dinsdag 17 september 2024

Hoe dóén mensen dat?

Riep dochter in de afgelopen week een beetje wanhopig.
Ze betaalt altijd per pin en nooit contant en ze had euromunten nodig om de bandenspanning van haar auto te controleren. Daar moet je tegenwoordig voor betalen. Vroeger, en dan heb ik het over 15 jaar geleden of misschien wel langer, was het een gratis service van de benzinepomp. Tegenwoordig al lang niet meer. Je moet een euromunt inwerpen, maar dan moet je die wel hebben! Lastig als je altijd met je pinpas betaalt.

Daarnaast krijgt haar oudste dochter zakgeld, ook in munten.

Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen, die spaar ik als ik contant betaal en dat contant betalen is in principe altijd, uitzonderingen daargelaten.
Zo nu en dan krijgt dochter dan weer een voorraadje munten.

En ik neem aan dat anderen ook op die manier aan hun munten komen?

foto van mijn voorraadje

Hoe doe jij dat?

43 opmerkingen:

  1. Hoewel ik meestal per pin betaal heb ik altijd wat contant geld bij me. Dus meestal ook wat munten. Je weet nooit wanneer je het nodig hebt. Simpele oplossing.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, maar als ze op zijn, hoe kom je dan aan nieuwe?

      Verwijderen
    2. Geld pinnen, kleine bedragen contact betalen en je hebt wisselgeld.

      Ik begrijp ook niet zo het ding van dit topic...dit isntoch logisch?

      Verwijderen
    3. Ik betaal in principe alles met de pin..maar ik heb altijd een bedrag, rond de 30 euro bij me, voor als er eens een pinstoring is. En ik heb altijd muntgeld in huis, voor collectes. Achteraf, na een mand, tel ik alles op wat ik bij de super betaald heb, en het blijft altijd keurig onder de 40 euro. Als ik alles contant zou betalen, zou ik geen cent minder uitgeven. Geartsje

      Verwijderen
    4. Ik vind het best lastig om aan contant geld te komen. Pinautomaten soms stuk, of kunnen alleen grote bedragen leveren. Niet elke winkel accepteert nog contant geld ..

      Verwijderen
    5. @anoniem van 09.04,ik begrijp dit ook niet.
      Je kunt toch gewoon 10/20/50 euro pinnen en dan iets kleins kopen dan krijg je direct wisselgeld terug.
      Evelien

      Verwijderen
    6. Vinden jullie dat niet vreselijk veel gedoe? Dat je dan met 20 euro naar de supermarkt moet en dan een pak melk kopen en dan krijg je 19 euro terug (dus 2 x 2 euromunt en allemaal briefjes) en dan met 5 euro weer heen om een pak melk om nog een keer 2 x 2 euromunten te krijgen, en dan nog een keer en dan nog een keer. En dan vervolgens met die 2 euro-munten nog weer pakjes tomatenpurree kopen zodat je daarna hopelijk wat 1 euromunten en wat 50 centjes hebt?
      Kun je muntgeld eigenlijk ook in rollen kopen ergens? Dan ben je meteen klaar.

      Verwijderen
    7. Ik betaal liefst met pin (vooral voor het financiele overzicht wat ik zo goed kan checken op de site van mijn bank), zo nu en dan contant inderdaad. Zodat ik geld heb voor collectes, marktplaatsaankopen, wcgebruik en dergelijke. Het is altijd zo weer op. Het zou een zegen zijn om briefjes van 5 en muntgeld uit de muur te kunnen halen in plaats van altijd maar weer iets te moeten kopen om het te verkrijgen. Het vergt voor mij veel geplan om altijd van alles wat in huis te hebben.

      Verwijderen
    8. Anoniem van 15.43u
      Ik mag hopen dat uw reactie niet serieus bedoeld was? :D
      U heeft mij in ieder geval hard laten lachen.
      Om contantgeld in munten te hebben is het wel zo dat je zo veel migelijk contant betaald.
      Ik ga niet eerst voor eenpak melk, dan terug en dan voor tomatenpuree nee :D

      Verwijderen
    9. Anoniem van 23.35,lijkt mij ook dat dit een grap is.
      Zoals zij het omschrijft doet toch niemand het?
      Evelien

      Verwijderen
  2. Hoewel ik eigenlijk altijd met pin betaal, heb ik toch ook altijd een bedrag contant geld bij me, voor het geval met pin betalen niet mogelijk is. Muntgeld heb ik ook altijd wel doordat ik af en toe mijn statiegeld contant uit laat betalen . Je hebt nog zelden contant geld nodig, maar toch handig om een klein bedrag bij de hand te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik houd de munten apart . Maar merk,dat mijn voorraad slinkt door vlak bij eitjes en groenten te kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Contant betalen inderdaad. En eens per 3 jaar een handje rolletjes uit een Geldmaat halen. Mijn zoontje krijgt ook zakgeld. En als de bodem vana het potje in zicht komt wisselen we muntjes voor briefjes.

