Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 6 mei 2009

25 euro per week

06/05/2009
Ik gebruik voor voeding en drinken etc. gemiddeld 25 euro per persoon per week. Als je dat ook wilt waar moet je dan op letten? 25 euro per week, dat is dus ongeveer €3,50 per dag. Dit is tamelijk weinig, maar ook weer niet superweinig. Het kan best! Het kan zelfs wel met minder!

Wanneer kun je beter niet streven naar 25 euro per week?
Als je geen tijd hebt om te koken
Als je houdt van verse broodjes als ontbijt en lunch
Als je houdt van versgeperste sapjes uit de supermarkt
Als je houdt van grote stukken rundvlees bij de warme maaltijd
Als je houdt van verse pasta, verse vis, bijzondere (=prijzige) vruchten etc
Als je houdt van kant en klare eenpersoons toetjes
Als je een driesterrenkok wilt zijn
Als je houdt van de betere (=duurdere) wijnen bij het eten

Waar moet je op letten als je een budget hebt van 25 euro per persoon per week?

Koop van bederfelijke waar goed afgepaste hoeveelheden, zodat je niets – bedorven of beschimmeld – hoeft weg te gooien.

Koop geen voeding die je niet lekker vindt, die belandt uiteindelijk vaak in de vuilnisbak en heb je dus je geld voor niets uitgegeven.

Vermijd merkartikelen en maak en snijd alles zelf: de pastasaus, de groenten van de hutspot, schil zelf de aardappels, kook zelf je nagerecht etc.

Gebruik goedkope grondstoffen: koop geen groenten van buiten het seizoen, gebruik diepvriesgroenten. Koop simpele pasta van 69 cent per kilogram en rijst van 89 cent per kilo. Winterwortelen, diepvriesspinazie, kool, uien, zuurkool en diepvriessperziebonen zijn heel goedkoop. Ik zeg niet dat je alleen maar goedkope groenten als uien moet eten, maar ook bij de keus aan groenten is het goed om op de portemonnee te letten. Er is groot verschil tussen de verschillende winkels en verschillende merken. Let op aanbiedingen.

Koop groot in, bij voorkeur tijdens aanbiedingen: bijvoorbeeld 10 kg aardappels voor 3 euro. Als je even rekent, betekent dat dus dat deze aardappels 30 cent per kilo zijn.

Vlees/vis en aanverwant: word (parttime) vegetariër en eet vaker als alternatief voor vlees een eitje of peulvruchten. Peulvruchten zijn heel eiwitrijk, goedkoop en supergezond. Ik vind zelf bruine bonen, kikkererwten en spliterwten heel lekker, dat laatste in de erwtensoep. Alles zelf voorgeweekt en gekookt. Een stuk goedkoper dan entrecote of biefstuk. Als je vlees wilt eten, let op aanbiedingen en afgeprijsde verpakkingen. Halveer in recepten de hoeveelheid vlees en voeg extra groenten toe.

Koop voordelig brood, bijvoorbeeld 3 broden voor 2 euro bij de Albert Heijn. Plakjes brood kosten op deze manier nog geen 3 cent per stuk. Vries je voorraad brood in en ontdooi alleen wat je voor de dag nodig hebt. Om het brood te besmeren, gebruik je halvarine van 39 cent, bij dezelfde grootgrutter. Als je dit brood belegt met (dun) jam, pindakaas of chocopasta, zo nu en dan goudse kaas of een plakje ham, heb je boterhammen voor weinig geld. Deze kun je ook meenemen als lunch. Ik neem vaak dubbele boterhammen met plakjes komkommer en een laagje kaas mee als lunch. Gezond, lekker en niet duur. Ontbijten doe ik met een geroosterde boterham met pindakaas of appelstroop. Granen uit dozen zijn als broodmaaltijdvervanger erg duur, een maaltijd met cruesli, cornflakes, gepofte rijst of andere graanontbijten zijn zeer prijzig en lang niet zo gezond als gewone volkoren boterhammen, omdat die vaak veel te zoet zijn.

Drink kraanwater, melk, thee, koffie en limonade van limonadesiroop, geen frisdrank, geen wijn, geen bier, alleen bij feestelijke gelegenheden drink je iets anders. Dat scheelt ook heel veel in gesleep met zware boodschappentassen, water is bijna gratis, dat haal je uit de kraan en hoef je niet eerst naar je huis te vervoeren. Ik gebruik altijd literpakken houdbare halfvolle melk, van de goedkoopste soort van 45 cent per liter. Ik gebruik melk als ingrediënt in koffie en toetjes en niet om zo te drinken. Sinds ik geen verse melk meer gebruik heb ik nooit meer zure melk. Mijn dochters vinden houdbare melk heerlijk om zo te drinken.

Koop geen voeding met toegevoegde vitamines. Geloof me, evenwichtige voeding bevat van zichzelf voldoende vitamines. Bij voeding met toegevoegde vitamines is vooral het een en ander toegevoegd aan de prijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten