maandag 14 oktober 2024

Voordelen van leven met weinig geld

Als je weinig geld tot je beschikking hebt en eenvoudig leeft, heeft dat veel nadelen, maar zeker ook voordelen!

Dan vraag je je misschien af: Wat zijn dan die voordelen?
Dit zijn de voordelen zoals ik ze zelf ervaren heb toen ik in de bijstand zat:

- Je hoeft niet veel te kiezen, want er valt niet veel te kiezen. Dat geldt voor vakanties: 1 vakantie naar een goedkope bestemming is het maximum, want meer zit er echt niet in. Je hoeft niet te bedenken waar je de rest van het jaar naar toe gaat, want je blijft gewoon thuis. Hooguit een (paar) dagje(s) uit. Dat is het voordeligst.
Je hoeft niet te kiezen tussen eten laten bezorgen of zelf maken, want je maakt je maaltijden zelf en ga zo maar door.

- Je hoeft je geen zorgen te maken dat je bezit gestolen wordt, want je hebt weinig en wat je hebt is niet heel begerenswaardig voor dieven. Geen auto, niet de nieuwste smartphone, geen dure fiets. Het spreekt voor zich dat je je fiets wel goed op slot zet. Een minder waardevolle fiets kan ook gestolen worden.

- Je hoeft niet bang te zijn dat je aandelen ineens waardeloos zijn, je spaargeld of je huis door een huizen- of geldcrisis minder waard wordt. Jij hebt geen zorgen over aandelen en ander bezit en gaat fluitend door een nieuwe crisis.

- Je bent veel minder milieuvervuilend
, je vliegt niet, je stookt zo weinig mogelijk,  je gooit geen kleding of voedsel weg dat nog bruikbaar is. Je gebruikt minder grondstofverslindende en vervuilende apparaten.

Natuurlijk zijn er wel voorwaarden verbonden aan bovenstaande voordelen. Als je inkomen, dat al niet hoog is, om wat voor reden dan ook lager wordt of als je door ziekte ineens voor hogere kosten komt te staan, dan wordt het lastig om rond te komen, want dan wreekt het zich dat je weinig reserves hebt.
Een andere voorwaarde is, dat je inderdaad rond kunt komen van je inkomen en niet méér uitgeeft dan er in komt, want dat laatste levert onherroepelijk steeds hogere schulden op.

39 opmerkingen:

  1. Je mag gerust een dag niets posten als je geen inspiratie hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waar bemoei jij je mee? Wat een lelijke opmerking zeg.

      Verwijderen
    2. Haha, daar is mw. Zuur weer! 😂😂
      Ik vind het een hele leuke post, want zelf heb ik dit vaak ook gedacht.
      Minder bezit is ook minder zorgen, minder reizen betekent ook minder vaak vertragingen e.d. Less is more!

      Verwijderen
    3. Niets te posten ? Ik ben zo trots dat ik wel moet. Heel erg duurzaam leven. Kleren ( ver) maken. Reparaties zelf doen. En idd geen gevlieg en een dure auto. En zo voort.

      Verwijderen
    4. Dat vind ik dan weer raar. Trots zijn omdat je sober leeft. Als je handig bent is dat heel fijn, vooral als je minder geld hebt. Maar ik krijg weleens het nare gevoel dat er mensen zijn, heel sober levend en vaak meedelend dat zij vooral genieten van de kleine dingen, die zich moreel verheven voelen boven anderen. Autobezitters die weleens vliegen bijvoorbeeld.

      Verwijderen
  2. Een adere voorwaarde is ook dat je inkomen weliswaar laag is maar wel genoeg is om dat als je vaste lasten eraf zijn er nog genoeg overblijft om de meest banale dingen wel te blijven doen. En dat je bijvoorbeeld mischien niet veel stookt ,maar dan niet zit te blauwbekken in je huis, omdat je wel genoeg warme kleding hebt om warm te blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hihi. Waarschijnlijk bedoel je basale dingen? Ik kan me niet voorstellen dat je banale dingen zou willen doen....

      Verwijderen
    2. haha , zie het nu pas, maar je hebt gelijk.

      Verwijderen
  3. Wij hebben geen laag inkomen maar leven altijd al zo. Zijn tevreden zo, hebben geen behoefte aan dure vliegvakanties en steeds nieuwe spullen en steeds uit eten gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier iets vergelijkbaars; ruim voldoende inkomen, maar leven desondanks vrij sober. Maar het is wel plezierig dat je, in geval je geen tijd (of zin) hebt om te koken, je gewoon iets kunt laten bezorgen of ergens gaan eten, of gewoon iets aan te schaffen als je het nodig hebt, zonder daar zorgen over te moeten hebben.
      In dat opzicht voel ik me wel bevoorrecht.

      Verwijderen
    2. Hier net zo, maar ben me er altijd van bewust dat het een luxe is om dit vanuit keuze te doen

      Verwijderen
  4. En die bovenstaande opmerking slaat nergens op.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik denk regelmatig dat heel veel problemen die we nu hebben of hebben gehad (klimaatcrisis, bankencrisis) er niet waren geweest als we met veel minder geld hadden moeten leven. Of überhaupt zuiniger hadden geleefd.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind het mooi, dat er ook eens wordt stil gestaan bij voordelen van weinig. Overal om je heen word je gestimuleerd om zoveel mogelijk te kopen en te kiezen. Daar worden mensen echt niet altijd gelukkiger van.
    Maar er zijn wel mensen (bedrijven) die veel verdienen aan wat anderen uitgeven.
    Dus wat mij betreft Aaf, een mooie tegengeluid op de maandagochtend.
    Groet Mariëtte

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Door de stress dat je steeds aan het rekenen bent of het allemaal wel kan en je vervolgens genoeg overhoudt de rrst van de maand zorgt er voor dat je de voordelen echt niet meer ziet.
    Ook een goedkope smartphone kan stuk gaan en heb je wèèr extra kosten.
    Ik heb zo min mogelijk (dure) spullen, maar zorg wel erg goed voor mijn spullen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Toen mijn kinderen klein waren en ik in de bijstand zat na een scheiding mocht ik thuis blijven tot zij naar de lagere school gingen.
    Daardoor had ik tijd om alles zelf te maken, van brood tot kleding, ik kon elke dag met ze naar de kinderboerderij. Wij hadden een yogaclubje om de beurt bij iemand thuis, uit een boekje, eentje voorlezen en een andere deed het voor. Later een volkstuin waar de kinderen een eigen stukje grond hadden met worteltjes en aardbeien.
    Nadeel: ik was aangenomen voor de tekenacademie maar dat mocht niet want als ik een opleiding kon volgen kon ik ook wel werken.
    Toch was het het een gelukkige tijd waarin eenvoudig leven vanzelfsprekend was.
    Nog een goede raad van mijn oma: leen alleen geld om brood te kopen, verder nergens voor. Mij geeft dit blog veel inspiratie! 😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn ouders hadden en hebben het motto: je mag geld lenen voor je studie, een koophuis én voor een ander vervoersmiddel dan een fiets voor je werk. Dat laatste alleen als je er niet met de fiets kunt komen.

      Verwijderen
    2. Ik zou nooit lenen voor een auto. Of scooter of iets

      Verwijderen
  9. Nog meer voordelen van leven met weinig geld: het maakt je creatief, want je moet het doen met wat er is. Voor je eten betekent dit bijvoorbeeld dat je denkt in maaltijden ipv in recepten. Restverwerking, steeds andere kruiden, eitje/kaas/noten/restje vleeswaren ipv stuk vlees bij het eten.
    Ook koop je veel niet, want je hebt al iets in huis, wat het doel ook kan dienen. Of je koopt het tweedehands, waarbij je meteen al naar multifunctionaliteit kijkt. Nog een voordeel: je huis is geen beige eenheidsworst met visgraatparket en zwarte stalen deur, jouw inrichting is uniek. Leven met weinig geld laat je denken in mogelijkheden.
    Leven met weinig geld maakt ook dankbaar voor wat er wel is en voor wat zich opeens aandient. Het maakt trots als je toch een bedrag(je) hebt weten te sparen.
    Maar let wel: leven met TE weinig geld geeft heel veel stress en dat is helaas ook het geval voor veel mensen in Nederland. Dat er gewoon echt niet genoeg binnenkomt en dat bepaalde (onverwachte) uitgaven echt gedaan moeten worden.
    Rina

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het grote voordeel vind ik (zoals hierboven benoemd), dat arme mensenvaak een veel minder grote voetafdruk hebben, ook als ze niet bewust heel milieuvriendelijk leven.

    Wat ik ook merk bij arme mensen (en dan zie ik "armoede" maar even als spectrum), is dat armoede over het algemeen minder hebzuchtig maakt. Wonend in een armer land zie ik om me heen dat juist degenen met minder toch juist degenen zijn die altijd maar aan het geven en delen zijn. Zo hebben we een buurvrouw, ze zijn heel arm maar ik krijg regelmatig vers zelfgebakken brood van haar. Dat is waarschijnlijk de enige manier waarop ze kan delen. Ik vind het zo mooi. Uiteraard helpen wij hen ook met wat meer dan alleen brood, omdat we gelukkig in de positie zitten dat dat kan. We hebben hier geen voedselbanken maar een "systeem" van buren die voor elkaar klaar staan.
    Wat mensen zich niet altijd realiseren is dat ook als je geen cent te makken hebt, je alsnog anderen op zoveel manieren kan helpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. De periode in mijn leven dat we (met 4 personen) van een inkomen op bijstandsniveau moesten leven waren de nadelen echt groter dan de voordelen. De kosten van het schoolreisjes spaarde ik uit eigen mond (geen vlees, geen kaas etc.) De bijbetaling van het gehoorapparaatvoor onze jongste , ik lag er nachten wakker van. (Nee, we kregen daarvoor geen aanvulling van de soc.dienst) Dan maar geen goede winterschoenen en altijd last van wintertenen. Zelf kleding, speelgoed en cadeautjes maken deed en doe ik altijd. Uit de moestuin werd gejat. Geen muziekles of sport voor de dochters.
    In die jaren dacht ik echt niet dat er voordelen zaten aan arm zijn.
    Nu kies ik voor een sober, milieuvriendelijk leven. Toen had ik geen keus!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Herkenbaar!!
      Een jaartje of 3 jaar bijstand/bijstandsniveau overleeft iedereen wel.
      Problemen ontstaan zodra er veel mediche kosten zijn, zaken als wasmachine of koelkast stuk gaan etc.
      En altijd de stress van "even rekenen" is zeer vermoeiend.

      Verwijderen
  12. Zoals mijn ex schoonmoeder altijd zei: ik heb genoten van mijn armoede...
    Echt...nóóit begrepen. Je hoeft het geld niet over de balk te smijten maar armoede lijkt me énorm stressvol.
    Géén gezonde keuzes kunnen maken, nooit eens uit de band kunnen springen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Een ondersteuning voor het standpunt van Zuinigaan uit volstrekt onverwachte hoek in: https://www.nu.nl/achterklap/6307879/patricia-paay-vond-het-lastig-om-rijk-te-zijn-je-kijkt-nergens-meer-naar-uit.html.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja...te weinig om van te leven te leven of rijdom zijn ook wel 2 uitersten

      Verwijderen
  14. Het is een groot voordeel als je met weinig toe kan en tevreden bent met weinig en kleine dingen!
    Genoeg is genoeg! De mens is de grootste bedreiging van de aarde door meer en meer te consumeren en daardoor de aarde leegtrekken en vervuilen.
    Delen en eerlijk verdelen zou beter zijn dan al die hebzucht.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Goed onderwerp. Voor iedereen die langere tijd wat minder te besteden had heel herkenbaar. Ik heb nog steeds niet veel nodig en vind 1x per jaar op vakantie genoeg.
    In mijn zuinige jaren waren de uitjes sober, op de fiets weg, eten en drinken van huis mee en hooguit een ijsje halen of een leuk pontje nemen. Toch voelde ik me nooit arm.
    En ja, ik had geen zorgen of ik mijn schoenen kon vervangen, of de ziektekosten kon betalen. Dat nivo is me gelukkig bespaard gebleven.
    Ik kijk nog altijd of ik iets kan oplossen met wat er al is, zelf kan maken etc. Zo'n patroon slijt erin.
    Hroet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Nog een voordeel: je krijgt veel meer waardering voor wat je wel hebt / krijgt of kunt aanschaffen; een cadeautje, een leuk kledingstuk van de kringloop, een meevaller, vakantiegeld enz.. Gister op bezoek bij familie met veel te veel geld en uitgeefdrang: overal spullen, kinderen zijn niet nieuwsgierig naar de cadeaus (meer van hetzelfde, en ze hebben alles al) en kunnen niet kiezen. En totaal geen aandacht voor de moeite die je hebt gedaan. Zelf gelukkig geen gebrek, maar wel waardering voor wat er is, omdat er ook mindere tijden waren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat is waar. Van die hele lekkere paaseitjes die ik op het werk kreeg, of een banketstaaf bij vrijwilligerswerk, ik was overal echt blij mee. Leuk dat je die benoemt, Groet, G

