zondag 15 september 2024

Hoe ging het in de verspillingsvrije week?

Afgezien van schillen en een rot plekje op een van de vijgen die ik kocht, gooide ik helemaal niets weg.
En daarmee deed ik niets anders dan ik in feite altijd al deed. |
- verstandig inkopen en opmaken wat eerst op moet.
- niet te veel verse groenten en fruit kopen, niet meer dan dat je logischerwijs gaat gebruiken. Mocht je over hebben: invriezen. Dat doe ik bijvoorbeeld met bananen en spitskool.
- op een goede plek bewaren, zodat het eten niet snel bederft
- restjes gebruiken
- kijken, ruiken en proeven als iets over de datum is.
Over dat laatste: ik had in april in een aanbieding 2 doosjes bio volkoren couscous gekocht. Op de datum had ik niet gelet. Een beetje dom, want van de week bleek dat ze houdbaar zijn tot juni 2024! Dat had ik allerminst verwacht, je verwacht dat een dergelijk product wel een jaar houdbaar zou zijn. Nee dus. Er was gelukkig niets mee aan de hand, maar ik voel me toch een beetje bekocht!

Wel nieuw: ik kocht een "miskoop", namelijk een doorgeschoten prei. Dat is een prei waar een bloemstengel in zit.  Die bloemstengel is een stuk harder dan het blad. Mijn moeder gooide dit altijd weg en ik tot nu toe ook. Bijna altijd controleer ik de bovenkant van de prei die ik koop: zie ik binnenin het afgesneden blad een bloemstengel zitten? Dan koop ik die niet. Nu was ik dat vergeten en de binnenkant van de prei was grotendeels bloemstengel. Wat nu? Ik zou een preisoepje maken en voor het eerst gooide ik de stengel niet weg, maar sneed ik die in kleine stukjes en kookte die gewoon mee. En eigenlijk heb ik er helemaal niets van geproefd! Het was gewoon een lekker soepje!

bloeiende prei. bron: wikipedia

11 opmerkingen:

  1. Leuk dat je er achter komt dat dat kan. Kom er steeds vaker achter dat veel van wat je aan groente koopt en tot dan toe weggooide gewoon eetbaar is. Bloemkoolblad en stronk , Broccoli blad en stronk, Wortels schil ik niet meer maar schrob ze schoon met een borsteltje, hetzelfde met aardappels.Ook leuk dat je sommige groentes opnieuw kunt laten groeien zoals bosuitjes en prei en sla die je met een kluitje koopt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kijk zelden naar de tht datum.behalve als ik twee van een bepaald product wil hebben, behalve met bv laatst zure haring, dan kijk ik hoelang ik het tweede product kan bewaren. En zelfs als de makreel over datum is, eet ik het gewoon, behalve als het niet meer goed is uiteraard. Laatst makreel gekocht, die tegen de datum was, dus afgeprijsd. Ik heb er nog dagen heerlijk van gegeten.Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker met gerookte vis kan dat natuurlijk heel goed! Met verse vis zou ik (extra) opletten!!

      Verwijderen
  3. In de zomer geniet ik enorm van platte perzikken en nectarines, kijk elke dag welke voldoende rijp is en dat ging aldoor prima. Maar nu is het alweer afgelopen met het genieten. Afgelopen week kregen de nectarines plotseling een rot plekje, dat sneed ik dan wel maar ze rijpten verder nauwelijks en de laatste 3 heb ik weggegooid, de wilde perzikken ging nog wel goed maar hadden nauwelijks meer smaak.
    Wel heb ik valfruit gered, als er peren zijn geoogst mag je wat er ligt rapen. Moet je ook goed in de gaten houden want ze hebben vaak een valplekje. Gisteren peren tarte tatin gemaakt en vandaag ga ik de nog harde schoonmaken en perenmoes van maken en ander deel in stukjes in de vriezer. Ook hier elke dag kijken naar plekjes en welke lekker aan het rijpen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ook nectarines kun je in stukjes snijden en invriezen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan is het alleen nog lekker in smoothie of zo, niet om zo te eten en dat is altijd mijn zomer genieten, de verse.

      Verwijderen
    2. Ja, dat geldt ook voor de bananen die ik invries. Die kun je niet meer gewoon eten.

      Verwijderen
    3. Met eiwitpoeder en banaan om je eiwitconsumptie te verhogen. Op 13 september komen de bananen weer in de aanbieding bij Lidl. Dus goede tip.

      Verwijderen
  5. Ik gooi zelden iets weg maar met het warme weer waren er ineens plakjes brood beschimmeld, zonde.
    Ik kan er niet bij dat mensen bijv hele stukken van de aardbeien afsnijden, de stelen van de champignons weggooien en inderdaad brocolistronken, zonde.
    Vroeger verkochten ze de prei met het blad eraan maar omdat mensen dat eraf trokken voor het wegen korten ze het nu in, ook jammer.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij deden ook niets anders dan we normaal al doen, waarmee het een succesvolle verspillingsvrije week was. Van de afsnijdsel van groente zoals peen, ui, prei en bleekselderij hebben we bouillon getrokken en daar werd bruinebonensoep mee gemaakt. Er was een peer met een rotte plek en die heb ik eruit gesneden. Een kapje van het brood heb ik geroosterd en met lemoncurd gegeten. Wij gooien bijna niets weg.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.