogal kwetsbare textiel om in te spelen. Mijn kleindochters zijn beweeglijke kinderen die graag buiten spelen, in de speeltuin, op het schoolplein of in de tuin. En dan komt er gemakkelijk een gaatje in een legging of maillot.

Een gaatje bij de knie

Gisteren kreeg ik weer een legging met een gaatje, ter reparatie. Deze keer van mijn vierjarige kleindochter.  Ik zoek er de juiste kleur garen bij en maak het gaatje aan de binnenkant dicht.


reparatie - binnenkant

Doordat de binnenkant pluizig is, valt het gaatje aan de binnenkant minder op dan aan de buitenkant, dat is dan niet anders. Binnenstebuiten dragen kan niet.

Gerepareerd, buitenkant
Effen stoffen zijn minder goed onzichtbaar te repareren. Voor bijna onzichtbare reparaties is een druk motiefje ideaal.
Laatst repareerde ik een tamelijk grote winkelhaak in een tricot jurkje, met een motiefje. Je zag er bijna niets van!

11 opmerkingen:

  1. Weet je nog van vroeger. een ladder laten ophalen in je nylons?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat fijn dat jij hun kleding kunt herstellen Aaf. Ik herinner me als kind ook de appeltjes die op de knie van broeken werden genaaid als ik er een gat inviel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik repareer ook kleine gaatjes wel en er zijn ook veel manieren om dat te doen. Afhankelijk van de stof ook.
    Maar ik doe veel reparatiewerk, heb afgelopen week 2 kragen gekeerd van partners spijkeroverhemden. Het is altijd bevredigend werk als het weer een tijdje mee kan

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als je, nadat de draad met knoopje aan de binnenkant zit, vanaf de buitenkant repareert valt het minder op dan andersom. Dus vanaf de goede kant naar binnen steken. Dat is mijn ervaring. Ik repareer altijd gaatjes in kleding, zonde om weg te doen. Ook koop ik soms kleding bij de kringloop die erg leuk is maar te wijd. Dan maak ik het krapper op de naaimachine. Als een t shirt of blouse iets te wijd is kun je ook aan de binnenkant op je taille in het midden een knoopje maken met een haarelastiekje. Dan zit het perfect en staat leuk door de plooitjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mijn moeder kreeg vroeger wat van al die gaatjes en gaten in mijn kleding! Ze probeerde het zo netjes mogelijk te maken, maar ik bleef nogal eens ergens aan hangen tijdens het spelen. Ik wil me nu wat meer gaan bekwamen in 'visible mending' - gewoon lekker kleurig en opvallend de gaten dichten.....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als een kledingstuk al beetje versleten en flodderig is dan verstel ik niet maar knip er lappen van.Goed voor schoonmaakklusjes etc. Maar is het nog in goede staat, dan wel.

    BeantwoordenVerwijderen

  7. "A stitch in time saves nine" zegt het Engelse spreekwoord. Zodra ik in 1953 naar school ging (54 meisjes in een klas) werden ons breinaalden zowel als naalden en draden uitgereikt. Na een jaar produceerden we pannenlappen! Er volgden na verloop van tijd zakken voor onze gymschoenen, vaatdoekjes, slabbetjes voor peuters. Wat er op de jongensschool gebeurde weet ik niet..... Jaren lang, ook op middelbaar niveau, was er een handwerkmiddag. Misschien om ideologische reden hebben onze dochters dit nooit meegemaakt. Die zijn niet in staat om wat dan ook te repareren.... Het hoofd van een zeer academische middelbare school was trots op het feit dat naaimachines en fornuizen uit haar school verwijderd waren want "een intelligente vrouw kan recepten lezen en naaipatronen volgen....." En Oma naait knopen aan.......

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hier precies hetzelfde! 2 Leuke, sociale en slimme dochters. Beiden 2 universitaire studies afgerond, gepromoveerd en als oma komt ligt het verstelgoed al klaar! Gelukkig zijn ze handig met plakband en sluitspelden 🤣
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Je kunt het ook juist zichtbaar repareren en versieren , kijk eens bij
    Sashiko en boro ( Japanse technieken) en er is meer https://mooisvanme.blogspot.com/2016/12/recycleer-of-repareer-eens-iets-op-zijn.html?m=1
    Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Een Hema legging voor sporten. Dunne kwaliteit. Er zit een gaatje in. Gelukkig bij de boord. Maar ik hou niet van spullen die snel kapot gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wij hebben thuis allemaal wollen t-shirts en truien. Beetje duur om deze weg te doen als er een gaatje is. Wat ik doe om het onzichtbaar te repareren is aan de achterkant een stukje elastisch strijkvlies opstrijken en dan het gaatje dichtmaken. Dat werkt bij mij beter. En ik heb een cursus sashiko gevolgd omdat ik het leuk vond. Ik ben nu bezig om de werkspijkerbroek van mijn man met deze techniek te herstellen. Als oefenproject. Mijn spijkerbroeken beginnen ook slecht te worden maar ik vind het zonde om ze zomaar weg te doen.
    Als ik zo de reacties lees moet ik wel lachen. Mijn oma herstelde ook altijd de kleding als ze bij ons was. Mijn moeder kan niet naaien of herstelwerk doen. Ik heb ooit een seizoen naailessen gevolgd in het buurthuis. Ik verstel kleding voor mijn moeder, vermaak kleding voor haar als dat moet en naai haar gordijnen. En die voor mijzelf en mijn kinderen.
    Ik denk dat het elke keer een generatie overslaat. De kleinkinderen gaan weer leren naaien omdat ze niemand hebben die het voor ze doen kan. Dankzij YouTube is er een hoop informatie en duidelijke uitleg.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.