Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 11 april 2009

Genoeg

11/04/2009
GenoegDe nieuwste Genoeg is weer verschenen. Ik vind het altijd leuk om te lezen. In dit nummer vind ik vooral de artikelen van Cradle to cradle en genoeg verzekerd heel interessant.
Cradle to Cradle is van wieg tot wieg en gaat over het minimaliseren van afval. Producten gaan niet meer van wieg tot graf en worden dan afgedankt, maar oude producten worden hergebruikt of dienen als voedsel. Heel interessante gedachte, vind ik. We gaat met ons allen op deze aarde zeer slordig om met onze voorraden en we zouden er veel meer mee kunnen doen dan dat nu gebeurt. Bij productie en ook bij aankoop zouden we er veel meer dan nu op moeten letten in hoeverre hergebruik en reparatie mogelijk is.
Het artikel over verzekeren geeft aan welke verzekeringen noodzakelijk zijn en welke niet zo nodig zijn als je zelf een buffer hebt om de schade op te vangen. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit een fietsverzekering gehad, deze wordt in Genoeg ook niet geadviseerd. Verzekeringen zijn duur en maar korte tijd geldig, 3 jaren of zo. Bij een verzekering van 3 jaren ben je al gauw nog 25% extra kwijt aan de verzekering, en als de fiets gestolen wordt, moet je weer opnieuw premie betalen voor de nieuwe fiets. Ik ging er van uit dat als mijn fiets gestolen werd, ik gewoon een nieuwe fiets kon kopen van mijn spaargeld. Gewoon goed op slot zetten. Als de fiets dan toch gestolen word, heb ik pech gehad. Ik heb nog nooit te maken gehad met diefstal van een fiets.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten