Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 15 oktober 2010

Wereldvoedseldag

15/10/2010
Elk jaar is het op 16 oktober Wereldvoedseldag. Dit jaar gaat de aandacht vooral uit naar verspilling van voedsel, het thema is: "minder afval, minder honger?" In Nederland wordt per jaar voor 4,4 miljard euro aan voedsel weggegooid, dat is een derde van het voedselaanbod in Nederland. Ik vind dat schrikbarend! Er wordt op de TV vrij veel aandacht aan besteed, dus kijk vanavond, misschien krijg je tips over het verminderen van de voedselafvalbergen.
Als je klikt op de links in dit bericht kom je heel veel te weten om verspilling tegen te gaan. Klik ook hier voor meer nieuws.
Ook op deze site tips tegen verspilling:

Kopen

  • 1. Kijk eerst wat je in huis hebt voordat je boodschappen gaat doen. Maak oudere producten eerst op.
  • 2. Maak altijd een boodschappenlijstje. Zo voorkom je dat je meer koopt dan je van plan was.
  • 3. Koop alleen aanbiedingen als je zeker weet dat je die producten ook gebruikt.
  • 4. Voorgesneden groente bederft eerder dan ongesneden groente. Eet de voorgesneden groente dus eerder op. Groenten uit blik en pot zijn een goed alternatief voor vers.

Bewaren

  • 5. Zet de koelkast op 4 C. Dan blijven vlees, zuivel en groenten langer vers.
  • 6. Bewaar brood in een gesloten trommel of zak. Of leg het in de diepvries en ontdooi wat je nodig hebt.
  • 7. Bewaar zonaanbidders, zoals mango, banaan, tomaten, komkommer en paprika, niet in de koelkast
  • 8. Check 2 keer per week de data van producten. Maak TGT-producten op op de uiterlijke datum. THT-producten kun je nog daarna gebruiken, als ze goed ruiken en er goed uit zien.

Koken

  • 9. Weeg aardappels af. Gebruik een kopje om rijst af te meten en gebruik een spaghettimaat.
  • 10. Bewaar kliekjes en gebruik ze binnen 2 dagen voor een ander recept.
  • 11. Gebruik kleinere porties en verpakkingen als je regelmatig met restjes blijft zitten
  • 12. Geen zin in het vlees dat vandaag op moet? Braad het en je kunt het nog 2 dagen in de koelkast bewaren.
Bron: Voedingscentrum, 2010
Weet je wat leuk is? Het slim inkopen en geen voedsel verspillen is ook nog eens heel goed voor je portemonne

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen