woensdag 25 maart 2009

zomertijd

In de nacht van komende zaterdag op zondag wordt het zomertijd! We leveren een uur in, in ruil daarvoor is het ‘s avonds een uur langer licht en ‘s ochtends een uur langer donker. Na een gewenningsweek waarin ik wat slaapdronken rondloop, vind ik het wel prettig dat het ‘s avonds langer licht is. Je kunt ‘s avonds in de tuin werken, een wandelingetje maken. Ik heb een hekel aan donker en kou. Start van de zomertijd is voor mij ook een mijlpaal: het betekent dat het echt zomer gaat worden.
De zomertijd is ooit ingevoerd om energie te besparen. Ik geloof niet dat dit veel oplevert. Alleen een klein beetje stroom voor verlichting. Maar daar zit niet het grote verbruik. Het is al bekend dat het gebruik van spaarlampen nauwelijks echt energiebesparing oplevert. Energieverbruik zit in ander stroomverbruik dan verlichting en dat verbruik vermindert niet. Op mijn werk is ook overdag de verlichting aan, computers, printers etc worden net zo intensief als anders gebruikt. Geen verschil dus. Ik heb een uurtje korter mijn spaarlampen aan. Meestal heb ik ‘s avonds beneden in de woonkamer 3 spaarlampen branden van in totaal maximaal 60 watt = 0,06 kWh. Ik ga ervan uit dat stroom 10 cent per kWh kost. Dan is de besparing aan stroom dus dagelijks 1x 0,06 kWh = 0,006 euro. In honderd dagen scheelt het dus 60 eurocent. Mijn conclusie: de besparing door de zomertijd is uiterst miniem. Toch jammer! Landelijk schijnt de besparing ongeveer 1% te zijn. Klik hier voor meer info.
Mijn andere energieverbruik blijft ongeveer hetzelfde. Ik gebruik vanaf half april wekelijks mijn elektrische grasmaaier, daar tegenover staat dat ik minder TV kijk en wat minder achter de computer zit. Maar dat is niet afhankelijk van het feit of er wel of niet zomertijd bestaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.