Elk jaar is het op 16 oktober Wereldvoedseldag. Dit jaar gaat de aandacht vooral uit naar verspilling van voedsel, het thema is: "minder afval, minder honger?" In Nederland wordt per jaar voor 4,4 miljard euro aan voedsel weggegooid, dat is een derde van het voedselaanbod in Nederland. Ik vind dat schrikbarend! Er wordt op de TV vrij veel aandacht aan besteed, dus kijk vanavond, misschien krijg je tips over het verminderen van de voedselafvalbergen.
Als je klikt op de links in dit bericht kom je heel veel te weten om verspilling tegen te gaan. Klik ook hier voor meer nieuws.
Ook op deze site tips tegen verspilling:
Weet je wat leuk is? Het slim inkopen en geen voedsel verspillen is ook nog eens heel goed voor je portemonne
Als je klikt op de links in dit bericht kom je heel veel te weten om verspilling tegen te gaan. Klik ook hier voor meer nieuws.
Ook op deze site tips tegen verspilling:
Kopen
- 1. Kijk eerst wat je in huis hebt voordat je boodschappen gaat doen. Maak oudere producten eerst op.
- 2. Maak altijd een boodschappenlijstje. Zo voorkom je dat je meer koopt dan je van plan was.
- 3. Koop alleen aanbiedingen als je zeker weet dat je die producten ook gebruikt.
- 4. Voorgesneden groente bederft eerder dan ongesneden groente. Eet de voorgesneden groente dus eerder op. Groenten uit blik en pot zijn een goed alternatief voor vers.
Bewaren
- 5. Zet de koelkast op 4 C. Dan blijven vlees, zuivel en groenten langer vers.
- 6. Bewaar brood in een gesloten trommel of zak. Of leg het in de diepvries en ontdooi wat je nodig hebt.
- 7. Bewaar zonaanbidders, zoals mango, banaan, tomaten, komkommer en paprika, niet in de koelkast
- 8. Check 2 keer per week de data van producten. Maak TGT-producten op op de uiterlijke datum. THT-producten kun je nog daarna gebruiken, als ze goed ruiken en er goed uit zien.
Koken
- 9. Weeg aardappels af. Gebruik een kopje om rijst af te meten en gebruik een spaghettimaat.
- 10. Bewaar kliekjes en gebruik ze binnen 2 dagen voor een ander recept.
- 11. Gebruik kleinere porties en verpakkingen als je regelmatig met restjes blijft zitten
- 12. Geen zin in het vlees dat vandaag op moet? Braad het en je kunt het nog 2 dagen in de koelkast bewaren.
Weet je wat leuk is? Het slim inkopen en geen voedsel verspillen is ook nog eens heel goed voor je portemonne
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.
Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.