    In de auto ligt een slordige 30 euro. In onze gemeente is een parkeerterrein waar onenpinpassen het niet doen..

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik pin 1 x per maand mijn huishoudgeld,en betaal alles contant.
    Ik pin alleen wanneer ik bij de dierarts ben.Die rekening valt altijd tegen.
    Als ik tank dan controleer ik ook de bandenspanning.
    Misschien een tip als uw dochter tankt bij een bemande tankstation om dat zij dan vraagt om een euro extra te pinnen,zodat ze die cash kan krijgen om de bandenspanning te controleren..

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bij Tango is het nog gratis. Ik ga me bezinnen op een bandenpomp thuis,
    Ik pin jaarlijks contant een groot bedrag in kleine biljetten. Voor onderhoudsmensen die contant betaald willen hebben. Voor markt aankopen.
    Maandelijks een bedrag in de portemonnee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb er ook weleens aan gedacht om dat ze doen. Bij Lidl zijn ze soms in de actieweken te koop.

      Verwijderen
    2. Wij hebben 2 jaar geleden een bandenpomp aangeschaft, niet de duurste maar ook niet de goedkoopste. Het is erg handig en gemakkelijk ook voor tijdens de autovakantie. Banden oppompen is trouwens bij ons BP tankstation gratis. Wel zie ik dat je bij veel andere tankstations moet betalen.

      Verwijderen
    3. Tango Groningen op de Odenseweg is ook gewoon gratis

      Verwijderen
  7. Ik betaal bijna alles contant, soms kan dat ergens niet dus moet je wel pinnen maar dat voorkom ik liever.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Gewoon regelmatig een bedrag opnemen en wat vaker contant betalen! Zo krijg je vanzelf wat muntgeld en kun je ook eens een daklozenkrant kopen of een straatmuzikant iets toestoppen.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het vervelende bij contant betalen is dat je behalve euro's ook veel kleine muntjes krijgt waar je niks mee kunt. Ik heb laatst expres 1 artikel bij de Plus gekocht en bij de kassa met muntjes van 10 cent betaald. Normaal ga ik naar de zelfscan. Wat doen jullie met al die muntjes van 5 en 10 cent?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In collectebussen gooien, wisselen bij marktkramen en kleine ondernemers voor briefjes.

      Verwijderen
    2. Ik wil nog weleens kaarsjes branden bij mariakappeltjes die ik onderweg tegen kom. Zijn vaak €0,50 per kaars. Daar gebruik ik vaak dan de 5 of 10 cent voor.

      Verwijderen
  10. Zo nu en dan krijg je toch weleens contanten? Ik kreeg recent contanten van een koper van Marktplaats bijvoorbeeld. In de vakantie gebruiken we ook meer contant geld (pinnen) en op kleine marktjes is het ook heel wenselijk voor de verkopers.
    Ik betaal normaliter zelden met contanten, dus de contanten die ons toekomen blijven in m'n portemonnee voor gevallen zoals jij beschrijft. Ook voor collectes en krantenbezorger hebben we altijd wel een potje met wat munten staan.
    Betalen voor je bandenspanning is echt al heeeeeel lang. Dus tenzij zij hun banden nooit oppompen, zou dat eerder opgevallen moeten zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is hier afgelopen jaar begonnen.
      De bemande pomp is nu onbemand en banden oppompen is sindsdien betaald. Onbemande pomp had er geen enkele nu een betaalde.
      Waar ik een jaar geleden overal nog gratis kon moet ik nu of betalen of 48 km rijden naar de dichtstbijzijnde gratis pomp. (Over de grens)

      Verwijderen
    2. Zo duur is banden oppompen toch niet? Misschien €1?
      48km verderop rijden om gratis banden op te pompen is nogal duur

      Verwijderen
    3. Gewoon om aan te geven dat ik een jaar geleden hier nog overal gratis kon oppompen en dat dat nu nergens meer kan. Ik check zo'n 24 tot 30 keer per jaar mijn bandenspanning dus ik vind het nog best oplopen.

      Verwijderen
  11. Ik heb graag briefjes van vijf euro (als fooi of voor bedelaars enzo) en dat is ook een hele klus om die te verzamelen. Dus ik snap je dochter wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik betaal ook zo veel mogelijk contant. Pin 1x per maand het huishoudgeld. Geeft veel meer overzicht en ik heb daardoor (bijna) altijd kleingeld.
    Groetjes Brenda

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ze kan ook gewoon een keer (bijvoorbeeld) een tientje extra pinnen bij de (bemande) kassa toch (als dat nog mogelijk is tegenwoordig)? Daar de keer erna mee betalen voor een kleine boodschap en dan de munten apart houden. Eventueel dan vragen welke soort munten ze wil hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Voor het contante zakgeld heb ik een pot met muntgeld gespaard. Kind krijgt iedere week wat, en als de bodem van de pot in zicht komt, tellen we het geld in de spaarpot en wordt het gewisseld voor briefjes. Meteen een goede rekenles!
    G.T.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ben in 2021 van alles digitaal naar zoveel mogelijk contant gegaan. Contant bevalt veel beter, ik geef veel bewuster geld uit. Het is erg goed voor de lijn, met de NFC telefoon kocht ik tussendoor repen of M&Ms, contant heb ik net die extra weerstand om het niet te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Haha. Ik bedacht laats dat je nergens meer van die wipkippen//brandweerautootjes ziet staan ,voor winkels. Maar daar moet natuurlijk ook kontant geld in 😌

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er bestaan er ook waar je met bankpas kan betalen kwam ik pas achter met kleindochter, groeten Jet.

      Verwijderen
  17. Tja, hoe wij dat doen... Gewoon heel ouderwets, door alles contant te betalen, haha. Pinnen is hier nog niet erg ingeburgerd (buitenland) en dat vind ik prima.
    Ook rekeningen (bv internet, gas/elektriciteit) gaat hier nog contant, aan de balie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Van mij dat terugkomen! :)
      Ik betaal ook zvm contant.

      Verwijderen
    2. Welk buitenland dan? Ik heb nu 10 landen in Europa gedaan in 4 weken maar overal gewoon pinnen. En ook buiten Europa pin ik alles.

      Verwijderen
  18. Wij halen af en toe rollen met munten. Staan o.a geld automaten bij de Gamma
    Neefjes en nichtjes vinden het nog erg leuk als ze los geld krijgen met hun verjaardag
    En bij onze geldautomaat kun je briefjes van 5 euro pinnen. Je kunt op de website van geldmaat kijken welke automaten deze voorziening hebben. Het maximum per keer is 8 = 40 euro
    Ik heb altijd een briefje van 50 bij me. En wat klein geld. Voor stalletjes langs de weg.
    Voor nood. En de rest pinnen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor de tip!
      Wist niet dat je rolletjes muntgeld kunt opnemen.
      Contant geld, briefje van 50 ofzo, is erg fijn want er zijn regelnatig pin storingen, kun je toch je boodschappen afrekenen en in ieder geval wat benziene in je auto doen.

      Verwijderen
  19. Ik betaal alles contant ! Zo houd ik voor mezelf overzicht!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik pin bijna alles maar heb contact geld in mijn knip en betaal op de markt vaak contant als het aankoopbedrag minder dan 5 euro is. Los geld heb ik ook meestal wel. Ik heb eigenlijk nooit problemen met pinbetalingen, kan me niet herinneren dat ik recent een storing heb meegemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik vind het een heel goede gewoonte om altijd ergens verstopt ,in een voering of zo, of onder een binnenzool van een schoen ,een briefje van . . . te hebben. Ook en zeker voor jonge meiden die voor het eerst op stap gaan. Maakt onafhankelijk. Tas of jas kan kwijt raken met de telefoon. Of in een vervelende situatie komen. Kun je altijd weg met het ov of een taxi . Of ergens gaan zitten met een koffie en wat te eten. Om iemand te bellen en wachten tot dat diegene komt. Een slimme meid is op haar toekomst voor bereid.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ook goed als jongens dit doen. Iedereen trouwens. Raak je je spullen kwijt dan kun je in ieder geval thuis komen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.