Bespaartips


Dit is een lange pagina, door naar beneden te scrollen kom je langs:
tips om je inkomen te vergroten
tips om te bezuinigen in het algemeen

roken en alcohol
tips zuinig met voeding
tips over zuinig omgaan met energie en water
tips over zuinig zijn met kleding

Veel succes!

Wat doe je als je regelmatig geld te kort komt?
Grappig gezegd:
wat doe je als je aan het einde van je salaris nog een stukje maand overhoudt?
Natuurlijk is het helemaal niet grappig om geld tekort te komen, het houdt in, dat je niet rond kunt komen en dat je ten opzichte van je inkomen te veel geld uitgeeft.
De eerste stap is: maak een overzicht van alle inkomen en van alle uitgaven. Zorg dat je echt alles op een rijtje hebt, dan weet je hoe je er voor staat.
Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een schrift of een huishoudboekje
Wat kun je aan je tekorten doen?
- Zorgen dat je meer inkomen krijgt
* meer gaan werken
 * opslag vragen
 * een bijbaan nemen
 * kleine extra dingen doen: werken op een stembureau, mail lezen van bijvoorbeeld Euroclix en MoneyMiljonair, mystery guest worden. Bij Euroclix verdien ik tegenwoordig €850,- per jaar. Klik op de link in de rechterkolom, daar kun je lezen hoe het werkt.
 * een handeltje gaan drijven in artikelen die je goedkoop opkoopt en vervolgens met winst verkoopt
 * zelf goederen gaan produceren en die gaan verkopen: kleding, sieraden
Als je meer inkomen hebt en je geeft net zo veel geld uit als er in komt, dan is het probleem van geldtekort in principe opgelost.
Wat kun je verder doen?
- Bezuinigen en besparen op je uitgaven:
* Zoek een leverancier van goedkope energie en stap over. Er zijn veel vergelijkingssites waar je een goed bij jou wensen passende leverancier kunt vinden.
* Zoek een goedkope (zorg)verzekeraar en stap over. Zeg overbodige verzekeringen op. Je hoeft je niet overal tegen te verzekeren. Het is vaak veel goedkoper als je het risico zelf draagt.
* Kritisch kijken naar je lidmaatschappen en abonnementen. Heb je ze allemaal nodig, of kun je zonder? Als je denkt dat je zonder kunt, zo snel mogelijk opzeggen.
 * Speel je mee in loterijen? Weggegooid geld, mee stoppen. De kans iets te winnen is heel klein.
 * Bezuinig op energieverbruik: let op energieslurpers, verwarming een paar graadjes lager.
 * Bezuinig op je boodschappen: let op reclames, koop geen kant en klaar en kies niet voor A-merken.
 * Hergebruik en repareer, kies voor 2e hands
 * Doe je auto van de hand en fiets en loop.
 * Ga dicht bij huis op vakantie of vier vakantie in eigen tuin.
 * Stop NU met roken, dat alleen bespaart je heel veel euro's per jaar
Als je alle hierboven beschreven tips uitvoert, kun je honderden euro’s per week besparen en verdienen. De combinatie van inkomen vergroten en uitgaven verminderen werkt gegarandeerd.
Over bezuinigen en besparen kun je nog veel meer vinden op dit weblog. Gebruik de zoekfunctie en je vindt diverse gedetailleerde tips.
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Bezuinigen en geld overhouden – hoe houd je het vol?
Bij bezuinigen en zuinig leven is het belangrijk om een lange adem te hebben, korte tijd bezuinigen levert weinig op, tenzij je toevallig Bill Gates heet (en het bijbehorende inkomen hebt). Een (hypotheek) schuld wegwerken of een buffer opbouwen, of gewoonweg leven van weinig inkomen omdat er niet meer is, is een kwestie van volhouden.
Hoe voorkom je dat zuinig leven aanvoelt als een soort straf?
- Maak van bezuinigen een sport. Lukt het om in vergelijking met afgelopen jaar nog meer energie te besparen? Dan heb je het uitstekend gedaan. Wees trots op je resultaten, het maakt niet uit of anderen nog zuiniger kunnen.
- Als ik weer eens voor bijna niets een leuke inkoop gedaan heb bij de kringloop, dan ben ik de koning te rijk. Een leuk en handig kastje, een mooie mok, een leuk sjaaltje, een geweldige lap stof, mooi bestek. Allemaal dingen bijna voor nop, waar jij nog jaren plezier van kunt hebben. Geniet van de aankopen die je wèl doet.
- Gun jezelf leuke dingen. Wat een mens leuk vindt is voor iedereen verschillend: een uitstapje naar een museum, een dag naar het strand, een luie vakantie, een lekker etentje, een mooie plant, een fijn boek. Noem maar op. Belangrijk is om jezelf zo nu en dan dingen te gunnen, je bent het waard om verwend te worden. Daarbij moet je bedenken dat je jezelf ook kunt verwennen, het hoeft niet altijd van een ander te komen. Maar ...... verwen jezelf niet dagelijks/wekelijks.
- Stel je doelen niet te hoog. Het is heel teleurstellend en demotiverend om te merken dat je je gestelde besparingsdoelen niet kunt halen. Te hoge doelen, maken dat je er mee ophoudt en dat is niet de bedoeling van je nieuwe, zuinige leven. Begin stapje voor stapje. Het is een heerlijk gevoel om je doelen wèl te halen en te zien dat je het kunt. Als je doelen echt te bescheiden zijn, kun je ze altijd nog naar boven bijstellen.
Na verloop van tijd zul je merken dat zuinig leven een gewoonte is geworden, dat kan even duren, maar die tijd komt echt. Dan valt het jezelf niet eens meer op dat je zuinige keuzes maakt en geld bespaart, dan is dat helemaal normaal.
Dan is je houding anders, dan denk je: hoezo bezuinigen? Ik geniet toch van het leven en ik heb het toch hardstikke goed?
Als je op zo'n moment in je leven bent, verbaas je je over mensen die niet zuinig leven en kopen om het kopen.

