Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 5 januari 2009

Goedkoop weekmenu

05/01/2009
Gelukkig deed mijn internetverbinding het weer toen ik thuis kwam. Tijd voor een goedkoop weekmenu. Warm eten voor nog geen euro per persoon per dag.

Winterse witlofstamppot - kosten 0,75 per persoon
Nodig voor 4 personen:
1 kg aardappelen (0,38)
500 gram witlof (1,00)
250 gram spekreepjes (0,80)
2 goudrenetten of andere zure appels (0,40)
2 eetlepels citroensap (0,20)
+ 150 ml houdbare magere melk (0,06)
peper, zout, theelepel thijm (gedroogd of vers) (0,10)


van de aardappels maak je een puree, waar je melk, zout, kruiden en melk aan toevoegt, verwijder de bittere kern van de witlof en snijd de witlof in fijne reepjes, bak de spekjes krokant in de koekenpan.
Meng alles door elkaar en warm nog even goed door.


Snert voor 6 personen
500 gram spliterwten (0,33)
250 gram winterwortel (0,20)
3 uien (0,25)
1/2 grote knolselderij, of een 1 kleine  (0,75)
2 preien (xe2x82xac0,45)
400 gram aardappelen (0,15)
6 bouillonblokjes (vlees en/of kruiden) (0,30)
2 kleine schouderkarbonades (1,50)
125 gram spekreepjes (0,40)
(nog geen 0,75 per persoon)
Kook de spliterwten met de karbonades, de bouillonblokjes en het spek 45 minuten in drie liter water. Voeg de gewassen en klein gesneden groenten en aardappels toe. Kook nog 20 minuten. Snijd de karbonades in kleine stukjes en verwijder het bot.
Omdat peulvruchten veel eiwit bevatten, is toevoeging van karbonade en spek niet noodzakelijk om toch een volwaardige maaltijd te maken.
Als de soep heel dik is, nog wat water toevoegen.


Aardappelpuree met spinazie en gebakken eieren voor 4 personen
800 gram aardappelen (0,30)
2 pakken diepvriesspinazie a la crème (1,00)
6 eieren (0,70)
wat geraspte kaas (0,25)
peper, zout, (0,02)
+ 100 ml houdbare magere melk (0,04)
(0,57 per persoon)
Maak van de aardappelen melk, peper en zout een puree. Breng de spinazie aan de kook
bak de eieren, voeg peper en zout toe en strooi er wat geraspte kaas overheen en laat dit op het gebakken ei smelten


Bami met (wok)groenten voor 4 personen300 gram bami 0,25
100 gram wortelen: (0.09)
200 gram spitskool of witte kool (0,30)
300 gram uien (0,25)
200 gram prei (0,20)
500 gram tofu (0,85)
3 eetlepels zonnebloem olie (0,10)
ketjap, sambal (0,10)
teentje knoflook (0,06)
totaal 0,50 pp

Droog de tofu op een schone theedoek of iets dergelijks, snijd de tofu in plakken en droog nogmaals. Snijd de tofu in kleine blokjes en marineer in een mengsel van 1 eetlepel zonnebloemolie, 2 eetlepels ketjap manis, een fijngesneden teentje knoflook en 2 theelepels sambal. Laat de marinade minstens 3 uren staan. Ik gebruik altijd een koelkastdoosje dat met een dekseltje afgesloten kan worden. Dat doosje keer ik elk uur om, zodat alle stukjes in contact komen met de marinade.
Snijd alle groenten heel goed fijn.
Kook de nestjes bami volgens recept.
Bak de tofu in een wok en voeg alle fijngesneden groenten toe. Bak gedurende 10 minuten goed door en voeg de uitgelekte bami toe.


Zuurkoolstamppot met kaas en ananasvoor 4 personen:800 gram aardappelen (0,30)
2 pakjes zuurkool à  450 gram (0,80)
een blik ananasstukjes (0,80)
300 gram belegen kaas (in blokjes) (1,50)
(0,85 pp)
Kook de geschilde aardappels en de zuurkool. Stamp en vermeng de stamppot. Schenk het sap van de ananasblokjes en voeg de ananasblokjes en de kaas toe en roer nog een keer om.


Brood met aardappel/vlees salade.voor 4 personen:8 aardappelen (0,40)
8 augurken (0,60)
1 blik luncheonmeat (1,20)
1 ui (0,05)
1 appel (0,20)
peper
mayonaise
wat zoetstof
brood (0,50)
1/3 krop ijsbergsla (0,30)

Kook de aardappelen met wat zout en snipper ondertussen de ui, snijd de augurken en de luncheonmeat en de appel in kleine stukjes.
Vermeng dit alles met wat mayonaise, gemalen zwarte peper en zoetstof naar smaak.
Laat afkoelen in de koelkast. Snijd de gewassen ijsbergsla in reepjes
Rooster de boterhammen en beleg deze met de reepjes ijsbergsla en de salade.

Spitskoolstoofschotel
800 gram spitskool, zelf gesneden zonder kern (0,90)
800 gram aardappels (0,30)
300-400 gram rundergehakt (2,00)
olijfolie
gehaktkruiden
Snijd de geschilde aardappels in kleine blokjes, snijd de spitskool fijn en bak in een grote hapjespan in een beetje olijfolie het gehakt rul. Voeg flink wat gehaktkruiden toe, voeg de aardappels en spitskool toe en bak al roerend. Leg een deksel op de pan en laat in 20 minuten de stoofschotel gaar worden.

Toetjes:

ik maak veel zelfgekookte toetjes met magere melk en zoetstof. Goed voor de lijn en goed voor hart en bloedvaten. Houdbare magere melk is heel goedkoop en doordat de melk vetloos is, zit er in verhouding ook meer eiwit in.

magere vanillevla met zoetstof voor zes personen
1 pak magere houdbare melk (0,39)
80 gram custard (0,04)
8 milliliter vloeibare zoetstof (Kruitvat) (0,05)
zakje vanillesuiker (0,02)
(0,08 per persoon)
Meng de custard met een deel van de melk, ongeveer 150 milliliter en maak er een papje van. Breng de rest van de melk aan de kook. Voeg als de melk kookt het custardpapje toe, met een garde goed blijven roeren, zodat geen klontjes ontstaan. De vla 1 minuut doorkoken, de zoetstof en vanillesuiker toevoegen.
De vla in 6 schaaltjes schenken en laten afkoelen. Versier bij het opdienen eventueel met wat vruchten, een lepeltje jam of iets dergelijks.

Griesmeelpudding met rozijnen voor zes personen1 liter houdbare magere melk(0,39)
100 gram griesmeel: 0,07
rozijnen 100 gr euroshopper 0,06
zakje vanillesuiker 0,02
8 ml zoetstof: 0,05
(0,10 pp)
Breng de melk aan de kook. Strooi de griesmeel erdoor en breng al roerend aan de kook. Laat 4 minuten doorkoken. Voeg vanillesuiker en zoetstof toe en de gewassen rozijnen. Verdeel over zes schaaltjes en laat afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen