maandag 1 september 2008

10 tips voor energiebesparing bij eten koken

01/09/2008
Afgelopen week heb ik blogjes geschreven over zuinig voedings-inkoopbeleid. Ook bij de bereiding valt winst te behalen. Je kunt gas of stroom besparen door:
1. te koken in een snelkookpan (je bespaart 40 tot 70% energie)
2. een hooikist te gebruiken (ik gebruik altijd mijn bed, kussens en dekbedden om de pan op temperatuur te houden). Het is in feite net zoiets als de slowcoocker, maar dan zonder energieverbruik.
3. eenpansgerechten te maken
4. voor meer dagen tegelijk te koken, bijvoorbeeld zilvervliesrijst en erwtensoep
5. diepvriesproducten niet in de magnetron ontdooien, maar in de koelkast
6. het voorverwarmen van de oven weglaten. Dit kan niet in alle gevallen, maar vaak kan het wel. Je moet dan wel een paar minuten bij de tijd optellen.
7. oven een aantal minuten eerder uitdoen. Ovendeurtje dan wel goed dichtlaten.
8. koken met deksels op de pannen, zodat de warmte behouden blijft. Koken zonder deksel verbruikt driemaal meer energie.
9. zorg bij gasbranders voor passende pannen, zodat de vlam niet langs de zijkant van de pan lekt en de warmte verloren gaat.
10. kook met zo weinig mogelijk water

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.