maandag 14 oktober 2024

Voordelen van leven met weinig geld

Als je weinig geld tot je beschikking hebt en eenvoudig leeft, heeft dat veel nadelen, maar zeker ook voordelen!

Dan vraag je je misschien af: Wat zijn dan die voordelen?
Dit zijn de voordelen zoals ik ze zelf ervaren heb toen ik in de bijstand zat:

- Je hoeft niet veel te kiezen, want er valt niet veel te kiezen. Dat geldt voor vakanties: 1 vakantie naar een goedkope bestemming is het maximum, want meer zit er echt niet in. Je hoeft niet te bedenken waar je de rest van het jaar naar toe gaat, want je blijft gewoon thuis. Hooguit een (paar) dagje(s) uit. Dat is het voordeligst.
Je hoeft niet te kiezen tussen eten laten bezorgen of zelf maken, want je maakt je maaltijden zelf en ga zo maar door.

- Je hoeft je geen zorgen te maken dat je bezit gestolen wordt, want je hebt weinig en wat je hebt is niet heel begerenswaardig voor dieven. Geen auto, niet de nieuwste smartphone, geen dure fiets. Het spreekt voor zich dat je je fiets wel goed op slot zet. Een minder waardevolle fiets kan ook gestolen worden.

- Je hoeft niet bang te zijn dat je aandelen ineens waardeloos zijn, je spaargeld of je huis door een huizen- of geldcrisis minder waard wordt. Jij hebt geen zorgen over aandelen en ander bezit en gaat fluitend door een nieuwe crisis.

- Je bent veel minder milieuvervuilend
, je vliegt niet, je stookt zo weinig mogelijk,  je gooit geen kleding of voedsel weg dat nog bruikbaar is. Je gebruikt minder grondstofverslindende en vervuilende apparaten.

Natuurlijk zijn er wel voorwaarden verbonden aan bovenstaande voordelen. Als je inkomen, dat al niet hoog is, om wat voor reden dan ook lager wordt of als je door ziekte ineens voor hogere kosten komt te staan, dan wordt het lastig om rond te komen, want dan wreekt het zich dat je weinig reserves hebt.
Een andere voorwaarde is, dat je inderdaad rond kunt komen van je inkomen en niet méér uitgeeft dan er in komt, want dat laatste levert onherroepelijk steeds hogere schulden op.

21 opmerkingen:

  1. Je mag gerust een dag niets posten als je geen inspiratie hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waar bemoei jij je mee? Wat een lelijke opmerking zeg.

      Verwijderen
    2. Haha, daar is mw. Zuur weer! 😂😂
      Ik vind het een hele leuke post, want zelf heb ik dit vaak ook gedacht.
      Minder bezit is ook minder zorgen, minder reizen betekent ook minder vaak vertragingen e.d. Less is more!

      Verwijderen
    3. Niets te posten ? Ik ben zo trots dat ik wel moet. Heel erg duurzaam leven. Kleren ( ver) maken. Reparaties zelf doen. En idd geen gevlieg en een dure auto. En zo voort.

      Verwijderen
  2. Een adere voorwaarde is ook dat je inkomen weliswaar laag is maar wel genoeg is om dat als je vaste lasten eraf zijn er nog genoeg overblijft om de meest banale dingen wel te blijven doen. En dat je bijvoorbeeld mischien niet veel stookt ,maar dan niet zit te blauwbekken in je huis, omdat je wel genoeg warme kleding hebt om warm te blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hihi. Waarschijnlijk bedoel je basale dingen? Ik kan me niet voorstellen dat je banale dingen zou willen doen....

      Verwijderen
  3. Wij hebben geen laag inkomen maar leven altijd al zo. Zijn tevreden zo, hebben geen behoefte aan dure vliegvakanties en steeds nieuwe spullen en steeds uit eten gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En die bovenstaande opmerking slaat nergens op.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik denk regelmatig dat heel veel problemen die we nu hebben of hebben gehad (klimaatcrisis, bankencrisis) er niet waren geweest als we met veel minder geld hadden moeten leven. Of überhaupt zuiniger hadden geleefd.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind het mooi, dat er ook eens wordt stil gestaan bij voordelen van weinig. Overal om je heen word je gestimuleerd om zoveel mogelijk te kopen en te kiezen. Daar worden mensen echt niet altijd gelukkiger van.
    Maar er zijn wel mensen (bedrijven) die veel verdienen aan wat anderen uitgeven.
    Dus wat mij betreft Aaf, een mooie tegengeluid op de maandagochtend.
    Groet Mariëtte

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Door de stress dat je steeds aan het rekenen bent of het allemaal wel kan en je vervolgens genoeg overhoudt de rrst van de maand zorgt er voor dat je de voordelen echt niet meer ziet.
    Ook een goedkope smartphone kan stuk gaan en heb je wèèr extra kosten.
    Ik heb zo min mogelijk (dure) spullen, maar zorg wel erg goed voor mijn spullen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Toen mijn kinderen klein waren en ik in de bijstand zat na een scheiding mocht ik thuis blijven tot zij naar de lagere school gingen.
    Daardoor had ik tijd om alles zelf te maken, van brood tot kleding, ik kon elke dag met ze naar de kinderboerderij. Wij hadden een yogaclubje om de beurt bij iemand thuis, uit een boekje, eentje voorlezen en een andere deed het voor. Later een volkstuin waar de kinderen een eigen stukje grond hadden met worteltjes en aardbeien.
    Nadeel: ik was aangenomen voor de tekenacademie maar dat mocht niet want als ik een opleiding kon volgen kon ik ook wel werken.
    Toch was het het een gelukkige tijd waarin eenvoudig leven vanzelfsprekend was.
    Nog een goede raad van mijn oma: leen alleen geld om brood te kopen, verder nergens voor. Mij geeft dit blog veel inspiratie! 😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn ouders hadden en hebben het motto: je mag geld lenen voor je studie, een koophuis én voor een ander vervoersmiddel dan een fiets voor je werk. Dat laatste alleen als je er niet met de fiets kunt komen.

      Verwijderen
  9. Nog meer voordelen van leven met weinig geld: het maakt je creatief, want je moet het doen met wat er is. Voor je eten betekent dit bijvoorbeeld dat je denkt in maaltijden ipv in recepten. Restverwerking, steeds andere kruiden, eitje/kaas/noten/restje vleeswaren ipv stuk vlees bij het eten.
    Ook koop je veel niet, want je hebt al iets in huis, wat het doel ook kan dienen. Of je koopt het tweedehands, waarbij je meteen al naar multifunctionaliteit kijkt. Nog een voordeel: je huis is geen beige eenheidsworst met visgraatparket en zwarte stalen deur, jouw inrichting is uniek. Leven met weinig geld laat je denken in mogelijkheden.
    Leven met weinig geld maakt ook dankbaar voor wat er wel is en voor wat zich opeens aandient. Het maakt trots als je toch een bedrag(je) hebt weten te sparen.
    Maar let wel: leven met TE weinig geld geeft heel veel stress en dat is helaas ook het geval voor veel mensen in Nederland. Dat er gewoon echt niet genoeg binnenkomt en dat bepaalde (onverwachte) uitgaven echt gedaan moeten worden.
    Rina

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het grote voordeel vind ik (zoals hierboven benoemd), dat arme mensenvaak een veel minder grote voetafdruk hebben, ook als ze niet bewust heel milieuvriendelijk leven.

    Wat ik ook merk bij arme mensen (en dan zie ik "armoede" maar even als spectrum), is dat armoede over het algemeen minder hebzuchtig maakt. Wonend in een armer land zie ik om me heen dat juist degenen met minder toch juist degenen zijn die altijd maar aan het geven en delen zijn. Zo hebben we een buurvrouw, ze zijn heel arm maar ik krijg regelmatig vers zelfgebakken brood van haar. Dat is waarschijnlijk de enige manier waarop ze kan delen. Ik vind het zo mooi. Uiteraard helpen wij hen ook met wat meer dan alleen brood, omdat we gelukkig in de positie zitten dat dat kan. We hebben hier geen voedselbanken maar een "systeem" van buren die voor elkaar klaar staan.
    Wat mensen zich niet altijd realiseren is dat ook als je geen cent te makken hebt, je alsnog anderen op zoveel manieren kan helpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. De periode in mijn leven dat we (met 4 personen) van een inkomen op bijstandsniveau moesten leven waren de nadelen echt groter dan de voordelen. De kosten van het schoolreisjes spaarde ik uit eigen mond (geen vlees, geen kaas etc.) De bijbetaling van het gehoorapparaatvoor onze jongste , ik lag er nachten wakker van. (Nee, we kregen daarvoor geen aanvulling van de soc.dienst) Dan maar geen goede winterschoenen en altijd last van wintertenen. Zelf kleding, speelgoed en cadeautjes maken deed en doe ik altijd. Uit de moestuin werd gejat. Geen muziekles of sport voor de dochters.
    In die jaren dacht ik echt niet dat er voordelen zaten aan arm zijn.
    Nu kies ik voor een sober, milieuvriendelijk leven. Toen had ik geen keus!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Herkenbaar!!
      Een jaartje of 3 jaar bijstand/bijstandsniveau overleeft iedereen wel.
      Problemen ontstaan zodra er veel mediche kosten zijn, zaken als wasmachine of koelkast stuk gaan etc.
      En altijd de stress van "even rekenen" is zeer vermoeiend.

      Verwijderen
  12. Zoals mijn ex schoonmoeder altijd zei: ik heb genoten van mijn armoede...
    Echt...nóóit begrepen. Je hoeft het geld niet over de balk te smijten maar armoede lijkt me énorm stressvol.
    Géén gezonde keuzes kunnen maken, nooit eens uit de band kunnen springen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Een ondersteuning voor het standpunt van Zuinigaan uit volstrekt onverwachte hoek in: https://www.nu.nl/achterklap/6307879/patricia-paay-vond-het-lastig-om-rijk-te-zijn-je-kijkt-nergens-meer-naar-uit.html.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja...te weinig om van te leven te leven of rijdom zijn ook wel 2 uitersten

      Verwijderen
  14. Het is een groot voordeel als je met weinig toe kan en tevreden bent met weinig en kleine dingen!
    Genoeg is genoeg! De mens is de grootste bedreiging van de aarde door meer en meer te consumeren en daardoor de aarde leegtrekken en vervuilen.
    Delen en eerlijk verdelen zou beter zijn dan al die hebzucht.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.