maandag 16 september 2024

Ineens méér pijn!

Een week geleden had ik behalve veel pijn in mijn been ook pijn aan mijn linker heup. De pijn trad op als ik ging zitten of weer ging staan. Het laatste stukje van de beweging deed veel pijn, en omgekeerd het eerste stukje als ik weer ging staan. Dan valt pas op hoe vaak ik op de dag opsta en weer ga zitten. Dat begon 's ochtends al in bed. Gaan staan, kleren pakken, weer gaan zitten om de kleren aan te doen. Gaan plassen en weer opstaan. De trap af lopen en gaan zitten om brood te smeren, weer gaan staan.
En zo door, tientallen keren per dag. Alleen plassen moet ik al elke 2,5 uur, vaak ook 's nachts.
Die pijn liet zich ook niet "wegpoetsen"met de pijnstiller Tramadol. Die hielp wel tegen de pijn in mijn been, maar niet tegen de pijn in mijn heup.

Mijn verklaring was, dat de pijn ontstaan was door de ongewone beweging die ik maakte met het zieke been. Dat been moest tegen de zwelling zo vaak mogelijk horizontaal liggen, op een stoel of op een kussen op de bank, waarbij ik dan een beetje gedraaid op de bank zat. Doordat ik dat nu vaak deed terwijl ik dat anders nooit doe, heeft waarschijnlijk mijn pezen overbelast.
Ik ben iemand die niet meteen bij de dokter zit. Ik besloot de heup te ontzien door minder met mijn been horizontaal te gaan zitten. Eigenlijk vrijwel niet, want ik besloot 's middags een aantal uren in bed te gaan liggen. Dus wel het been horizontaal, maar niet in een ongewone houding. Verder ging ik de heup voorzichtig een beetje rekken en strekken.

Ik hield wel in mijn achterhoofd dat het ook de bacterie kon zijn die aan de wandel was gegaan en zich gevestigd had op mijn kunstheup. Het risico daarop is voor zover ik weet ietsje groter bij mensen die een nieuwe heup hebben.
Mijn oma Aaf had een bacterie in haar heup nadat haar gebroken heup gerepareerd was, ergens vlak na WO II. Ze was heel ziek, zo ziek dat ze mogelijk zou komen te overlijden. De priester wilde haar al bedienen met de laatste sacramenten. Oma Aaf heeft hem weggestuurd, ze lag dan wel in een RK ziekenhuis, het Bonifatius Hospitaal, maar was niet Katholiek, met een priester wilde ze niets te maken hebben.
Dus ik wist dat een bacterie heel ernstig kon zijn en hield ik mijzelf goed in de gaten.
Hoge koorts?
Hoge alarmfase!
Maar dat gebeurde niet. Ik had hooguit een beetje verhoging, nog van de infectie aan mijn been, maar ik voelde mij niet heel ziek, zoals in het begin van de wondroos.

Na 3 dagen werd het al een stuk beter. Toen had ik nog een beetje pijn en nog weer een dag later was de pijn helemaal weg en kon ik als vanouds weer gaan zitten en gaan staan zonder een centje pijn. Alsof er niets aan de hand was!
Heerlijk!

15 opmerkingen:

  1. Buurman had wondroos. Paar maanden later: zijn vrouw, mijn buurvrouw. Is toch een lastige situatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn dat het beter met je gaat. Maar ik hoop niet dat dit een aanbeveling is om 'niet meteen bij de dokter te zitten'.
    Er iets niets mis aan bezoek aan de dokter, beter een keer te veel dan een keer te weinig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beter een keer te veel dan te weinig?
      Als ik denk dat het nodig is, dan bel ik echt wel.
      Soms wacht ik af tot het vanzelf weer over gaat, want met veel dingen is het gewoon een kwestie van tijd.

      Verwijderen
    2. Ik ben het met je eens, Aaf. Heel veel gaat met de tijd en door zelf na te denken over. Naar een huisarts ga je voor iets dat je zelf niet op kan lossen.

      Verwijderen
    3. Mensen die de stoep warm houden bij de dokter belasten de zorg veel te veel en overbodig. Als je dan echt iets mankeert wat niet vanzelf overgaat loop je de kans dat het niet serieus genomen wordt. De meeste dingen gaan vanzelf weer over en er is ook veel onnodig medicijngebruik. Heel veel dingen lossen zichzelf op, geef het lichaam de tijd om zich zelf te herstellen.

      Verwijderen
    4. Aan de andere kant, ik ken iemand met heupklachten.Ze heeft pijn, loopt niet goed meer, fietsen gaat wel. Dit al een paar jaar. Gaat niet naar de huisarts.
      Angst voor evt. ziekenhuisopname. Zo ook iemand anders, jarenlang buikklachten. Toen het echt niet meer ging bleek bij onderzoek dat ze ernstig ziek was. Dit heeft toch echt niets te maken met het niet willen warm houden van de stoep vd dokter. Trouwens, mijn klachten zijn ook weleens niet serieus genomen bij de huisarts, terwijl ik toch zelden in zijn praktijk kom.

      Verwijderen
    5. Ik ben met mijn versleten heupen wel naar de huisarts gegaan, die mij doorverwezen naar orthopedie , die wegens de corona pandemie pas na maanden wachtten konden opereren. Lopen ging toen slecht, fietsen ging nog wel.

      Verwijderen
  3. Een been op de bank en een op de vloer is sowieso geen goede houding. Toen ik mijn been hoger moest houden zette ik een krukje met daarop een kussen voor me. Geen heupproblemen op deze manier.
    Gelukkig dat de pijn nu verdwenen is.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi heb nieuwbouw gemaild heb wel zelf gekocht gr nel mak

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Boek sorry tipte verkeerd

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je had de juiste conclusie getrokken en daarom een verstandige beslissing genomen om je been te ontlasten. Ik kijk het meestal ook even aan en probeer te achterhalen wat mijn klachten veroorzaakt kan hebben. Als het dan aanblijft, erger wordt of iets raars is, dan maak ik een afspraak bij de huisarts. Soms gaat er dan een week overheen voor ik terecht kan en zijn de klachten toch verminderd of helemaal weg. Dan zeg ik natuurlijk de afspraak af.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.