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Bezuinigen, hoe doe je dat succesvol?
Als ik kijk naar bezuinigen en besparen dan is volgens mij de beste manier:
GEEF ZO WEINIG MOGELIJK GELD UIT. Iedereen kan dit doen. Het gaat niet om het vinden van koopjes en het aflopen van aanbiedingen.
Waar het vooral om gaat is:
 - bepaal of je artikelen op dit moment echt nodig hebt. Kun je zonder, koop het NIET. Wacht in ieder geval even om te overwegen of je het artikel echt wilt kopen, het kan altijd nog.
 - laat je niet verleiden om dingen te kopen die je helemaal niet nodig hebt
 - koop dingen die wel nodig hebt (of denkt nodig te hebben) zo veel mogelijk 2e hands
 - koop basisvoedsel waar je zelf nog van alles aan moet doen, koop geen kant en klaar, maar pas op voor ingevlogen groenten en fruit uit verre landen. Die zijn duur en belasten het milieu.
- met basisvoedsel bedoel ik ook: diepvries, blikken en potten. Bij de diepvries heb ik wel weer een kanttekening: koop ook hier geen kant en klaar, maar een zak sperzieboontjes of doppertjes.
 - je hoeft niet met de laatste mode mee te gaan. Koop en maak zo veel mogelijk tijdloze kleding. Die gaat jaren mee en verveelt ook minder snel. Koop ook tweedehands, dan heb je er voor weinig leuke kledingstukken bij. Ruil met anderen, vooral bij kinderkleding is dit heel handig.
- zelf dingen maken, produceren en repareren. (bijvoorbeeld banden plakken, taarten bakken, groente telen)
- bespaar op energie
- laat je geen financiële producten aansmeren door banken en verzekeringen. Die willen er alleen zelf beter van worden. Jij wordt daar geen cent beter van.
- mijd reclame, in welke vorm dan ook. Reclame zet aan tot kopen van dingen waarvan het heel erg de vraag is of je ze gekocht zou hebben als je de reclame niet gezien of gelezen had.
Ook kun je geld overhouden door meer geld te verdienen (en je uitgaven hetzelfde te houden), maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Het hangt af van je situatie of je meer geld kunt verdienen dan wat er nu binnenkomt. Meer verdienen kan door bijbanen, ander (beter betaald) werk, promotie, meer uren werken. Een beetje jammer dat niet iedereen meer inkomen kan verwerven, maar ja, een leven van alleen maar hard werken is ook niet alles, moet je maar denken.
Nu is dat weinig geld uitgeven gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ook ik trap nog wel weer eens in aanbiedingen die ik helemaal niet nodig heb. Of dingen zijn zó afgeprijsd dat ik ze naar mijn gevoel eigenlijk niet kan laten liggen.
Is het erg? Welnee!! Het gaat om kleine bedragen en eerlijk gezegd is een uitspatting op zijn tijd wel lekker!!
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Alle kleintjes maken één grote.

Het lijkt misschien een open deur, maar het is toch echt zo. Als je dagelijks bespaart op de kleine dingen, dan wordt dat in totaal een flink bedrag.
Waar kun je dagelijks op besparen?
- gebruik afgepaste hoeveelheden, zodat je niets hoeft weg te gooien – dat geldt voor warm water, voeding, koffie, thee, tandpasta, (af)wasmiddel, douche-gel etc. Experimenteer met kleinere hoeveelheden, wat is voor jou nog werkzaam/comfortabel.
- doe het zelf, maak zelf je ontbijt klaar met eenvoudige ingrediënten, neem je boterhammen mee naar werk en school, kook zelf met basisingrediënten en koop geen kant en klaar. Organiseer zelf (kinder) verjaardagsfeestjes, bak zelf taarten.
- repareer en maak het zelf, plak je fietsband, repareer een gaatje in kleding, kweek kruiden, groenten en fruit.
- doe langer met je spullen, mobieltjes, meubels, etc hoeven niet zo vaak vervangen als de commercie je wil doen geloven. Onderhoud draagt bij aan duurzaamheid.
- wees energiebewust, kies voor spaarlampen, zet de thermostaat wat graadjes lager, douche kort, doe geen halve wasjes, was met lage temperaturen, gebruik zo weinig mogelijk energieverslinders zoals waterbedden, droogtrommels, airco's en andere energieslurpers. Alles wat uit kan, opladers en wat niet al meer, uit doen en niet op standby laten staan. Droog je was buiten, dan ruikt het heerlijk en buiten drogen kost geen stroom.
- hergebruik en koop 2e hands, er is een enorme markt in 2e handskleding, boeken en niet te vergeten auto's. Ook andere zaken zijn prima 2e hands te krijgen. Ruil met andere ouders kinderkleding.
- loop en fiets waar dat kan, het scheelt benzine en sportschool.
Kan het minder? Misschien is dit een goed idee:
1x vakantie per jaar, niet naar verre werelddelen, maar gewoon in Europa
bescheiden feestjes,
bescheiden cadeaus,
je hebt geen 20 paar schoenen nodig,
niet een tv in iedere kamer, maar gewoon 1 in de huiskamer
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Roken en Alcohol
Je hebt geen sigaretten en alcohol nodig, sterker nog, het is héél ongezond! Dus stop er mee, dat levert heel veel geld op. Rokers, reken maar eens uit hoeveel geld je maandelijks uitgeeft aan roken. Mensen die alcohol drinken: tel eens op wat je uitgeeft aan alcoholhoudende dranken. Kraanwater en thee is stukken goedkoper.
Al dat geld dat je jaarlijks uitspaart kun je beter gebruiken om je schulden af te lossen en je blijft er nog gezond bij ook!
In veel gevallen vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van programma's die je helpen om te stoppen met roken. Als je alcohol verslaafd bent, dan kun je ook daar hulp bij krijgen!
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Voeding
- Koop van bederfelijke waar goed afgepaste hoeveelheden, zodat je niets - bedorven of beschimmeld  hoeft weg te gooien.
- Koop geen voeding die je niet lekker vindt, die belandt uiteindelijk vaak in de vuilnisbak en dan heb je dus je geld voor niets uitgegeven.
- Vermijd merkartikelen en maak en snijd alles zelf: de pastasaus, de groenten van de hutspot, schil zelf de aardappels, kook zelf je nagerecht etc.
- Gebruik goedkope grondstoffen: koop geen groenten van buiten het seizoen, gebruik diepvriesgroenten. Koop simpele pasta van 69 cent per kilogram en zilvervliesrijst van 97 cent per kilo. Winterwortelen, diepvriesspinazie, kool, uien, zuurkool en diepvries sperziebonen zijn heel goedkoop. Er is groot verschil tussen de verschillende winkels en verschillende merken. Let op aanbiedingen.
- Koop groot in, bij voorkeur tijdens aanbiedingen: bijvoorbeeld 10 kg aardappels voor 1 euro. Als je even rekent, betekent dat dus dat deze aardappels 10 cent per kilo zijn.
- Vlees/vis en aanverwant: word (parttime) vegetariër en eet vaker als alternatief voor vlees een eitje of peulvruchten. Peulvruchten zijn heel eiwitrijk, goedkoop en supergezond. Ik vind zelf bruine bonen, kikkererwten en spliterwten heel lekker, dat laatste in de erwtensoep. Alles zelf voorgeweekt en gekookt. Een stuk goedkoper dan entrecote of biefstuk. Als je vlees wilt eten, let op aanbiedingen en afgeprijsde verpakkingen. Halveer in recepten de hoeveelheid vlees en voeg extra groenten toe.
- Koop voordelig brood, bijvoorbeeld 3 broden voor 2 euro bij de Albert Heijn. Een snee brood kost op deze manier nog geen 3 cent per stuk. Vries je voorraad brood in en ontdooi alleen wat je voor de dag nodig hebt. Je kunt ook zelf brood gaan bakken. Om het brood te besmeren, gebruik je goedkope margarine, bij dezelfde grootgrutter. Als je dit brood belegt met (dun) jam, pindakaas of chocopasta, heb je boterhammen voor weinig geld. Deze kun je ook meenemen als lunch. Ik neem vaak dubbele boterhammen met plakjes komkommer en een laagje kaas mee als lunch. Gezond, lekker en niet duur. Ontbijten doe ik vaak met een geroosterde boterham met pindakaas of appelstroop. Granen uit dozen zijn als broodmaaltijdvervanger erg duur, een maaltijd met cruesli, cornflakes, gepofte rijst of andere graanontbijten zijn zeer prijzig en lang niet zo gezond als gewone volkoren boterhammen, omdat ze vaak veel te zoet zijn.
 - Drink kraanwater, melk, thee, koffie en limonade van limonadesiroop, géén frisdrank, géén wijn, géén bier, alleen bij feestelijke gelegenheden drink je iets anders.
- Koop geen voeding met toegevoegde vitamines. Evenwichtige voeding bevat voldoende vitamines, toegevoegde vitamines heb je niet nodig. Bij voeding met toegevoegde vitamines is vooral het een en ander toegevoegd aan de prijs.

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

HOUDBAARHEID


Als je alles weet over houdbaarheid kun je geld besparen.
Hier een aantal tips over bewaren van voeding.
 Op voedingsproducten staat een aanduiding over de houdbaarheid of de uiterste verkoopdatum.
 Tenminste houdbaar tot, of te gebruiken tot zijn gangbare termen.
Wat betekenen die termen?
Kun je voedingsmiddelen eten die over de datum zijn?
Het is heel handig te weten hoe lang je de verschillende etenswaren kunt bewaren, zodat je niet te veel in voorraad hebt en voedsel weg moet gooien. Dat is jammer voor het geld en de moeite die het gekost heeft om het product bij jou te krijgen. Het is lang niet altijd zo dat je een product dat over de houdbaarheidsdatum is, meteen moet weg gooien, in sommige gevallen is het nog prima te gebruiken.
Dus let op wat je weg doet.
Je zou een onderscheid moeten maken tussen houdbare spullen en spullen die snel bederven.
 Die laatsten zijn: vlees, gevogelte, vis, zuivel. Deze kun je, als je de etenswaren op een goede manier vervoert en bewaart, goed houden tot de datum die op de verpakking staat. Als er geen verpakking is, omdat ze bijvoorbeeld op de markt gekocht zijn, is het raadzaam de producten snel, bij voorkeur nog dezelfde dag te consumeren en tot de bereiding koel te bewaren. Zeker bij vlees, kip en vis zou ik je niet aanraden dit na de uiterste datum nog te gebruiken. Je kunt er akelig ziek van worden.
Eieren is al weer een ander verhaal. Daar staat een THT datum op de ik regelmatig overschrijd. Wat ik doe: ik bewaar eieren in de koelkast en als ik een ei ga bakken dat een paar dagen over datum is, ruik ik aan een ei nadat ik hem opgebroken heb.
Geen stank: niets aan de hand. Rotte eieren ruik je echt wel!
Ziek ben ik van eieren over datum nog nooit geweest. Zorg er wel voor dat je het ei goed door bakt, zodat je het lang genoeg verhit. Maar dat moet ook met verse eieren, want ook die kunnen besmet zijn met bijvoorbeeld salmonella.
 Kaas: blijft tamelijk lang goed. Zolang er geen zichtbare schimmel op staat, kun je het consumeren. Bij schimmel kun je de schimmelplekken er af snijden en de rest consumeren, dat deed mijn hele familie. Omdat zowat mijn hele familie in de kaas/zuivel werkte, lijkt mij daar niets mis mee.
Langer houdbare voeding:
Diepvries: het is van belang dat diepgevroren voedsel niet ontdooit, ook niet een beetje. Tijdens de periode in de vriezer gaat de kwaliteit heel langzaam iets achteruit, voornamelijk door uitdroging. Dus het is wel slim om producten niet al te lang te bewaren, want dit is niet bevorderlijk voor de kwaliteit. Bederven doet het eigenlijk niet, volgens mij. Zorg voor snel en koel vervoer.
 LET OP Doe nooit ontdooid vlees, kip of vis weer in de vriezer.
 Ook brood bewaar ik in de vriezer. De plakken brood die ik per dag nodig heb, haal ik 's ochtends uit de vriezer.
 Conserven in potten en blikken. Deze zijn heel lang houdbaar, meestal jaren. Een paar maandjes meer of minder maakt niet uit. Zorg voor een koele, droge omgeving. Ik weet niet hoor, maar het lijkt me een slecht plan om je blik sperziebonen op de verwarming te bewaren. Dat komt de houdbaarheid vast niet ten goede.
Bij pakken koekjes etc. volg ik de datum. Koekjes bederven niet zozeer, maar worden snel minder smakelijk. Ik zou niet zo snel koekjes presenteren die houdbaar waren tot een maand geleden. Waarschijnlijk zijn ze zacht of smaken ze muf. Als ik verder niets in huis had, zou ik wat gaan bakken. Een stuk lekkerder!
 Zuurkool in vacuüm, dit is in feite heel lang houdbaar, dit komt dat zuurkool geconserveerde kool is. Met de datering op het pak neem ik het niet zo nauw. Soms is de zuurkool dan wel wat zuurder. Als ik oude zuurkool heb, dan spoel ik het af. Het komt bij mij overigens bijna niet voor dat ik zuurkool heb die over de datum is, tegen die tijd heb ik de zuurkool al lang opgegeten.

