vrijdag 6 september 2024

Te veel kleding!

Kort geleden in het nieuws: de markt voor ingezamelde kleding is volledig verzadigd. Er is geen ruimte meer voor nieuwe afgedankte kleding.
In magazijnen liggen de balen kleding tot aan het plafond, zo vreselijk veel is er. De (ultra) fast fashion produceert heel veel goedkope kleding en er wordt dus ook veel weggegooid, want particuliere kledingkasten zijn niet van elastiek.
Waar gaat veel van die oude kleding naar toe? Naar de vuilnisbelten van arme landen, bijvoorbeeld in de Atacamawoestijn in Chili. Daar ligt ook onverkochte nieuwe kleding, met de labels er nog aan.

Het zou goed zijn om ons koopgedrag grondig te wijzigen en minder te kopen!


Milieucentraal:

"De kledingindustrie groeit . De groei komt doordat het aantal mensen op de wereld toeneemt, de groep mensen met een middeninkomen stijgt en doordat mensen kleding vaker als wegwerpproduct behandelen. Dit heeft gevolgen voor het milieu: ongeveer van de mondiale uitstoot van broeikasgassen komt door de kleding- en schoenenindustrie. Ook in Nederland blijft het aanbod toenemen, er komen hier per jaar bijna 1 miljard kledingstukken op de markt. Gemiddeld kopen we in Nederland rond de 50 nieuwe kledingstukken per persoon per jaar.

Wist je dat... Je kunt ongeveer 40 kg CO2 per jaar besparen door 6 kledingstukken minder te kopen. Als iedere Nederlander dat zou doen scheelt het net zoveel CO2-uitstoot in een jaar als 85,000 keer met de auto rond de wereld!"

Hoeveel kleding kocht ik dit jaar?
1 zomerjurk
1 mouwloos zomerbloesje
1 sportshirt voor in de sportschool
een paar
antislip zwemsokken, zodat ik niet uitglij in het zwembad.
5 onderbroekjes.

33 opmerkingen:

  1. Gemiddeld 50 nieuwe kledingstukken per jaar per persoon?
    Dat heb ik niet eens in mn kast hangen! :D En wat er hangt is eigenlijk al oud.
    Dit jaar enkel een jurk gekocht en een bloes. En eigenlijk moet ik wel eea gaan vervangen....zucht...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb niets gekocht. Nee echt niets. Er is veel uit weggeefkasten en op kledingswaps te krijgen. En als ik echt iets nodig heb en het daar niet kan krijgen zijn er nog kringloopwinkels en rommelmarkten. Ik repareer ook veel. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind het een lastig onderwerp. Ik zou graag langer met kleding doen, maar er ontstaan soms zo snel gaten. En dan kan ik het thuis nog wel een poosje afdragen, maar dan moet er toch iets nieuws komen...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Helaas volgens mij iets wat niet meer terug te draaien is. Wat niet betekend dat ik er zelf niets tegen doe. Koop soms wel iets nieuws , maar dan wel iets wat van goede kwaliteit is en waar ik dan lang mee doe. De laatste winterjas die ik kocht is inmiddels ruim 7 jaar oud en kan nog wel een aantal winters mee. Ook kijk ik altijd eerst of ik iets 2e hands kan vinden voor ik tot een nieuwe aanschaf overga.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vijftig kledingstukken , het zou me niet eens lukken. Ik doe lang met kleren en schoenen.Koop soms kringloop , soms gewone winkels. Ook weleens dure spullen, schoenen bijvoorbeeld. Ik vind de laatste tijd niet meer zoveel in de kringloop trouwens. Veel flutkleding.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn kleding, schoenen en jassen bestaat voor 90% uit tweedehands van de kringloop. Ik heb wel veel en hou van afwisseling, doe er ook heel lang mee want hang het vaker even buiten dan dat ik het was.
    Nieuw kocht ik 2 broeken, kleur en model dat ik zocht kwam ik al een jaar niet in de kringloop tegen en met maat 48-50 heb je ook minder keuze.
    Ook investeerde ik in incontinentie ondergoed, wordt verkocht onder de naam menstruatieondergoed maar voor de enkele druppeltjes urine per dag voldoet dit ook prima en heb ik geen speciale inlegkruisjes meer nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Van af dat ik in de overgang kwam, een jaar of 15 terug, roep ik ,ik doe aan bezuinigen op de lange termijn . Bekken bodem spieroefeningen ; voordat ik buk om iets zwaars te doen ,alles aanspannen en niet meer op een bank hangen maar een rechte stevige stoel. Van dat soort dingen . Het werkt wel om inleg kruisjes en ooit van die verbanden uit te sparen. Jouw oplossing is ook zuinig aan doen 😏

      Verwijderen
    2. De oefeningen doe ik ook al jaren en helpen zeker, maar soms vergeet je om aan te spannen als je opstaat uit mijn hogere stevige stoel. Ook bij afstappen na fietsen moet ik opletten.

      Verwijderen
  7. Waarom Moet er iets Nieuws?? komen? Die vraag alleen al.. zoals zuinig aan schrijft de kringloop winkels hangen overvol met gebruikte kleding! Dit weekend hadden we een familie feest… in de tuin met de afmeting van een park met zwembad bij een nichtje die met een heelre rijke man is getrouwd… Mijn dochter van 34 draagt op haar werk bedrijfsleiding en verder eigenlijk broeken. Wilde toch een zomerjurk naar dat feest aan. We gingen naar de Switch kringloop in Arnhem Waar alle zomerkleding 50% was afgeprijsd. Er stonden ook rekken met kleding van €1, Daarin hing een 100% groene viscose jurk maat 36. Ze past hem aan en staat geweldig. Bij de kassa.. €0.50 want hierop ook nog de 50% korting. Ik heb de jurk gewassen en gestreken 1 naadje vastgezet en echt iedereen op het feest heeft wat van haar jurk gezegd.. Ik koop al 25 jaar geen nieuwe kleding Alleen Bh en ondergoed koop ik nieuw. Schoenen altijd Wolky’s via marktplaats en zolen binnenwerk maak ik dan schoon met warm water en scheutje ammoniak erdoor. De meeste schoenen zijn 2 keer gedragen toch niet leuk of lekker of teveel schoenen enz. Kortom soms moet er iets vervangen worden.. maar dat vervang ik nooit door iets nieuws. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik koop niets behalve een BH, sokken en jassen. Mijn kleding en slips maak ik zelf. Dan koop ik natuurlijk wel de stoffen maar het is voor mij een hobby waar ik veel plezier van heb. Hoeveel stuks, ik tel het nooit.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik bekeek afgelopen week foto’s van zo’n 20 jaar geleden en zag tot mijn verrassing truitjes die ik nu ook nog draag en nog als bijna nieuw beschouwde. Maar de lezers van dit blog zijn natuurlijk geen doorsnee. Blijkbaar is mijn kleding nog wel van zo’n goede kwaliteit dat er geen gaten invallen. Ik koop mijn kleding wel allemaal nieuw. Het scheelt dat ik niet van winkelen houd. Dus kom ik ook niet in de verleiding. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo herkenbaar, ik heb echt een hekel aan kleding en schoenen kopen. Bespaart enorm...
      Soms moet het wel, zoals de regenjas die niet meer waterdicht te krijgen was en waarvan de rits kuren kreeg. Dus ja, dit jaar een nieuwe regenjas gekocht, en een paar zomerschoenen, 3 shirts, 3 onderbroeken en een nachthemd. Ik moet er op mijn werk wel netjes uitzien, dat vind ik vaak het lastige. Op dat gebied kijk ik uit naar mn pensioen, Groet, G

      Verwijderen
  10. Ik kocht dit jaar een jurk (nieuw) en een blouse (Vinted) en naaide zelf een broek. Ik draag kleding totdat het gaat slijten, herstel het dan indien mogelijk.
    Je bent een stukje tekst vergeten: ongeveer……..van de mondiale uitstoot

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Behalve ondergoed en sokken koop ik alles bij de kringloop. Ook mijn schoenen en laarzen komen er vandaan. Ik heb van de zomer vrij veel gekocht toen er voor de schoolvakantie een 50% korting actie was. Ik had behoefte aan eens wat anders om te dragen. In "mijn" kringloopwinkel komen vaak relatief mooie spullen omdat buurgemeenten Laren en Blaricum veel rijkere inwoners heeft. Wel vind ik de kringloop duur geworden. Waar je 2 jaar geleden 10 euro betaalde voor een winterjas is het nu 18 euro of meer, afhankelijk van merk en staat. Helaas is er in mjn gemeente geen kleding loop.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dat goedkope spul zou verboden moeten worden! Ik vind het heel erg wat er weggegooid wordt. Zelf koop ik een heel jaar helemaal niks, afgelopen november mee begonnen en ik doe heel lang met mijn kleren en schoenen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Aanvullend: jaren geleden ook al eens gedaan. Bevalt goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. CO2 uitstoot ach al die olietankers en raffinaderijen die nu in de wereld branden veroorzaken meer .. maar bij verbouwen katoen is heel veel water nodig en pesticiden en landbouw grond.. en de verfbaden en verpakkingen van de kleding Dan nog het vervoer vanuit de producerende landen naar Het Westen.. kijk dat is pas het probleem… en dan de kleding van synthetische stoffen die in de was plastic deeltjes loslaten Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb altijd wat moeite met dergelijke argumenten. Om een Amerikaanse president (J F Kennedy?) te parafraseren "kijk niet wat de wereld voor je kan doen, maar kijk wat jij voor de wereld kunt doen".

      Verwijderen
    2. Lees even mijn eerdere reactie.. wat ik doe.. het gaat om de hype CO 2… we hebben helemaal geen invloed op het klimaat… de cyclus van de zonnevlammen en de Golfstromen in de oceanen bepalen de temperatuur op aarde. Waar we wel invloed op hebben … bodem lucht en waterkwaliteit/ vervuiling… Bieke

      Verwijderen
    3. Op zich zijn ongeveer alle wetenschappers het er over eens dat het klimaat wel degelijk wordt beïnvloed door de mens. En dat CO2 (samen met andere broeikasgassen) daarin een grote rol speelt. Om dan CO2 een 'hype' te noemen gaat me veel te ver.

      Verwijderen
    4. @Nienke: ik ben het helemaal met je eens. De veel te hoge CO2 uitstoot is zeker geen hype.

      Verwijderen
  15. Ik stuurde deze week een foto van mij op vakantie naar mijn zus. Ze zei: Hee zo'n blouse heb ik ook weleens gehad. Ik zei: Klopt die heb ik 10 (of meer) jaar geleden van jou gekregen. Beetje ingenaaid en ik draag het nog regelmatig.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Afgelopen week weer eens mijn kledingkast onder handen genomen. Dan haal ik alles eruit, hang wat niet gewassen hoeft te worden een dag en nacht buiten. Was het overige. Dit keer rigoureus geweest, ik bewaar te lang items waarvan ik denk , dat kan nog eens een keer van pas komen.
    Wat wegging , verwassen hemdjes(poetsdoeken) 2 truien van synthetisch materiaal, vestje wat heel "pillig "was geworden. Allemaal items die ik langer dan 3 jaar had..
    Wat bleef hangen (ook items die al 6jaar in mijn bezit zijn):


    2 zomerjassen ( 20 jaar oud, ze worden niet veel gedragen)
    1 winter/herfst jas, 2 jaar oud
    5 rokken, waarvan 1winter/zomerrok, 2 zomerrokken, 2 winterrokken( waarvan 2 dit jaar zijn gekocht, uitverkoop)
    4 jurken, waarvan 2 gelegenheidsjurken ( 8 jaar oud, tijdloze modellen)
    2 zomerjurken, waarvan 1 dit jaar in de uitverkoop is gekocht.
    1x spijkerjasje, 2x zomerjasje
    2spijkerbroeken,1 zomerbroek, 3 linnen blouses, 3 katoenen shirts lange mouw, 3 truitjes met korte mouw, 10 hemdjes en 10 onderbroeken,4 B-H's , 6 sjaals ter verfraaiing outfit, allemaal al lang in bezit.
    schoenen zomer: , 1x sandaal,(dit jaar gekocht) 1x dichte schoen, 1x slipper, schoenen winter: 2x enkellaarsje, 1x instapper,1x veterschoen
    Van vesten heb ik een behoorlijk aantal , 2 wollen 3kwart vesten, die ook als jas te gebruiken zijn, 2 korte dikkere vesten, 3 dunnere vesten.
    De kleding is gevarieerd in prijsklasse. goedkopere items gaan korter mee. Bij de Hema koop ik mijn ondergoed, ook hemdjes , ik draag graag natuurlijke materialen. B-H's bij lingeriezaak. De 2 wintervesten lagen in de hogere prijsklasse, maar zijn als je ze goed onderhoudt jaren en jaren draagbaar.
    Ik kan ontzettend veel combinaties maken, houd van duurzame sobere kleding, met iets grappigs toegevoegd.
    Ca 65 stuks kleding, ik vind het behoorlijk veel, zonder ondergoed en sjaals zijn het 35 stuks. Misschien dat ik het tot 25 kan terugbrengen.
    Gelukkig kan het allemaal in 1 kast hangen en liggen.
    50 stuks kleding in een jaar kopen daar kan ik mij niets bij voorstellen.
    Liever een paar kwaliteits items dan keuze stress bij het : wat ga ik aandoen vandaag? Groet Astrid

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Door wisselende maten heb ik lang een volle maar inefficiente garderobe gehad. De laatste jaren gaat het beter. Broeken laat ik nu op maat maken en door de passende pasvorm slijten de broeken minder snel en kunnen ze ook worden ingenomen als dat moet. Dat zijn wel stoffen met een percentage elasthan, voor het comfort, dus die kunnen niet makkelijk recycled worden na afslijten.
    Vanwege de microplastics koop ik dan weer niet microdoekjes voor de schoonmaak. Ik gebruik oude opengeknipte washandjes en in stukken geknipte oude handdoeken. Dat bevalt me beter in de praktijk. Behalve kleding vind ik ook woontextiel belangrijk: koop je kwalitatieve stoffen bedlakens en hoe lang gebruik je je gordijnen? Wil je ieder jaar nieuwe kussens en placemats? Ik probeer zuinig te zijn met wat we hebben. Dat is vaak het meest duurzaam.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb nu een kledingkast van 1 meter breed en 2 hoog en daar past alles in muv de twee jassen op de kapstok - incl ondergoed en sportkleding en een mandje kluskleding. Voor mij is dit voldoende - mijn man heeft net zo'n kast.

      Verwijderen
  18. Gisteren was ik in het verzorgingstehuis waar vorige week een schoonzus van 90 jaar werd opgenomen. Kleding merken. Heel veel nieuwe kleding gekocht. Er waren 50 kleding merkjes. Er waren merkjes tekort. Want ook de panty’s moesten gemerkt worden. Zakdoeken van stof, want anders gingen papieren zakdoekjes soms mee in de was.

    Ik heb dit jaar 4 pantalons gemaakt. Twee colbertjasjes en heel veel sloggy slips bij de Makro. Veel sokken van een goed merk. Nog wat t-shirts. Het moet lang meegaan. Dure schoenen, sportschoenen voor de sportschool

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik doe gewoon niet aan fast- fashion. Ik vind dat SHEIN en de Primark afschuwelijke stoffen gebruiken. Ik koop alles nieuw maar wel van betere kwaliteit. Ik kleed mij redelijk basic waardoor kleding nooit in of uit de mode is. Daarnaast repareer ik mijn kleding door gaatjes te stoppen of te voorzien van een grappig borduursel, mouwen soms korter te maken en zomen weer vast te zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. 50, dat is wel heel erg veel. Ik koop ook wel wat kledij, en niet altijd even doordacht. Ik heb een vervelende maat om kleding te vinden, het is vaak zoeken in de winkel tot ik iets vind dat past. Maar dan heb ik weer niet iets dat er bij past om de look compleet te maken en ik kan met mijn maat echt niet gewoon een winkel binnen stappen en iets uitkiezen. Niet dat ik zo'n uitzonderlijke maat heb hoor, maar mijn lijf schijnt fabrikanten minder te interesseren om voor te fabriceren ... . Iedere wat zwaardere vrouw kan daar over meespreken... . (dat is ook de reden waarom ik niks online koop van kledij, ik zou niet weten welke maat ik dan moet bestellen en de kans dat ik echt alles moet terugsturen is groot). En dan zijn er nog de aankopen waar ik zeer blij mee was maar waar weer eens stiksel of etiketjes inzitten die het dragen zeer irritant maken waardoor ze in mijn kast blijven hangen. Er blijft dus wel wat ongedragen hangen in mijn kast. Maar gelukkig ben ik niet zo gebonden aan mode waardoor het soms gebeurt dat ik ineens de ideale broek bij dat éne al lang ongedragen shirtje vind en dan draag ik het alsnog toch.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik heb wel nieuwe kleding gekocht, voornamelijk van merinowol. Wat als ondergoed of gewoon gedragen kan worden bij de Deense firma Dilling. Legging en shirt ook als winterpyjama . Wel met een actie met 25 procent korting. Dan nog 2 nieuwe zwarte spijkerbroeken bij C&A . Met de vorige 2 zwarte 14 jaar gedaan
    Dan nog wandelschoenen bij de ANWB in de opruiming 40 euro. En nog 4 boxershorts en 3 paar wandelsokken bij bergfreunde. Verder nog een wintertrui gebreid, dat kostte aan wol 25 euro Totaal was ik ongeveer 300 euro kwijt dit jaar

    4 onderbroeken ( boxershorts aanbieding)
    3 paar sokken wol
    1 longsleevenwol merinowol
    2 T-shirt merinowol
    1 legging merinowol
    1 short merinowol
    2 lange zwarte spijkerbroeken ( opruiming)
    1 paar wandelschoenen ANWB
    1 wintertrui, zelf gebreid
    De wollen kleding komt van dilling
    De sokken van bergfreunde (stoic)
    Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Begin 1999 fietste ik van San Pedro de Atacama naar Calama en meende ik op een afstand bergen kleding te zien. Dat kon natuurlijk niet waar zijn. Wel dus. Chili is geen armlastig land, ik verwacht zo'n afvalhoop eerder in India of in Bangladesh (daar komt afgedankte kleding ook vaak vandaan).
    Deze idioterie wordt wat mij betreft slechts overtroffen door wat in Zwitserland (toch geen bananenrepubliek) gebeurt: oude munitie dumpen zij in hun meren. Weet iemand nog iets absurders ?

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Het vervoeren van afval per trein van Italie naar Amsterdam? En dan je eigen inwoners afval laten scheiden en beboeten bij verkeerd inleveren? Lijkt me ook behoorlijk bizar.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Welke 6 kledingstukken zou je zelf minder gaan kopen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zwemsokken en ondergoed zou ik blijven kopen. Meer bloesjes en jurken hoef ik de komende jaren niet, tenzij mijn maten veranderen.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.