vrijdag 29 augustus 2008

Kostenbeheersing ontbijt en lunch

Na de tips voor de warme maaltijd de tips voor de broodmaaltijd:
- vermijd kleine verpakkingen en maaltijdgranen. Het is veel goedkoper om in het begin van de week (elke week op maandag, dinsdag of woensdag) 3 volkorenbroden voor 2,00 te kopen bij onze landelijke grootgrutter (Albert Heijn dus) dan luxe broodjes te kopen of granen. Deze broden kosten 0,666 cent per stuk. Er zitten 23 boterhammen in zo’n brood, 1 boterham kost nog net geen 3 cent. De ontbijtgranen zijn vaak veel te zoet en vaak zitten er minder vezels in als in volkorenbrood.
- koop heel gewone huismerk halvarine en geen dure producten. De effecten van dure merken op je cholestrol en andere gezondheidsclaims zijn niet of nauwelijks bewezen. Volgens mij kun je beter voor de rest gezond eten.
- probiotica en andere peperdure minigezondheidsdrankjes vervangen door gewone huismerk melk en karnemelk. Probiotica zijn voor gezonde mensen met een gezond voedingspatroon echt overbodig. Koop ook geen (karne)melk met een smaakje.
- in gekochte "versgeperste" sappen zit niet meer vitamine dan ik gewone, goedkopere pakken sap. Ook hier geldt, grote verpakkingen zijn per mililiter goedkoper dan kleine.
- er zijn enorme prijsverschillen in de belegsector. Er is niets mis met gewone pindakaas en aardbeienjam. Per boterham een stuk goedkoper dan dure vleeswaren. Bij vleeswaren moet je zorgen dat je niet te veel tegelijk koopt, omdat je gauw het eten weer weg moet gooien omdat het over de houdbaarheidsdatum is. Naast beleg uit potjes beleggen we boterhammen met komkommer, tomaat en ook kaas. Geen luxe kaas, maar gewone kaas, bij voorkeur uit de aanbieding.
Bij aanbod van ontbijt en lunchproducten speelt de commercie een grote rol. Bedrijven willen je verleiden tot aankoop van hun dure producten en zetten op hun producten gezondheidsclaims die van nature al in de producten zitten, ook in de goedkopere. Kijk hiervoor ook eens op de site van het voedingscentrum. Het voedingscentrum heeft geen belangen in bedrijven en geeft eerlijke informatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.