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

BESPAREN OP WATERVERBRUIK
 Tips voor vermindering watergebruik in en om huis:
- bij het tandenpoetsen en handen wassen de kraan niet laten lopen
- het bad minder vaak gebruiken, gebruik in plaats daarvan de douche of was je bij de wastafel
- kort(er) douchen. Tip: laat het water even stromen zodat je nat bent. Doe dan de kraan uit. Zeep je vervolgens in en doe shampoo in je haar. Dan doe je de kraan weer aan en spoel je alle zeep, shampoo etc af.
- minder vaak douchen
- zorg voor een waterbesparende douchekop
- kleding minder vaak wassen, behalve ondergoed en sokken kunnen de meeste kledingstukken langer dan 1 dag gedragen worden. Luchten is een goed middel om kleding op te frissen.
- zorg voor een wasmachine die weinig water gebruikt.
- was met een volle machine.
afwas niet onder de stromende kraan voorspoelen. Spoel de afwas voor in een teiltje. Ik gebruik altijd het waswater van de groenten om de afwas in voor te spoelen of om de planten water te geven.
- het schijnt voor het watergebruik niet zoveel uit te maken of je een afwasmachine gebruikt of met de hand afwast.
- indien je een afwasmachine gebruikt: alleen gebruiken als de machine vol is.
- toilet: neem een waterbesparende stortbak met plasjesknop. Heb je een ouderwetse stortbak? Zet er een fles met water in. Zorg er in ieder geval voor dat er per keer minder water doorgespoeld wordt.
- doe je ochtendplasje onder de douche, ook met de douche verdwijnt je plasje in het riool, dat scheelt weer water. Hier schreef ik er al een keer over.
- wees terughoudend met het besproeien van je tuin. Kies voor planten die enige droogte met gemak overleven.
- was je auto met emmers water
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

ZUINIG MET GAS

STOKEN
- Ik bewoon een tussenhuis, volgens mij heb ik buren met een uitbundig gasverbruik, erg koud wordt het hier nooit.
 - Mijn woning heeft een goed geïsoleerde gevel en dubbel glas met een hoog rendement.
- Ik stook alleen beneden in de woonkamer, keuken en entree naar de voordeur, in totaal zo'n 42 vierkante meter. Boven stook ik niet, daar zorgt het stookgedrag van de buren voor voldoende warmte. Dochter verwarmt haar kamer wel als zij aanwezig is.
- We zijn doordeweeks overdag afwezig. Ik ben overdag of naar mijn werk of bij mijn moeder op bezoek. Dochter is veel op haar studie
- Als we niet thuis zijn, of 's nachts, staat de thermostaat op 15 graden.
- We hebben als het koud is, in huis warme kleding aan. In de winter draag ik standaard een lekker warm fleecevest.  Ook heb ik een woonmantel die ik aan doe als ik lekker op de bank zit.
 - Als ik de verwarming aan doe, zet ik de thermostaat op 19 graden. Dat vind ik warm genoeg.
- Uiteraard doe ik de gordijnen 's avonds dicht.
- Een uur voor ik naar bed ga, zet ik de thermostaat op 15 graden.

KOKEN
- Ik doe tijdens het koken de deksel op de pan
- Ik gebruik vaak een snelkookpan en een hooikist
- Ik kook soms voor meerdere dagen tegelijk.
- Ik ben meestal maar kort in de keuken, ik kan vrij snel een warme maaltijd maken zonder kant en klare producten te gebruiken.

DOUCHEN
- Douchen doen we niet zo vaak thuis. Ik douche in het zwembad. Voordat ik in het water ga douche ik mij af, na het zwemmen douche ik intensiever en was ik ook mijn haar. Ook inwonende dochter doucht als ze gesport heeft op de sportlocatie.
 - Wassen doe ik mij dagelijks aan de wastafel met koud water en een washandje. Lekker fris en ik heb helemaal geen verwarmd water nodig.
 - Jongste dochter, die in het weekend thuis is, slaapt bij haar lief, die op een paar minuten loopafstand van mijn huis woont. Ze hebben daar het rijk alleen, dat is natuurlijk veel prettiger dan op moeders lip in mijn huis te zitten. Dus ook dochter doucht hier niet, alleen een doodenkele keer als er hier een aantal van haar vriendinnen komen en ze gezamenlijk in haar slaapkamer overnachten.
Voor de nieuwsgierigen: op dit moment is mijn gasverbruik 676 m3 per jaar.
 Dat douchen in het zwembad kost overigens ook echt wel wat, ik heb in december voor 146,50 een gereduceerd jaarabonnement gekocht.
Kijk ook eens op de site van de consumentenbond voor energiebespaar-tips

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

KLEDING
Hoe kun je met een bescheiden budget toch leuk gekleed gaan?
- koop geen kleuren en modellen die (erg) aan mode onderhevig zijn, die zijn gegarandeerd volgend jaar helemaal uit, met niet zo modegevoelige modellen doe je veel langer
- koop als basis kledingstukken die goed bij elkaar passen
- koop ook eens 2e hands op Marktplaats, op rommelmarkten en in de kringloopwinkel; je zult verbaasd zijn wat er allemaal voor een prikje te koop is. Dat prikje is overigens wel een valkuil: je koopt al snel dingen die het nét niet helemaal zijn. Koop ook 2e hands alleen kledingstukken die echt goed zitten en waar je je in thuis voelt.
- koop in de uitverkoop. Hierbij geldt hetzelfde als bij 2e hands: pas op voor miskopen.
- doe het zelf: leer naaien en kleding repareren. Hierdoor kun je kapotte kleding herstellen en kleding veranderen. Ook kun je zelf kleding leren maken van een mooie lap stof.
- was zo weinig mogelijk, van wassen en vooral van de wasdroger slijt je kleding enorm. Als het mogelijk is, lucht je kleding en borstel kledingstukken af.
- leer door voelen aan stoffen kwaliteit te beoordelen en koop alleen goede kwaliteit stoffen
- koop geen merkkleding, merkkleding is geen garantie voor kwaliteit, wel een garantie voor vette winsten bij de producent
- wees zuinig op je mooie spullen en verkleed je als je thuis komt
- bescherm kleding bij klussen door schort of overal
- als er ondanks bescherming toch een vlek in je kleding komt: direct verwijderen, oude vlekken zijn véél moeilijker te verwijderen dan verse vlekken
- ruil kleding met vrienden en vriendinnen
Alle bovenstaande tips gelden natuurlijk ook voor kinderkleding.
Aanvullende tips voor kinderkleding:
- koop kleding op de groei, maar overdrijf niet
- wissel kleding uit met andere ouders

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

KLEDINGREPARATIE
Een van de manieren om geld te besparen is het repareren van dingen die kapot zijn. Je geeft je kleding een tweede leven door niet meteen iets weg te gooien, maar te bekijken of je het kunt repareren. Daarmee bespaar je op nieuwe aankopen. Dat is goed voor de portemonnee en ook voor het milieu.
Wat repareer ik?
Ik vervang ritsen.
Ik zet nieuwe knopen aan.
Ik zet nieuw elastiek in kleding
Ik repareer naden en herstel losgeraakte stiksels
Ik repareer kleine gaatjes of kleine winkelhaken door er een stukje stof achter te zetten.
Dat laatste geeft overigens niet altijd een mooi en netjes resultaat. Ik zal een dergelijk kledingstuk niet zo snel meer naar mijn werk aandoen. Het hangt nogal van de stof af of het een onopvallende reparatie kan worden. Als het een kledingstuk met een druk dessin is en ik kan voor de reparatie dezelfde soort stof gebruiken, dan zie je er vaak helemaal niets van. Effen stof is een stuk lastiger, vooral als het om een lichte kleur gaat.
Eergisteren ben ik bezig geweest met het repareren van kapotte kleding. Ik had 4 onderbroekjes waarvan de rek uit het taille-elastiek was. Er zat wel een prachtig tunneltje aan het broekje, waar ik zonder problemen een nieuw elastiek in kon rijgen. De slips zijn niet zo goed als nieuw, ze zijn duidelijk al wat verwassen, maar dat vind ik geen probleem, ze zijn nog weer heel lang te gebruiken.
Daarnaast was er een knoop doormidden van de jas van jongste dochter. Bij nieuwe kleding worden meestal extra knopen geleverd, die bewaar ik in mijn knopendoos. Dus ben ik op zoek gegaan naar de reserve knoop en ik heb de nieuwe knoop aangenaaid. Dochter vond dat ze het zelf wel had kunnen doen en eigenlijk had ze daar gelijk in. Misschien ben ik soms wat te veel aan het moederen.
Als je geen reserve knoop meer hebt, kun je een knoop van een onopvallende plek halen, bijvoorbeeld een manchet, of op een zak en die gebruiken als vervanging. Op de plek waar je de knoop vandaan gehaald hebt, zet je een andere knoop. Als er te veel knopen missen, kun je alle knopen vervangen. Op deze manier kun je een kledingstuk "pimpen". Dan vervang je saaie, goedkope knopen, door opvallende mooie knopen. Dan ziet een kledingstuk er al weer heel anders uit. Houd wel rekening met de grootte van de knoopsgaten.


Hier vind je de site 107 bespaartips van Daniël:  https://voucheralarm.com/nl/blog/bespaartips-waar-je-echt-wat-aan-hebt/
Hij heeft diverse bespaartips mooi op een rijtje gezet! 

66 opmerkingen:

 1. Leuk dat je dit alles hier apart hebt neergezet.
  Erg handig voor een beginnend consuminderaar.

  Vriendelijke groet!

  Froukje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De meeste van de gegeven tips pas ik ook al lang toe maar ik zou er toch nog enkele kunnen aan toevoegen bij de categorie 'kleding, textiel' :
  ik herstel alle kledij ook zoveel mogelijk en we dragen ze tot die echt versleten is. Is kledij echt niet meer bruikbaar dan haal ik er alle 'nog te gebruiken' delen af : knopen, goede ritsen, labeltjes (altijd goed om gaatje te verbergen), koordjes, koordstoppers, velcro. Ik sorteer dit allemaal in plastieken (gerecycleerde) dozen die ik van mijn slager kreeg. Ik heb meerdere dozen met recyclageknopen gesorteerd per kleurgroep en gelijke knopen hang ik aan elkaar door een draadje door de gaten te steken (draadje gereucpereerd vna mijn zakken bloem om brood mee te bakken) Overhemden vna mijn man met versleten kraag geef ik een nieuw leven door de kraag uit de staander te halen, te keren en opnieuw in de staander vast te stikken. Met de meeste hemden lukt dit perfect enkel bij sommige hemden waar een soort versteviging in de hoeken zit aan d eonderkant gaat dat niet altijd. Bij aankoop van ene nieuw hemd let ik wel op of de kraag, eens ze versleten is, kan gekeerd worden. Ik ben dus zeer vooruitziend.... Hemden waarvan de manchet versleten is, transformeer ik naar een hemd met korte mouw en als het hemd 'als hemd' afgedankt is, is dat nog net gepast om er voor mij een keukenschortje uit te halen. Lakens verslijten vaak op de plaats waar je altijd op ligt. Een versleten laken 'herstel' ik door het laken in het midden in twee te scheuren (lengterichting), de twee stukken te keren zodat de versleten kanten aan de buiten kant komen te zitten en de twee stukken dan met een platte naad terug aan elkaar te naaien. De naad ligt dan in het midden vna de matras, hindert totaal niet maar het laken kan op die manier best nog een paar jaartjes mee. Is het laken daarna echt 'op' dan zitten er meestal nog wat bruikbare stukken waarvan ik schotelvodden, poetsdoeken maak (gesurfileerd aan de randen) De slechtste stukken worden echte 'vodden' voor als ik verf, met silicone werk....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hallo ,leuke tips !
  Zelf vind ik sommige dingen ver gaan.
  Maar andere tips ga ik zeker onthouden!

  Groeten Romkje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Staan leuke tips tussen om geld te besparen op bijv. gas en water. Ze allemaal toepassen gaat wat ver, maar je kunt altijd met een paar al behoorlijk besparen. Ik ga een paar van je tips de komende tijd proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vond een volgens mij nieuwe site die helpt met besparen: www.koopem.nl, zelf ben ik erg fan van actiecode.nu dat is een blog die allerhande tips geeft over energie besparen, hypotheek, besparen op consumenten elektronica etcetera. Echter halen ze het nog niet bij deze 'simpele' tips.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. oude kleding die niet meer te repareren is kun je wel de knopen en ritsen uit halen. of een stukje bewaren van de goede delen.
  je maakt er beestjes van of als leuk lapje op een jurkje of broek.
  van oude sokken maak je leuke poppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. je kunt kleding die niet meer herstel kan worden wel de knopen en ritsen uit halen en deze hergebruiken.
  stukjes stof die mooi zijn kun je gebruiken om leuke applicaties van te maken. en versieren van een jurkje of broekje op kinderkleding. van oude sokken kun je een leuke knuffel maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Koken voor meer dan 1 dag vind ik wel goed

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wasmiddel zelf maken al geprobeerd? Je kunt dit overal vinden op internet. Héél goedkoop.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. nog wat tips:

  tandpasta en andere tubes openknippen , zijn niet echt leeg als er niets meer uitkomt.
  shampoo fles en vloeibaar wasmiddel fles uitspoelen voor laatste restjes(nadat de fles op de kop heeft gestaan voor laatste restjes). Champignons als vleesvervanger is pasta s.
  Voor een heel goedkope maaltijd, tosti s van heel goedkoop witbrood met kaas en tomatenplakjes. Hierbij een goedkoop soepje uit blik serveren (uiteraard in de aanbieding gekocht). Bij een dubbeltariefmeter s avonds na 11 uur de was en vaatwas machine aanzetten. Apparaten niet op standby laten staan. Kaarten voor kerst en verjaardag zelf maken, vouw een vel kopierpapier tot model kaart en versier met wat je nog hebt , kunt hiervoor oude kaarten wat glitter enz gebruiken.
  In januari kerstzegels voor je post gebruiken, zoveel mogelijk emailen i.p.v. bellen naar bedrijven en instanties. enz enz.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kerstzegels zijn geldig tot en met 03 januari. Dat schiet dus niet op, slimmerd.

   Miayana

   Verwijderen
 11. Handig om leveranciers/abonnementen te vergelijken.Ik switch zelf regelmatig, je bespaart al snel door eens in de zoveel tijd over te stappen, is ook zo gebeurd en je merkt er niks van. Misschien bundels aanschaffen bijv niet internet/telefoon/tv apart maar alles in 1. Vind het niet handig om hetzelfde contract heel lang te behouden omdat er elk jaar wel nieuwe aanbiedingen zijn. Misschien ook handig om af en toe wel te luisteren naar die aanbiedingen van die telemarketeers =).

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zelf was ik met de ecobal deze is goed voor ruim 1000 wasbeurten je kan er om gerekend 5 jaar mee wassen.
  Kost eenmalig 25euro en je hebt in geen wasmiddel meer nodig.
  Ik krijg de was schoner dan met alleen wasmiddel en het scheeld ontzettend veel in de portemonnee.
  Nog een leuke bespaartip....
  Ik haal uit de tuin de stekjes van de planten deze zet ik in kweekpotjes op een tafeltje op de stoep met een geldpotje erbij.
  Ik vraag 50cent voor een plantje.
  Ook zaai ik zelf plantjes en verkoop deze weer.
  De mensen die de plantjes meenemen doen het geld keurig in het potje en in een zomer leverd het toch weer een leuk zakcentje op.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. leuke en informatieve site!!
  vroeger hadden we het niet breed,nu we het goed hebben gebruik ik nog steeds de zuinige dingen van eerder.ook ik knip de tandpasta tube open en doe water bij de douchefris en shampoo.de plastic tassen en tasjes gebruik ik voor de pedaalemmers.
  de oude t-shirten als poetslap voor m,n man als hij klust.de kranten afgezegd mij te duur we lezen ze op internet.kerstkaarten sturen doe ik al jaren niet meer alles met internet.de tegels dweilen met azijn,de wc met azijn,de ramen met een ui.
  ik was met wasnoten die maken goed schoon en zijn niet duur en tegen kalk alweer zo,n scheutje azijn.
  ik koop wel kleding,maar ik ga geregeld met vriendinnen naar de ij markt in amsterdam. elke 1e weekend vd maand is dat.ik heb mooie jassen van 8 en 10 euro en truien van 2 of 3 euro,het is een leuk dagje uit en we komen met stapels kleren terug,er is ook speelgoed,kinderkleding en spullen.
  en dan de action i love the action!
  we hebben een oude auto die we pas wegdoen als hij af is,gewoon goed onderhouden door m,n handige man en van n merk dat goed is(honda)met de keuring mankeert er nooit iets aan.wij wonen in een goede buurt het huis hebben we samen door hard werken verdiend,m,n man heeft t zelf gebouwd dus dat was stukken goedkoper.hier in de straat doen ze zo,n 2 jaar met n auto,aan ons wordt dan gevraagd of wij geen nieuwe moeten.nee dus we moeten niets en helemaal geen nieuwe auto!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Leuke en nuttige tips. Zelf doe ik ze al behalve de kleding herstellen maar dat is wel een idee.
  De thermostaat 's nachts en als je weg bent kan volgens mij beter nog lager. 5 graden alleen als vorstbeveiliger is genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel als je overal de radiatoren open hebt staan, niet als je alleen in de woonkamer en de keuken de radiatoren open hebt.

   Verwijderen
 15. leuke site ! ben ook zelf pas begonnen met een weblog over sparen en besparen. valt nog niet mee moet ik zeggen! wel is het leuk om andere mensen tips te geven, en te delen. gr

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een heleboel tips, mijn dank is groot!
  Maar je geeft de tip spaarlamp gebruiken, is het tegenwoordig niet goedkoper led kampen te gebruiken?
  Bij de zweedse warenhuis kun je ze betaalbaar aanschaffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ontzettend leuk dit artikel. In deze moeilijke economische tijd is iedere euro voor mij meegenomen. Dankjewel.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Bedankt voor deze goed tips! Hiermee kan ik zeker wat geld besparen. Ik probeer het nu al een tijdje, ik gebruik bijvoorbeeld een bezem in plaats van een stofzuiger.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een leuke lijst bespaartips. Bedankt! Op mijn blog vind je nog meer tips om geld te besparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Inspirerende blog. En wat een lange lijst aan mogelijkheden..

  BeantwoordenVerwijderen
 21. goedkope voeding kopen is kortzichtig en vaak zelfs asociaal. Als je bijvoorbeeld goedkope rijst of koffie koopt, dan dupeer je daarmee de arme producenten in het land van herkomst. Bedenk ook dat goedkope voeding vaak in het bijzonder slecht zijn voor mens en milieu.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook het kopen van dure voeding kan heel kortzichtig zijn. Als je A-merken koopt, komt het extra geld echt niet bij de arme boeren terecht. Op goedkope groenten van de Lidl zitten gemiddeld gezien niet meer bestrijdingsmiddelen dan op die van de AH of de Jumbo. En goedkope groenten uit eigen tuin zijn niet bijzonder slecht voor mens en milieu.

   Verwijderen
  2. Fair trade en biologisch kopen is een nobel streven, maar niet voor iedereen haalbaar. Ik zou het liefste biologisch vlees eten, maar daar is geen geld voor. En als ik dan moet kiezen tussen de huur betalen en biologisch eten, kies ik toch voor het eerste.

   Verwijderen
  3. Ik ben zelf vegetariër en eet helemaal geen vlees en vis! In scharreleieren, vleesvervangers en biologische kaas zitten voldoende eiwitten dus dat vlees en die vis heb je helemaal niet nodig! Scheelt een heleboel dierenleed en is goed voor het milieu!

   Verwijderen
 22. Ik sprak specifiek over Max Havelaar-keurmerkproducten en over echte biologische groenten en fruit. Als je die producten koopt ben je duurder uit, maar de achtergrond is goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je door schulden. door inkomens teruggang of andere redenen moet bezuinigen, dan moet je keuzes maken. En we zitten hier op het tabblad bezuinigingstips. Daar ga ik toch geen tips geven waarbij mensen duurder uit zijn?

   Verwijderen
  2. Bezuinigen is geweldig! Maar niet op je gezondheid, dit is een korte termijn visie, net zoiets als kopen op afbetaling alleen i.p.v. betalen met geld betaal je met jouw gezondheid. Zelf bezuinig ik op alles behalve voedingsmiddelen voor mij en mijn hond, wij willen immers gezond oud worden. Zonder een gezond lichaam en geest kun je niet genieten van de voordelen van je besparingen.

   Ik ga wel mee in de tips over houdbaarheid, en voordelig inkopen, geen A merken etc.. Maar kilo knallers, goedkoop bewerkt voedsel, geen Fairtrade ("eerlijke") producten, is een slechte manier van bezuinigen voor jezelf, het milieu en de rest van de wereld…

   Verwijderen
 23. Kun je energie besparen.LED lampen zijn ongeveer 90% zuiniger dan gloeilampen.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. bedankt voor deze tips in deze tijden moet iedereen bezuinigingen

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat een handige tips allemaal! Super.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Een vaatwasblokje doormidden breken. Een half blokje is meestal genoeg;)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik heb je tips in 2012 ook al eens gelezen (en gereageerd) : ik pas al jaren zo goed als al de tips toe maar vind je lijst heel 'volledig' en heel goed.Ik ben er zeker van dat velen de meeste tips uit je lijst weten te waarderen en dan ook actief zullen toepassen...liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 28. ik zou heel graag meer tips krijgen super om te lezen

  BeantwoordenVerwijderen
 29. je kan ookj van een flat afspringen......geef je niets meer uit en heb je ook geen leven meer....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, dan is er niets meer te bezuinigen voor jou. Voor de nabestaanden een flinke begrafenisrekening, maar die hoef jij dan niet te betalen.
   Mijn advies: zoek goede hulp, het leven is ook als je bezuinigt, zeer de moeite waard om geleefd te worden. En plezier kun je ook maken als je weinig geld hebt!

   Verwijderen
 30. Heldere tips! ga er zeker een paar uit proberen. Ik heb ook een leuke website gevonden over besparen: http://financieelonafhankelijkworden.nl/

  Hier gaan ze niet alleen besparen maar ook nog investeren zodat je nog meer geld maakt met het geld wat je spaart. Leuk om te lezen dat ik ook al veel tips die hier genoemd worden toepas. Vooral met koken komt me bekend voor!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Voor alle lezers die op vakantie kunnen gaan is misschien wel interessant. Reis je door Frankrijk over tolwegen dan kan dat wat meer ontspannen met een leuke besparing. Hiervoor hebben wij een app ontwikkeld die je hierbij helpt. Het was errug veel werk om deze app te maken en daarom konden we m helaas niet gratis leveren. De prijs heb je echter ineens terugverdiend als je van Lille naar Parijs rijdt over de tolweg! Kijk eens op www.getpeago.com voor een leuk filmpje over hoe het werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Goede tips hoor! Van dit blog kan je veel informatie opdoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Kijk,dit zijn de betere artikelen over bezuinigen! Natuurlijk doe je er bovenal goed aan om de verschillende aanbieders te vergelijken maar je eigen verbruik en verspilling in de gaten houden wordt door veel mensen nog onderschat.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Kijk allemaal goede tips!,
  waar ik zelf de laatste tijd aan zit te denken is om de koelkast uit te zetten in de herfst en wintermaanden. Het is gek dat je de keuken verwarmd tot 20 graden om vervolgens spullen weer te koelen tot 8 graden. Ik kan de koelen spullen in de kelder zetten of buiten in een koelbox. Mijn koelkast (incl klein vriezertje) verbruikt 31 euro per jaar. Dus financieel gaat het max 15 euro opleveren, maar het gaat om het idee om niet nodeloos energie te verbruiken. Het enige wat me tegenhoud is dat ik mijn vriezer gaat missen. ( stampot/pasta maak ik veel en gaat de vriezer in)
  Zijn er mensen die de koelkast uit hebben staan, ervaringeb, tips?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja .. ik heb de koelkast uitstaan en de vriezer weggedaan, want wat had ik nu nog allemaal daar instaan? Oud vlees .. goedkoop ingekocht met prijsknallers ... yougurt en melk en een pakje boter, in de diepvriezer hele zakken met groenten ... bah ... vers is veel lekkerder en als je elke dag (drink een kopje koffie op de bank bij Jumbo, heel gezellig) verse groenten haalt (ben ik er nog lekker even tussenuit) ... kan dan de laagste prijs eten uitzoeken (vroeger kocht ik wat ik maar lekker vond). Nu weet ik van alles wat lekkers te maken en goedkope groenten kopen en fruit dat laag van prijs is ... betekent elke dag smullen. Ik kook al jaren met een rijstkoker ... en pan met een soort vergiet erop groenten boven en aardappels beneden bijvoorbeeld, dan behoef je maar een gaspit te gebruiken. Aanzetten en laten koken en dan uitzetten, want in twintig minuten wordt het zo ook gaar, met uitzondering van bepaalde aardappels. Met rijst mag je dat niet doen, want daar zitten bacterien in netals bij vlees die je dood moet koken. Opwarmen is ook niet ze goed als je over hebt. Heb je geen rijst pan? Heel goedkoop kan je een dubbele pan maken door bij de Indonesische winkel een bamboe mandje erop te kopen. Wel de maat van de pan even meten. Na twintig minuten zet je het eten dan nog even hoog om het weer goed warm te maken. Ik kook voor twee dagen en dan blijft het eten buiten de koelkast (ik zet het wel in een kastje) gewoon goed. Vaak eet ik stamppot op mijn brood. Vroeger at je elke dag vlees, maar dat is nu niet meer zo, dus koop ik kleine stukjes vlees per keer en eet dat meteen op of wacht tot de volgende dag of middag ...soms op mijn brood. Oh ja, ik heb nog even gekeken naar het slakkenslijm en dat is zeer interessant om te lezen. Slakken zijn waardevolle beesten. In China hebben ze zelfs salons waar de slakken over je gezicht mogen lopen. Misschien een idee voor een van jullie om een salon te openen met slakkentherapie? Levert ook weer geld op en je studie kan je gewoon erbij doen.

