zondag 19 april 2009

Meer werkloosheid en krimp

19/04/2009
Volgens de nieuwste berichten is de economische krimp in Duitsland in het eerste kwartaal van 2009 erger dan in 2008. De Nederlandse economie heeft sterke verbindingen met de Duitse economie. Als het economisch stormt in Duitsland, dan waait het in Nederland bijna even hard. Volgens hetzelfde bericht zal de economie in 2010 nog niet verbeteren. Dat belooft voorlopig nog niet veel goeds voor Nederland.
Dan nog weer berichten over de stijgende werkloosheid in de VS. In sommige staten is deze werkloosheid opgelopen tot 11,2%.
Ik vind deze berichten vrij deprimerend. Duidelijk is dat de recessie nog lang niet over is. Alle berichten over krimp en groeiende werkloosheid worden "normaal". Het is al niet meer opzienbarend dat het nog slechter wordt en nog lang niet voorbij is. Voor mezelf ben ik helemaal niet bang. Ik heb een vaste baan en mijn baan staat niet op de tocht. Ik weet 100% zeker dat ik, behoudens ziekte, tot mijn pensioen bij dezelfde werkgever kan blijven werken. Dus dat is mooi voor mij. Ik maak me alleen zorgen over al die andere mensen, bij wie dat lang niet zeker is.
Nou ja, het kon natuurlijk nog veel erger, er is hier geen oorlog en er is ook geen uitbraak van ernstige besmettelijke ziektes, het is alleen de economie die wat problemen geeft. In vroeger eeuwen hebben de mensen oorlogen en epidemiën als de pest doorstaan en zijn doorgegaan met hun leven. Tussen 1347 en 1351 doodde de pest een derde van alle Europeanen, naar schatting tussen 25 en 40 miljoen mensen. Je snapt misschien dat daardoor de economie totaal ontwricht werd. Toch gingen de overlevenden door met leven en bouwden weer een bestaan op.
Dus waar hebben we het nu eigenlijk over, het stelt eigenlijk niets voor, deze economische crisis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.