zaterdag 14 september 2024

Uitgaven voor eten en drinken in de afgelopen week

Voor de afgelopen week gaf ik weinig uit, maar nu wel. Net iets boven mijn budget. Helemaal niet erg, ook al doordat ik in de 2 weken daarvoor erg weinig boodschappen deed. Ik leefde van de aanwezige voorraad en kocht weinig bij.
Ik had afgelopen woensdagmiddag naar de bioboerderij zullen gaan, om in plaats van mijn buurvrouw,  die op vakantie is, op haar abonnement gratis groenten op te halen, maar ik besloot niet te gaan. 2x 10 kilometer fietsen is op dit moment te ver. Daarvoor ben ik nog niet voldoende hersteld van die hardnekkige wondroos. Het gaat gelukkig wel de goede kant uit, dat wel!
Ook een reden om niet te gaan: er werd onweer en veel regen verwacht. Ik besloot mijn groenten gewoon maar in de supermarkt te gaan halen, bij de AH en de Lidl, ook prima. Ik kocht ook nog 2 potjes met groenten, altijd handig, merkte ik in de afgelopen weken.
Dure uitgaven: kaas en olijfolie. Het zou mij trouwens niet verbazen als de olijfolie in de komende tijd nog duurder wordt, want de oogsten schijnen over het algemeen niet goed te zijn.

7- 14  sep24

*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
Voeding    
6 vijgen* Lidl 1,00
2 pakken volkoren knäckebröd* Plus 2,49
2x spicy hoemoes* AH 2,99
smeerkaas AH 1,15
kaas Plus 4,15
3 gerookte haringen* AH 2,25
2 pakjes falafel* Lidl 2,58
2 blikjes cannellini bonen* AH 2,29
trostomaten, 562 gram AH 1,18
augurken AH 0,89
extra vergine olijfolie, halve liter* AH 6,74
bloemkool 1466 gram * Lidl 1,19
343 gram courgette Lidl 0,59
361 gram aubergine Lidl 0,79
750 gram rode uien Lidl 0,99
2 groene paprika's* AH 1,00
potje worteltjes AH 0,75
potje sperziebonen AH 0,85
2x saladekruiden @ AH 1,00
2x 500 g magere kwark Plus 2,18
Snacks/ hapjes    
chocolade* AH 2,99
Dranken    
4 liter sojamelk AH 2,84
TOTAAL   42,88

13 opmerkingen:

  1. Ik ben al weer bezig mijn wintervoorraad aan te leggen. Dat zijn hoofdzakelijk dingen lang houdbaar zijn en er voor zorgen dat ik bij slecht weer geen zware, onhandige dingen op de fiets hoef te vervoeren.Elk jaar weer blij met die voorraad, zeker als ik zoals afgelopen januari met griep thuis kom te zitten, natuurlijk best wel lieve mensen die boodschappen willen doen, maar die hoeven dan ook niet veel te halen alleen verse dingen zoals groente en fruit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb al een tijd geen olijfolie meer gekocht - ik vind het TE duur! En in de meeste gevallen volstaat zonnebloemolie ook - al is het minder lekker. "Vroeger" deden we het toch ook zonder olijolie - voordat het ingeburgerd raakte in Nederland...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is ook een dure soort olie! En je hebt gelijk, een goedkopere soort olie volstaat ook. Mijn moeder gebruikte altijd slaolie en margarine om in te bakken.

      Verwijderen
    2. Of het in Nederland verkrijgbaar is weet ik niet, maar mijn in Duitsland woonachtige zus tipte me vorig jaar dat ze ipv olijfolie meestal raapolie (Rapsöl) gebruikte en er erg tevreden mee was. Omdat ik vlakbij de grens woon heb ik het ook eens gehaald en deel die mening volledig met haar. De prijs ligt ongeveer op hetzelfde niveau als zonnebloemolie. maar de olie is iets 'vetter' dan zonnebloemolie. Ik vind de smaak wel beter dan zonnebloemolie.

      Verwijderen
  3. Ik heb mijn flesje olijfolie bijgevuld met zonnebloemolie toen het leeg was, er ging te veel doorheen.
    Partner kwam er na maanden pas achter dat het geen olijfolie was.
    Ik heb nog wel olijfolie voorals ik t wel t waard vind, maar om te bakken vind ik t te duur, ik merk zelf geen verschil met zonnebloemolie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb een flesje olijfolie voor sommige salades maar bakken doe ik in rijstolie.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Had laatst ook weer een nieuwe fles nodig en heb gekozen voor
    een blend van raapzaad olie en extra vierge olijf olie; ben benieuwd.
    Kost ongeveer hetzelfde als voorheen een fles olijfolie.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bakken in olijfolie heb ik nooit begrepen omdat olijfolie niet geschikt is voor bakken en braden, wat ze ook op etiket zetten.
    Wel gebruik ik een goede extra vierge olijfolie van eerste persing; 250ml €15.95 voor in salades. Daar doe ik precies een 2seizoenen mee aangezien (lente en zomer) ik in de winter geen salades neem als lunch maar diverse soepen.
    Bakken en braden doe ik in een 1/3 soms 1/2 theelepeltje (als ik gerecht maak voor meerdere porties) klein beetje extra vierge kokosolie (ook daar zijn maar in NL 2 goede echt gecertificeerde merken van. Met potje van 350ml voor €9.95doe ik een 9mnd/12mnd denk ik.
    En sommige dingen bak ik in een zeer klein klontje roomboter.
    Met een blok roomboter doe ik zo maand of 3 want ik snijd ze in kwarten steeds en gaan per kwart de vriezer in.

    Olieën en boter gebruik ik zo min mogelijk.
    Om toch aan de juiste vetten te komen eet ik liever whole foods ipv zwaar bewerkte olieën; noten-zaden, pitten avocado, en olijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zonnebloemolie, slaolie en margarine zijn de meest slechte vetten die je kunt gebruiken. Ze veroorzaken oxidatie, de bloedvaten en kransslagaders slibben dicht met alle gevolgen van dien...beroertes, hartinfarcten, herseninfarcten.
    Beter is roomboter gebruiken, liefst biologisch van grasgevoerde koeien, of kokosolie of ghee

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vandaar mijn reactie zoals hierboven.

      Verwijderen
    2. Volgens mij is het verhaal over de vetten onzin!
      Als ik kijk op de site van de Hartstichting, dan blijkt uit niets dat genoemde vetten slecht zouden zijn. Juist roomboter en kokosmelk worden ontraden.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.