Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 7 maart 2010

Diepvriesgroenten!

07/03/2010
Afgelopen week in het nieuws: diepvriesgroenten zijn vaak voedzamer dan verse groenten. Bij de verse groenten is de weg tussen groenteteler en consument veel langer. De groenten zijn lang onderweg, ze moeten geoogst worden, vervoerd, verhandeld en naar de supermarkt gebracht. Vervolgens koop jij als consument voor een hele week boodschappen en ligt de groente misschien nog een week in jouw koelkast of keukenkast te verpieteren. Voor sommige groenten zoals uien is dat niet zo erg, maar er zijn ook groenten, zoals sperzieboontjes, die in de tussentijd in kwaliteit sterk achteruit gaan.
Diepvriesgroenten worden meteen na de oogst ingevroren en behouden daarmee hun voedingsstoffen. De consument koopt de diepvriesgroenten en bewaart ze in de vriezer, waardoor er ook bij de consument thuis geen voedingswaarde verloren gaat.
Als consuminderaar kan ik jullie daarnaast nog melden dat diepvries een stuk goedkoper is dan "vers". Koop nu maar eens verse spinazie en sperzieboontjes en koop dezelfde groenten in de diepvriesvariant. Het prijsverschil heeft dus niets te maken met de gekochte kwaliteit! Koop een B-merk of een huismerk, dan ben je het goedkoopste af.
PS je hebt ook zogenaamde bewaargroenten, deze gaan (veel) minder snel in kwaliteit achteruit en kunnen heel goed vers gekocht worden. Voorbeelden daarvan zijn: pompoen, witte kool, rode kool, bietjes, winterwortelen en uien. Bewaar deze groenten donker en koel, maar wel vorstvrij.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten