zondag 8 september 2024

Een nieuwe serie: Waar doen ze het van?

Vanaf afgelopen vrijdag is een nieuwe serie "Waar doen ze het van" gestart. Hierin figureren 4 gezinnen, met heel verschillende inkomens en heel verschillende uitgavenpatronen.

Vorige jaren vond ik het vaak interessant, met name de gezinnen waarin elk dubbeltje omgedraaid moet worden en het gezin dat ruim voldoende heeft om van te leven.
Dit seizoen:
Gezin Elisabeth, die de schulden heeft afgelost, maar nog onder bewindvoering staat, het gezin van Dirk-Jan en Chantal, de horecafamilie Bogaart en Anita, die zichzelf een bewuste vrek noemt.

Afgelopen seizoenen vond ik het programma leuk om naar te kijken.
Waar geven mensen geld aan uit?
Wat vinden ze belangrijk, wat doen ze slim en wat doen ze in mijn ogen minder slim?

Kijk jij en wat vind je er van?


19 opmerkingen:

  1. Ik keek het gisteren terug. Ik vind het tot nu toe minder interessant dan de afgelopen jaren. Op die rekening van de bewuste vrek zag ik shag staan. En dan een half pakje spekjes in stamppot voor 3 volwassenen doen. Ik ben benieuwd hoe goed de weerstand van die mensen is. Herminez

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja die shag idd, stond vaak op de rekening
    Verder ben ik wel geïnteresseerd in die dame,ik ben ook een bespaarder dus ik herken wel wat.
    Ik vond dat gezin onder bewind dat ze alle weggeeft kastjes af gaan.
    Ze hebben 160 euro per week voor 4 personen
    Dat vind ik geen vetpot maar ook niet echt weinig, dan vind ik al die weggeeft kastjes afgaan eigenlijk niet kunnen .
    Dat hele rijke gezin vind ik leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 40 euro per persoon per week, waar je alles van moet doen?
      Dat vind ik dieptriest en armoede!

      Verwijderen
    2. De kinderen kunnen een bijbaantje zoeken. En niet alvast feestkleren bestellen van de kinderbijslag, die nog moet komen.

      Verwijderen
    3. Wil je gezonde voeding dan redt je het niet voor 1 persoon met €40 per week tenzij je echt bewerkte troep gaat eten. Dan heb je het ook niet over voedingsmiddelen maar vulmiddelen.
      En die €40 per persoon is hier niet eens enkel voor eten....dat ga je niet redden!

      Verwijderen
    4. Groot gelijk dat ze al die weggeefkastjes afgaan.
      Je moet wel met zo'n armoedzalig weekbudget!!!

      Verwijderen
    5. Er gaat hier met 4 personen (waaronder 1 eeuwig hongerige puber) rond de 90-100 euro per week aan boodschappen uit.
      Dan heb je met 160 euro per week nor 60-70 euro over. Dat is best veel. Ik let wel heel goed op aanbiedingen en we drinken geen fris / roken niet. Én we eten weinig vlees. Dat soort dingen schelen wel

      En wij halen nooit wat uit een weggeefkastje, maar plaatsen er eerser wat in...

      Verwijderen
    6. Anoniem van 23.45, knap dat je maar zo weinig uitgeeft. Hoe doe je dat? Ik kan me bijna niet voorstellen dat je daarmee een gezond eetpatroon kan hebben. Ook volgens het nibud geef je met een gezin van 4 minimaal zo'n 160,- uit.aan voeding.

      Verwijderen
    7. €40 per persoon per week is niet veel, maar wel te doen. Ik kom meestal rond met € 50 per week voor 4 personen voor alleen de avondmaaltijd en dat is toch wel de grootste kostenpost. Hier las ik vandaag nog een voorbeeld: https://financieelgescheiden.blogspot.com/2024/09/gezond-weekmenu-4-personen-voor-minder.html

      Verwijderen
    8. Wat hier vergeten wordt is dat leefgeld niet hetzelfde is als boodschappengeld. Naast de boodschappen moet er ook andere dingen van die 160 betaald worden. Denk aan drogist/apotheek, cadeautjes, brandstof/ openbaar vervoer, onderhoud auto, huis/ tuin aanschaf en reparatie, kapper enzovoorts. Kleding ging misschien van de kinderbijslag.
      Overigens denk ik wel dat dat mij zou lukken. Wij hebben jaren krap geleefd onder bijstandsniveau. Om in ons eigen huis te kunnen blijven wonen. De kinderen hebben altijd bijbaantjes gehad voor hun eigen dingen. Zoals fiets kopen, rijbewijs halen en bepaalde kleding. Vanaf 13 jaar een folderwijk. Later meerbetalende bijbaantjes naast hun studie. Ze zijn allen afgestudeerd zonder studieschuld.

      Verwijderen
    9. Wat ik zo zie zijn het niet de meest gezonde maaltijden en ik vraag me af hoeveel groente er op elk bord ligt. Toetjes eet ik sowieso al niet.
      Ik ben alleen en zit al op €60 per week en dat is krap.
      Hier geen bewerkte troep, koek, snoep, frisdrank etc.
      En dit is enkel voeding, geen verzorgingsproducten.

      Verwijderen
    10. Aanvulling. Over gezond... Het was zo gezond mogelijk. Elke dag was er 1 stuks fruit en voldoende groente voor iedereen. Verder wel fabrieksbrood en goedkoopste merken. Een klein foutje van iets teveel uitgeven, bezorgde wel altijd stress. Dat was er de laatste week van de maand alleen nog maar pannenkoeken met suiker en rijst met groente eten.

      Verwijderen
  3. Deelnemers worden behoorlijk stereotiep neergezet. Dit stoort me echt. Nederland is alweer steeds meer een hokjesland.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat ben ik met je eens dat is best veel.
    En dat de kinderbijslag voor een dochter gaat stoppen als ze 18 wordt vinden ze moeilijk…ze kan toch een baantje zoeken?
    Vind dat ze het verder heel goed doen!
    Het nogal zweverige gezin zitten tot aan de nek in de schulden,hoezo elke maand 2300 euro ophoesten?
    Sterre

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als persoon die bewust minder vlees eet doe ik dat ook met spekjes. Bij ons beginnen we een roerbakgerecht met een half pakje spekjes, dit doen we ook bij nasi, bami enz. Dan eten we toch vlees maar gewoon flink minder.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De 'vrek' koopt alleen maar aanbiedingen maar geeft het bespaarde geld plus meer uit aan pakjes shag. Het gezin met het minste geld haalt weggeef kastjes schaamteloos leeg. Zo weinig hebben ze toch niet ? Dat meisje dat 18 wordt en waarvoor de kinderbijslag stopt kan toch een baantje zoeken? De 'zwevers' hebben best veel schulden.Maar niet getreurd, de kosmos zorgt voor ze.
    Eigenlijk vind ik de rijkste familie het meest sympathiek. Met hun beesten en pa die voor elk kind een huis op hun terrein wil bouwen. Geen patsers en ze werken hard.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. En die weggeef kastjes rijden ze ook nog af met de auto...ik denk dat ze dan bijna net zo veel aan brandstof uitgeven als wat ze uit de kastjes halen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat was ook precies wat ik dacht! Hoezo moet dat met zijn vieren en dan ook nog met de auto… Best tegenstrijdig. Moest wel lachen, ligt er groente (courgette) en het eerste waar ze aan denken is de vissen… Terwijl ik al een cougettesoepje zag bij wijze van spreken.. nou ja, ieder zijn ding..

      Groetjes Lily

      Verwijderen
  8. Ik denk dat de wereld heel snel aan het veranderen is, dat soort dingen zijn 'zelfs voor de armen' niet goed genoeg meer. Ieder zijn ding. De serie geeft wel degelijk de realiteit. Zo is het nu eenmaal..

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.