Voor de afgelopen week gaf ik weinig uit, maar nu wel. Net iets boven mijn budget. Helemaal niet erg, ook al doordat ik in de 2 weken daarvoor erg weinig boodschappen deed. Ik leefde van de aanwezige voorraad en kocht weinig bij.
Ik had afgelopen woensdagmiddag naar de bioboerderij zullen gaan, om in plaats van mijn buurvrouw, die op vakantie is, op haar abonnement gratis groenten op te halen, maar ik besloot niet te gaan. 2x 10 kilometer fietsen is op dit moment te ver. Daarvoor ben ik nog niet voldoende hersteld van die hardnekkige wondroos. Het gaat gelukkig wel de goede kant uit, dat wel!
Ook een reden om niet te gaan: er werd onweer en veel regen verwacht. Ik besloot mijn groenten gewoon maar in de supermarkt te gaan halen, bij de AH en de Lidl, ook prima. Ik kocht ook nog 2 potjes met groenten, altijd handig, merkte ik in de afgelopen weken.
Dure uitgaven: kaas en olijfolie. Het zou mij trouwens niet verbazen als de olijfolie in de komende tijd nog duurder wordt, want de oogsten schijnen over het algemeen niet goed te zijn.
7- 14 sep24 | ||
*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox | WAAR | PRIJS |
Voeding | ||
6 vijgen* | Lidl | 1,00 |
2 pakken volkoren knäckebröd* | Plus | 2,49 |
2x spicy hoemoes* | AH | 2,99 |
smeerkaas | AH | 1,15 |
kaas | Plus | 4,15 |
3 gerookte haringen* | AH | 2,25 |
2 pakjes falafel* | Lidl | 2,58 |
2 blikjes cannellini bonen* | AH | 2,29 |
trostomaten, 562 gram | AH | 1,18 |
augurken | AH | 0,89 |
extra vergine olijfolie, halve liter* | AH | 6,74 |
bloemkool 1466 gram * | Lidl | 1,19 |
343 gram courgette | Lidl | 0,59 |
361 gram aubergine | Lidl | 0,79 |
750 gram rode uien | Lidl | 0,99 |
2 groene paprika's* | AH | 1,00 |
potje worteltjes | AH | 0,75 |
potje sperziebonen | AH | 0,85 |
2x saladekruiden @ | AH | 1,00 |
2x 500 g magere kwark | Plus | 2,18 |
Snacks/ hapjes | ||
chocolade* | AH | 2,99 |
Dranken | ||
4 liter sojamelk | AH | 2,84 |
TOTAAL | 42,88 |
Ik ben al weer bezig mijn wintervoorraad aan te leggen. Dat zijn hoofdzakelijk dingen lang houdbaar zijn en er voor zorgen dat ik bij slecht weer geen zware, onhandige dingen op de fiets hoef te vervoeren.Elk jaar weer blij met die voorraad, zeker als ik zoals afgelopen januari met griep thuis kom te zitten, natuurlijk best wel lieve mensen die boodschappen willen doen, maar die hoeven dan ook niet veel te halen alleen verse dingen zoals groente en fruit.
BeantwoordenVerwijderenVerstandig om een wintervoorraad aan te leggen!
VerwijderenIk heb al een tijd geen olijfolie meer gekocht - ik vind het TE duur! En in de meeste gevallen volstaat zonnebloemolie ook - al is het minder lekker. "Vroeger" deden we het toch ook zonder olijolie - voordat het ingeburgerd raakte in Nederland...
BeantwoordenVerwijderenHet is ook een dure soort olie! En je hebt gelijk, een goedkopere soort olie volstaat ook. Mijn moeder gebruikte altijd slaolie en margarine om in te bakken.
VerwijderenOf het in Nederland verkrijgbaar is weet ik niet, maar mijn in Duitsland woonachtige zus tipte me vorig jaar dat ze ipv olijfolie meestal raapolie (Rapsöl) gebruikte en er erg tevreden mee was. Omdat ik vlakbij de grens woon heb ik het ook eens gehaald en deel die mening volledig met haar. De prijs ligt ongeveer op hetzelfde niveau als zonnebloemolie. maar de olie is iets 'vetter' dan zonnebloemolie. Ik vind de smaak wel beter dan zonnebloemolie.
VerwijderenIk heb mijn flesje olijfolie bijgevuld met zonnebloemolie toen het leeg was, er ging te veel doorheen.
BeantwoordenVerwijderenPartner kwam er na maanden pas achter dat het geen olijfolie was.
Ik heb nog wel olijfolie voorals ik t wel t waard vind, maar om te bakken vind ik t te duur, ik merk zelf geen verschil met zonnebloemolie
Ik heb een flesje olijfolie voor sommige salades maar bakken doe ik in rijstolie.
BeantwoordenVerwijderenThea
Had laatst ook weer een nieuwe fles nodig en heb gekozen voor
BeantwoordenVerwijdereneen blend van raapzaad olie en extra vierge olijf olie; ben benieuwd.
Kost ongeveer hetzelfde als voorheen een fles olijfolie.
Zoiets heb ik ook gehad, beviel prima.
VerwijderenBakken in olijfolie heb ik nooit begrepen omdat olijfolie niet geschikt is voor bakken en braden, wat ze ook op etiket zetten.
BeantwoordenVerwijderenWel gebruik ik een goede extra vierge olijfolie van eerste persing; 250ml €15.95 voor in salades. Daar doe ik precies een 2seizoenen mee aangezien (lente en zomer) ik in de winter geen salades neem als lunch maar diverse soepen.
Bakken en braden doe ik in een 1/3 soms 1/2 theelepeltje (als ik gerecht maak voor meerdere porties) klein beetje extra vierge kokosolie (ook daar zijn maar in NL 2 goede echt gecertificeerde merken van. Met potje van 350ml voor €9.95doe ik een 9mnd/12mnd denk ik.
En sommige dingen bak ik in een zeer klein klontje roomboter.
Met een blok roomboter doe ik zo maand of 3 want ik snijd ze in kwarten steeds en gaan per kwart de vriezer in.
Olieën en boter gebruik ik zo min mogelijk.
Om toch aan de juiste vetten te komen eet ik liever whole foods ipv zwaar bewerkte olieën; noten-zaden, pitten avocado, en olijven.
Zonnebloemolie, slaolie en margarine zijn de meest slechte vetten die je kunt gebruiken. Ze veroorzaken oxidatie, de bloedvaten en kransslagaders slibben dicht met alle gevolgen van dien...beroertes, hartinfarcten, herseninfarcten.
BeantwoordenVerwijderenBeter is roomboter gebruiken, liefst biologisch van grasgevoerde koeien, of kokosolie of ghee
Vandaar mijn reactie zoals hierboven.
VerwijderenVolgens mij is het verhaal over de vetten onzin!
VerwijderenAls ik kijk op de site van de Hartstichting, dan blijkt uit niets dat genoemde vetten slecht zouden zijn. Juist roomboter en kokosmelk worden ontraden.