Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 30 november 2010

5 wassen per dag!

30/11/2010
Zoals sommigen van jullie wel weten, ga ik regelmatig zwemmen. Ik kleed me om in een kleedhokje en hoor gesprekken van andere mensen. Afgelopen keer waren twee dames in gesprek. Ik heb ze helemaal niet gezien, alleen hun gesprek gehoord. Vreemd eigenlijk, de dames waren ongegeneerd aan het kletsen, elk in een eigen kleedhokje. Ze hadden het over wassen. De ene mevrouw had tegenwoordig 5 wassen per dag! Ze had het er erg druk mee. Wassen, drogen, opruimen etc. Daar heb je bijna een dagtaak aan. Het gemiddelde gezin heeft twee kinderen en de dame in het afgeluisterde gesprek had het ook niet over veel kinderen. Al die wassen kosten veel elektriciteit en zijn door water- en wasmiddelgebruik behoorlijk belastend voor het milieu. Ik heb een naaste collega die met haar eenpersoons huishoudentje 5 à 6 wassen per week draait, dus ik weet wat er bij haar gewassen wordt:
7 theedoeken, 7 aanrechtdoekjes, alle beddengoed 2x per week (ook matrashoes, ondersloop etc), 7 broeken, 7 t-shirts, 7 truien of bloeses, 7 paar sokken, 7 stel ondergoed, 7 pyama's, in de winter 7 maillots.
Wat kun je doen om het aantal wassen te verminderen? Het antwoord is heel simpel: minder wassen. Maar hoe doe je dat dan?
Kleding, behalve het ondergoed en sokken, langer dan 1 dag dragen. Zo nu en dan luchten volstaat ook.
Matrashoezen en onderslopen 1x per kwartaal wassen.
Verschoon je beddengoed 1x per week.
Met een badlaken kun je meer dan 1x doen. Laten drogen en opnieuw gebruiken.
Wollen kleding moet je zeker niet na 1x dragen wassen, dat is de dood voor je mooie wollen trui, wat de wasmiddelreclame er ook van zegt.
Ik heb ruim 2 wasmachines per week, jongste dochter wast, op (weekend) ondergoed en sokken na, bijna alles in Wageningen.
Hoeveel wassen draai jij per persoon per week?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten