maandag 13 oktober 2008

Budgetmaaltijden

13/10/2008
Een van mijn collegabloggers, ik kan niet meer achterhalen wie, toonde een interessant YouTube filmpje op de weblog. Eigenlijk staan er 3 filmpjes. Een schat van een 91 jarige oma vertelt over hoe tijdens de grote depressie (de jaren tussen 1930 en 1939) in de VS er van bijna niets warm eten gekookt wordt . Na de beurskrach ontstond er een enorme werkloosheid, mensen hadden bijna geen geld om te eten. Ik vind het heel inspirerende filmpjes.
Het heeft mij geïnspireerd tot een nieuw weekmenu. Zorg dat je steeds zo goedkoop mogelijk inkoopt, bij voorkeur in grote hoeveelheden. Ik heb 10 kg aardappels in voorraad (kosten 3,00), 1kg winterwortelen (0,60) en 5 kg uien (kosten 1,25).
- witte bonen met uien, tomaten en kaas. Gedroogde witte bonen 24 uur weken en dan koken. Reken 100 gram pp (= 8 cent pp) Als de de witte bonen van Silvo koopt, staat het recept op de verpakking.
Geschatte kosten: hooguit 80 cent pp.
- diepvriesspinazie met eigengemaakte aardappelpuree en gebakken ei – kosten 0,60 per persoon
toe: zelfgekookte custardvla – 0,25 pp
- dikke vegetarische groentensoep uit de blender met aardappel, winterwortel, ui, broccolistronk en bloemkoolstronk (of andere groenten die voorhanden is) en een bouillonblokje. Niet te veel water toevoegen, alles koken en vervolgens in de blender vermalen. Wat fijngeknipte peterselie toevoegen. Kosten pp 0,40. Toe: zelfgekookte griesmeelvla met rozijnen. Kosten pp 0,30.
- macaroni met zelfgemaakte groenten/tomatensaus. Gebruik per persoon 100 gram van de goedkoopste kleine pasta van + 0,59 per kilo. Maak een saus van gebakken gesnipperde ui en gebakken gesnipperde winterwortel (zorg voor 200 gram groenten per persoon). Voeg per persoon een klein blikje tomatenpuree toe (Aldi) en naar smaak bospaddenstoelenbouillonblokjes (AH). Laat de ingredixc3xabnten goed gaar worden. Bak reepjes mager spek (60 gr pp) en voeg toe aan de saus. Dien de macaroni op met geraspte jong belegen kaas. Kosten in totaal + 0,75. Toe: een lekkere kop koffie met opgeklopte melk.
- linzensoep met ui, winterwortel en aardappels. Zeer goedkoop voedzaam en lekker. Voor bereiding zie verpakking van de gedroogde linzen (nodig 100 gr pp = 0,17 cent pp). Linzen bevatten van nature veel eiwit. Kruiden met laurier en bouilliontabletten. Kosten maaltijdsoep pp. 0,50 pp (linzen 17 cent, aardappels 6 cent , wortel 6 cent, ui 3 cent, bouillon + laurier 18 cent)
- komkommersalade als voorgerecht en pannenkoeken. Gebruik een eigen mix van eieren, melk, volkorenmeel (40%) en gewone bloem (60%). Je kunt ook nog wat havervlokken en een zakje vanillesuiker aan het beslag toevoegen. Pannenkoeken eten met als beleg plakjes banaan, jam, suiker, stroop etc.
Als voorafje de geraspte komkommer (even laten uitlekken) met peper en zout.
- zuurkoolstampot met gebakken ui en rookworst, kosten 0,80 pp. (200 gr aardappel = 6 cent, 150 gr. zuurkool 13 cent, 100gr. uien 3 cent, 80 gram rookworst 40 cent, 1 eetlepel olijfolie 18 cent)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.