   Verwijderen
 35. Op de site www.goedkooptreinkaartje.com vind je alle huidige treinkaart acties. Die enkele keer dat ik dus met de trein wil reizen check ik eerst even deze site. Dit scheelt me enorm veel geld want er is altijd wel een actie!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Leuk al die tips! De mindset en het doordacht denken van of je iets daadwerkelijk nodig hebt of niet, daarmee kan je veel geld besparen in het leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. - tip: lees de blog/website van green evelien

  BeantwoordenVerwijderen
 38. leuke goede site/tips!
  ik vind het prachtig om van spullen die ik wil/moet hebben, het typenummer of officiële naam op te zoeken, en dat op google (of zo) in te voeren. Kom je vanzelf op veel goedkopere adresjes.
  Voor de vakantie kijk ik op fewodirekt, een duitse site, véél goedkoper dan n normaal vakantiepark, zeker als je vastzit aan de algemene vakantieperiodes.
  diepvries is verser dan gewoon verse groenten: mijn moeder zag t al op t veld achter het huis: grote machines in de nacht, die vervolgens alles wegbrachten naar de vriescellen, binnen een paar uur dus: gewone groenten liggen dagen ergens voor ze bij jou thuis zijn.
  voor de poesjes (moeten beiden vla-dikte gepureerd ivm keel/mond klachten, pureer ik diepvriesvis met ander blikvoer(brokjes zijn voor hen onmogelijk)
  roken kan ik nog niet laten, maar sinds kort rol ik uit een doos met een "machientje":€16 voor shag+hulzen bespaar ik ong.4x zoveel, €1 voor een doosje om ze te bewaren (action��)
  Aldi en ook Lidl hebben steeds vaker "goede" produkten.
  google op reviews voor vanalles wat je nodig hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Ik heb met name bezuinigd op vaste lasten. Samen met mijn adviseur gaan kijken naar wat we goedkoper konden krijgen en dat bevalt mee aardig tot nu toe!

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Ik weet niet of deze tip al genoemd is, maar voor boodschappen is het goed om de boerderijen buiten je dorp af te gaan.
  Hier kun je producten kopen tegen een scherpe prijs en van goede kwaliteit. Je zult verbaasd zijn wat het je scheelt in supermarkt.
  Wij halen (op de fiets) onze melk, boter, eieren, kaas, vlees, groenten, aardappelen, fruit en honing bij zo'n 4 adressen.
  Twee daarvan liggen tussen mijn werk en thuis, daar kom ik dus sowieso al langs en wip ik een keer in de week aan.
  Je eet hierdoor ook naar de seizoenen. en je weet dat de boer een goede prijs krijgt.

  Groet,

  William

  BeantwoordenVerwijderen
 41. nog een tip: doe de auto weg en ga fietsen

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Onlangs kwam ik er achter dat de decoderkastje van provider veel meer gebruikt dan een Led TV per jaar. Dus deze gaat voortaan ook net als de TV helemaal uit. (niet te verwarren met ontvangstkast (wifi) waar ook je telefoon op staat)

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Nog een tip zet in je douche een smalle opvang bak (Ikea) en laat het water daarin op temperatuur komen. Zelf gebruik ik dat water om de planten water te geven of om de balkon stoelen enz. schoon te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Thanks voor de nuttige tips!
  Mijn huis is intussen een stuk energiezuiniger: Ledverlichting, thermostaat 's-nachts ingesteld op 15 graden, radiatorfolie en zonnepanelen. Tot slot overgestapt naar een groene en voordelige energieleverancier via de energievergelijker op www.robingooddeals.com. Het leuke van deze prijsvergelijkingssite is dat ze ook nog €10 doneren aan jouw club of een goed doel zoals Amnesty International of Fonds Slachtofferhulp.
  Daarnaast check ik om het jaar of ik kan besparen op andere contracten zoals mijn sim-only of tv/internet abonnement.

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Leuke handige waardevolle tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Word overblijft medewerker, bijna elke basisschool heeft een tekort aan overblijf medewerkers, vaders, moeder, opa's oma's en vooral mannen! Naast een uitkering mag je deze extra bijverdiensten houden! Leuk zakcentje iedere maand!

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Geweldige tips, pas zelf al aardig wat toe en vond nog een paar leuke die wel te doen zijn. Ben lid van een website https://nl.pepper.com/ waar erg veel leuke aanbiedingen op staan. zo word er regelmatig gratis artikelen aangeboden of trucjes voor goedkope diensten. Allemaal legaal natuurlijk. Ik heb er al veel door bespaart. Verder wil ik wijzen op cashback sites. Veel online winkels en dienstverleners geven doorstuurders een bonus. Er zijn nu verschillende websites die deze bonus met jou delen. zo kan je bijvoorbeeld 45 euro extra pakken op je energie contract of telefoon abonnement. zelf zit ik bij Cashbackxl en gebruik ik hun plugin voor Google chroom zodat ik automatisch een melding krijg als er cashback mogelijk is. veel bespaar plezier. Groeten Bennie

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Wat een lijst! Wat super handig, dank hiervoor. Heeft me aan het denken gezet over welke kleine dingen al een groot verschil kunnen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Deze tip is ook de moeite waard als je wil bezuinigen op stookkosten. Maak een extra gordijnrail aan je plafond en hang een extra set overgordijnen erbij. Zoek een passende kleur bij je andere gordijn het geeft ook een leuk effect en de dubbele buffer houdt de kou tegen en de warmte binnen. Dit idee is geboren door ik altijd last van tocht had. Dat is opgelost hiermee. Bij kringloop bieden ze ook vaak gordijnen aan. Echt de moeite waard om de stookkosten laag te houden. Zelf stook ik nu helemaal niet meer. Het moet wel erg koud worden eer ik de CV weer open zet. Het gaat prima zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Zo, complimenten voor het grote aantal tips. Ook op het gebied van de zorgverzekeringen voor het stoppen met roken programma. Dit geldt inmiddels ook voor afvallen, je kan hiervoor gratis professionele hulp krijgen van je eigen zorgverzekeraar.

  BeantwoordenVerwijderen
 51. Besparen is altijd goed, vooral in deze tijden. Complimenten voor het geweldige overzicht om te besparen!

  BeantwoordenVerwijderen
 52. Het is wel een lange lijst Aaf, het duizelt me gewoonweg?

  BeantwoordenVerwijderen
 53. Dank voor al deze nuttige tips. Het valt mij op dat de prijsverschillen enorm zijn als je in de supermarkt goed kijkt. Maar wel op de kleine lettertjes letten natuurlijk en de prijs per kilo opzoeken.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheoriën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.