Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 18 april 2009

Prachtig weer!

18/04/2009
Het is al weer voor de zoveelste dag mooi weer. Vanaf dat ik vanmorgen wakker werd schijnt de zon. Het scheelt aanmerkelijk in de verwarmingskosten. We hebben nu ‘s avonds de verwarming niet meer aan. Per dag scheelt dit wel een paar euro.
In vroeger tijden, bijvoorbeeld op de boerderij waar mijn schoonmoeder opgroeide, ging na 1 mei de kachel niet meer aan. Het maakte niet uit of het koud was, er waren gewoon geen kolen meer. Dus dan gingen de mensen van de kou vroeg naar bed. Gelukkig kan ik als het toch weer een stuk kouder wordt, even aan de thermostaat draaien en dan is het hier weer warm. Wat een gemak eigenlijk. Ik weet nog wat een gedoe het was om een kolenkachel aan te maken. Niet even op een knopje drukken of zo, maar kolen halen uit het donkere kolenhok, met kranten een soort fikje stoken om het vuur te starten, kleppen open om te zorgen dat de schoorsteen voldoende trek had. Ik hoor mijn moeder nog zuchten tijdens deze klus, waarbij ze op haar knieën voor de kachel lag. Als de kachel aan was, moest hij regelmatig bijgevuld en eventueel weer wat getemperd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten