Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 19 april 2009

Meer werkloosheid en krimp

19/04/2009
Volgens de nieuwste berichten is de economische krimp in Duitsland in het eerste kwartaal van 2009 erger dan in 2008. De Nederlandse economie heeft sterke verbindingen met de Duitse economie. Als het economisch stormt in Duitsland, dan waait het in Nederland bijna even hard. Volgens hetzelfde bericht zal de economie in 2010 nog niet verbeteren. Dat belooft voorlopig nog niet veel goeds voor Nederland.
Dan nog weer berichten over de stijgende werkloosheid in de VS. In sommige staten is deze werkloosheid opgelopen tot 11,2%.
Ik vind deze berichten vrij deprimerend. Duidelijk is dat de recessie nog lang niet over is. Alle berichten over krimp en groeiende werkloosheid worden "normaal". Het is al niet meer opzienbarend dat het nog slechter wordt en nog lang niet voorbij is. Voor mezelf ben ik helemaal niet bang. Ik heb een vaste baan en mijn baan staat niet op de tocht. Ik weet 100% zeker dat ik, behoudens ziekte, tot mijn pensioen bij dezelfde werkgever kan blijven werken. Dus dat is mooi voor mij. Ik maak me alleen zorgen over al die andere mensen, bij wie dat lang niet zeker is.
Nou ja, het kon natuurlijk nog veel erger, er is hier geen oorlog en er is ook geen uitbraak van ernstige besmettelijke ziektes, het is alleen de economie die wat problemen geeft. In vroeger eeuwen hebben de mensen oorlogen en epidemiën als de pest doorstaan en zijn doorgegaan met hun leven. Tussen 1347 en 1351 doodde de pest een derde van alle Europeanen, naar schatting tussen 25 en 40 miljoen mensen. Je snapt misschien dat daardoor de economie totaal ontwricht werd. Toch gingen de overlevenden door met leven en bouwden weer een bestaan op.
Dus waar hebben we het nu eigenlijk over, het stelt eigenlijk niets voor, deze economische crisis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten