vrijdag 1 augustus 2025

In de afgelopen week op mijn bord

Deze keer weer eens een lijstje van maaltijden die ik in de afgelopen week at. Vaak hetzelfde en regelmatig kookte ik voor meer dagen tegelijk. Of er bleef veel over van de maaltijd van mijn kleinzoons die op zaterdag bij mij waren. Ik probeer zo gevarieerd mogelijk te eten, maar ik gooi geen restjes weg als het eten nog goed is. 

Vrijdag 25 juli
- Ontbijt met knäckebröd met halvarine, cottage cheese en gesnipperde radijs
Koffie met veel sojamelk.

Lunch
- volkoren brood met halvarine en met 100% pindakaas en gesnipperde komkommer
- Koffie met veel sojamelk.

Avondeten

- Chinese schotels op het verjaardagsfeest van een vriendin. De vegan opties waren niet smakelijk: zompige tofoe en tempé, zoveel minder lekker dan wanneer ik het zelf klaar maak! Ik besloot voor deze keer niet vegan te eten en nam een stokje saté, stukjes rundvlees en kip en wat ei en groenten zoals je die bij de Chinees vindt: taugé, sperziebonen, gemarineerde komkommer, prei, witte kool, atjar tjampoer en wat gele rijst. 

Zaterdag 26 juli

ontbijt
- met knäckebröd met halvarine, humus en gesnipperde radijs
- Koffie met veel sojamelk.

Lunch

 - volkoren brood met 100% pindakaas en gesnipperde radijs
- Koffie met veel sojamelk.

Avondeten
(samen met kleinzoons, die een vegan hamburger, ovenfriet en komkommer en een waterijsje na aten)

- traybake met uien, rode paprika, courgette
- balletjes falafel
- aardappelkroketjes uit de oven
- 2 schijven meloen
 
Zondag 27 juli
ontbijt
- met knäckebröd met halvarine, humus en gesnipperde radijs
- Koffie met veel sojamelk.

- Lunch 
 - volkoren brood geroosterd
- zelfgemaakte broccolisoep met ui
- Koffie met veel sojamelk.

- Avondeten: 
Resten van de maaltijd van de kleinzoons van gisteren: 
- ovenfriet
- vegan hamburger
- komkommersalade 
en vers gekookte sperziebonen
- Koemelkyoghurt met banaan en lijnzaad

Maandag 28 juli 
ontbijt:
 - met knäckebröd met halvarine, 100% pindakaas en gesnipperde radijs
- Koffie met veel sojamelk.

- Lunch met geroosterd volkoren brood, belegd met humus en gesnipperde koolrabi
- Koffie met veel sojamelk.

- Avondeten: 
Resten van de maaltijd van de kleinzoons van zaterdag: 
- ovenfriet
- vegan hamburger
- komkommersalade 
en gekookte sperziebonen
- Koemelkyoghurt met banaan

Dinsdag 29 juli
- Ontbijt

- Volkoren knäckebröd met gemengde notenpasta (pinda, amandel en cashew)
- Koffie met veel sojamelk.

- Lunch met geroosterd volkoren brood, 100% pindakaas en een banaan 
- Koffie met veel sojamelk.

- Avondeten
- 2e deel zelfgemaakte broccolisoep met ui (afgelopen zondag gekookt)
- Naanbrood met een burger
- Koemelkyoghurt met banaan, cranberry's  en lijnzaad

Woensdag 30 juli

- Ontbijt 
- Koemelkyoghurt met een halve banaan, cranberry's en lijnzaad
- Koffie met veel sojamelk.

- Lunch
- geroosterde volkoren boterham met marmite en een halve banaan
- Koffie met veel sojamelk.

- Avondeten
- Pasta met rode paprika, courgette, kastanjechampignons en ui en vegan kipstukjes en verse olijven. 
- Koemelkyoghurt met verse blauwe bessen

Donderdag 31 juli
- Ontbijt

- Volkoren knäckebröd met magere smeerkaas
- Koffie met veel sojamelk.

- Lunch
- geroosterde volkoren boterham belegd met humus en gesnipperde koolrabi
- Koffie met veel sojamelk.

- Avondeten
- Pasta met rode paprika, courgette, kastanjechampignons en ui en vegan kipstukjes  en verse olijven.
- Koemelkyoghurt met  verse blauwe bessen

NB ik besmeer al mijn brood en knäckebröd met halvarine en zo nu en dan met roomboter.  Voor mij zo vanzelfsprekend dat ik het niet genoteerd heb.
Tussendoortjes zoals fruit en noten zijn ook niet vermeld. 

18 opmerkingen:

  1. Als iemand voor mij speciaal vegetarisch eten maakt eet ik het altijd op, ook al is het niet lekker. Ik eet trouwens liever niets dan dode dieren- en dat zegt wat, want ik ben een veelvraat! Maar als je normaal wel vlees of vis eet, is het moeilijk om lekker vegetarisch eten klaar te maken heb ik gemerkt.
    Ik stel dan ook meestal voor om zelf iets mee te brengen, en als mensen zich daardoor bezwaard voelen kun je als "tegenprestatie" om een extra lekker toetje bedelen, haha!
    Maar, ieder zijn ding hoor. Iemand die af en toe vlees of vis eet doet ook al een stapje in de goede richting. En ik neem melk en yoghurt, waar ik in bepaalde kringen erg op aangekeken word.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit eten op vrijdag was afgehaald en er waren maar weinig vegetarische keuzes en wel vrij veel vegetariërs. Als iemand speciaal voor mij vegan of vegetarisch kookt dan eet ik dat wel op. Nu koos ik na een paar hapjes tofoe en tempé deze keer toch maar voor iets dat niet vegan of vegetarisch was. Één of twee keer per jaar vlees vind ik geen probleem.

      Verwijderen
  2. Hou je de eetapp van Voedingscentrum nog bij?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi, voor mij is het aantal vezels super belangrijk. Ook dat eiwitten in orde zijn, op onze leeftijd zijn de nieren al iets minder. Een aangepaste hoeveelheid eiwitten ook,
      Inmiddels is het automatisch bijhouden van kalium, b12, vitamine .c er bij gekomen. Super saai. En ook de runder bottenbouillon in de vorm van poeder gelatine p, want makkelijker een dagelijkse gang van zaken, ook de vetten. Kotsmisselijk word ik er van. Maar ik merk dat ik scherper ben. En bij het weegmoment op de sportschool komt dit ook voorbij.

      Verwijderen
  3. Zo'n traybake lijkt me erg lekker! Ik vergeet telkens dat dit een optie is. Het zit (nog) niet in mijn systeem blijkbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat ik nog vergat, is dat er ook een hele doorgesneden bol knoflook in zat.

      Verwijderen
  4. Wat heerlijk allemaal! Ik probeer zelf ook steeds meer vegetarisch te eten. Dat lukt vrij aardig maar ook ik heb nog geen lekkere manier gevonden om tempeh te maken. Heb jij misschien tips?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. https://foxilicious.nl/recept-lekkerste-tempeh-knapperig/
      Ik doe het zo. Ik at een jaar geleden in een Indiaas restaurant in York (Engeland) heerlijke tempé. In superdunne plakjes.

      Verwijderen
    2. Dankjewel, ik ga het proberen!

      Verwijderen
    3. Probeer ipv tempeh of tofu ook eens Peasmakers. Kun je ook zoveel mee en een Nederlands produkt.

      Verwijderen
    4. Heerlijk, maar door het glaceren met ketjap manis krijg je best veel suiker binnen. Zucht. Het is ook altijd wat he?

      Verwijderen
    5. Tamari kan ketjap heel goed vervangen. En daar zit geen suiker in

      Verwijderen
  5. Nu is het tijd je sojamelk af te zweren Aaf!
    Zo niet gaan wij als XR Groningen demonstreren.
    Te vervuilend en dus slecht voor de planeet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sojameel zorgt dat dieren gezond blijven en goed ontwikkelen, wat zorgt voor een hoge kwaliteit vlees (en zuivel en eieren uiteraard). De eiwitten in soja zijn van hoge kwaliteit en bevatten aminozuren die goed verteerbaar zijn. Daarnaast zit soja boordevol vezels, onverzadigde vetten, vitaminen en mineralen.
      Bron: vlees.nl https://www.vlees.nl/themas/diervoer/soja/
      Dus wat is precies het verschil tussen zelf sojamelk drinken en vlees en zuivel consumeren dat afkomstig is van dieren die met soja gevoed worden? Om 1 kilo vlees te produceren en 1 liter koemelk te maken is veel meer soja nodig dan voor het maken van vegan producten die gemaakt zijn op basis van soja.

      Verwijderen
    2. Dus je kunt beter bij de zuivelfabriek of bij grote kippenstallen gaan demonstreren. Die zijn pas echt vervuilend en slecht voor de planeet.

      Verwijderen
  6. Gisteren kon ik mijn vraag niet gepubliceerd krijgen, daarom nu nog even:
    drink je niets meer als het avond is?

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie worden niet geplaatst.
Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.