      Verwijderen
  17. Ik vond het een verfrissende blog. Nu is het denk ik zo dat veel mensen die echte armoede kennen misschien minder vaak aan de voordelen denken. Ik weet het niet, ik heb nooit armoede meegemaakt. Ik leef nu niet enorm sober, maar ben me wel veel bewuster gaan gedragen om mijn steentje aan het milieu en een betere maatschappij bij te dragen. Ik koop veel minder en veel bewuster. Maar ik weet dat ik het goed heb en dan is het makkelijk praten, ik kan keuzes maken, en dat is een luxe positie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Echte armoede heeft in mijn ogen nooit, maar dan ook nooit voordelen.
      De stress die je er van krijgt is killing voor je lijf, maar ook mentaal.

      Verwijderen
  18. Maar er zelf voor kiezen om sober te leven is natuurlijk iets heel anders dan gedwongen worden om sober te moeten leven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies, dat wordt vaak vergeten.
      En sober is wat anders dan armoede.

      Verwijderen
  19. Als je van weinig rond kunt komen, maar je kunt wel werken, dan hoef je minder te verdienen om toch comfortabel te leven, en kun je dus eventueel minder uren werken of eerder stoppen met werken. Bij een lager salaris betaal je ook "lekker" minder belasting.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Heb je Ook als je geen benen hebt, Geen schoenen geen kousen, geen platvoeten, geen stinkende voeten, goed onderwerp Aaf, hahahaha

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je geen benen hebt, heb je waarschijnlijk meer kosten dan met 2 benen, aangepaste woning, aangepaste auto, rolstoel, misschien protheses. Ik denk eerlijk gezegd niet dat leven zonder benen voordeliger is.

      Verwijderen
  21. Wij zijn steeds meer gaan verdienen de laatste jaren. Maar ik leef nog steeds als een student en geef zo weinig mogelijk uit. Op vakantie niet geweest de afgelopen 5 jaar, maar wel dagjes uit met de museumjaarkaart. En ook genieten van mooi weer in de achtertuin, fietsen een wandeling. Inderdaad geen wereldreis met het vliegtuig.

    Als kind opgegroeid in armoede. Ik wist niet beter maar een simpel kaartje spelletje of yathzee vind ik nog steeds heel leuk.

    Echt armoede is niet leuk dat je geen kleding of schoenen kan kopen en geen geld voor eten.

    Binnenkort gaan wij verhuizen van onze eengezinswoning 120m2 naar een kleiner woning met 1 slaapkamer (57m2) maakt het leven ook weer makkelijker. Minder schoonmaken, minder spullen kunnen opslaan/bewaren.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ik heb een paar jaar heel sober moeten leven, maar had het toch goed: een gedeelde moestuin met een vriend (de lage huur werd gesubsidieerd door de gemeente), alles met de fiets, lage huur (met dan ook nog huursubsidie), OV-jaarkaart, vrijwilligerswerk waarbij ik veel mensen ontmoette en iets deed waar ik achter stond, etc. Mijn baan leverde niet zoveel op, maar dat hoefde ook niet.
    Wat mij erg geholpen heeft, is dat ik één dag in de week van mezelf geld mocht uitgeven. Dat was zowel cash als overschrijving; elke donderdag (want dan kwam het papieren bankafschrift binnen) pakte ik mijn boekhouding en betaalde wat er die week betaald moest worden, ging boodschappen doen met mijn strikte lijst, en legde contant geld opzij voor de uitgaven van die week. Als ik iets duurders/groters nodig had, keek ik in de loop van de week in de winkel(s), maakte mijn keuze, en kocht het dan op donderdag.
    Het was zo bevrijdend om de rest van de week niet met geld bezig te hoeven zijn, en te weten wat ik ging eten.
    NB: ik was deze periode alleen; nu ik een gezin heb is het allemaal veel lastiger! Maar we hoeven niet meer zo heel erg op te passen.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Iedereen kijkt naar mensen die meer verdienen. Het alternatief is veel vrolijker. Als je naar de hele wereldbevolking kijkt, leven velen van een dollar per week, en sommigen van een miljoen dollar per week. Op deze schaal ben zijn jij en ik rijk.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.